Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Cultivarea verzei - Sfaturi pentru varza (Extra) timpurie

Postat pe6 Ani in urma 55976

Varza este o specie legumicola cultivata pentru alimentatie si constituie o sursa substantiala de venit, gratie recoltelor mari obtinute la hectar. Conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in 2018, in tara noastra se cultivau 47.300 de hectare de varza, cu o productie totala de peste 1.065 de mii de tone.

Fiecare soi de varza are o anumita perioada de vegetatie: de aceea, exista culturi timpurii si extratimpurii, culturi de vara si culturi de toamna. Cel mai popular soi este varza alba (Brassica oleracea convar. capitata), o planta originara din zona mediteraneeana, unde era cultivata in special de catre greci si romani. Astazi, varza alba se cultiva pentru capatani, acestea utilizandu-se pentru consumul in stare proaspata sau murata: sub forma de salate sau in diverse preparate culinare (sarmale, de exemplu).Citeste articolul de mai jos, pentru a descoperi sfaturi utile si clare despre cum sa cultivi varza alba de capatana timpurie!

Varza alba - descriere

Varza alba este o specie bienala: in primul an, formeaza o tulpina scurta (de 15-30 de cm), cu forma cilindrica; in al doilea an, cand se formeaza tulpina florifera, aceasta atinge inaltimea de 90-150 cm si este ramificata. Cum articolul de fata este axat pe obtinerea verzei de capatana, nu discutam despre formarea tulpinii florale.

Radacina verzei albe este pivotanta si bine ramificata. In caz de semanare directa in sol, radacinile pot ajunge la o adancime de 150 cm, insa marea majoritate a acestora sunt raspandite doar pana la 30-40 cm adancime. La culturile infiintate prin rasad, datorita ruperii varfului radacinii principale la plantare (fasonare = ruperea varfului frunzelor si a radacinii), sistemul radicular se ramifica si nu mai patrunde in profunzime in sol. Din aceasta cauza, culturile infiintate prin rasad necesita mult mai multe udari decat cele infiintate prin semanat direct.

Capatana verzei este formata din 60-70 de frunze si reprezinta o mare parte din greutatea plantei. In functie de soiul sau hibridul ales, capatanile au forme diferite (sferica, rotund-turtita, ovala) si pot avea – in medie – 0,5-1 kg (la soiurile timpurii) si 2-4 kg (la soiurile tarzii).

La alegerea semintelor pentru obtinerea rasadurilor de varza timpurie, trebuie sa urmaresti alegerea unui hibrid cu maturitate timpurie sau extratimpurie, tinand cont de urmatoarele valori ale semintei (conform STAS 814/1975): 

  • umiditatea maxima: 10%;
  • puritatea fizica: 99%;
  • germinatia totala: 85-90%;
  • MMB (masa a 1.000 de seminte): 3,2-4,2 g;
  • nr. seminte/1 gr: 240 -300 

Cultivarea verzei si cerintele fata de mediu

In tabelul de mai jos regasim cerintele fata de temperatura a plantelor de varza, precum si temperatura de germinare a semintelor de varza.

 

Optima

Minima

Maxima

Temperatura de crestere a plantelor

15-20 grade C

2-3 grade C

30 grade C

Temperatura de germinatie a semintelor

18-20 grade C (germinatia are loc in 3-4 zile)

3-4 grade C

(germinatia are loc in 30 de zile)

 

Fata de umiditate, cerintele verzei albe sunt mari, consumul zilnic fiind variabl, in functie de faza de vegetatie: intre 0,2-0,4 l/planta si 2-2,5 l/planta. Pana la formarea capatanilor, umiditatea solului trebuie mentinuta la 70-75% din capacitatea de camp si 75-80%, in faza de formare a capatanilor. In cazul variatiei mari a umidititatii solului dupa formarea capatanilor, acestea din urma pot sa crape (in cazul anumitor soiuri).

Fata de lumina, varza alba are cerinte moderate. In locuri umbrite, ea va forma capatani mici, si foarte putin indesate. Lipsa luminii in faza de rasad duce la alungirea plantutelor. Varza are cerinte ridicate fata de sol, rezultate bune obtinandu-se pe soluri fertile, bine structurate. Pentru cultura extratimpurie sunt potrivite solurile mijlocii, spre usoare.

Pentru a produce 1 tona de produs, varza consuma:

  • 3-3,5 kg N; - azot
  • 0.9-1.2 kg P2O5; - fosfor
  • 4-5 kg K2O; - potasiu
  • 5-5,8 kg CaO; - calciu 
  • 0.4-0,6 kg MgO - magneziu

Pentru obtinerea unei verze de calitate, raportul dintre azot si potasiu trebuie sa fie de 1-1,5. Azotatul are un rol important in procesul de nutritie, influentand in mod direct formarea capatanii. Azotul se administreaza inainte de plantare si pe faze, in cursul perioadei de vegetatie. Excesul de azot in perioada cresterii intense a capatanii favorizeaza craparea acesteia. Fosforul are efect favorabil asupra sistemului radicular, insa contribuie si la formarea capatanii, marind procentul de substanta uscata din planta. Potasiul si calciul trebuie sa fie in echilibru cu celelalte elemente nutritive. Carenta de bor duce la senzibilizarea plantelor la hernia verzei. 

Cultivarea verzei pentru varza timpurie si extratimpurie

Asadar, varza alba poate fi cultivata in culturi (extra)timpurii (in sere si solarii) sau in camp (la tunele sau la liber). Atunci cand alegii hibrizii, trebuie sa tii cont de noile tehnologii, mizand pe hibrizi de varza de la producatori consacrati. Recomandarea noastra este sa alegi seminte de varza din gama Bejo, Seminis, Syngenta, Hazera, Takii, Rijk Zwaan si Mikado. In utima perioada si producatorul roman de seminte, Hektar, a adaugat in portofoliu hibrizi competitivi de varza. 

Pentru a-ti usura alegerea, iti propunem urmatorul tabel, care contine hibrizii de varza extratimpurie de top. In ceea ce priveste hibrizii de varza timpurie, cu maturitate de 60-67 de zile, iti recomandam hibrizii Bourbon F1 (Hazera Seeds) si Checkmate F1 (Bejo Zaden). Checkmate este ales de multi dintre producatorii de varza timpurie, datorita capacitatii hibridului de a se mura, capacitate ce nu o regasim la multi dintre hibrizii de pe acelasi segemnt de timpurietate. 

Denumirea hibridului Producatorul Densitatea recomandata Timpurietate Perioada de plantare
Katarina F1 Bejo Zaden (Olanda) 66.000 plante/hectar 52 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Magnus Cresco F1  Hazera (Olanda) 55-70.000 plante/hectar 50-55 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Delight Ball F1 Mikado Kyowa (Japonia) 55-70.000 plante/hectar 45-50 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Jetma F1 Rijk Zwaan (Olanda) 60.000 - 75.000 50-55 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Tiara F1 Bejo Zaden (Olanda) 60.000 58 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Pandion F1 Seminis (Olanda) 66.000 50-55 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Ranini F1 Bejo (Olanda) 66.000 52 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Bilbo F1 NongWoo Bio (Coreea de Sud) 66.000 50-55 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie (camp)
Alina F1 NongWoo Bio (Coreea de Sud) 66.000 52-58 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie - jumatatea lunii iulie (camp); *
Full Moon F1 NongWoo Bio (Coreea de Sud) 66.000 60 zile jumatatea lunii februarie (solar); jumatatea lunii martie - jumatatea lunii iulie (camp); *

* Hibrizii de varza Alina F1 si Full Moon F1 au o plaja larga de plantare, avand avantajul unei treceri excelente din primavara in vara (de la frig la cald). Hibridul Alina F1 este recomandat pentru productii esalonate (in cazul in care se planteaza mai multi hibrizi de varza timpurie); se poate planta impreuna cu hibrizii mai timpurii, Alina F1 sa fie culeasa imediat dupa culegerea primilor. Avantajul dat de hibridul de varza Alina F1 este faptul ca, dupa atingerea maturitatii, daca nu este recoltata la 58 de zile, nu crapa. Chiar creste capatana putand ajunge si la 3 kilograme.  


Unul dintre hibrizii care au dat rezultate foarte bune in sezonul trecut este hibridul de varza Ranini F1. Acesta s-a remarcat in culturile protejate prin productii excelente calitativ si foarte uniforme, dar si prin rapiditatea obtinerii capatanilor de varza (52 de zile de la plantare).

Pentru lista completa a hibrizilor de varza (extra)timpurie din magazinul nostru online, intra aici!

Cultivarea verzei (extra) timpurii in camp

Pregatirea terenului pentru cultivarea in camp a verzei timpurii si extratimpurii incepe din toamna, cand iti recomandam fertilizarea cu gunoi de grajd, foarte bine descompus (30 tone/hectar), superfosfat (70 kg/hectar) si sare potasica (40 kg/hectar). Toate trebuie incorporate intr-un sol cu aratura adanca, de 28-30 cm/hectar.

Primavara, aceasta aratura trebuie sa fie grepata. Iti recomandam administrarea a 70-100 kg/hectar de azotat de amoniu si ingrasaminte complexe (mai ales daca nu ai fertilizat toamna). Ca erbicid preemergent pentru varza, poti aplica Sultan 50 SC, Stomp 330 EC si Dual Gold 960 EC. 


Camp de varza

Producerea rasadului de varza timpurie

Producerea rasadului de varza alba timpurie pentru semanat are loc in rasadnite calde, semanatul facandu-se in ultima decada a lunii ianuarie si pana la inceputul lunii februarie. In tehnologia noua, varza se seamana in alveole pentru semanat (initial, cat se poate de mici, undeva la 200 de celule/tava sau chiar mai multe). Cand varza are 1-2 frunze adevarate, trebuie sa faci repicarea in alveole sau ghivece, care sa aiba dimensiunile aproximative 5x5x5 cm, ideale fiind alveolele de 70 de celule, in acest caz.

In perioada producerii rasadurilor, uda-le moderat, urmarind pastrarea solului reavan si nu uita de aerisire. Iti recomandam si folosirea ingrasamantului foliar Synergizer. De asemenea, pentru prevenirea bolilor de sol, fa doua tratamente cu fungicidul Previcur Energy, in doza de 15-20 ml/10 l apa.

Temperatura de germinatie trebuie foarte atent controlata, ideal fiind sa ai un termometru pe rasadnita. Semintele incep sa germineze la 3-4o C, insa la aceasta temperatura germinatia va fi anevoioasa. Temperatura optima pentru germinatia semintelor de varza este de 18-20o C, caz in care germinatia va dura 3-4 zile.

Iti recomandam calirea plantutelor cu 2-3 saptamani inainte de plantarea lor, prin descoperirea completa a acestora in timpul zilei si in noptile fara inghet. Procedeul de calire va oferi plantei de varza o mai buna rezistenta la temperaturile scazute, care pot aparea dupa ce o plantezi. De exemplu, o planta de varza necalita rezista pana la -2o C sau -3o C, in timp ce una calita poate rezista chiar si la -10o C.

Plantarea rasadului de varza timpurie

In camp, intervalul de plantare a verzei timpurii este martie-inceput de aprilie, urmarind ca in sol sa se inregistreze temperaturi de 8o C, iar pentru 2-3 zile sa nu se anunte zile de inghet. Pe teren nemodelat, planteaza la 50-60 cm intre randuri si la 30 cm intre plante, pe fiecare rand.  Cu aceasta schema, vei obtine aproximativ 55.000 de plante/hectar. Hibrizii noi au totusi anume recomandari de plantare, pe care ti le-am explicat in descrierea lor, din tabelul mai sus. La 3-4 zile dupa plantare trebuie sa faci o plimbare pe loc, pentru a completa golurile. Fa prasila de fiecare data cand va fi nevoie (in general, sunt necesare 2 prasile mecanice si 1-2 prasile manuale).

Pentru o buna reusita a culturii, poti folosi ingrasaminte complexe granulate noi, cu eliberare controlata, la 3-4 saptamani de la plantare. Urmareste atingerea urmatoarelor cantitati: 60 kg/hectar N (azot), 40 kg/ha  P2O5 (fosfor) si 30-40 kg/hectar K2O (potasiu). Uda constant (cantitati moderate de apa), urmarind mentinerea unei umiditati relativ ridicate.

Cultivarea verzei extratimpurii in sere

Pentru cultivatorii care au posibilitatea incalzirii constante, varza – fiind o specie cu cerinte mai scazute apropo de caldura – poate fi cultivata in sere, in ciclul I, mai ales atunci cand, din anumite considerente, nu se pot asigura conditii bune pentru speciile termofile.

Pregatirea solului din sera consta in fertilizarea cu 80 kg/hectar P2O5 (fosfor), 50 kg/hectar K2O (potasiu) si 60 kg/hectar N (azot). Urmeaza apoi mobilizarea solului si maruntirea cu freza.

Pentru cultivarea verzei in sere, poti alege ca perioade lunile octombrie-noiembrie. Vei semana in alveole/ghivece mai mari, urmarind obtinerea unor cuburi de 7x7 cm. Conditile de temperatura si apa pe rasadnita sunt aceleasi descrise la inceputul articolului.

Varsta rasadurilor la plantare trebuie sa fie de 55-60 zile. Dupa plantare trebuie sa faci lucrari pentru afanarea solului si irigare (la interval de 10-12 zile, cu norme de 200-250 m3/hectar).  Se recomanda aplicarea unei fertilizari pe faze, cu 200-250 kg/hectar de ingrasaminte Complex III.

O activitate principala (pe care trebuie sa ai in vedere) este mentinerea sticlei/foliei curate pe toata perioada de cultura, pentru asigurarea luminii. In ceea ce priveste temperatura, urmareste mentinerea unei temperaturi de 18-20o C in zilele cu nebulozitate ridicata, de 20-24o C in zilele senine si de 14-16o C in timpul noptii.


Varza Tiara F1 Varza Jetma F1 in cultura
Cultura de varza Tiara F1 in stanga si Jetma F1 in dreapta. Credit foto: SemintePlante.ro


Cultivarea verzei (extra) timpurii in solarii si tunele

Pregatirea solarului se face inca din toamna, cand trebuie sa adaugi in sol 30 kg/hectar gunoi de grajd, 80 kg/hectar P2O5 (fosfor) si 60 kg/hectar K2O (potasiu). Aceste ingrasaminte se incorporeaza cu masina de sapat solul, la 28-30 cm.Primavara, inainte de plantare, fertilizeaza cu azotat de amoniu (200 kg/hectar) si ingrasaminte Complex III (75 kg/hectar), care se incorporeaza cu freza.

Semanatul are loc la sfarsit de decembrie/inceput de ianuarie – foloseste alveole pentru semanat (200 de celule/tava). Rasadurile trebuie repicate cand au 2 frunze adevarate in ghivecele de aproximativ 5x5 cm sau in alveolele de 70 celule. Daca nu mai vrei sa faci repicarea, poti semana direct in alveole de 70 de celule.

In perioada producerii rasadurilor, respecta conditiile de temperatura si udare descrise mai sus si acorda o atentie deosebita combaterii bolilor de sol. Pentru asta, iti recomandam o buna aerisire a rasadintei si tratamente cu fungicidele Previcur Energy (15-20 ml/10 l de apa), Dithane M45 (20 g/10 l de apa).

Plantarea se va realiza incepand cu sfarsitul lunii februarie (in zonele de campie, mai calduroase) si in perioada 1-15 martie (in zonele colinare). In general, distantele de plantare sunt de 40x30 cm sau de 50x25 cm. Intretinerea culturii presupune lucrari precum umplerea golurilor dupa maximum o saptamana de la plantare, 2-3 prasile manuale si 2 fertilizari pe faze – la 2-3 saptamani dupa plantare si apoi la 4 saptamani, urmarindu-se asigurarea unor cantitati de 50 kg/hectar N (azot) sau 200-250 kg/hectar Complex III. Carentele se pot corecta prin ferti-irigare.

Iti recomandam sa faci irigarile dimineata, de 2-3 ori in luna martie, urmarind o doza de apa de 200-250 m3/hectar. Frecventa irigarilor trebuie sa creasca in luna mai, cand vei aplica un numar de 6 irigari, cu o cantitate de apa de 300 m3/hectar, de obicei dimineata.

Urmareste, pe cat posibil, mentinerea unei temperaturi de 20-22o C in timpul zilei si cel putin 10-12o C noaptea. Temperaturile prea ridicate pot determina inhibarea formarii capatanilor, de aceea, de fiecare data cand exista riscul de crestere a temperaturilor in solar, acesta trebuie aerisit. Ca masura de precautie, in perioadele friguroase poti acoperi varza cu folie microporoasa (anti-inghet), de tip Agril sau Novagril.

In ceea ce priveste cultura in tunele, pentru obtinerea unor productii timpurii de varza, in lipsa solariilor clasice, se poate practica cultura sub tunele joase sau prin protejare temporara (acoperire directa). Pregatirea terenului se va desfasura, ca pentru cultura timpurie, in teren neprotejat. Rasadul se produce dupa aceeasi tehnologie ca mai sus, urmarind semanatul cu aproximativ 10-12 zile mai devreme decat la cultura in solarii. Plantarea in tunel se face cand solul are cel putin 6o C, de obicei incepand cu prima decada a lunii martie. Urmareste realizarea unei desimi de 60.000-70.000 plante/hectar.

Dupa plantare, instaleaza imediat tunelele. Lasa o distanta de 70 cm intre tunele si o latime de 35-40 cm. Urmareste sa ai o latime a foliei de tunel de 1,4 m si, apropo de grosime, orienteaza-te catre o folie cat mai subtire (0,05 mm grosime). Pentru a nu fi necesara aerisirea zilnica, poti perfora folia din loc in loc, facand orificii de 12-15 mm diametru. In cazul in care folosirea tunelelor nu este posibila, poti folosi folia microporoasa anti-inghet tip Agril sau Novagril, care se aseaza direct pe plante, fiind prinsa la margini cu tarusi sau pamant. Folia are avantajul ca este foarte usoara (17-19 g/m2), neafectand cresterea plantelor. Folosirea Agrilului exclude procesul de aerisire, folia microporoasa permitand trecerea aerului.

Lucrarile de intretinere sunt similare cu lucrarile la cultura verzei timpurii in solarii. Aeriseste tunelele ori de cate ori temperatura de afara creste, evitand cresterea temperaturii in tunel la un nivel mai mare de 28-30o C.

Dupa 4-5 saptamani de la plantare, in functie de tipul vremii, tunelele tebuie eliminate. Recoltarea capatanilor de varza are loc imediat ce acestea s-au format si sunt suficient de indesate.  La culturile protejate temporar, recoltarea se realizeaza cu 2-3 saptamani mai devreme decat la cultura din camp, aproape simultan cu cea din solarii. 

Seminte de varza Tiara F1Seminte de varza extratimpurie

Hibridul de varza Tiara F1 - Credit foto: SemintePlante.ro



Recoltarea si pastrarea capatanilor de varza

Varza alba pentru capatana se va recolta atunci cand capatanile sunt suficient de mari si de indesate (gradul de indesare este un indicator al calitatii). Productiile la varza variaza, in functie de tehnologia aplicata si de tipul culturii (intotdeauna vor fi mai mici productiile la varza extratimpurie si timpurie, decat la verzele tarzii, de toamna).

In perioada imediat apropiata recoltarii, trebuie sa mentii unui regim stabil de udare, pentru a evita craparea capatanilor. La recoltare, indeparteaza frunzele bazale si scurteaza coceanul (in cazul in care acest lucru este necesar).

Impartirea pe calitati a verzei se face astfel:

  • calitate extra – capatani indesate, sanatoase, cu greutate minima de 600 g;
  • clasa I – capatani cu usoare defecte de forma sau coloratie;
  • lasa a II-a – capatani mai putin indesate si cu defecte de forma.

Pastrarea productiei la varza timpurie si extratimpurie se poate face doar pe o perioada foarte scurta de timp (hibrizii de acest tip nu au o rezistenta bune la pastrare). La temperaturi de 2-4o C, poti pastra varza timp de 2 saptamani.


Varza Checkmate F1Seminte de varza Checkmate F1
Hibridul de varza Checkmate F1 in cultura. Credit foto: SemintePlante.ro

Daca ai nevoie de raspunsuri la anumite intrebari punctuale despre cultura verzei (extra)timpurii, scrie-ne la adresa de e-mail [email protected]. Sau trimite-ne un mesaj direct pe Facebook! Te vom ajuta cu mare drag sa obtii o cultura de varza alba de capatana de care sa fii mandra/mandru!

PRODUSE RECOMANDATE
Seminte de varza extratimpurie Ranini F1 (1000 seminte) Seminte de varza extratimpurie Ranini F1 (1000 seminte)
-10%
Oferta speciala limitata
66,60 lei (inclusiv TVA) 74,00 lei
Ranini F1 este un hibrid de varza alba extratimpuriu, productiv, ce se preteaza productiilor timpurii din sere si solarii. Plantarea hibridului poate incepe inca din luna Februarie. 
Seminte de varza Tiara F1, 1000 seminte Seminte de varza Tiara F1, 1000 seminte
-10%
Oferta speciala limitata
66,60 lei (inclusiv TVA) 74,00 lei
Tiara F1 este un hibrid de varza alba extratimpuriu cu potential ridicat de productie. Hibridul Tiara F1 se caracterizeaza printr-o calitate excelenta a capatanii si prin posibilitatea de a produce o capatana mare in...
Seminte de varza Katarina F1, 1.000 sem Seminte de varza Katarina F1, 1.000 sem
69,00 lei (inclusiv TVA)
Katarina F1 de la Bejo, este un hibrid extratimpuriu de varza alba, uniform si foarte productiv, recomandat pentru cultura in spatii protejate (sere,solar, tunel).
Seminte de varza Rapidion F1 Seminte de varza Rapidion F1
66,49 lei (inclusiv TVA)
Rapidion F1 este un hibrid de varza alba din gama Seminis, cu un potential foarte mare de productie. Asa cum ii spune si numele, hibridul este unul extrem de timpuriu, destinat productiilor de la inceputul sezonului. 
Bolikor F1 - 2500 sem Bolikor F1 - 2500 sem
-15%
Oferta limitata
125,60 lei (inclusiv TVA) 147,76 lei
Bolikor F1 este un hibrid extratimpuriu de varza din gama Syngenta cu o perioada de vegetatie de 57-60 zile si greutati de pana la 2 kg.
Seminte de varza alba Checkmate F1, 1000 seminte Seminte de varza alba Checkmate F1, 1000 seminte
-5%
Oferta speciala limitata
66,50 lei (inclusiv TVA) 70,00 lei
Checkmate F1 este un hibrid consacrat de varza alba timpurie, din gama Bejo. Hibridul are un avantaj deosebit, oferind, la timpurietatea lui (de 67 de zile) o pretabilitate excelenta pentru murare.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare