Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Fortarea bulbilor de toamna!

Postat pe6 Ani in urma 18095

Cum fortam lalelele si zambilele sa infloreasca primavara devreme, in ghiveci?

Articolul de fata, propune o serie de metode simple, pentru a putea obtine flori de la lalele si zambile in perioada februarie martie. Propunem pe aceasta cale o metoda simpla, pentru fortarea bulbilor de toamna, metoda ce da rezultate 100%. Articolul nu este destinat profesionistilor, insa ideeile ce trebuiesc respectate sunt aceleasi.

Fortarea bulbilor de toamna este operatiunea prin care putem pacali florile sa infloreasca in perioada in care ne dorim. Astfel, acest procedeu se poate aplica tuturor speciilor cu bulbi ce infloresc primavara (lalele, zambile, narcise, crocus, ghiocei, iris, etc.). 

Bulbii de toamna au nevoie de o anumita perioada de repaus, pentru a putea inflori. In procedeul de fata, propunem folosirea frigiderului, pentru a pacali florile. 

Astfel, vom avea urmatoarele etape: 

1. Alegerea bulbilor de toamna, si perioadei de plantare

Vom folosi bulbi mari, sanatosi, cu un calibru de 11/12 pentru lalele, 12/14 pentru narcise si 18/19 minim pentru zambile, pentru a obtine cele mai mari si mai frumoase flori. 
Perioada plantarii o vom situa in intervalul octombrie - noiembrie. 
Exact ca in imaginea de mai jos, putem folosi orice tip de pamant. Este necesar, si estetic ca adancimea ghivecelor sa fie undeva la 8 centimetrii. Bulbii de toamna nu se vor acoperii complet de pamant, ci doar 2/3, lasand "gatul" afara. 

Bulbi de lalele si zambile

Vom planta bulbii, exact ca in poza de mai jos, acoperind doar 2/3 din suprafata acestora cu pamant. Atentie la alegerea ghiveciului. Bulbii trebuie sa aiba spatiu suficient dezvoltarii radacinilor. Se recomanda asadar o adancime de aprox 8 centimetrii pe ghiveci. 

Plantarea bulbilor de zambile

Bulbi de zambile, plantati in casoleta! A se observa lipsa spatiului de dezvoltare a radacinilor. 

Plantarea bulbilor de lalele

Bulbi de lalele, pregatiti pentru fortare.

2. Initierea perioadei de frig

In aceasta etapa vom urmarii pastrarea bulbilor la temperaturi scazute, de 0 grade C, pana la maxim 9 grade C, o anumita perioada de timp, pentru a putea demara, ulterior, procesul fortarii. 
Bulbii ii putem pastra la frig in pivnite, beciuri, sere, sau chiar afara, daca putem asigura intervalul prezentat mai sus, adica 0-9 grade C. ATENTIE!!! Bulbii nu trebuie congelati.
Dupa plantarea din imaginile de mai sus, in experimentul propus, am udat pamantul si am pus bulbii la frigider, acoperind ghivecele cu cate un carton. Cantitatea de apa este iarasi importanta, deoarece apa nu trebuie sa balteasca. 

In functie de specie, bulbii au anumite perioade ce necesita a sta la temperaturi scazute. Astfel, vom avea:

  • Lalele: 14-16 saptamani la temperaturi de 0-9 grade C; 

  • Zambilele: 12-13 saptamani la temperaturi de 0-9 grade C; 

  • Narcisele: 12-14 saptamani la temperaturi de 0-9 grade C.

ATENTIE! Nu toate speciile se comporta exemplar la cultura fortata!

3. Fortarea pentru inflorire

Dupa ce ne-am asigurat ca bulbii au petrecut perioadele stabilite de frig, vom trece la procesul standard de fortare al acestora. 

Bulbi de zambile ce infloresc in ghivece

Initial, vom aduce ghivecele in casa, pe balcon/terasa sau in sera, intr-un loc unde putem mentine o temperatura de 12 grade circa 10 zile, si luminozitate puternica. Dupa cele 10 zile vom urmarii cresterea temperaturii la 16-18 grade C. Ideal este ca atunci cand bobocii sunt colorati, temperatura sa se scada la 13-15 grade, pentru o pastrare cat mai lunga a florilor. 

In orice caz, daca nu exista posibilitatea controlarii temperaturilor descrise mai sus, se poate merge doar pe scoaterea si pastrarea pana la inflorire la temperatura de 16-18 grade C.

Inflorire la zambila fortataBulbi fortati
In mod normal, inflorirea se va produce in 2, pana la 4 saptamani in functie de momentul in care au fost scoase ghivecele din frigider. Asadar, daca dorim o inflorire la 1 martie, vom trebui sa scoatem bulbii din frigider undeva la 31 ianuarie, dupa ce perioada de racire a fost indeplinita cu succes.

Este neaparat necesar, pentru rezultate deosebite ca persoana care doreste fortarea, sa noteze perioada cand bulbii au fost bagati in frigider. 

Dupa ce au inflorit bulbii de toamna pot fi pusi la pastrat, in locuri uscate, si transplantati apoi in gradina. Bulbii nu pot trece prin doua procese de fortare consecutiv. 

Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare