Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Hibrizi de varza si conopida de vara/toamna Rijk Zwaan

Postat pe6 Ani in urma 3594

Hibrizi de varza si conopida de vara si toamna de la Rijk Zwaan

In data de 25 octombrie 2013, in localitatea Falcoiu, jud. Olt, firma Rijk Zwaan a sustinut o prezentare a hibrizilor de varza si conopida, pentru sezonul de vara / toamna. Hibrizii au fost testati pe lotul domnului Ion Parvu. In cele ce urmeaza voi prezenta punctele forte si punctele tari ale acestora, dupa cele vazute acolo. Au fost testati hibrizii de varza alba: Tacoma F1 RZ, Multima F1 RZ si Gintama F1 RZ si hibridul de conopida Stabilis F1 RZ, obiectivul prezentarii fiind comportarea hibrizilor de varza si conopida in zona Olt, la conditiile de cultura intalnite in aceasta zona.

Acest articol doreste sa vina in ajutorul cultivatorilor de varza, ce nu sunt hotarati cu privire la hibridul ce urmeaza a-l cultiva, oferind informatii utile pentru achizitia ulterioara de seminte de varza.



Seminte de varza de vara toamna Rijk Zwaan 

Campul cu varza din comuna Falcoiu, jud. Olt

Asa cum spuneam, la hibrizii de varza, au fost testati Tacoma F1 RZ, Multima F1 RZ si Gintama F1 RZ, rezultatele fiind descrise mai jos pentru fiecare hibrid.

Tacoma F1 RZ


Tacoma F1 RZ
este un hibrid excelent, cu proprietati ale capatanii ce se preteaza pentru murare. Ca maturitate, acesta se situeaza undeva in jurul valorii de 75 - 80 de zile de la plantare, fiind un hibrid destinat culturilor de vara si toamna in camp.
Forma capatanii este rotund-aplatizata, alcatuita la o adancime de 3-4 straturi din frunze de culoare verde deschis. Frunzele hibridului de varza Tacoma F1 RZ sunt foarte subtiri si nervurile de asemenea, facand din ea o varza buna pentru murat.
Greutatea medie a capatanii pe cultura experimentala s-a situat in jurul valorii de 1,3 - 2,5 kg.

Ca rezistenta la boli in camp, Tacoma F1 RZ a dat dovada de o foarte buna rezistenta la fuzarioza, foliajul nefiind sensibil la bolile produse de ciuperci sau la trips. Nu are sensibilitate la deformari sau la necroza frunzelor cauzate de socurile termice. Acestea, precum si toleranta la temperaturi ridicate si la lipsa temporara de apa, fac din acest hibrid unul excelent pentru culturile de vara.

Producatorul recomanda plantarea acestui hibrid incepand cu luna Martie si pana la inceputul lunii August, obtinand astfel o recoltare esalonata, inca din Iunie si pana in Noiembrie.

Seminte de varza Tacoma F1 RZ

Hibridul de varza Tacoma F1 RZ

Gintama F1 




Gintama F1
este un hibrid de varza alba din gama Rijk Zwaan, cu utilizari multiple, atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru industrializare sau depozitare (producatorul garanteaza ca se poate pastra pana in luna Martie). Perioada de vegetatie a acestui hibrid se situeaza in jurul valorii de 85-90 de zile de la plantare, insa se poate pastra in cultura si 115 - 120 de zile, fara a exista riscul craparii.

Capatana are forma rotund-aplatizata, nefiind sensibila la crapare, cu 5-7 frunze exterioare de culoare verde intens, ce pastreaza capatanii un aspect proaspat pana la vanzare (atat la vanzarea imediata, cat si la vanzarea ulterioara, de dupa depozitare).
In cultura de test, greutatea medie a capatanii s-a invartit in jurul valorilor de 2-4 kilograme, capatana prezentand frunze fine si cotor subtire, de lungime medie.

O caracteristica importanta a verzei Gintama F1 este sistemul radicular foarte bine dezvoltat, ce asigura extragerea rapida a nutrientilor din sol dar si o foarte buna rezistenta la seceta. Planta prezinta rezistenta la fuzarioza iar foliajul nu este sensibil la atacul de boli, bacterii si trips.

Seminte de varza Gintama F1Seminte de varza Gintama F1 RZ

                        Hibridul de varza alba Gintana F1



















Multima F1 RZ 

Multima F1 RZ s-a dovedit a fi un hibrid cu utilizari multiple, ce poate fi cultivat cu incredere de primavara si pana toamna, avand o perioada de vegetatie de 80 de zile in culturile de vara si de 85 de zile in culturile de toamna. Avand rezistenta la crapare, plantele pot ramane in camp pana la 100-110 zile de la plantare.

Varza Multima F1 RZ prezinta capatana aplatizata, cu gust specific, frunze subtiri si cotor scurt. In cultura experimentala, greutatea capatanilor a variat intre 1,5 kg - 3 kg.

Frunzele verzei Multima F1 RZ sunt puternic cerate, hibridul nefiind sensibil la bolile produse de ciuperci sau la atacul produs de trips. Multima F1 RZ prezinta rezistenta la fuzarioza.

Datorita sistemului radicular puternic, hibridul suporta lipsa partiala de apa si caldurile de vara.

Seminte de varza Multima F1                                                                 Seminte de varza Multima F1 RZ



Conopida Stabilis F1 RZ


Hibridul de conopida Stabilis F1 RZ era inca in vegetatie la momentul prezentarii. Astfel, conopida Stabilis F1 este un hibrid ce are o perioada de vegetatie de 75 de zile in cultura de vara si de 80 de zile in cultura de toamna (de la plantare).

Inflorescenta are o forma boltita, regulata si in conditii de cultura vara nu este sensibila la invinetire.

Planta are o vigoare medie, cu frunze exterioare in pozitie verticala, si frunze interioare ce asigura o acoperire optima a capatanii, pana la greutatea de 2,5 - 3 kg. 

Hibridul este destul de pretentios la irigare si nutritie. Din aceasta cauza, folosirea conopidei Stabilis F1 se recomanda legumicultorilor care lucreaza in conditii semi-intensive si intensive. 

Se recomanda plantarea incepand cu mijlocul lunii Martie, si pana la inceputul lunii August.

Seminte de conopida Stabilis F1
                                                                        Hibridul de conopida Stabilis F1 RZ



Ca detalii despre tehnologia folosita de producatorul care a testat acesti hibrizi, mentionam: 

- Data semanarii: 08.06.2013
- Data plantarii: 15.07.2013
- Densitatea medie folosita (plante / hectar): 37.500 pl/ha

La data sustinerii acestei prezentari (25.10.2013), hibrizii cantareau (valori medii): 
- Tacoma F1 RZ: 2,8 kg;
- Gintama F1 RZ: 3,5 kg;
- Multima F1 RZ: 3 kg;
- Stabilis F1 RZ : 1 kg (inflorescenta era inca in dezvoltare la data prezentarii, estimand o greutate medie la recoltare de 2,5 kg).

Conform acestor date, s-a estimat urmatoarea productie la hectar, pentru fiecare hibrid in parte: 
- Tacoma F1 RZ - 90 tone/hectar;
- Gintama F1 RZ - 110 tone/hectar;
- Multima F1 RZ - 95 tone/hectar;
- Stabilis F1 RZ - 32 tone/hectar la data prezentarii (cultura era inca in faza de dezvoltare, cu siguranta va atinge minim 70 tone/hectar la productie).

Ca scurta concluzie, au iesit in evidenta hibrizii de varza Tacoma F1 RZ si Multima F1 RZ prin uniformitatea, prin capacitate foarte buna de murare datorata cotorului scurt, frunzelor si nervurilor subtiri, prin structura bine aerisita si toleranta foarte buna la boli.

De asemenea, conopida Stabilis F1 RZ este o varianta de luat in calcul, avand o autoacoperire foarte buna si o culoare alba, imaculata.


Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare