Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Trips - Recunoastere si combatere

Postat pe2 Ani in urma 34230

Tripsul este unul dintre daunatorii problematici in culturile de legume din Romania, pagubele cauzate de acesta fiind in crestere, de la un an la altul. Odata instalat in cultura, aceasta mica insecta fitofaga poate purta si boala petelor de bronz (TSWV), virus care poate compromite culturile de tomate sau de ardei.

Aceste insecte sunt numite oficial tizanoptere, tisanoptere sau fizopode, denumirea populara fiind cea de tripsi.Tripsul face parte din ordinul Thysanoptera (familia Thriptidae) si se hraneste, in principal, cu plante. Entomologii deja au documentat existenta a pana la 6.000 de specii de tripsi. In articolul de fata ne vom focusa pe cele doua specii de tizanoptere daunatoare culturilor de legume si flori din Romania: tripsul tutunului (Thrips tabaci) si tripsul californian (Frankliniella occidentalis).

Tripsul tutunului

Tripsul tutunului (Thrips tabaci) se intalneste pretutindeni, atat in camp, cat si in spatiile protejate.

Descriere

Adultul are lungimea de 0,8-1 mm, corpul de culoare galben-maronie, aripile inguste si franjurate pe margini. Aripile anterioare sunt prevazute cu doua nervuri longitudinale, iar cele posterioare au doar o nervura. Masculul este mai mic si mai deschis la culoare decat femela. Larva are lungimea de 0,9-1 mm si corpul de culoare galben pal.

Trips

Mascul si femela de Thrips tabaci. Sursa foto: Wikipedia.org.

Biologie si ecologie

Tripsul tutunului este o specie polivoltina, care are 3-6 generatii pe an (in camp) si 10 generatii/an (in conditii de sera). In camp, insecta ierneaza in toate stadiile de dezvoltare, dar cel mai frecvent ca adult, sub resturile vegetale, in frunzar, in ierburi si in stratul superficial al solului (de aceea, pastrarea curateniei in jurul solarelor, ajuta la o populatie redusa de tripsi). Ouale sunt depuse pe frunze cu ajutorul ovipozitorului insectei, aproape de nervuri. Dupa 10 zile, incep sa apara larvele, care colonizeaza partea inferioara a frunzelor.

Plante gazda si mod de atac

Tripsul tutunului este o specie polifaga, care ataca numeroase specii de plante (cultivate si aparute spontan) din sere, solarii, rasadnite si camp, cu cele mai mari pagube la vinete, ceapa, ardei, tomate, cartof, castravete, tutun si unele plante ornamentale. Atacul in camp este favorizat de vremea secetoasa. Aceasta este vectorul principal in transmiterea virusurilor la plante – mai ales la castraveti, tomate si ardei.

Larvele si adultii acestor insecte se localizeaza pe frunze, varfurile vegetative si flori, absorbind seva din tesuturi. In urma atacului, in special de-a lungul nervurilor frunzelor, apar pete de culoare galben-cenusie sau castanie inchisa. Tesuturile se necrozeaza. La rasaduri, atacul este foarte periculos, iar la atacuri mari, acestea se pot usca. Plantele se opresc din crestere, se ingalbenesc si se usuca.

Tripsul californian

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) apare in toate zonele legumicole din Romania.

Descriere

Corpul femelei are 1,2-1,9 mm lungime, are o culoare variabila, in functie de sezon (de la galbui deschis – vara, pana la bruna – iarna). Corpul masculului are 0,9 mm lungime si este de culoare galbui deschis. La ecloziune, larva este alb transparenta, apoi devine galbuie.

Tripsul Californian

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis). Sursa foto: Anthura.nl.

Biologie si ecologie

In conditii de sera, tripsul californian se inmulteste pe tot parcursul anului si poate avea intre 12 si 15 generatii. Ouale sunt depuse in tesuturile florilor, frunzelor si chiar ale fructelor. Larvele care apar se dezvolta pe seama organelor respective.

Plante gazda si mod de atac

Tripsul californian este o specie polifaga, care ataca numeroase plante legumicole si floricole din sere, cu cele mai mari pagube la culturile de castraveti, ardei si tomate (dar si la begonii, gerbera, crizanteme si garoafe).

Larvele si adultii inteapa si absorb seva din frunze, flori si fructe. In urma atacului, pe organele respective apar pete de decolorare, care – in timp – devin argintii si chiar brune (de unde si denumirea de „pete de bronz”). Bobocii florali care au fost atacati nu se mai deschid. La culturile de pepene se poate observa caderea florilor.

La atacuri mari se obtin productii de calitate slaba si reduse. Tripsul californian mai este cunoscut si ca vector activ in transmiterea virusului TSWV la tomate si ardei.

Cum recunoastem atacul de Trips? 

La maturitate, ambele specii descrise mai sus sunt vizibile cu ochiul liber si putina atentie la examinare. Cu toate acestea, o lupa te poate ajuta in identificarea foarte rapida a tripsilor. Forma lor este lunguiata, iar culoarea poate sa difere (de la galben pai, foarte deschis, pana la maroniu inchis). In cazul in care te apropii de insecte, sunt sanse foarte mari sa zboare (tripsul nu are neaparat un zbor regulat, ca alte insecte, acesta pare mai mult ca o saritura intre doua locuri).

Primele semne ale atacului tizanopterelor sunt petele lunguiete pe frunze sau fructe, de culoare crem albicioasa sau galbuie. Tripsul inteapa tesuturile vegetale cu un stilet bucal si goleste, prin aspirare, tesuturile si semintele de polen, injectand in loc o saliva toxica (de aici, aspectul de pete de bronz). Larvele tinere sunt mult mai putin mobile decat adultii, dar provoaca aceleasi pagube.

La plantele atacate de aceste insecte observam reducerea cresterii, decolorarea frunzelor si a fructelor, avortarea mugurilor florali, deformarea florilor, frunzelor si fructelor, pete alb argintii sau sidefii pe frunze si petale, care ulterior necrozeaza.

Tripsul poate compromite si recolta de bulbi, stricaciunile aduse cepei manifestandu-se prin pete stralucitoare, mari sau mici, aflate la baza, aproape de locul de unde ies radacinile.  Plantele atacate de trips devin foarte sensibile la atacul diferitelor ciuperci.

Speciile de plante atacate de trips sunt urmatoarele:

  • flori – azalee, begonie, crizantema, cineraria, cycas, cyclamen, dalie, frezie, feriga, muscata, gerbera, gladiola, gloxinie, impatiens, iris, lalee, orhidee;
  • legume – castravete, ardei, vanata, morcov, tomate, ceapa, varza;
  • arbusti si pomi fructiferi – zmeur, piersic, nectarin, par, mar, vita de vie.

Pericolul principal in culturile din Romania este dat de virusul petelor de bronz, transmis de trips culturilor de ardei si tomate.

Mai jos, am facut o selectie cu imagini din diferite culturi atacate de trips.

Trips atac la dovleceiAtac de Trips la dovlecel

Trips in floarea de dovlecel

Numar mare de trips in floarea de dovlecel

Trips in floarea de ardei

Trips in floarea de ardei

Trips capcana Camp

Trips prins in capcana in camp, Micsunesti, jud. Ilfov

TSWV la Gradinari

Inceput de TSWV (Virusul transmis de trips) la cultura de ardei, in Gradinari, jud. Giurgiu

TSWV la ardei si tomate

TSWV manifestat pe fructe, la tomate si ardei. Sursa foto: Invasive.org.

Atac de Trips la cultura de varza

Atac de Trips la cultura de varza

Trips pe frunza de tomate

Atac de Trips pe frunza de tomate

Trips pe flori

Atac de Trips pe frunzele florilor bulboase

Cu ce se poate confunda atacul de Trips? 

Pentru a confirma faptului ca tizanopterele sunt cele care iti deranjeaza cultura, ai nevoie de o lupa, pentru identificare exacta. Atacul de trips mai poate fi confundat cu intepaturile insectelor (cicade, paduci sau acarieni), dar si conditiile de cultura proaste (exces de apa, cloroza sau lipsa luminii) pot provoca plantelor aceleasi simptome. Fitotoxicitatea unui pesticid sau ingrasamant ori striatiile necrotice pe flori (prin putregai cenusiu) sunt alte posibile cause ale deformarii frunzelor si tesuturilor, care pot semana cu atacul acestor insecte daunatoare.

 

Cum combati eficient Tripsul?

Fiind un daunator deja problematic, combaterea tripsilor nu se poate face mereu doar cu insecticide (cel putin in anumite zone ale tarii, unde presiunile de atac sunt foarte mari si unde populatiile de trips au deja rezistenta la substantele active ale insecticidelor comune). In aceste situatii, iti recomandam folosirea unor sisteme de combatere integrate, in care fermierul mixeaza mai multe proceduri de combatere, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Apelul la hibrizi rezistenti sau toleranti la TSWV

In cazul ardeilor si tomatelor, exista deja hibrizi cu rezistenta/toleranta la virusul petelor de bronz:

  • ardei gras: Blancina F1 (Enza Zaden), Piedone F1 (Seminis), Goldano F1 (Capsico), Silverado F1 (Capsico);
  • ardei capia: Kaprima F1 (Seminis), Teseo F1 (Enza Zaden), Uygar F1 (Nunhems), Kadet F1 (Duna R);
  • tomate: Havanna F1 (Bakker Brothers), Alamina F1 (Rijk Zwaan), Matissimo F1 (Seminis)

Alege din genetica de ardei si tomate cu rezistenta la TSWV! 

Metode profilactice si biologice de combatere a tripsului

In cazul achizitionarii de rasaduri, trebuie sa ai intotdeauna grija la calitatea plantelor pe care le introduci in sera ta. Iti recomandam sa cauti tripsii sub frunze, in boboci sau in flori. O metoda eficienta de a monitorizarea si combate aceste insecte o constituie utilizarea capcanelor lipicioase albastre:

  • pentru monitorizare, foloseste o capcana la 500 m2;
  • pentru combatere,foloseste cel putin o capcana de 25-30 cm, pe 2 m2;

Capcanele albastre sunt disponibile in oferta mai multor producatori (Koppert, Flortis, Biobest), dar – in mare parte – toate fac acelasi lucru. Acestease monteaza, de obicei, in varful plantelor si inaltimea trebuie ajustata pe masura ce plantele cresc.

Un alt mod de monitorizare a tripsului este prin folosirea unei foi albe, pe care scuturi florile plantelor de cultura. Asa vei putea observa mai repede larvele sau adultii prezenti si vei putea interveni cu insecticide, pentru combatere rapida.

Folosirea plaselor anti-insecte ajuta si previne aparitia tripsului in solarii. Alte masuri care trebuie luate:

  • evita supraincalzirea serelor (mai ales in perioadele cand nu este nevoie);
  • distruge toate resturile vegetale din sere si solarii si dintre acestea;
  • udarea prin aspersie (la culturile la care este posibil) poate duce la inecarea tripsilor;
  • practica rotatia culturilor.

Dintre metodele biologice de combatere, cea mai eficienta este folosirea pradatorilor: in sere, foloseste acarieni pradatori (precum Neoseiulus cucumeris, Amblyseius degenerans, Amblyseius swirskii, Hypoaspis miles), plosnite pradatoare (Orius laevigatus, Orius majusculus) sau dispersii de Frankinothrips vespiformis (un trips pradator, care seamana cu o furnica mica si neagra, polifag, foarte activ impotriva tripsilor adulti). Plosnita Orius laevigatus este principalul pradator al tripsilor de pe plantele polenifere.

Pe langa pradatori, solutii ecologice mai sunt si aplicarea de stropiri cu Spinosad (insecticidul Laser, pe care il vom descrie detaliat mai jos, la metodele chimice) sau aplicarea de ulei esential de portocale.  In cazul folosirii substantelor bio, se recomanda 2-3 aplicari la un interval de 9 zile, pentru a putea tine daunatorul sub control.

Folosirea insecticidelor pentru combaterea tripsului (metoda chimica)

Iti recomandam monitorizarea constanta a acestui daunator si intervenirea cat mai rapida, odata detectat. In horticultura, vorbim despre pragul de interventie la:

  • 3-5 tripsi pe planta, in cazul tripsului tutunului;
  • 1 trips pe planta, in cazul tripsului californian.

S-a observat ca insecticidele de contact au o eficienta mai ridicata. Iti recomandam alternarea produselor cu substante active ca: deltametrin, abamectin, alfa-cipermetrin, cipermetrin, lamdachialotrin, Spinosad. In caz de raspandire, fa mai multe tratamente, la interval de 7 zile, alternand produsele, pentru a distruge ciclul de dezvoltare al tripsului si pentru a nu dezvolta forme rezistente.

Insecticide omolgate pentru trips, in Romania:

  1. Delegate esteun produs nou, omologat pentru folosire la pomii fructiferi. Doza recomandata este de 300 g/ha. Exista si varianta microambalata, pentru 10 l de apa. Timpul de pauza este de 7 zile.
  2. Vertimec este un insecticid cu dublu efect, care are omologare la o multitudine de culturi (inclusiv la legume), doza omologata variind intre 0,8-1,2 l/ha. Exista si doza microambalata, iar – in practica – fermierii folosesc 10 ml/10 l de apa. Nu iti recomandam aplicarea in perioadele de inflorire sau in perioadele foarte calduroase. Timpul de pauza este de numai 3 zile.
  3. Laser 240EC este unprodus pe baza de Spinosad (mentionat mai sus), acceptat in agricultura ecologica si cu eficienta foarte buna in combaterea tripsului. Dozele folosite variaza intre 0,4 si 0,6 l/ha. In practica, pe suprafete mici, fermierii folosesc 5 ml/10 l de apa. Timpul de pauza, la tomatele de sera, este de 3 zile.La celelalte culturi poate ajunge si la 7 zile (ceapa, de exemplu).
  4. Minecto Alpha este uninsecticid care se poate aplica atat prin sistemul de irigare, cat si foliar. De obicei, se recomanda aplicarea unei doze de 1 l/ha (prin ferti-irigare) si 2 aplicari foliare ulterioare (cu o cantitate de aproximativ 1,25 l/ha). Timpul de pauza este de 8 zile (in cazul aplicarii foliare) si 14 zile (in cazul aplicarii radiculare).
  5. Mospilan este uninsecticid arhicunoscut, care se foloseste cu success si la combaterea tripsului. Doza folosita este de 3 g/10 l de apa si are omologare pentru ardei si varza. Timpul de pauza la ardei este de 3 zile, iar la varza este de 7 zile.
  6. Karate Zeon este uninsecticid pe baza de lambda-chialotrin, omologat pentru combaterea tripsului la culturile de ceapa, in concentratie de 0,2%, cu timp de pauza de 7 zile.
  7. Movento 100SC este unprodus pe baza de spirotetramat, cu spectru larg de combatere, cu omolgare la trips (pentru culturile de ceapa si usturoi) si timp de pauza de 7 zile. Doza omologata este de 0,75 l/ha.
  8. Cyperguard este unprodus cu omologare pentru combaterea tripsului la cultura de praz. Timpul de pauza este de 7 zile si doza omologata este de 500 ml/ha.
  9. Mavrik 2 F este unprodus cu omologare la ceapa si plantele ornamentale de sera. Timpul de pauza nu este determinat, iar concentratia folosita este de 0,05%.
  10. Poleci/Deca sau alte insecticide pe baza de deltametrin (Decis, de exemplu)se folosesc cu succes in doze de 3-5 ml/10 l de apa si au omologari la ardei, castraveti, floricultura si tomate. Pentru aceste culturi, timpul de pauza este de 3 zile.
  11. Vydate 10 L se aplica prin sistemul de irigare prin picurare, in doza de 1 l/1.000 m2. Timpul de pauza este de 14 zile. Produsul nu poate fi utilizat decat de catre operatorii care detin autorizatie de folosire. ATENTIE! Produs incadrat ca fiind periculos, in grupa 4 de toxicitate.

Alege din insecticidele omologate pentru combaterea tripsului!

Dozele si omologarile de mai sus sunt valabile la momentul scrierii acestui articol. Omologarile si dozele recomandate se pot schimba de la un an la altul, in functie de legislatie, rezultatele din camp, noile descoperiri din domeniu, etc. SemintePlante.ro incearca sa actualizeze pe cat posibil articolele de pe blog, astfel incat sa fie 100% in pas cu noile modificari, insa nu garantam constant actualizarile la zi. Informatiile furnizate si dozele amintite mai sus sunt preluate din listele cu omologarile PPP-urilor din Romania, de pe site-ul MADR.

Afla mai multe informatii despre virusul petelor de bronz (la ardei) in articolul dedicat, de pe blogul nostru. Pentru orice alta intrebare legata de identificarea tripsilor si combaterea acestora, trimite-ne un mesaj la adresa de e-mail [email protected] sau direct pe Facebook!

PRODUSE RECOMANDATE
Insecticid Mavrick 2 F, 1 litru Insecticid Mavrick 2 F, 1 litru
23%
Oferta speciala limitata
279,15 lei (inclusiv TVA) 365,15 lei
Mavrik 2 F este un insecticid de contact, de ultima generatie, din gama Advanced, ce ofera un control deosebit in combaterea daunatorilor din culturile de legume, plante ornamentale si cultura mare.
Capcana albastra (tripsi) - 5 buc/set Capcana albastra (tripsi) - 5 buc/set
15,00 lei (inclusiv TVA)
Capcana albastra este o solutie excelenta pentru combaterea tripsilor. Este o solutie pentru cei ce doresc sa practice o agricultura ecologica, capcanele neavand niciun fel de insecticid in componenta lor.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Horiver albastru, 10 buc Horiver albastru, 10 buc
117,81 lei (inclusiv TVA)
Horiver albastru este o capcana lipicioasa ce se foloseste in special pentru monitorizarea atacurilor de trips dar si pentru combatere.
insecticid Mospilan 20 sg, 1kg insecticid Mospilan 20 sg, 1kg
44%
Oferta speciala limitata
399,40 lei (inclusiv TVA) 719,40 lei
Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic cu spectru larg de combatere a daunatorilor din culturile agricole. Are o formulare nouă foarte performantă şi uşor de utilizat. Prezintă efect de combatere de lungă durată...
Insecticid Closer, fiola 2 ml Insecticid Closer, fiola 2 ml
5,45 lei (inclusiv TVA)
Insecticidul Closer este un insecticid selectiv, omologat pentru combaterea si controlul afidelor din culturile de cartofi, varza, spanac, conopida, broccoli si salata.
insecticid Karate Zeon, 1 litru insecticid Karate Zeon, 1 litru
9%
Oferta speciala limitata
250,34 lei (inclusiv TVA) 277,00 lei
KARATE ZEON este o suspensie de microcapsule, fină, omogenă, mobilă cu tendinţă de depunere în timp, dar cu o bună capacitate de revenire în sistem omogen de culoare bej. Conţine 50 gl lambda-cihalotrin. Trateaza...
Safran 1.8 EC, 1 litru, acaricid pe baza de abamectin Safran 1.8 EC, 1 litru, acaricid pe baza de abamectin
29%
Oferta speciala limitata
150,00 lei (inclusiv TVA) 212,55 lei
Safran 1.8 EC este un insecto-acaricid formulat pe baza de abamectin, destinat tratamentelor in legumicultura, pomicultura si viticultura . Acesta are un mod unic de actiune, diferit de insecto-acaricidele...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare