Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat

Postat pe5 Ani in urma de 42460

Porumbul zaharat este o cultura ce a reusit sa prinda rapid teren in Romania. Daca acum 10 ani vorbeam despre o piata mica (atat de fermieri cultivatori de porumb zaharat, cat si de consumatori, obisnuiti cu fierberea porumbului normal) acum piata este deja formata si in crestere consumatorii preferand sa cumpere porumb zaharat pentru fiert, in detrimentul celorlalte varietati de porumb. Un rol important in dezvoltarea pietei de porumb zaharat din Romania au avut-o (si inca o au) proiectele cu finantare Europeana.

Axele 112 si, mai tarziu, 6.1. au impulsionat cultivarea de porumb zaharat, oferind punctaj in plus tinerilor fermieri ce alegeau sa cultive aceasta specie. Ulterior, o mare parte din acestia au capatat experienta in cultivarea porumbului zaharat dezvoltandu-si si relatii pentru comercializarea acestuia. 

Porumbul zaharat are origine comuna cu porumbul obisnuit, provenind din America de Sud (Peru, Bolivia, Mexic), extinzandu-se mai apoi catre Europa.

Porumbul de fiert (zaharat) se cultiva pentru boabele, foarte dulci, recoltate in faza de lapte.

Planta prezinta aceleasi caracteristici ca planta de porumb obisnuita, cu tulpinile avand inaltimi variabile (intre 1,5 si 2,4 metri). Hibrizii timpurii au inaltimi pe planta mai scazute, iar hibrizii tardivi au inaltimi mari.

Exista mai multe tipuri de porumb zaharat, dintre care cele mai populare sunt porubul dulce (SU1) si porumbul super-dulce (SH2).

Conditii de mediu necesare cresterii plantelor de Porumb Zaharat

Temperatura de germinatie:

  • 8 – 10 grade (temperatura minima);
  • 20-22 grade (temperatura optima);
  • 32 grade (temperatura maxima).

ATENTIE! Temperaturile mici, dupa rasarirea plantelor, duc la distrugerea acestora. O temperatura de -4 grade dupa rasarire, chiar si numai pentru 2-3 ore, duce la moartea plantutelor. Din aceasta cauza nu recomandam semanarile facute foarte devreme, direct in camp. 

In ceea ce tine de temperatura de vegetatie, in perioada de crestere activa avem o temperatura optima este de 24-30 de grade C, iar dupa aparitia paniculului, o temperatura optima de 23-24 grade C.

Umiditate: Porumbul zaharat are cerinte mari fata de umiditate. Faza critica pentru apa este in intervalul dintre aparitia paniculului si pana dupa umplerea bobului, adica aproximativ 30-50 de zile, in functie de hibridul cultivat. Lipsa apei in aceasta perioada poate duce la o scadere drastica a productiei (pana la aproximativ 50%). Recomandam asadar irigarea in perioada aparitiei paniculului (floarea mascul, cea din varful plantei de porumb) si repetarea irigarii la 8 - 10 zile dupa. 

Pentru a produce 1 tona productie biologica, plantele de porumb zaharat extrag din sol:

       1-1,2 kg N; 0,4 kg P2O5; 0,9-1,9 kg K2O si 0,3-0,4 kg CaO.

Alegerea hibrizilor de porumb zaharat

In problema alegerii hibridului, cultivatorul va tine cont si de piata unde se va face vanzarea. Succesul consta in imbinarea cat mai buna a timpurietatii si calitatii pe stiulet.

Hibrizii precum Spirit F1, ofera productii rapide, dar stiuletii pot fi mici fata de preferintele fermierilor. Hibrizii tardivi ofera stiuleti mari, dar la momentul vanzarii acestora, pretul pietei este posibil sa nu mai fie asa atractivi pentru fermieri.

Porumb zaharat Tyson

Pentru obtinerea unei timpurietati mai bune, o parte din cultivatori, produc rasad de porumb zaharat, pe care il transplanteaza primavara devreme in camp, invelit cu folie microporoasa anti-inghet tip Agril sau Novagril sau plantat la tunele cu folie de polietilena. 

Dintre cei mai populari hibrizi de porumb zaharat folositi in Romania, putem sa mentionam:

  • Spirit F1 (Syngenta) – extratimpuriu (65 de zile), cu stiuleti de 18-20 de centimetrii, 16 randuri de boabe, cu planta mica de inaltime – aprox. 1,5 metri; Hibridul a fost printre primii hibrizi de porumb dulce indrodusi pe piata din Romania. 
  • Sheba F1 (Seminis) – extratimpuriu (72 de zile), cu stiulet de 20 de centimetri si un diametru de 4,5 cm, cu 12-16 randuri de boabe. Planta are o inaltime de 1,8 metrii iar punctul de insertie al stiuletului este la 20 de centimetrii.
  • Starshine F1 (Syngenta) – extratimpuriu (71-75 de zile), cu stiulet de aproximativ 20 de centimetrii, cu 14-16 randuri de boabe. Spre deosebire de Spirit F1, Starshine are o vigoare mai buna, planta ajungand la 210 cm.
  • Sweet Nugget F1 (Nunhems / AgriSaaten) (70 - 72 de zile), varietate ce a prins rapid teren, fiind cel mai vandut hibrid de porumb zaharat al SemintePlante.ro in anul 2019

Pe langa hibrizii prezentati mai sus, sunt cultivati cu succes hibrizi precum Jubilee F1, Legend F1, Landmark F1, Sentinel F1, Challenger F1, Basin F1, Sweet Spirit F1.

In ultima vreme observam la cultivatorii de porumb zaharat tendinta de esalonare la recoltare, prin semanarea varietatilor cu maturitati diferite. Ponderea varietatilor foarte timpurii tinde sa scada, multi fermieri alegand sa cultive, din ce in ce mai mult, hibrizi mai tardivi, care ofera, de obicei, stiuleti mai mari si mult mai usor vandabili. 

In cazul in care fermierul are obligatia de a semana seminte de porumb zaharat din soiuri autohtone, in gama SemintePlante.ro avem urmatoarele varietati listate in catalogul oficial al soiurilor: 

  • Sweet Spirit; 
  • Sweet Thing; 
  • Deliciosul; 

Tehnologia de cultura a porumbului zaharat

In alegerea solei de semanare vom tine cont ca cele mai bune plante premergatoare sunt leguminoasele anuale, cartofii si alte solano-fructoase;

Ca fertilizari. schema de baza se poate prezenta:

  • Toamna: 30-40 tone/hectar gunoi de grajd; 55-65 kg/ha P2O5 si 150 kg/ha K2O;
  • Dupa fertilizare se executa aratura adanca;
  • Primavara: 100 kg/ha Azot si pregatirea patului germinativ, cu grapa cu discuri sau combinatorul.

Semanatul se poate face direct in camp, la luna aprilie, sau in rasadnite (pentru culturile plantate la tunel).

La cultura conventionala, vom semana direct in camp, cand in sol se inregistreaza 8 grade Celsius, Adancimea de semanat pentru varietatile super –dulci (SH 2) este de 3-4 cm iar pentru varietatile dulci este de 5-6 cm. Ca perioada reper, putem lua a doua jumatate a lunii aprilie. In intervalul 15 aprilie - 15 mai putem semana esalonat porumbul zaharat, cu asigurarea umiditatii necesare pentru rasarire. 

Hibrizii foarte rapizi, precum Spirit F1, se pot semana pana cel tarziu la luna iunie (chiar spre sfarsitul lunii, in zonele sudice ale tarii).

Tinand cont de faptul ca recoltarea se face cand acesta este inca la stadiul de “lapte” (73-76% continut de apa), se recomanda semanarea in acelasi timp a mai multor varietati, cu timpurietati diferite, astfel incat sa se asigure o productie esalonata pe intreg sezonul.

La fel, se poate semana acelasi hibrid, dar in perioade diferite, tot din considerentele prezentate mai sus.

Se seamana mecanizat, cu SPC 6, setata pe adancimi de 5-7 cm, la o schema de plantare de 70 de centimetri intre randuri si 22-25 cm plante pe rand.

Norma de plante la hectar este de 50.000  - 60.000 in functie de hibridul ales. In cazul culturii irigate putem creste la 70.000 plante/hectar. 

Controlul buruienilor la cultura de porumb zaharat

Pentru combaterea buruienilor, in preemergenta, se poate folosi Pendigan 330 EC in doza de 4 litri/hectar sau Stomp Aqua 2-3 litri/hectar sau Dual Gold 960 EC, in doza de 1,2 litri/hectar.

In faza de vegetatie este recomandata evitarea erbicidelor, pe cat posibil, acestea dand o vizibila intarziere plantelor, precum si o usoara deformare pe stiulete.

In Romania nu exista produse de protectia plantelor, de tip erbicid, omologate pentru cultura de porumb zaharat. Cu toate astea, din teste, o parte din erbicide au dat rezultate, neafectand masiv planta de porumb dulce si recolta.

In alte tari, unde consumul pentru aceasta leguma este mult mai ridicat, sunt omologate o serie de erbicide. Spre exemplu, in Statele Unite ale Americii, Syngenta are omologat erbicidul Callisto 480 EC, pre si postemergent pentru cultura de porumb zaharat.

In tabelul de mai jos, am incercat detalierea dozelor pe fiecare erbicid ce poate fi folosit la aceasta cultura:

Perioada de aplicare Denumire comerciala Doza folosita / hectar Substanta activa
Preemergent Pendigan 330 CE / Stomp Aqua 4 litri/hectar sau 2-3 litri/hectar Pendimentalin
Preemergent Dual Gold 960EC  1.2 litri/hectar s-metolaclor 960 gr/l
Preemergent sau postemergent timpuriu Callisto 480 SC 0.2 - 0.35 litri/hectar mezotrion 480 gr/litru
Preemergent sau postemergent timpuriu Lumax 573.5 SE 5 litri/hectar mezotrion 37,5 g/l + s-metolaclor 375 g/l
Postemergent Laudis 66 OD 2 - 2.25 litri/hectar

tembotrione 44 g/l + 

isoxadifen-etil 22 g/l

Postemergent Astral, Nicogan, Crew Ace 1 litru / hectar nicosulfuron 40 g/l
Postemergent 2.4 D, Amino, SDMA * 1 litru / hectar Acid 2.4 D - SE RECOMANDA FOLOSIREA NUMAI IN CAZURI DE EXTREMA URGENTA

* Atentie! Produsele insirate mai sus sunt produse ce nu au omologare in Romania pentru a fi folosite la cultura porumbului zaharat. Aceste produse au omologare pentru porumb zaharat in alte tari informatiile fiind culese de SemintePlante din listele omologarilor din alte tari si de la fermierii cultivatori de porumb zaharat, clienti ai SemintePlante.ro.

Nu vom folosi erbicide pe baza de Sare de amina (2,4 D) decat in cazuri de extrema necesitate (infestari masive de buruieni dicotiledonate). In cazul folosirii erbicidelor 2.4 D, Amino, SDMA, Dicopur, hibrizii au de suferit mult, intarzierea culturilor, deformarea stiuletilor, nematurarea boabelor sunt efecte ale folosirii acestor erbicide.  Folosirea lor ramane la latitudinea cultivatorului, SC CERES UNION SRL nu isi asuma responsabilitatea privind folosirea acestora.

Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, clientii SemintePlante.ro prefera sa foloseasca Callisto 480 SC si Laudis 66 OD. Lider detasat in combaterea buruienilor cu frunza lata din cultura de porumb este totusi erbicidul Laudis 66 OD. Prin folosirea lui sunt combatute o mare parte a buruienilor cu frunza lata fara sa afectam dezvoltarea plantelor de porumb zaharat. Callisto 480 SC este de preferat in cazul in care sunt probleme in sola cu buruieni precum Meisorul sau Iarba barboasa. 

Erbicid Laudis pentru porumb zaharat
Erbicid Crew Ace pentru monocotiledonate
Laudis 66 OD (5 L) Crew ACE - nicosulfuron ( 1L )

In cazul in care avem probleme cu costreiul, pirul, mohorul, putem aplica erbicide pe baza de Nicosulfuron 40 g/l. Vom tine cont ca nu putem aplica Nicosulfuron la porumbul zaharat decat o singura data pe an si vom respecta indicatiile trecute pe eticheta. Recomandam ca aplicarea erbicidelor pe baza de nicosulfuron sa se faca impreuna cu un ingrasamant foliar pe baza de azot (exemplu: Azotor, Trainer, etc.). Exista o usoara intarziere in dezvoltarea porumbului zaharat, imediat dupa aplicarea erbicidelor pe baza de nicosulfuron. 

Ca lucrari mecanice, la porumbul zaharat se vor face 2-3 prasile mecanice, pe rand. Se recomanda irigarea in perioada de crestere a stiuletului.

De asemenea, este recomandata aplicarea, in perioada de crestere activa, a ingrasamintelor Complexe, granulate, in doza de 150 – 200 kg/hectar. 

Pentru obtinerea unui stiulet de calitate superioara, cu cat mai multe boabe maturate catre varf, recomandam aplicarea a 1-2 ingrasaminte foliare in perioada formarii stiuletelui. Rezultate foarte bune am obtinut utilizand Tera Sorb Foliar sau Tecamin Brix. 

Pe langa lucrarile de mai sus, porumbul dulce emite copili. Lucrarea de copilire este necesara.

Combaterea viermelui stiuletelui la Porumbul zaharat

Sfredelitorul porumbului poate cauza pagube mari culturii de porumb zaharat, viermele instalandu-se, de obicei, in varful stiuletelui. Daunatorul are denumirea stiintifica de Ostrinia nubilalis.

Sfredelitorul porumbuluiIn Romania, la momentul scrierii acestui articol, exista patru produse omologate pentru combaterea sfredelitorului porumbului, doua dintre ele existand si in oferta SemintePlante.ro: 

  • Fastac Active
  • Coragen 

Din discutiile avute cu clientii nostri, acestia prefera sa foloseasca Fastac Active in amestec cu un alt insecticid - Affirm. Doza folosita este de 1.5 kilograme / hectar Affirm + 100 ml Fastac, amestecate in aceeasi instalatie de stropit. 

Momentul aplicarii se stabileste in functie de constatarea aparitiei daunatorului. Multi fermieri aplica insecticidele preventiv, in momentul aparitiei paniculului. 

Cand se recolteaza ?

Recoltarea stiuletilor se realizeaza in 2-3 etape, manual, in faza de lapte-ceara, dupa aproximativ 20 – 25 de zile de la aparitia matasii, si cand acesta migreaza catre culoarea bruna.

La momentul recoltarii boabele au culoarea caracteristica hibridului, cu pielita subtire, neteda (adancitura este caracteristica boabelor ajunse la maturitatea fiziologica). Stiuletii se recolteaza prin rasucire, concomitent cu apasarea in jos.

Perioada de recoltat incepe din lunile iunie-iulie si, in functie de esalonarea semanarii, la fel va fi si recoltarea.

Se recomanda ca recoltarea si transportul sa se faca, pe cat posibil pe racoare, pentru a preveni deprecierea calitatii.

Productiile incep de la 50.000 stiuleti/hectar.

Stiuletii se pot pastra, la temperaturi de 2-4 grade Celsius aproximativ 2-3 zile.

Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare