Kit complet pentru vinificatie pentru 100 litri de vin
Solutia propusa de Pakmaya este un kit complet destinat producatorilor de vinuri din gospodarie, kit ce contine drojdii selectionate, activator de fermentare, bentonita alimentara si stabilizator pentru vinificatie.
Kit complet pentru vinificatie pentru 100 litri de vin
Kitul complet pentru vinificatie este destinat producatorilor casnici de vin si contine urmatoarele produse, toate in doza suficienta pentru 100 de litri de must:Â
Â
- Drojdii selectionate, 20 de grame de produs;
- Activator de fermentare, 20 de grame de produs;
- Bentonita alimentara, 80 de grame de produs;
- Stabilizator pentru vinificatie, 20 de grame de produs.Â
Solutia propusa de Pakmaya este una simpla de folosit si accesibila. Pachetul mai este descris de producator ca "Secretul celui mai bun vin de casa".
Cum se aplica produsele din kitul pentru vinificatie Pakmaya?
1. Activatorul de fermentatie
Dozaj recomandat: 20 grame la 100 litri de vin; produsul se poate utiliza la toate soiurile de vin (alb, roze, rosu).
Mod de aplicare: continutul unui plic se dizolva in 200 ml apa / must, se adauga apoi in cantitatea de 100 litri de must so se omogenizeaza. Aceasta operatiune se realizeaza cu 30 de minute inainte de adaugarea drojdiei selectionate.Â
2. Drojdiile selectionate
Dozaj recomandat: 20 grame la 100 litri de vin; produsul se poate aplica la toate tipurile de vin (alb, rosu, roze).
Mod de aplicare: Se va aplica la cca. 30 de minute dupa aplicarea activatorului de fermentatie. Continutul plicului se lasa la dizolvat timp de 10 minute in 200 ml apa calda (35 - 40 grade C). Dupa dizolvare se agita bine amestecul si se adauga peste 100 litri must. Temperatura mustului trebuie sa fie de 25-30 grade C. Â
3. Bentonita alimentara
Dozaj: 80 grame / 100 litri vin; produsul se poate utiliza la toate tipurile de vin (alb, rosu, roze).Â
Mod de aplicare: Continutul plicului se dizolva in 1 litru de vin incalzit la 40 grade C, dupa care se adauga peste 100 litri de vin. Acesta se trage de pe drojdie si se recomanda un repaus de minimum 5 zile inainte de a fi consumat.Â
4. Stabilizator
Dozaj: 15 - 20 grame / 100 litri vin; produsul se poate utiliza la toate soiurile de vin (alb, roze, rosu).
Mod de aplicare: Stabilizatorul se adauga dupa fermentatia vinului. Vinul stabilizat corespunzator nu se tulbura primavara. Continutul unui plic se dizolva in 200 mililitri apa rece / vin si se adauga in 100 litri de vin.Â
Care sunt pasii in folosirea Kitului pentru vinificatie?Â
Culesul strugurilor
Strugurii copti sunt gata de cules cand:
- Boabele se inmoaie si se desprind usor de pe ciorchine;Â
- Culoarea devine galben-verzuie sau galben-aurie (la strugurii albi) si rosu-albastruie, cu diferite intensitati (la strugurii negri);Â
- Semintele capata o culoare bruna, un gust astringent si se desprind usor de pe miez;
Zdrobirea strugurilor
Prin zdrobirea strugurilor se obtine mustuiala (amestec de must, resturi de boabe si ciorchini). Mustul preia drojdiile care se afla pe boabe si le raspandeste in masa de mustuiala. Acest proces stimuleaza dezvoltarea drojdiilor si faciliteaza inceperea procesului de fermentatie.
Tot prin zdrobire se elibereaza substantele colorante si taninul.Â
Mustuiala pentru vinuri albe si roze se lasa la macerat 2-3 zile, pentru vinurile albe si roze la o temperatura de 15 - 18 grade C si 10 - 12 zile pentru vinurile rosii, la o temperatura de minim 20 de grade C.Â
Presarea strugurilor
Se realizeaza cu scopul obtinerii unei cantitati cat mai mari de must. In urma acestei operatiuni din mustuiala se obtine must de presa si tescovina.Â
Fermentatia
Fermentatia alcoolica a mustului este un proces de natura chimica prin care zaharurile din must se transforma, sub actiunea drojdiilor, in alcool etilic si dioxid de carbon. Drojdiile existente in must sunt capabile sa realizeze o concentratie alcoolica partiala, atat din punct de vedere al concentratiei de alcool obtinuta, cat si a pastrarii calitatii vinului in timp.Â
In aceasta etapa se va adauga drojdia selectionata de la Pakmaya, drojdii care dau un randament ridicat in alcool (1 grad alcool la 17 grame zahar) iar vinul rezultat se limpezeste repede, isi pastreaza calitatea si are un gust placut.Â
Drojdiile sunt selectionate in laboratoarele de vinificatie.Â
Fermentatia alcoolica trebuie sa aiba un mediu optim si substante nutritive pentru drojdii. Aici intervine Activatorul de fermentare de la Pakmaya, practic o hrana pentru drojdii.Â
Ulterior mai trebuie tinut cont si de:Â
- Aeratia mustului: se produce in cantitate suficienta in etapele de prelucrare a strugurilor iar ulterior ea trebuie impiedicata prin echiparea vaselor de fermentatie cu dispozitive prin care nu intra aer, dar care permit evacuarea CO2;Â
- Excesul de caldura: in fermentatie se degaja caldura care va trebui preluata si eliminata. Exista dispozitive de preluare a CO2 care elimina si caldura.Â
Limpezirea si stabilizarea vinurilor
Limpezirea pe cale naturala este un proces de lunga durata si nu este stabila. Vinul se poate tulbura din nou la schimbarea temperaturii de pastrare. Aici se foloseste, cu rezultate foarte bune, Bentonita alimentara, o argila ce limpezeste foarte repede. Dupa limpezire se recomanda folosirea stabilizatorului pentru vinificatie.
Perioada de pastrare si invechire
Invechirea se face prin pastrare in butoi timp de 1-3 ani, in pivnite cu temperatura scazuta si constanta. In timpul invechirii vinurile isi desavarsesc calitatile gustative si capata un buchet aparte.Â
Imbutelierea vinului
Imbutelierea se face cu scopul punerii in consum sau pastrarii indelungate. Vinurile de consum curent pot fi imbuteliate dupa 3-6 luni de la terminatia fermentatiei alcoolice. Este indicat ca vinurile de o calitate superioara sa se imbutelieze numai dupa o perioada de pastrare in butoi de 1 - 3 ani. Dupa imbuteliere, aceste vinuri pot continua procesul de invechire.Â
Ai folosit acest produs? Lasa o recenzie