Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Cultivarea cepei. Tehnologia de cultura la ceapa si ceapa verde

Postat pe6 Ani in urma 88444

Datorita rezistentei ridicate de pastrare a bulbilor de ceapa, aceasta poate fi cultivata numai in camp. Pentru cultura de ceapa verde, destinata consumului in stare proaspata se practica si cultura in spatii protejate.

Pentru obtinerea cepei se realizeaza culturi prin arpagic, semanat direct sau prin rasad.

Cea mai avantajoasa metoda din punct de vedere economic este aceea prin semanat direct, fiind cea mai utilizata pe plan mondial.

Ceapa daytona F1
Ceapa Daytona F1 - poza realizata la Bejo Open Days

In tara noastra se practica pe suprafete mai mari, cultura prin arpagic, datorita ritmului mai rapid de crestere al plantelor, in primele faze de vegetatie si a posibilitatilor mai bune de intretinere a culturii.

In cele ce urmeaza vom descrie toate metodele de cultivare ale cepei si cepei verzi si etapele ce trebuie facute.

Cultivarea cepei prin arpagic

Cultura cepei prin arpagic, pentru obinerea bulbilor de consum, se realizeaza pe terenuri plane, irigabile, cu un grad redus de buruieni.

Toamna, dupa desfiintarea culturii precedente, se realizeaza fertilizarea de baza cu 60-80/ha kg superfosfat si 35-50 kg/ha oxid de potasiu, dupa care se efectueaza aratura  la 28-30 cm.

La inceputul primaverii, cand are loc pregatirea terenului se aplica si 40-50 kg/ha azotat de amoniu impreuna cu ingrasaminte complexe - recomandam ingrasamintele complexe din gama Yara. 

Semanarea arpagicului si lucrarile de intretinere

Alegerea arpagicului folosit pentru cultivare este o etapa foarte importanta in succesul culturii. SemintePlante.ro distribuie numai arpagic din gama Bejo, din soiuri selectionate sau hibrizi ce si-au dovedit performantele de-a lungul timpului in tara noastra. Arpagicul comercializat de noi este sanatos, calibrat si nu infloreste. 

Vezi oferta de arpagic

Arpagicul se planteaza in luna marie (10-20 martie), pe straturi mai inalte, la distanta de 30 de cm intre randuri si 3-4 cm intre plante pe rand, la o adancime de plantare de 4-5 cm. Cantitatea de arpagic necesara pentru 1 ha este de 600-700 kilograme.

plantarea arpagiculuiDaca nu s-au facut erbicitari la pregatirea patului germinativ, arpagicul se poate erbicida dupa plantare, in vegetatie, cand plantele de ceapa au format 4-5 frunze, cu erbicide precum: Goal, Agil etc. (lista completa a erbicidelor omologate o gasiti mai jos).

In general se aplica 2 prasiri mecanice si 1-2 prasiri manuale, pentru afanarea solului si combaterea buruienilor.

La formarea bulbului se fertilizeaza cu 30-40 kg azot si 25-35 kg/ha oxid de potasiu. Pe timp de seceta sunt necesare 2-3 udari cu norme de 300-350 m3/ha. De asemenea, ceapa raspunde foarte bine la fertilizari foliare cu ingrasaminte precum Kristalon Special, Kristalon Lila sau Kristalon Maro, aplicate in functie de faza de vegetatie. 

Cu 2-3 saptamani inainte de recoltare, udarile se sisteaza pentru a permite maturarea bulbilor. 

Pe toata perioada de vegetatie se fac tratamente fitosanitare preventive pentru combaterea bolilor si daunatorilor. Lista tratamentelor omologate o veti gasi in josul articolului. 

Recoltarea se face la sfarsitul lunii iulie pana la inceputul lunii august. Momentul oprim al recoltarii este atunci cand frunzele s-au vestejit s-au culcat la sol.

Dupa recoltare ceapa se lasa 4-5 zile la uscat, apoi se sorteaza si se aseaza in spatii aerisite si racoroase.

Cultura cepei prin semanare directa

Metoda de cultura prin semanat direct este cea mai avantajoasa din punct de vedere economic si din aceasta cauza este mai raspandita in tarile cu o agricultura devzoltata.

Cultura cepei prin semanat direct se poate realiza doar pe soluri usoare, bine drenate, in zone cu precipitatii mai abundente sau cu posibilitati de irigare.

Cultura de ceapa se poate infiinta primavara sau toamna iar pregatirea terenului se realizeaza in principal ca la cultura de arpagic. 

Cultura de ceapa prin semanare directa se poate infiinta atat primavara (cand semanarea se face in prima urgenta) cat si toamna, in august, pentru ceapa cu trecere peste iarna. Mai jos vom detalia modul de realizare al semanatului.

Semanatul se realizeaza primavara devreme, 1-15 martie sau in luna august pentru culturile care ierneaza. Adancimea de semanat este de 2-3 cm, iar cantitatea de samanta folosita este de 4-5 kg/ha. In cazul folosirii hibrizilor si a semintelor de precizie vom urmari, in medie urmatoarele densitati: 

  • 1.000.000 plante / hectar pentru semanarile din primavara, deci vom semana 4 unitati a cate 250.000 de seminte;
  • 1.250.000 plante / hectar pentru semanarile din august, cand anticipam si o pierdere de 10 - 15% din plante cauzate de inghetul din iarna.

Se poate semana manual in rigole deschise cu sapaliga sau cu semanatori de precizie, iar dupa semanat se taseaza cu tavalugul.

Semanarea semintelor de ceapa
Semanarea mecanizata a semintelor de ceapa

Lucrarile de intretinere la ceapa din samanta sunt similare cu cele de la cultura prin arpagic. O atentie sporita se va oferi pastrarii umiditatii constante pana la rasarire, cu evitarea formarii crustei, crusta ce impiedica rasarirea.

In cazul aparitiei crustei, se iau masuri de distrugere a acesteia fie cu o sapa rotativa, fie prin aspersie, cu norme de udare de 200-250 m3/ha, folosind aspersoare cu dispersie fina a apei. 

Daca folosim semanatori de precizie atunci nu trebuie sa mai avem nevoie de rarire.

In cazul in care plantele ce au format 3-4 frunze, sunt prea dese pe rand, acestea se raresc pana ajung la o distanta de 3-4 cm una fata de celalalta.

Se fertilizeaza esalonat, prima, cand plantele au 3-4 frunze, cu 30-40 kg/ha azot si a doua fertilizare se face dupa 3-4 saptamani cu 40 kg/ha azot si 30-40 kg oxid de potasiu.

Pentru cultura de ceapa prin semanat direct sunt necesare 5-8 udari cu norme de 300-400 m3 apa/ha.

Recoltarea bulbilor se efectueaza la inceputul lunii septembrie, iar productia de bulbi obtinuta este de cca 20-25 t/ha. Dupa recoltare, ceapa se lasa la uscat cateva zile, se sorteaza si se depoziteaza in spatii  aerisite si racoroase.

Cultura cepei prin rasad

Cultura prin rasad se practica pe suprafete mici din cauza costului ridicat influentat de producerea si plantarea rasadurilor. In acest caz cultura se infiinteaza primavara tarziu, iar pe acelasi teren pana la plantarea rasadurilor de ceapa se pot infiinta culturi precum salata, spanac, ridichi de luna etc.

Pregatirea terenului se efectueaza ca pentru celelalte metode de cultura a cepei.

Producerea rasadurilor are loc incepand cu luna martie si pana la inceputul lunii aprilie. Rasadurile se pregatesc pe straturi reci sau in rasadnite semicalde.

Se seamana la o adancime de 2 cm in randuri la distanta de 8-10 cm, iar cantitatea se samanta necesara pentru 1 m2 este de 10-15 gr. samanta sau 3-4 kg/ha.

Pentru combaterea buruienilor se vor face erbicidari, ca si in cazul culturii cepei prin semanat direct.

Rasadul este bun pentru plantat atunci cand planta are 3-4 frunze, o inaltime de 15 cm si diametrul de 0,5 cm.

Rasadurile se planteaza incepand din luna mai si pana la inceputul lunii iunie. Inainte de plantare se scurteaza radacinile aproximativ 2 cm, daca timpul este calduros se indeparteaza 1/3-1/2 din limbul frunzelor mai bine dezvoiltate, apoi se mociarlesc. Se planteaza pe un strat de 140-150 cm latime, la o distanta de 30 cm intre randuri si 6-8 cm intre plante pe rand. Rasadul se planteaza cu 1-2 cm mai adanc fata de nivelul la care au fost la locul de producere.

Lucrarile de intretinere sunt similare cu cele din cultura de ceapa prin semanat direct. Rasadurile plantate se uda, iar dupa cateva zile se completeaza golurile, manual, folosind rasad din rezerva initiala.

Recoltarea bulbilor se desfasoara la inceputul lunii septembrie in acelasi mod ca la celelalte culturi de ceapa. Productia pe hectar este de 15-20 t, iar in cazul culturilor irigate poate ajunge la 30-40 t/ha.

 

PRODUSE RECOMANDATE
Seminte de ceapa Daytona F1, 250.000 Seminte Seminte de ceapa Daytona F1, 250.000 Seminte
1.375,00 lei (inclusiv TVA)
Hibrid profesional de ceapa semitimpuriu, cu potential de productie ridicat si cu pachet de rezistente la boli bun.
Seminte de ceapa Manas F1, 250.000 Seminte Seminte de ceapa Manas F1, 250.000 Seminte
1.575,00 lei (inclusiv TVA)
Manas F1 este un hibrid de ceapa din samanta, deosebit de productiv, din gama Bejo, Olanda.
Seminte de ceapa Birdie F1, 250.000 seminte Seminte de ceapa Birdie F1, 250.000 seminte
1.630,00 lei (inclusiv TVA)
Birdie F1 este un hibrid profesional de ceapa aurie de zi lunga de la Bejo Zaden, cu o perioada de maturitate de 117 de zile de la plantare.
Seminte de ceapa Katinka F1, 250.000 Seminte Seminte de ceapa Katinka F1, 250.000 Seminte
1.630,00 lei (inclusiv TVA)
Katinka F1 este un hibrid profesional de ceapa de zi lunga de la Bejo Zaden, cu o maturitate de 118 zile de la semanat.
2 Comentarii
  • Io*** ****la

    Io*** ****la 2022-05-04

    Bună seara. O întrebare aș avea și vă mulțumesc anticipat, ce erbicid postemergent pot folosi pentru buruieni. Plantele abia au răsărit, 1-3 cm, dar și buruienile. Vă mulțumesc!
    • Se***********

      Se*********** 2022-08-24

      Buna ziua,

      In cazul cepei puteti folosi, in preemergenta erbicide pe baza de pendimetalin (ex: Prowl Aqua sau Stomp Aqua). In postemergenta, pentru combaterea buruienilor cu frunza ingusta (monocotiledonate, ca de exemplu Pir, Costrei, Mohor) folositi Pantera si se poate aplica in mai multe etape, ori de cate ori este nevoie (dozele sunt de 1 - 1.5 litri / hectar). In cazul buruienilor cu frunza lata erbicidele care lucreaza cel mai bine (sa afecteze cat mai putin ceapa) sunt erbicidele pe baza de oxiflourfen (exemplu Galigan, Goal 4F, Dipiril) doar ca, din pacate, anul acesta s-au gasit din ce in ce mai putin. Acestea se pot aplica inca de cand ceapa are 3-4 frunze adevarate, in doze reduse (se incepe cu 300 ml erbicid / hectar si crestem progresiv pana la 500 ml, odata cu ceapa). In cazul in care predomina buruieni precum palamida, puteti aplica erbicidul Cerlit, cu mentiunea ca erbicidul Cerlit ofera un stres in plus plantelor.
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare