Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Virusul Petelor de Bronz la Ardei

Postat pe6 Ani in urma 19053

Virusul Petelor de Bronz (TSWV) este o viroza ce mai este numita popular si "ofilirea patata" sau "boala petelor de bronz". Abrevierea TSWV vinde din englezescul Tomato spotted wilt virus. 


Ce este Virusul Petelor de Bronz ?


Agentul etiologic este virusul ofilirii patate a tomatelor, virus ce are mai multe tulpini.

Raspandirea virusului in natura este asigurata, in principal de catre trips (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis, F.Schultzei, F. fusca). Transmiterea virusului petelor de bronz poate fi realizata numai de acele insecte care in stadiu de larva s-au hranit minim 30 de minute din plante bolnave. 

Formele adulte de trips ce nu s-au hranit in stadiul de larva din plante infectate cu TSVW nu sunt capabile sa achizitioneze virusul. 

Incubatia virusului are loc in 7 pana la 20 de zile de la hranirea vectorului (Tripsului) infectat pe planta sanatoasa. 
Virusul poate ierna de la un an la altul in tripsii adulti sau in buruienile gazda infectate. 

In poza de mai jos, diferitele tipuri de trips ce transmit boala petelor de bronz.

Tripsi daunatori ardei

In poza de mai sus avem diferitele tipuri de trips ce pot infecta plantele de cultura cu TSWV. Dintre acestia: Frankliniella Fusca, Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis.

Cum se manifesta Virusul Petelor de Bronz?


Virusul se manifesta diferit, in functie de varsta plantelor, conditiile climatice si tulpina virusului. La ardei, se manifesta in general prin ingalbenirea frunzelor dinspre varful de crestere sau a frunzelor medii. Apar pete circulare de culoarea bronzului, care ulterior devin brune. 
La atac intens, toate frunzele capata o culoare asemanatoare cu cea a bronzului, dupa care se ofilesc. 
Pe tulpini si petiol apar pete circulare de culoarea bronzului, care ulterior devin brune. 
Virusul se manifesta si pe fructe, unde initial apar pete inelare, de culoarea bronzului sau brune-negricioase, foarte mici, aproape punctiforme, ce pot acoperi intreaga suprafata a fructului. Treptat, portiunile din epiderma fructului patate se brunifica si se usuca. 

In poza de mai jos, putem observa simptomele atacului initial, manifestate pe frunzele din jurul varfului de crestere.

Ardei cu rezistenta la TSWV

La plantele afectate se observa o legare redusa, piticire si fructe mici. Tulpinile grave ale virusului produc necrozarea si innegrirea lastarilor in intregime sau chiar distrugerea plantelor. 

Atacul pe fructe se manifesta ca in una din pozele de mai jos.

TSWV pe fructul de ardei
In ambele poze sunt ardei afectati de diverse tulpini ale virusului petelor de bronz. Petele circulare se pot vedea mai bine in imaginea de mai jos

Ardei afectat pe TSWV



Prevenire si combatere

Strict pentru TSWV nu exista combatere. Putem combate vectorii ce il transmit (tripsii) cu produse insecticide, omologate pentru acestia, ca de exemplu Confidor Energy sau Match. 
Pentru reducerea infectiei se poate incerca o igiena mai buna a locului de cultura. Astfel, inca de la producerea rasadurilor, se recomanda pastrarea plantelor izolate, evitandu-se pe cat posibil contactul cu buruieni ce pot fi gazda pentru virus. 

Intretinerea zonei de cultura, curatarea acesteia de buruieni, lucrul cu prasila pentru a elimina cat mai multe din buruieni vor ajuta in pastrarea unei zone libere de virus. De asemenea, nu neglijati nici zonele din jurul solariilor, infectia putand fii transmisa foarte repede din afara solarului catre interiorul acestuia, daca plantele de afara sunt infectate. 


Companiile producatoare de legume au venit insa cu o noua solutie, pentru fermierii ce se confrunta cu aceste probleme si anume folosirea de hibrizi rezistenti. Asadar, in anul 2016 Seminis a introdus varietatea de ardei tip capia Kaprima F1, Clause a introdus hibridul de capia Redkan F1 iar Nunhems hibridul de ardei Uygar F1.

Enza Zaden avea deja un hibrid de ardei lung pe piata, Teseo F1, cu rezistenta la acest virus, insa hibridul nu reusea sa prinda o cota prea mare pana anul trecut. Anul trecut, compania olandeza a lansat hibridul Blancina F1, acesta fiind primul hibrid de ardei gras cu fruct alb cu rezistenta la TSVW din Romania. 


Ardei capia cu rezistenta la TSWV

La momentul scrierii articolului, nu avem prea multe date despre hibridul Kaprima F1 din gama Seminis. Vom vorbi asadar despre ceilalti doi hibrizi mentionati mai sus: Uygar F1 (Nunhems) si Redkan F1 (Clause). 

Uygar F1 este varietatea de ardei lung cu rezistenta la TSWV, pe tip capia, propusa de Nunhems, ce se caracterizeaza printr-o excelenta uniformitate a fructelor, o maturitate timpurie si o capacitate excelenta de a lega pe tot ciclul de productie (de primavara si pana toamna). Greutatea medie a ardeiului capia Uygar F1 este de 160 de grame. 

Ardei kapia Uygar F1


In poza de mai sus, putem observa uniformitatea si aspectul deosebit al fructelor hibridului de ardei kapia Uygar F1.

Pentru mai multe detalii despre hibrid si pret, accesati link-ul: seminte de ardei kapia Uygar F1

Ardei kapya Redkan F1Redkan F1 este hibridul propus de compania Clause ca varianta cu rezistenta la TSWV. Hibridul produce fructe mari, de 240 de grame, foarte groase in pulpa (8 - 12 mm). Hibridul de ardei gras Redkan F1 prezinta o buna adaptabilitate, pretandu-se atat la cultivari in camp, cat si la cultivari in sere si solarii.

Clause Semances descrie acest hibrid ca fiind cel mai productiv hibrid de ardei kapia produs de ei. 


Pentru mai multe detalii despre acest hibrid, precum si pretul si modul de ambalare al acestuia, accesati link-ul: seminte de ardei capia Redkan F1


O varietate ce deja a reusit sa prinda teren pe piata din Romania, in bazinele legumicole unde Virusul Petelor de Bronz este o problema majora, este Blancina F1 din gama Enza Zaden. Este primul hibrid de ardei gras cu fruct galben-alb din Romania, cu rezistenta la TSWV. 

Blancina F1 este hibridul destinat cultivarii in spatiile protejate, fiind raspunsul problemei la boala petelor de bronz. Acesta produce ardei de 180 - 200 de grame, cu 3-4 lobi, cu pulpa groasa si aspect comercial deosebit. 

Ardei gras Blancina F1



Pentru mai multe detalii despre hibridul de ardei Blancina F1 dar si pentru pretul acestuia, accesati link-ul: seminte de ardei Blancina F1

PRODUSE RECOMANDATE
Seminte de ardei Blancina, 500 seminte Seminte de ardei Blancina, 500 seminte
243,10 lei (inclusiv TVA)
Blancina F1 este un hibrid de ardei gras, de tip blocky, foarte productiv. Hibridul este destinat productiilor in sere si solarii si are avantajul rezistentei la TSWV, fiind primul hibrid de ardei gras de pe piata din...
Seminte de ardei Uygar F1, 500 Seminte Seminte de ardei Uygar F1, 500 Seminte
163,50 lei (inclusiv TVA)
Uygar F1 este un hibrid profesional de ardei de tip kapia, din gama Nunhems, caracterizat prin timpurietate si uniformitatea productiei. Are un aspect comercial placut, fiind apreciat in randul cultivatorilor si are...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Seminte de ardei Teseo F1, 500 Seminte Seminte de ardei Teseo F1, 500 Seminte
154,78 lei (inclusiv TVA)
Teseo F1 este un hibrid timpuriu de ardei kapia de tip Corno di Toro. Plantă cu port compact. Fructe uniforme si lungi de cca. 23 cm.
Seminte de ardei E20B 20011, 500 seminte Seminte de ardei E20B 20011, 500 seminte
-12%
Oferta speciala limitata
169,84 lei (inclusiv TVA) 193,00 lei
Ardeiul E20B.20011 este un hibrid nou de ardei gras blocky din gama EnzaZaden, foarte productiv, ce se preteaza pentru plantarea in solurile infestate si asta datorita pachetului sau de rezistente intermediare la...

Seminte de ardei Kaprima F1, 500 Seminte Seminte de ardei Kaprima F1, 500 Seminte
10%
Oferta limitata

175,11 lei (inclusiv TVA) 195,11 lei
Kaprima F1 este un hibrid de ardei kapia foarte productiv, de cu culoare rosu aprins si cu rezistenta la TSWV.

Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare