Aparat pentru incalzirea rasadnitelor, 3 kw
Aparatul pentru incalzirea rasadnitelor prezentat este produs in Coreea de Sud si este destinat incalzirii a pana la 40 de metri patrati de rasadnita. Puterea acestuia este de 3 kw si vine insotit de stecher si senzor pentru declansare.
Printre avantajele folosirii aparatului pentru incalzirea rasadnitelor, enumeram:
- Acoperirea unei suprafete maxime de pana la 40 de metri patrati;
- Posibilitatea de montare a pana la 3 cabluri de diferite dimensiuni (3 cabluri de 120 metri/1000 W, 2 cabluri de 100 m/1600 W sau maxim 1 cablu de 2000 W);
- Intervalul de temperatura ajustabil intre 0 si 40 de grade Celsius;
- Prezenta unui senzor cu fir de sarma lung de aproximativ 1 metru, pentru declansare;
- Cutie robusta, usor de amplasat in diferite zone ale solarului pe care le vom feri de contactul cu apa.
Cum se monteaza aparatul pentru incalzirea rasadnitelor
La montajul aparatului pentru incalzirea rasadnitelor vom tine cont de:
- Amplasarea cutiei in zone ferite de apa (NU UDATI TERMOSTATUL SI NU BAGATI TERMOSTATUL IN APA! ESTE PERICOL DE ELECTROCUTARE)
- Capacitatea aparatului - 220V (1-3 kw) destinati acoperirii unei rasadnite de 13 - 40 metri patrati (in functie de calburile tip rezistenta alese pentru infiintare - vom exemplifica in randurile ce urmeaza fiecare tip);
- Intervalul de temperatura masurat: 0 - 40 grade C (recomandat 10 - 35 grade C);
- In anumite situatii, cutia poate fi amplasata intre 2 mese de rasaduri, aparatul permitand conectarea la pana la 3 tipuri de cablu.
Tipul de cablu folosit si exemplificarea pe lungime:
in cazul in care dorim folosirea mai multor cabluri, vom tine cont ca puterea acestora, insumata sa nu depaseasca valoarea de 3200 (exemplu: 2 cabluri de 1600W se pot monta pentru ca valoarea lor insumata este 3200; 2 cabluri de 2000W nu se pot monta pentru ca valoarea insumata este de 4000 W, valoare nesuportata de instalatie
- Cablu 1600 W (de obicei albastru la culoare, cu 100 metri lungime) poate acoperi o suprafata de pana la 13 metri patrati de rasadnita; Se pot folosi 2 astfel de cabluri la aparatul pentru incalzirea rasadnitelor pentru a obtine incalzirea unei rasadnite de 26 metri patrati.
- Cablu 700 W (de obicei galben la culoare, cu 50 metri lungime) poate acoperi o suprafata de pana la 7 metri patrati de rasadnita; Se pot lega 3 astfel de cabluri in cazul in care operatorul alege folosirea acestei variante.
- Cablu 2000 W (de obicei rosu la culoare, cu 120 metri lungime) poate acoperi o suprafata de pana la 18 metri patrati de rasadnita. Se poate lega un astfel de cablu si inca unul de 700 W maxim.
Prinderea cablurilor se face relativ simplu, desfacand plasticul transparent de protectie din spate, si prinzand unul dintre capetele cablului la unul din capete din zona de iesire, si capatul celalalt la unul dintre capetele din zona de intrare.
Verificati functionalitatea termostatului si a cablurilor inainte de a le monta si asigurati-va ca nu sunt urme de ciupituri sau julituri pe cablu.
Cablurile se pot monta pe mese de rasad inaltate sau pe rasadnite construite putin mai sus de nivelul solului (exemplul celor pe cadre de lemn).
Pasii pentru instalarea aparatului pentru incalzirea rasadnitelor
Varianta 1 - crearea unui pat cald cu semanarea directa a semintelor;
- Nivelati solul pe suprafata patului de rasad;
- In cazul in care nu aveti o masa facuta, faceti o carcasa de lemn de 10 sau 20 centimetri inaltime, pe tot perimetrul zonei de rasad, respectand planul initial si conditiile de suprafata impuse de cablurile folosite;
- Pe pat se pune un strat de folie, urmat de un strat de polistiren expandat (placi, nu conteaza grosimea neaparat). In cazul in care nu dispuneti de polistiren expandat, puteti folosi un strat de 10 centimetri de paie.
- Peste stratul de polistiren sau paie, puneti un strat de 3 centimetri de pamant, perfect nivelat. Intindeti apoi cablu, asigurandu-va ca nu sunt deloc denivelari.
- La indinderea cablului vom tine cont de dispunerea paralela a firelor (ca in imaginea de mai jos). Distanta intre spire recomandata este de aproximativ 10 centimetri. Putem folosi o schema de intindere a cablurilor in care distanta este mai mica intre primul fir si marginea rasadnitei, si creste progresiv catre mijlocul rasadnitei (exemplificat in figura 1).
- Acoperim apoi firele cu inca 7 - 10 centimetri de pamant, peste care putem semana. Daca stratul de deasupra cablului este prea subtire, creste consumul de curent.
- Dupa semanare, se pot uda rasadurile.
- In cazul acestui tip de rasandita - rasadnita la sol/pat cald - se considera eficienta o rasadnita in care un fir de 1000 metri si 1600W acopera 9 metri patrati.

Fig 1 - Exemplu de schema de amplasare cu distante diferite intre spire
Peste rasadnita se poate pune un tunel de folie de maxim 1 metru inaltime, pentru o mai buna izolare, exact ca in figura 2.

Fig. 2 - Asezarea straturilor si montajul; Inaltimea tunelului maxima este de 1 metru
Varianta 2 - Montarea pe mese de rasaduri
Montarea pe mesele de rasaduri o vom ilustra in imaginile de mai jos:
 |  |
1. Insirarea materialelor de izolatie pe mesele de rasaduri. S-au folosit pentru cele doua mese date ca exemplu placi de polistiren sau folie / membrana pentru izolatia acoperisului. | 2. Urmeaza apoi intinderea spirelor cu pastrarea unei distante de aproximativ 8 - 10 centimetri intre spire (se poate pastra regula mijlocului mai distantat, descrisa la varianta 1). Dupa intinderea spirelor si lipirea colturilor cu banda izolatoare, se va imprastia un strat de nisip de aproximativ 5 - 10 centimetri. |
 |  |
3. Dupa amplasarea firelor si a nisipului, putem conecta aparatul la rezistente. Senzorul se poate monta oriunde intre cele 2 fire, dar cu grija pentru a nu infige senzorul in fire. | 4. Odata pus in functiune aparatul va merge timp de 8-12 ore neintrerupt pana ce va incalzi substratul, apoi va lucra in regim de mentinere a temperaturii (va declansa cand scade temperatura masurata de senzor). |
Se recomanda acoperirea cu folie sau agril, atat in cazul rasadnitelor la sol, cat si in cazul meselor.
ATENTIE!
- Amplasarea acestui sistem nu va elimina monitorizarea rasanditelor; Monitorizati constant si asigurati-va ca instalatia este in perfecta siguranta, ferita de apa si condens;
- Dupa montarea cablurilor, aveti grija sa nu deplasati cablurile. In cazul intersectarii cablurilor exista riscul ca acestea sa ia foc;
- Nu bagati termostatul in apa si nu udati termostatul! EXISTA RISC DE ELCTROCUTARE! Multi dintre clientii nostri si-au facut cutii din plastic, izolate, pentru a depozita termostatul acolo;
- Tineti cont ca senzorul sa nu il infigeti in rezistenta;
- Montati rezistentele respectand distantele recomandate intre spire - de aproximativ 10 centimetri; nu intersectati firele si nu le apropiati unul de celalalt la distante mai mici de 3 centimetri - exista riscul ca acestea sa ia foc;
- Verificati intotdeauna cablurile la momentul montajului si asigurati-va ca nu sunt ciupite, zgariate, roase, etc.
- In cazul zilelor cu temperaturi foarte ridicate exista sansa ca termostatul sa citeasca doar temperatura de la suprafata solului iar in interior, la nivelul radacinii, temperatura sa fie mai mica.
- Evitati rasucirea cablurilor; Nu taiati cablurile chiar daca sunt prea lungi;
Ceres Union SRL / SemintePlante.ro nu isi asuma nici un fel de vina in privinta situatiilor ce pot aparea in folosirea si montarea acestor sisteme de incalzire a rasadnitelor si nici nu poate fi trasa la raspundere privind eventualele daune.
Descrierea si pozele apartin SemintePlante.ro / Ceres Union SRL si nu se pot prelua decat cu acrodul sursei.
Ai folosit acest produs? Lasa o recenzie