Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Scara BBCH - ce este si cum o putem folosi in horticultura

Postat pe9 Luni in urma de 4473

Deoarece din ce in ce mai multe produse de protectia plantelor au ca si recomandari de utilizare intr-o anumita perioada specifica, astazi va vom prezenta scara BBCH si cum o putem citi pentru a afla cele mai bune momente de aplicare a tratamentelor fitosanitare.

Ce semnifica scara BBCH?

Acronim pentru Biologische Bundesanstalt, Bundessortenat and Chemical Industry este un sistem de codificare international prin care se pot clasifica stadiile de dezvoltare ale organismelor, in special ale plantelor. Pe parcursul perioadei de vegetatie fiecare specie trece prin zeci de fenofaze influentate de factorii meteorologici.

Ce reprezinta fenologia?

Fenologia este o trasatura cheie a tuturor plantelor indiferent de specie, deoarece determina sezonul, durata de crestere, precum si capacitatea culturilor de a capata resurse variabile. Indentificarea corecta a fazelor fenologice este foarte importanta deoarece fermierii folosesc aceste faze ca si ghid pentru aplicarea fertilizantilor, tundere, efectuarea tratamentelor necesare, etc.

Descriere a scalei BBCH si a modului de citire

In ultimii 70 de ani foarte multi autori au experimentat, au descris si au creat mai multe scale care sa reprezinte fazele de dezvoltare a diferitelor specii de plante. Ca in toate ramurile stiintei, interesul compararii cercetatorilor si schimbul de noi constatari au necesitat o intelegere comuna a termenilor utilizati, astfel grupuri de cercetatori au creat o scara comuna, standardizata pentru descrierea si idenficarea cu usurinta a stadiilor de crestere la mai multe culturi, mono sau dicotiledonate.

Odata cu dezvoltarea moderna a tehnologiilor de cultivare este necesara cunoasterea exacta a stadiilor de dezvoltare, iar operatiunile agrothenologice necesita o sincronizare din ce in ce mai precisa, uniformitatea scalei BBCH a incurajat utilizarea acesteia de catre agronomi, dar si de catre pasionati.

Sistemul de codare este impartit in doua stadii de crestere, principale si secundare. Stadiile principale sunt impartite in 10 faze de dezvoltare usor de recunoscut:

0. Germinare/Incoltire/Dezvoltarea mugurilor;

1. Dezvoltarea frunzelor (lastar principal);

2. Dezvoltarea lastarilor;

3. Alungirea tulpinii sau cresterea rozetei/dezvoltarea lastarilor (lastar principal);

4. Dezvoltarea partilor vegetative recoltabile;

5. Aparitia inflorescentelor;

6. Inflorirea;

7. Dezvoltarea fructelor;

8. Maturizarea fructelor si a semintelor;

9. Repaus vegetativ (senescenta).

Se observa ca etapele principale descriu intervale de timp in dezvoltarea unei plante, pentru indicarea cu precizie al unui anumit interval de dezvoltare se folosesc stadiile secundare. Acestea sunt etape scurte de dezvoltare caracteristice speciilor de plante. Si acestea sunt codate cu numere de la 0 la 9. Astfel combinatia de cifre de la cele doua stadii, are ca rezultat codul din doua cifre.

Mai jos va vom descrie cateva dintre aceste etape, la diferite culturi.

Indetificarea fenofazelor la solanacee (BBCH la solanacee)

0. Germinarea

00-Samanta uscata;

01- Inceputul imbibarii semintelor;

05- Radiculul sparge samanta;

07- Hipoctilul cu cotiledoanele incep sa fie vizibile;

09- Cotiledoanele apar la suprafata substratului.

1. Dezvoltarea frunzelor

10- Cotiledoanele extinse complet;

11- Prima frunza adevarata de pe tulpina principala;

12- Aparitia celei de-a doua frunze;

...

19- 9 sau mai multe frunze de pe tulpina principala desfacute.

2. Dezvoltarea lastarilor (pentru tomate cu crestere determinata sau vinete)

21- Primul lastar apical vizibil;

22- Al doilea lastar apical vizibil;

...

29- 9 sau mai multi lastari apicali vizibili.

Pentru soiurile cu crestere nedeterminata si doar o ramificatie simpodiala, formarea lastarului apical apare odata cu aparitia inflorescentelor, astfel nu este necesara incadrarea la stadiul principal 2.

5. Aparitia/evolutia inflorescentelor

51- Prima inflorescenta vizibila pentru tomate, primul boboc de flori vizibil pentru ardei si tomate;

52- A doua inflorescenta vizibila pentru tomate, al doilea boboc de flori vizibil pentru ardei si tomate;

...

59- 9 sau mai multe inflorescente vizibile.

6. Inflorirea

61- Prima inflorescenta isi deschide prima floare;

62- A doua inflorescenta isi deschide prima floare;

...

69- 9 sau mai multe inflorescente cu flori deschise.

7. Dezvoltarea Fructelor

71- Primul grup de fructe: primul fruct a atins dimensiunea tipica (la tomate, pentru ardei si vinete, primul fruct ce a atins dimensiunea si forma tipica);

72- La tomate al doilea grup de fructe atinge dimensiunea tipica, la ardei si vinete al doilea fruct ce a atins dimensiunea si forma tipica;

...

79- 9 sau mai multi ciorchini de fructe ating dimensiunile specifice soiului de tomate/ al 9-lea fruct ce a atins dimensiunea si forma tipica la ardei si vinete.

8. Maturarea fructelor

81- 10% din fructe incep sa se coaca si incep sa isi schimbe culoarea specifica soiului;

82- 20% din fructe incep sa se coaca si incep sa isi schimbe culoarea specifica soiului;

...

89- Maturarea completa, fructele prezinta culoarea tipica de coacere completa.

9. Repaos vegetativ (Senescenta)

97- Toate plantele sunt uscate.

Indentificarea fenofazelor la radacionoase (BBCH la radacinoase)

0. Germinarea

00- Samanta uscata;

01- Inceputul imbibarii semintelor;

05- Radiculul sparge samanta;

07- Hipoctilul cu cotiledoanele incep sa fie vizibile;

09- Cotiledoanele apar la suprafata substratului.

1. Dezvoltarea frunzelor

10- Cotiledoanele dezvoltate complet, punctul de crestere sau frunzele adevarate sunt vizibile;

11- Se dezvolta prima frunza adevarata;

12- A doua frunza adevarata dezvoltata;

...

19- 9 sau mai multe frunze adevarate dezvoltate.

4. Dezvoltarea partilor recoltabile

41- Radacina incepe sa se dezvolte (diametru >0.5 cm);

42- 20% din dimensiunea caracteristica a soiului este atinsa;

43- 30% din dimensiunea caracteristica a soiului este atinsa;

...

49- Radacina ajunsa la forma si marimea caracteristica a soiului.

5. Aparitia inflorescentelor

51- Tulpina florifera incepe sa se alungeasca;

53- 30% din inaltimea tipica a tulpinii florifere atinsa;

55- Primele flori individuale de pe tulplina florifera vizibile (dar inca inchise);

57- Apar primele flori pe tulpinile florifere secundare (dar inca inchise);

59- Primele petale vizibile, florile inca inchise.

6. Inflorirea

60- Primele flori incep sa se deschida sporadic;

61- 10% din flori deschise;

62- 20% din flori deschise;

...

67- Majoritatea petalelor inflorescentelor cazute sau uscate;

69- Finalul infloririi.

7. Dezvoltarea fructelor

71- Primele fructe formate;

72- 20% din fructe ajunse la dimensiunea caracteristica;

...

79- Fructe ajunse la dimensiunea caracteristica.

8. Maturarea fructelor si a semintelor

81- Inceputul maturarii 10% din fructe maturate sau 10% din seminte uscate, tari si de caracteristica soiului;

85- 50% din fructe sau 50% din seminte uscate, tari si de culoare caracteristica soiului;

89- Toate semintele maturate tari si de culoare caracteristica soiului.

9. Repaos vegetativ

92- Frunzele si lastarii incep sa se decoloreze;

95- 50% din frunze ingalbenite sau uscate;

97- Planta uscata.

Identificarea fenofazelor la varzoase (BBCH la varzoase)

0. Germinarea 

00- Samanta uscata;

01- Inceputul imbibarii semintelor;

05- Radiculul sparge samanta;

07- Hipoctilul cu cotiledoanele incep sa fie vizibile;

09- Cotiledoanele apar la suprafara substratului.

1. Dezvoltarea frunzelor

10- Cotiledoanele extinse complet;

11- Prima frunza adevarata de pe tulpina principala;

12- Aparitia celei de-a doua frunze;

...

19- 9 sau mai multe frunze de pe tulpina principala desfacute.

4. Dezvoltarea partilor vegetative recoltabile

41- Capatana incepe sa se formeze, cele mai noi doua frunze nu se desfasoara;

42- 20% din marimea finala a capatanii atinsa;

43- 30%-20% din marimea finala a capatanii atinsa;

...

49- Marimea tipica, forma si fermitatea atinse.

5. Aparitia inflorescentelor

51- Lastarul principal din interiorul capatanii incepe sa se alungeasca;

53- 30% din inlatimea lastarului principal este atins;

55- Primele flori individuale ale inflorescentei principale sunt vizibile (inca inchise);

57- Primele flori individuale ale inflorescentei secundare sunt vizibile (inca inchise);

59- Primele petale vizibile, florile inca inchise.

6. Inflorirea

60- Primele flori incep sa se deschida sporadic;

61- Inceputul infloririi, 10% din flori sunt deschise;

62- 20% din flori deschise.

...

67- Majoritatea petalelor cazute sau uscate;

69- Finalul infloririi.

7. Dezvoltarea fructelor

71- Primele fructe formate;

72- 20% din fructe ajung la marimea finala;

73- 30% din fructe ajung la marimea finala;

...

79- Toate fructele au ajuns la marimea finala.

8. Maturizarea fructelor

81- 10% din fructe sunt coapte sau 10% din seminte uscate, tari si de culoare caracteristica;

82- 20% din fructe sunt coapte sau 20% din seminte uscate, tari si de culoare caracteristica;

...

89- Toate semintele sunt uscate, dure si de culoare caracteristica.

9. Senescenta

92- Frunzele si lastarii incep sa isi schimbe culoarea;

95- 50% din frunze galbene sau uscate;

97- Planta uscata.

Identificarea fenofazelor la vita de vie (BBCH la vita de vie)

0. Dezvoltarea/evolutia mugurilor

00- Mugurii ascutiti spre rotunzi, maro deschis sau inchis, in functie de soi. Solzi mai mult sau mai putin deschisi in functie de soi;

01- Inceputul umflarii mugurilor: mugurii incep sa se dezvolte in cadrul solzilor, varful mugurelui capata o forma rotunjita, (vita de vie taiata "plange"- miscarea sevei);

03- Mugurii umflati total, dar nu verzi;

05- Mugure de iarna in stadiu de vata (lana)- se observa firisoare scamoase, brune cu rol protector;

07- Inceputul spargerii mugurilor, primele frunzulite sunt putin vizibile;

08- Dezmugurit complet - primordiile verzi (primele frunzulite, varful lastarului) sunt vizibile.

1. Dezvoltarea frunzelor

11- Prima frunza desfacuta;

12- A doua frunza desfacuta;

...

19- 9 sau mai multe frunze desfacute.

5. Aparitia inflorescentelor

53- Inflorescente vizibile clar, utoni floriferi compacti;

55- Inflorescentele incep sa se dezvolte, butoni floriferi strans grupati;

57- Inflorescentele dezvoltate complet, butoni florali separati.

6. Inflorirea

60- Prima floare infloreste, petalele primei flori se desprind de receptacul;

61- Inceputul infloririi, 10% din flori au corola desprinsa;

62- 20% din flori au corola desprinsa.

...

69- Sfarsitul infloritului, toate florile au corola cazuta.

7. Dezvoltarea fructelor

71- Inceputul dezvoltarii boabelor, boabele incep sa se dezvolte;

73- Boabele incep sa se dezvolte, ciorchinii incep sa atarne;

75- Boabele de dimensiunea unui bob de mazare, ating 50% din dimensiunea finala, ciorchinii atarna;

77- Compactarea ciorchinelui, boabele incep sa se atinga intre ele;

79- Majoritatea boabelor se ating intre ele.

8. Maturizarea fructelor

81- Inceputul coacerii, boabele incep sa isi schimbe culoarea specifica soiului;

83- Numarul boabelor ce isi schimba culoarea creste;

85- Strugurii in parga, boabe colorate aproape in totalitate, boabe moi la atingere;

89- Fructe gata de recoltat;

9. Repaos vegetativ (Senescenta)

91- Dupa recoltare, maturarea lemnului lastarilor vitei de vie;

92- Inceputul decolorarii (ingalbenirii) frunzelor;

93- Inceputul caderii frunzelor;

95- 50% din frunze cazute;

97- Toate frunzele sunt cazute;

Identificarea fenofazelor la speciile de samburoase / semintoase (BBCH la pomi fructiferi - speciile de samburoase/semintoase)

0. Dezvoltarea/evolutia mugurilor

00- Mugurii vegetativi si generativi la samburoase si micsti la samantoase sunt inchisi acoperiti de solzii de culoare maro inchis, repaos total;

01- Dezmugurirea mugurilor vegetativi, devin mai umflati si se alungesc, devin maro deschis;

03- Finalul dezmuguritului mugurilor vegetativi (umflarea mugurilor). Solzii sunt separati, deschisi la culoare, in varf apar frunzulitele;

09- In varful mugurilor apar frunzulitele verzi, solzii maro au cazut. Mugurii inchisi de bractee verde deschis.

1. Dezvoltarea frunzelor

10- Bractee verde deschis, aparitia frunzulitelor;

11- Apar primele frunze desfacute, se observa axa dezvoltarii lastarului;

15- Mai multe desfacute, inca nu au dimensiunea maxima;

19- Prima frunza total dezvoltata.

3. Dezvoltarea lastarilor

31- Inceputul cresterii lastarilor, axele lastarilor in curs de dezvoltare;

32- Lastarii au atins aproximativ 20% din lungimea finala;

33- Lastarii au atins aproximativ 30% din lungimea finala;

...

39- Lastarii au atins aproximativ 90% din lungimea finala.

5. Aparitia/evolutia inflorescentelor

51- Umflarea mugurilor florali: mugurii inchisi, dar se observa pe solzi pete deschise;

52- Sfarsitul umflarii mugurilor, solzii au culoare deschisa;

53- Dezmuguritul solzii crapa si apar bracteele verde deschis;

54- Inflorescenta inchisa de bracteele verde deschis;

55- Mugurii florali sunt in faza de buton verde, floarea inchisa, acoperita total de sepale verzi si inchise, codita viitorului fruct este scurta, sepalale sunt verzi, putin deschise;

56- Buton alb/roz, se observa varful petalelor, iar sepalele sunt deschise;

59- Buton alb/roz bobocul floral are forma unei mingi alb/roz.

6. Inflorirea

60- Prima floare deschisa;

61- Inceputul infloririi: aproximativ 10% din flori de deschid;

62- Aproximativ 20% din flori se deschid;

...

65- Inflorire completa: cel putin 50% flori deschise, primele petale cad;

67- Scurtatul petalelor. Majoritatea petalelor au cazut;

69- Sfarsitul infloririi. Toate petalele au cazut.

7. Dezvoltarea fructelor

71- Cresterea ovarului. Prima cadere dupa inflorire;

72- Ovarul verde inconjurat de sepale uscate, sepalele incep sa cada;

73- A doua cadere a fructelor;

75- Fructul ajuns la aproape jumatate din dimensiunea lor la maturitate;

76- Fructul la aproape 60% din dimensiunea lor la maturitate;

...

79- Fructul la aproape 90% din dimensiunea lor la maturitate.

8. Maturizarea fructelor si a semintelor

81- Inceputul colorarii fructelor;

85- Maturare avansata: cresterea intensitatii culorii specifice soiului;

87- Fructele ating maturitatea tehnologica de recoltare;

89- Fructe coapte pentru consum: fructele au gust si fermitate tipice.

9. Senescenta

91- Cresterea lastarilor a fost finalizata, inca sunt frunzele complet verzi;

92- Frunzele incep sa isi piarda din culoare;

93- Inceputul caderii frunzelor;

95- 50% din foliaj decolorat sau cazut;

97- Toate frunzele sunt cazute.

Cum aplicam in practica citirea scalei BBCH?

Ideea principala pentru care am pornit la scrierea acestui articol a fost aceea de a oferi oamenilor un mic ghidaj in identificarea fenofazelor astfel incat aplicarea produselor de protectia plantelor / a ingrasamintelor sa fie cat mai precisa. Sa luam ca exemplu produsul de tip fungicid bio Serenade ASO. 

  • Conform etichetei, vom aplica produsul la cultura de salata incepand de la BBCH 00 si pana la BBCH 13, adica de la momentul insamantarii si pana la aparitia celei de-a 3 frunze - pentru combaterea Rizoctoniei. Pentru putregaiuri aplicarea se va face de la BBCH 13 si pana la BBCH 49, adica de la cea de-a 3-a frunza si pana la formarea definitiva a capatanii. 
  • In cazul solanaceelor, pentru combaterea bolilor de sol (Fusarium), vom aplica produsul in intervalul BBCH 00 - BBCH 13, adica de la semanare si pana la aparitia celei de-a 3-a frunze. 
  • Tot in cazul solanaceelor, pentru combaterea patogenilor comuni (micoze si bacterioze generale, prezentate pe eticheta), vom aplica produsul intre BBCH 13 si BBCH 89, adica intre momentul aparitiei celei de-a 3-a frunze si pana la coacerea deplina. 

Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la adresa de e-mail [email protected] sau ne puteti scrie direct pe pagina noastra de Facebook SemintePlante.ro!

PRODUSE RECOMANDATE

Fungicid Ortiva Top, 1 litru Fungicid Ortiva Top, 1 litru
24%
Oferta speciala limitata

352,98 lei (inclusiv TVA) 466,30 lei
Ortiva Top este un fungicid din gama Syngenta ce imbina folosirea a doua substante active si are un spectru larg de combaterea al bolilor la ardei, castraveti, broccoli, ceapa, conopida, fasole, mazare , dovlecei.

Fortimix Calciu si Bor, 5 litri, ingrasamant pe baza de calciu Fortimix Calciu si Bor, 5 litri, ingrasamant pe baza de calciu
(2)
75,00 lei (inclusiv TVA)
Fortimix-Ca este un corector de carente, special creat pentru a furniza necesarul de Calciu si Bor plantelor, atat prin sistemul radicular cat si prin aplicare foliara. Produsul contine si alti compusi organici care...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Carbumic, 1 litru, acizi humici Carbumic, 1 litru, acizi humici
39,00 lei (inclusiv TVA)
Carbumic este un ingrasamant format dintr-o concentratie mare de substante humice si fulvice, imbogatit cu nutrienti special creati pentru o buna absorbtie in plante, recomandat in faza de crestere vegetativa intensa.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Fortimix BoMo, fertilizant lichid, mix de microelemente Fortimix BoMo, fertilizant lichid, mix de microelemente
58,00 lei (inclusiv TVA)
Fortimix BoMo este un fertilizant lichid, mix de microlemente (Bor si Molibden) ce potenteaza inflorirea si cresterea fructelor. Este un corector binar care asigura eficienta aplicarii nutrientilor, recomandat pentru...
Fungicid Dagonis, 1 litru Fungicid Dagonis, 1 litru
35%
Oferta speciala limitata
244,00 lei (inclusiv TVA) 380,00 lei
Dagonis este un fungicid polivalent, conceput pentru prevenirea si combaterea unui spectru larg de boli la peste 20 de culturi: pomi fructiferi si legume (tomate, pepeni, castraveti, mazare, morcovi, salata, praz,...

Blindax SB, 1l Blindax SB, 1l

180,00 lei (inclusiv TVA)

Blindax SB este un bioprotector, produs acceptat in agricultura organica, ce accelereaza si stimuleaza mecanismele naturale de aparare ale plantelor impotriva celor mai comune ciuperci. Produsul are dublu rol, de...

Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare