Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Tuta absoluta - Cum o recunoastem si metode eficiente de combatere

Postat pe2 Ani in urma 52217

Tuta absoluta este o specie de molie, devenita un daunator cunoscut deja de ceva timp, in Romania. In vara anului trecut (2020), insecta a provocat cele mai mari pagube culturilor de tomate, din tara noastra. Aceasta face parte din familia Gelechiidae. In Romania, in literatura de specialitate, Tuta absoluta este numita „molia miniera a tomatelor”.

In articolul de fata iti explicam pe larg cum iti dai seama ca acest daunator ti-a atacat cultura de tomate si care sunt metodele de combatere la care poti apela pentru a-ti salva recolta de rosii.

Pe scurt, despre Tuta absoluta

Specia de molii Tuta absoluta poate avea pana la 10-12 generatii/an, iubeste caldura (temperaturile mari ii favorizeaza inmultirea rapida), dar are si o toleranta deosebita la temperaturile reci, din iarna (50% dintre larve, pupe sau adulti supravietuiesc peste iarna, daca temperaturile nu scad sub 0 grade C).

Un ciclu complet de viata al acestei molii are 4 stadii de dezvoltare: oua, larva, pupa si adult. Larva este cea care este daunatoare culturilor de legume. Tuta absoluta iubeste tomatele si, uneori, cartoful, ardeii, vinetele si tutunul (deci plantele din familia Solanaceae).

Molia miniera a tomatelor isi are originea in America de Sud, de unde s-a raspandit ulterior in toata lumea. A fost accidental distribuita dintr-o tara in alta prin ambalajele de tomate si prin rosiile importate (larva paraseste fructul, dupa culegere). Primele semnalari ale prezentei acestui daunator pe teritoriul Romaniei s-au inregistrat in anul 2009.

Cum recunosti Tuta absoluta si atacul pe plantele de tomate? 

Daunatorul Tuta absoluta este unul relativ usor de observat. Adultii ating lungimea de 5-7 mm si au o anvergura a aripilor de 8-10 mm. Coloritul lor este predominant maroniu, cu nuante inchise, de cenusiu. Femelele depun 40-50 de oua pe partile inferioare ale frunzelor, care eclozeaza in 4-6 zile.

Larvele moliei tomatelor au dimensiuni cuprinse intre 0,5 si 8 mm lungime, sunt de culoare verde-galbuie si, cum am mentionat si mai sus, ataca majoritatea speciilor de Solanaceae (tomate, cartof, ardei, vinete, tutun). Daunatorul poate ataca in toate stadiile plantei, de la rasad si pana la planta adulta.

Daunatorul Tuta Absoluta

Adult de Tuta Absoluta

Larva si adult si manifestari pe frunze si fructe

Larva (stanga), manifestarea atacului pe frunze si fructe (mijloc) si adult (dreapta)

Rasad de tomate atacat de Tuta Absoluta

Rasad de tomate atacat de Tuta Absoluta

Atac de Tuta Absoluta pe plante adulte

Atac de Tuta absoluta pe o planta adulta de tomate

Tuta absoluta atac pe fructe

Tuta absoluta atac pe fructele de tomate

Excremente de tuta absoluta

Excremente de Tuta Absoluta vizibile pe frunza de tomate

Omizile de Tuta absoluta incep sa atace culturile din spatiile protejate si cele din camp de prin luna mai. Iubind caldura, daunatorul se inmulteste cel mai repede in perioadele cu temperatura foarte ridicata, astfel ca, cele mai mari pagube apar in zilele calduroase ale verii.

Larvele sunt responsabile de pagube pe tot parcursul perioadei de vegetatie: rod interiorul frunzelor si determina zona respectiva sa capete aspect de zona minata. Frunzele atacate contin si  excrementele larvei (vezi imaginile de mai sus). In fructe, poti gasi uneori si larve mature, in stadiul de nimfe.

Atacul omizilor asupra fructelor duce la deprecierea acestora si favorizeaza instalarea unor boli. Deseori, larvele patrund in interiorul tulpinilor si provoaca frangerea lor, ofilirea si – ulterior – uscarea (deoarece impiedica circulatia apei si a sevei).

Prezenta adultilor in sere se face inca de la stadiul de rasad, datorita conditiilor de temperatura. De aceea, iti recomandam sa monitorizezi acest daunator, folosind cu capcane cu feromoni, pe tot parcursul perioadei de vegetatie (de la semanare si pana la ultima recolta).

Tuta Absoluta - Combatere

Deoarece aceasta molie este deja un daunator-problema, nu exista o solutie unica menita sa garanteze eliminarea completa a adultilor si a larvelor. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, este nevoie de implementarea unor masuri integrate, planificate, de o combinatie intre monitorizare si combatere.

Un sistem integrat de combatere a moliei Tuta absoluta poate fi definit dupa urmatoarele etape:

  • monitorizarea daunatorului prin capcane lipicioase;
  • capturarea adultilor de Tuta absoluta prin capcane cu feromoni si Tutasan Trap;
  • prevenirea inmultirii moliei tomatelor folosind capcanele Isonet T;
  • folosirea insecticidelor omologate pentru acest daunator;
  • pastrarea curateniei in solar si in jurul solariilor (prin masuri ca indepartarea buruienilor dintre solarii, arderea resturilor vegetale imediat ce cultura s-a terminat, dezinfectarea solului, practici agricole de aerare si imbunatatire a structurii solului).

De asemenea, pe langa masurile mentionate mai sus, in anumite solarii si sere se folosesc si pradatori naturali ai acestei molii, cum este gandacul Podisus nigrispinus (Dallas). Pe langa pradatori, o alta masura care ajuta este folosirea plaselor antiinsecte.

In cele ce urmeaza, vom detalia masurile de combatere a acestui daunator si modul de folosire al capcanelor si insecticidelor, astfel incat fermierii sa-si poata structura un plan complet de combatere, in functie de presiunea atacului la care sunt supuse tomatele din fiecare sera si din fiercare solar in parte.

Cum folosim capcanele lipicioase si cu feromoni, pentru monitorizarea si prinderea moliei Tuta absoluta?

Capcanele lipicioase negre (Koppert)

Capcanele lipicioase negre sunt special create pentru combaterea daunatorului Tuta absoluta. Varianta disponibila in magazinul nostru online (www.SemintePlante.ro) este produsa de Koppert si are dimensiunea de 25x40 cm. Modul de folosire al capcanelor Horiver Tuta/Horiver Black este urmatorul: 

  • pentru monitorizare,se foloseste o capcana la 500 m2;
  • pentru combatere,se incepe cu o capcana la 100 m2 si se creste numarul lor treptat, in functie de presiunea atacului

Capcana lipicioasa tuta absoluta

ATENTIE: chiar daca decizi sa cresti numarul capcanelor imprastiate, nu se recomanda doar folosirea acestei capcane! Capcanele lipicioase negre trebuie integrate in planuri de combatere, impreuna cu capcanele cu feromoni (de pus pe ligheane sau sistemele Tutasan Trap) si cu Isonet T (in cazul culturilor bio/organice).

Capcanele negre se vor amplasa, initial, la 15-20 cm deasupra solului (cand ai plante foarte mici). Pentru plantele mature, trebuie sa cresti inaltimea, la 50-60 cm deasupra solului. Iti recomandam amplasarea acestora in special in zona ferestrelor si a usilor.

Capcanele cu feromoni (Flortis)

Acestea sunt folosite, in general, pe suprafete mai mici, datorita dimensiunilor reduse. Lansate initial pentru combaterea omizii fructelor (Helicoverpa), capcana a dovedit o eficienta foarte ridicata pentru prinderea masculilor de Tuta absoluta: capturand masculii, daunatorul nu se mai inmulteste.

Capcana cu feromoni marca Flortis vine ca un kit gata de utilizare: are 2 fete lipicioase si contine un feromon (care se va amplasa in locasul special de pe capcana) si un fir (pentru legare) sau un bat de lemn (pentru a ajuta la sustinere, in cazul infigerii in pamant). Asadar, capcna se poate monta si deasupra plantelor, si la baza lor.

Multi dintre fermieri prefera folosirea capcanelor cu feromoni de la Flortis la producerea rasadurilor. Acestea sunt destinate solariilor mici si se recomanda distribuirea lor uniforma, la distante de 10-15 m una de alta. Aceasta solutie este foarte eficienta in cazul rasadnitelor, unde sunt preferate de multi fermieri datorita usurintei de infigere in pamant.

Modul de folosire este relativ simplu si este prezentat in imaginea de mai jos:

Mod de folosire al capcanelor Flortis

Capcanele cu feromoni si lighean Tutasan (Koppert)

Capcanele Tutasan (Tutasan Trap) sunt capsule impregnate cu feromoni, distribuite pe vase cu apa si ulei vegetal/sapun lichid; acestea atrag moliile care, odata ajunse in vasul cu apa, raman acolo. La acest set de capcane se folosesc feromonii Pherodis Tuta, care au doua concentratii: 0,5 mg sau 0,8 mg. In functie de concentratia aleasa, durata de viata a unei capsule poate sa varieze, astfel:

  • 4 saptamani, pentru capcanele cu feromoni Pherodis Tuta de 0,5 mg;
  • 8 saptamani, pentru capcanele cu feromoni Pherodis Tuta de 0,8 mg.

Feromonii Pherodis Tuta sunt folosite de catre fermieri in cele mai diverse moduri. Multi ii aplica pe capcane lipicioase negre sau galbene sau isi improvizeaza propriile sisteme Tutasan Trap, prin inlocuirea capcanei Tutasan cu diferite recipiente in care pun apa si ulei vegetal. De obicei se folosesc tavile de cuptor si, in mijlocul acestora, se pune o caramida (mai mare ca nivelul apei), pe care se aseaza capsula cu feromoni.

Un alta improvizatie este chiar folosirea unui lighean cu apa, ca in imaginea de mai jos:

Feromoni Tuta Absoluta pe capcana imporvizata

 

Toate modurile de utilizare sunt corecte, dar noi vom detalia folosirea feromonilor pe capcane de tip Tutasan. In cazul folosirii feromonilor, trebuie sa tii cont de urmatoarele detalii:

  • iti recomandam pastrarea lor la frigider, pana la folosire;
  • feromonii se pot amplasa pe ligheanele Tutasan Trap sau pe ligheane adaptate, cu pietre in mijloc;
  • ligheanele trebuie amplasate la 20-30 m unul de altul;
  • ligheanul se umple cu un amestec de apa cu ulei/sapun lichid (doza trebuie sa fie la 4 parti apa, 1 parte ulei/sapun);
  • cand vasul se umple cu Tuta absoluta, acesta trebuie varsat si umplut din nou cu apa si sapun lichid;
  • inlocuieste feromonii la 4-6 saptamani.

Mai multe detalii despre modul de amplasare al capcanelor cu feromoni si un video de prezentare gasesti pe site-ul nostru, pe pagina produsului Tutasan Trap.

Isonet T (Koppert) – noua solutie pentru a combate Tuta absoluta

Firele Isonet T (produse tot de Koppert) sunt un sistem inovator, care a dat rezultate excelente in Europa de Vest. Isonet este, practic, un fir care contine feromoni sexuali (cei emisi de molia femela), care sunt eliberati controlat si blocheaza inmultirea daunatorului Tuta absoluta. Firul Isonet T este compus din doua tuburi paralele de polimeri. Unul imbraca un fir de aluminiu si este destinat fixarii usoare a firelor in sera si celalalt contine un feromon sexual specific pentru combaterea moliei miniere a tomatelor.

Pentru a intelege modul de lucru al firelor Isonet T, trebuie sa intelegi cum functioneaza feromonii. Acestia sunt mesajele emise de femelele de Tuta absoluta pentru a atrage masculii aceleiasi specii. Dupa inserarea firelor Isonet T in sera, sera se umple de feromonul specific si face ca masculii sa nu mai poata gasi femelele. Astfel, reproducerea nu mai are loc pe durata sezonului de productie.

Pentru montarea firelor Isonet T, tine cont de urmatoarele informatii:

  • pentru cele mai bune rezultate, firele trebuie amplasate inca de la inceputul culturii;
  • rata de aplicare recomandataeste de 80-100 de fire Isonet T/1.000 m2;
  • distribuirea firelor in solar se va face cat mai uniform posibil, incercand sa ai distante egale intre ele; poti folosi harta de mai jos, pentru ghidaj (nu exista o harta clara de amplasare, ci doar recomandarea ca amplasarea in sera sa se faca cat mai uniform posibil);

Mod de amplasare al firelor ISONET

  • in cazul culturilor din Romania (rosii pastrate pe maximum 8-9 etaje), este suficienta o singura aplicare de Isonet T (firele nu trebuie schimbate); in cazul culturilor pe cicluri prelungite, a serelor inalte, sunt necesare doua aplicari cu Isonet T pe un ciclu;
  • daca observi un atac mai mare al acestei molii la marginea solarului, distribuie mai multe fire Isonet catre margini/ferestre.

Toate capcanele pe care ti le-am prezentat mai sus (capcanele lipicioase negre, capcanele Flortis, capcanele cu feromoni Tutasan Trap si firele Isonet T) sunt solutii care sunt acceptate in agricultura organica/ecologica. In cazul fermierilor care fac agricultura conventionala, recomandarea noastra este ca acestia sa faca un mix intre solutiile de mai sus si insecticidele omologate pentru combaterea Tutei absoluta.

Alege capcanele potrivite pentru combaterea daunatorului Tuta absoluta!

Care sunt insecticidele omologate pentru combaterea daunatorului Tuta absoluta? 

Mai jos, vom enumera produsele omologate in Romania pentru combaterea daunatorului Tuta absoluta:

1. Bactospeine este singurul insecticid biologic dintre cele prezentate de aici. Are efect, in principal, daca este aplicat la primele semne ale atacului si doar pentru larve. Se incepe cu o doza de 10 g/10 l de apa, pe care o poti creste la 20 g/10 l, in cazul presiunii mari de atac. Daca, initial, producatorul mentiona necesitatea unei pauze de 2 zile, timpul de pauza recomandat acum este de 7 zile (trebuie sa treaca 7 zile de la ultimul tratament cu Bactospeine, pentru a putea consuma rosiile, chiar daca produsul este unul bio). Acest insecticid se aplica prin stropire, cu un vermorel, pulverizator, atomizor, nebulizator, etc.

2. Affirm este un produs care ajuta chiar si intr-un stadiu mai avansat al atacului. Produsul functioneaza si impotriva omizii fructelor. Timpul de pauza este tot de 7 zile. Doza recomandata este de 15 g/10 l de apa si se aplica prin stropire.

3. Coragen este eficient si are avantajul necesitarii unei singure zile de pauza. Doza recomandata este de 2 ml/10 l de apa si se aplica prin stropire. Atentie! In cazul cresterii dozei recomandate, timpul de pauza nu se pastreaza, pentru ca planta nu poate sa metabolizeze de 2 ori mai multa substanta activa (in cazul aplicarii unei doze duble) tot intr-o singura zi.

4. Minecto Alpha este un produs nou, din gama Syngenta, care se poate aplica atat prin stropire, cat si prin sistemul de irigare. Recomandarea este sa se aplice intai in sistemul de irigare, prin picurare, in doza de 1,25 l/ha, dizolvat in foarte multa apa (doza recomandata este de 10.000 l/ha). Dupa aplicarea prin picurare, se pot face maximum 2 aplicari foliare, cu o doza maxima de 1 l/ha (in cazul dizolvarii pe vermorel, calculeaza o doza medie de 20 ml/10 l de apa). Timpul de pauza este de 8 zile (in cazul aplicarii foliare) si de 14 zile (in cazul aplicarii pe picurare). Asadar, rosiile pot fi consumate fara probleme dupa 8, respectiv 14 zile.

5. Nuprid AL200 SC este un produs mai vechi. A avut omologare pe Tuta absoluta, dar este posibil sa nu se mai gaseasca pe viitor, imidaclopridul (substanta activa) fiind in vizorul comisiilor Uniunii Europene. 

6. Alverde este un produs din gama BASF, cu timp de pauza de doar 3 zile, eficient pentru combaterea moliei tomatelor (Tuta absoluta) si omizii fructelor (Helicoverpa). Se recomanda doze de 10 ml/10 l de apa.

7. Voliam Targo este un produs din gama Syngenta, cu omologare pentru Tuta absoluta si cu un timp de pauza de doar 3 zile. Se recomanda o dilutie de 8-10 ml/10 l de apa, in cazul aplicarii cu vermorelul.

Alege din insecticidele omologate pentru combaterea daunatorului Tuta absoluta!

Tratamente neomologate pentru Tuta absoluta dar aplicate in practica

SemintePlante.ro nu recomanda lista de tratamente de mai jos (pentru ca nu stim timpul de pauza, deci nu stim in cat timp este sigur sa consumi fructul, dupa aplicare), dar exista fermieri care practica aceste tratamente neomologate:

1. Avaunt nu are omologare pentru Tuta absoluta, dar este omologat la cultura tomatelor, pentru a combate omida fructelor. Are eficienta in planuri de combatere integrate si pentru molia tomatelor, in doza de 10 ml/10 l de apa. Avand omologare pe tomate, chiar daca pe alt daunator decat cel problema, exista si un timp de pauza determinat, de 1 zi. Deci, dupa 24 de ore, poti consuma produsul.

2. Verimark nu are omologare pentru Tuta absoluta. In general, fermierii il aplica la sol, prin sistemul de irigare, in doza de 15 ml la 1.000 de plante, dizolvat in apa pe care o folosesc pentru irigatii. Noi nu recomandam acest produs pentru ca, neavand omologare la cultura de tomate (la momentul redactarii acestui text), nu stim cat timp Verimark ramane in fruct, deci nu stim cand tomata este sigura pentru consum.

3. Benevia nu are omologare la tomate. Se aplica prin stropire, in doza de maximum 7,5 ml/10 l de apa. Are omologari pe varzoase si radacinoase. La fel ca in cazul Verimark, nu recomandam aplicarea lui, pentru nu stim cand tomatele se pot consuma in siguranta.

ATENTIE! Pentru toate produsele de protectie a plantelor (pesticide), recomandam intotdeauna fermierilor sa citeasca eticheta produselor si sa respecte exact ce scrie pe aceasta! Solutiile prezentate mai sus au efect in cazul in care fermierul le integreaza intr-un sistem de combatere bine planificat, inca din stadiul de rasad al culturii. Anul 2020 ne-a dovedit tuturor ca, ignorand primele semne ale atacului, pagubele culturii de tomate pot ajunge pana la 100%.

Vrei sa afli mai multe informatii legate de cum poti obtine o cultura de tomate sanatoasa? Citeste si articolele noastre de pe blog despre bolile si daunatorii rasadurilor, schema de tratament la tomate si obtinerea unui rasad de tomate de calitate. Pentru orice alta intrebare punctuala, scrie-ne la adresa de e-mail [email protected] sau direct pe Facebook!

PRODUSE RECOMANDATE
Horiver tuta - capcana lipicioasa, 12 buc Horiver tuta - capcana lipicioasa, 12 buc
124,98 lei (inclusiv TVA)
Horiver este gama de capcane lipicioase pentru insecte de la Koppert. Horiver Tuta sau Horiver Black este capcana neagra pentru tuta absoluta. 
Capcana cu feromoni pentru tuta absoluta Capcana cu feromoni pentru tuta absoluta
21,00 lei (inclusiv TVA)
Capcana cu feromoni pentru Tuta Absoluta din gama Flortis este ideala pentru combaterea si monitorizarea daunatorului Tuta Absoluta si are dubla utilizare, aceasta se poate agata in solar, sau se poate introduce in...
Capcane cu feromoni Tuta absoluta Capcane cu feromoni Tuta absoluta
(1)
80,00 lei (inclusiv TVA)
Isonet T este un rezervor de feromoni, cu eliberare controlata, destinat blocarii imperecherii daunatorului Tuta absoluta, daunator ce poate cauza pagube serioase culturilor de tomate. 
Feromon tuta absoluta Feromon tuta absoluta
30,00 lei (inclusiv TVA)
Feromon Tuta Absoluta este folosit ca instrument pentru detectarea timpurie sau captarea in masa.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Tutasan - capcana pentru Tuta absoluta Tutasan - capcana pentru Tuta absoluta
-44%
Oferta speciala limitata
45,92 lei (inclusiv TVA) 82,00 lei
Tutasan este capcana destinata capturarii si monitorizarii daunatorului Tuta absoluta. Tutasan trap este destinata folosirii impreuna cu feromonii pentru tuta absoluta. 
Pherodis Tuta absoluta - capsule cu feromoni Pherodis Tuta absoluta - capsule cu feromoni
(1)
65,65 lei (inclusiv TVA)
Pherodis sunt capsulele cu feromoni de la Koppert iar varianta prezentata Pherodis Tuta este varianta destinata combaterii Tutei absoluta. Produsul este disponibil in concentratii diferite. 
Insecticid Coragen, 50 militri Insecticid Coragen, 50 militri
8%
Oferta speciala limitata
105,02 lei (inclusiv TVA) 115,54 lei
Coragen este un insecticid sistemic, cu actiune locala si translaminara, cu spectru larg in combaterea insectelor daunatoare la mar, par, prun, vita de vie, cartof, cais, piersic, nectarin, tomate, vinete, morcov,...
Insecticid Alverde, 1 litru Insecticid Alverde, 1 litru
15%
Oferta speciala limitata
250,00 lei (inclusiv TVA) 297,57 lei
Alverde este un insecticid de noua generatie pentru combaterea gandacului din Colorado la cartof si vinete din camp, omida fructelor precum si a minierului frunzelor de tomate. 
Acaricid Voliam Targo, 1 litru Acaricid Voliam Targo, 1 litru
10%
Oferta speciala limitata
575,00 lei (inclusiv TVA) 639,83 lei
Voliam Targo este un insecticid-acaricid nou de la Syngenta, sistemic, conceput sa combata daunatorii din culturile de pomi fructiferi, legume in spatii protejate, pepeni si fasole.
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare