Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Studiu de caz - Semanarea gazonului pe un teren neprietenos

Postat pe3 Ani in urma 53377

In prezentul articol am ales sa aratam, pas cu pas, cu poze, modul in care se poate revitaliza o cultura de gazon plecata gresit. Semanatul s-a facut aici pe un teren neprietenos, usor argilos, imburuienat si pregatit gresit, care formeaza rapid crusta. Semanarea s-a facut in a 2-a saptamana a lunii aprilie si s-au folosit semintele de gazon din gama Kiepenkerl - Gazonul Profi Dark Green si Gazonul de Toamna si Reinsamantare rece. 

Am urmarit sa prezentam problemele ce pot aparea si cum le-am rezolvat, de fiecare data. 

Am ales folosirea gazonului Dark Green datorita aspectului peluzei si a firului de iarba. Cu toate astea, recomandarea pentru un tip de sol ca cel din imaginile de mai jos este folosirea semintelor de gazon Profi Sport (gama Kiepenkerl) pentru ca infiintarea unei peluze cu acest amestec este foarte rapida. Dark Green are avantajul unui aspect deosebit dar infiintarea peluzei este usor mai greoaie si dureaza putin mai mult. 

Prezentarea este relativ simplu structurata, in 4 etape plus concluzii si doreste sa detalieze problemele ce pot aparea la infiintare si modurile de rezolvare ale acestora, evitand greselile ce vor duce la compromiterea peluzei de gazon. 

Etapa 1 - Cand s-a insamantat si in ce doze? 

Semanatul semintelor de gazon Dark Green s-a facut in a 2-a saptamana a lunii aprilie. La udarile initiale s-a incercat aplicare "neregulata" a apei insa, la momentul rasaririi, a urmat o perioada de ploi, pamantul formand crusta. 

Doza de semanare folosita a fost de 1 kilogram de seminte la 20 metri patrati. 

Dupa cate se poate vedea mai jos, rasarirea a fost "greoaie", primele plantute concurand cu buruienile pentru aceleasi resurse. 

Rezultatele imediate

Germinarea initiala a gazonului Rasarirea gazonului Dark Green
1. Inceputul rasaririi, a se observa lipsa uniformitatii, compactarea solului si, daca priviti cu atentie, aparitia buruienilor inca din acest stadiu.  2. Dupa cateva zile se observa o evolutie insa rezultatul nu este neaparat cel urmarit. 
Aparitia buruienilor in gazon Gazon plin de buruieni
3. La aproximativ 8-10 zile de la pozele de mai sus, observam goluri in peluza dar si o dezvoltare puternica a buruienilor.  4. Putem observa ca, si dupa prima taiere, rezultatul se mentine. O peluza rara, imburuienata. 

Rezultatul dupa o luna de la insamantare nu este tocmai cel dorit. Peluza noastra arata ca in imaginea de mai sus. In stadiul acesta, foarte multe dintre persoane renunta, abandoneaza ideea sau cred ca gazonul are nevoie de ingrasamant (si posibil sa aiba, dar nu va rezolva problema). Multi dau vina pe semintele achizitionate, fara sa stie ca, obtinerea unei peluze de gazon verde si deasa, necesita o serie de lucrari initiale si, apoi, munca de intetinere constanta. 

O solutie eleganta, in situatia de mai sus (sol ce se compacteaza repede, usor argilos), era sa se foloseasca Vermiculit horticol la semanare. Practic, sa imprastiem semintele de gazon si apoi sa adaugam un strat de apoximativ 1 centimetru de Vermiculit pe deasupra. Vermiculitul ar fi adunat apa in exces, pastrand o umiditate optima la nivelul semintelor si ar fi asigurat o germinatie rapida, uniforma. 

Etapa 2 - Cum am scapat de buruieni? 

Asa cum se poate observa din pozele de mai sus, peluza prezentata este infestata atat cu buruieni dicotiledonate (frunza lata), cat si cu buruieni monocotiledonate (frunza ingusta). Sunt doua metode prin care putem scapa de buruienile dintr-o peluza: 

  • Prin combatere chimica (erbicidare) 
  • Manual (prin plivire) 

Noi am ales folosirea erbicidelor, folosind urmatoarea schema: 

  1. Erbicid Dicopur Top in doza de 20 ml/10 litri apa, dizolvat in pompa de stropit si pulverizat pe toata suprafata gazonului (momentul pulverizarii trebuie sa fie la aproximativ 7 zile de la ultima taiere, cand toate plantele sunt in crestere activa) . Erbicidul Dicopur Top este destinat combaterii buruienilor cu frunza lata si, tinand cont ca ele predominau in peluza noastra si se dezvoltau amenintator, am ales aplicarea eribicidului Dicopur Top initial. 
  2. Erbicid Foxtrot, in doza de 20 ml/10 litri apa, dizolvat in pompa de stropit si pulverizat pe toata suprafata gazonului (erbicidarea cu Foxtrot s-a facut la o saptamana dupa erbicidarea cu Dicopur Top)

Alegeti intotdeauna sa erbicidati pe vreme senina, atunci cand nu sunt anuntate sanse de ploaie in urmatoarele ore. Nu udati gazonul in ziua erbicidarii. 

Dupa erbicidare, am asteptat uscarea buruienilor (care apare in 7 - 14 zile de la erbicidare) si apoi am greblat solul, adunand resturile de buruieni uscate din gazon. Dupa greblare am imprastiat peste gazon Leonardita, in doza de 40 de grame / metru patrat. 

 Alege erbicidele si ingrasamintele pentru peluza ta!

Dupa aplicarea erbicidelor, ingrasamintelor si curatarea gazonului, se poate observa disparitia buruienilor dar si golurile ramase in urma curatarii buruienilor. 

Rezultatele dupa aplicarea erbicidelor si greblarea buruienilor

Gazonul netuns, dupa erbicidare si greblare Rasarirea gazonului Dark Green
1. Dupa erbicidare si greblare, gazonul incepe sa capete un aspect mai apropiat de ceea ce ne dorim de la o peluza.   2. Cu toate astea, dupa tunderea gazonului, aspectul acestuia nu mai este deloc ca inainte, golurile incepand sa iasa la iveala. 

Imediat dupa tundere, avand atat de multe goluri, am imprastiat din nou seminte de gazon Dark Green, insistand cu seminte mai multe in zonele cu goluri. Dupa insamantare am udat. 

 Alege optiunea de gazon potrivita pentru tine!

Etapa 3 - Peluza devine din ce in ce mai verde, dar inca mai avem buruieni

Dupa reinsamantare, peluza noastra incepe sa arate din ce in ce mai bine. Cu toate astea, sunt anumite zone in care mai apare cate o buruiana, din loc in loc. Am ales din nou metoda combaterii chimice, si am erbicidat gazonul, exact dupa regula prezentata in etapa a II-a. 

Efectul erbicidelor asupra buruienilor la a II-a erbicidare

Efectul erbicidelor asupra buruienilor in gazon Efectul erbicidelor asupra buruienilor cu frunza ingusta
1. Dupa erbicidare buruienile cu frunza lata isi opresc cresterea, apoi se ingalbenes/inrosesc, apoi mor. In poza de mai sus buruienile sunt prinse la inceputul fazei de ingalbenire/inrosire.  2. Acelasi efect se manifesta si la buruienile monocotiledonate  / cu frunza ingusta (cele cu frunza similara cu cea a gazonului)

Etapa 4 - Pasii finali pentru peluza mult dorita

Dupa erbicidarea din etapa a III-a, am mai lucrat la peluza noastra urmarind: 

  1. Curatarea peluzei de buruieni - peluza a fost greblata cu o grebla tehnica, adunand toate resturile uscate de buruieni; 
  2. Reinsamantarea cu seminte de gazon de Toamna si Reinsamantare rece de la Kiepenkerl; 
  3. Fertilizarea si imbunatatirea structurii solului cu Leonardita, 40 grame / metru patrat; 
  4. Fertilizarea gazonului cu ingrasamantul pentru gazon "Peluza si gradina", in doza de 40 de grame / metru patrat;
  5. Aplicarea Micorizei pentru bolile gazonului prin imprastiere pe sol, pe gazonul proaspat tuns, in doza de 2-4 grame / metru patrat. 

Rezultatul final se poate observa in pozele de mai jos. 

Rezultatul final

Rezultatul lucrarilor de ingrijire Infiintarea unei peluze de gazon
1. Dupa ultimele lucrari, gazonul este des si fara goluri. 2. Chiar daca am ales reinsamantarea cu un alt tip de gazon a doua oare, intensitatea culorii este buna.  
Gazon - rezultatul final Gazon verde Dark Green
3. Peluza noastra suporta excelent si traficul (poza facuta dupa ce gazonul a fost calcat)  4. Se poate observa, din toate unghiurile, aspectul de "covor verde". 

Concluzii

In aproximativ 2 - 2.5 luni de la insamantare am reusit sa ducem gazonul catre aspectul mult dorit. Mentinerea acestui aspect presupune insa o alta insiruire de lucrari, in mare parte similare cu cele de mai sus, la care se adauga aerare si scarificare (odata la un an) sau macar o lucrare cu grebla tehnica in toamna / primavara, un plan de fertilizare echilibrat, cu fertilizari faziale, in conformitate cu necesarul plantelor din fiecare anontimp si udari conform consumului plantelor din fiecare perioada. 

O peluza verde necesita atentie si munca constanta, activitatea de obtinere si mentinere a unei peluze de tip "covor verde" fiind una continua. Alegeti intotdeauna produse de calitate pentru intretinerea peluzei si alocati, cel putin 2-3 ore pe saptamana pentru ingrijirea ei. 

ATENTIE! Alegeti sa erbicidati pe propria raspundere, erbicidele de mai sus neavand omologare pentru gazon. Cititi cu atentie eticheta produselor si respectati intru totul ceea ce transmite producatorul. 

In cazul ingrasamintelor, nu depasiti dozele recomandate in articol, existand riscul sa il ardeti. 

Pentru ajutor in identificarea si preventia bolilor, cere-ne informatii la adresa de e-mail [email protected]! Vrem sa te ajutam sa ai un gazon frumos foc si, de aceea, iti stam la dispozitie nu doar cu produse de nota 10, ci si cu sfaturi utile.

PRODUSE RECOMANDATE
Seminte de gazon de toamna si reinsamantare, 1 kilogram Seminte de gazon de toamna si reinsamantare, 1 kilogram
-10%
Oferta limitata
39,60 lei (inclusiv TVA) 44,00 lei
Gazonul de toamna si reinsamantare rece este destinat infiintarii peluzelor in vara si toamna, pretandu-se chiar si pentru semanarile tarzii datorita selectiei de specii care germineaza rapid chiar si in conditii de...
Seminte gazon sport si teren de joaca, 1 kg Seminte gazon sport si teren de joaca, 1 kg
-10%
Oferta limitata
36,90 lei (inclusiv TVA) 41,00 lei
Gazonul Sport si Teren de joaca este destinat infiintarii peluzelor de gazon care au nevoie de toleranta la trafic intens. Se preteaza excelent pentru terenuri de joaca si de sport sau peluze pe care se calca constant. 
Seminte de gazon seceta Sunny Green, 1 kg Seminte de gazon seceta Sunny Green, 1 kg
-10%
Oferta limitata
53,10 lei (inclusiv TVA) 59,00 lei
Sunny Green este un amestec de gazon Profi-Line, din seria Majestic Kiepenkerl, destinat semanarii in zonele insorite, zone care se usuca mai repede. Gazonul Sunny Green are avantajul de a-si pastra culoarea verde...


Seminte de gazon Dark Green, 10 kg Seminte de gazon Dark Green, 10 kg

-10%
Oferta limitata


415,80 lei (inclusiv TVA) 462,00 lei

Gazonul Dark Green Majestic este un gazon profesional din gama Kiepenkerl, un amestec ce germineaza rapid si ofera o peluza de culoare verde inchis, asa cum ii spune si numele. Amestecul Dark Green este destinat...


Seminte gazon umbra Pegasus Seminte gazon umbra Pegasus
-10%
Oferta limitata
29,70 lei (inclusiv TVA) 33,00 lei
Gazon de umbra din gama Pegasus este destinat infiintarii peluzelor in zonele in care, in anumite perioade ale zilei, apare si umbra. Acesta se dezvolta excelent si in zonele insorite.
Seminte de Gazon de umbra Pegasus, sac 10 kg Seminte de Gazon de umbra Pegasus, sac 10 kg
-10%
Oferta limitata
270,90 lei (inclusiv TVA) 301,00 lei
Gazonul de Umbra din gama Pegasus (Kiepenkerl) este un amestec standard de gazon, destinat insamantarii zonelor umbrite sau partial umbrite. Gama Pegasus de seminte de gazon este caracterizata de un raport excelent...
Seminte de Gazon Regenerare, 1 kg Seminte de Gazon Regenerare, 1 kg
-10%
Oferta limitata
36,90 lei (inclusiv TVA) 41,00 lei
Gazonul de regenerare este amestecul ideal care repara zonele deteriorate si golurilor peluzei, se preteaza si pentru semanarile tarzii datorita speciilor de lolium care germineaza foarte rapid.
Seminte de Gazon Regenerare, 10 kg Seminte de Gazon Regenerare, 10 kg
-10%
Oferta limitata
326,70 lei (inclusiv TVA) 363,00 lei
Gazonul de regenerare este amestecul ideal care repara zonele deteriorate si golurilor peluzei, se preteaza si pentru semanarile tarzii datorita speciilor de lolium care germineaza foarte rapid.
Fertilizant Maintenance NPK 19-5-8, 4 kg Fertilizant Maintenance NPK 19-5-8, 4 kg
56,00 lei (inclusiv TVA)
Fertilizantul Maintenance NPK 19-5-8 este un produs special care a fost conceput in scopul conservarii gazonului, oferindu-i acestuia rezistenta la calcare si o culoare verde, frumoasa. Ingrasamantul are o elberare...
Fertilizant Regenerare si insamantare, NPK 16-24-12, 4 kilograme Fertilizant Regenerare si insamantare, NPK 16-24-12, 4 kilograme
56,00 lei (inclusiv TVA)
Fertilizantul Regenerare si insamantare, NPK 16-24-12, 4 kg, este un ingrasamant granulat, bogat in fosfor si azot care asigura un start bun la semanat, o germinatie buna a semintelor de gazon si o crestere rapida a...

Gazon Silber, sac 10 kg, amestec de gazon pentru peisagistica Gazon Silber, sac 10 kg, amestec de gazon pentru peisagistica
-10%
Oferta limitata

374,40 lei (inclusiv TVA) 416,00 lei
Gazonul Silber din gama Kiepenkerl reprezinta piesa de rezistenta pentru orice gradina ingrijita. Acest amestec cu o rezistenta sporita la calcare si stres este destinat amenajarii spatiilor publice, curtilor si a...

Gazon Profi Comfort Robo, 1 kg Gazon Profi Comfort Robo, 1 kg
-10%
Oferta limitata
50,40 lei (inclusiv TVA) 56,00 lei
Gazonul profi Comfort Robo din gama Kiepenkerl este dezvoltat pentru cerintele tehnologiei moderne de tuns, la intervale scurte de timp. Acest amestec este de asemenea, foarte rezistent si are culoarea verde deschis.
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare