Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Tratamente de toamna - iarna la pomi fructiferi

Postat pe6 Ani in urma 103042

Articolul de fata este un raspuns pentru toti vizitatorii (si clientii) magazinului nostru online, care ne-au scris sau ne-au sunat, pentru a ne intreba „Cu ce se trateaza pomii in perioada de repaus?”.Tratamentele aplicate in aceasta perioada pomilor fructiferi si vitei de vie au rolul de combatere a insectelor (aflate in stadiul de iernare) si a unor bacterii si ciuperci (care pot provoca boli grave acestor plante). Descopera mai jos modul corect de efectuare a tratamentelor fitosanitare din aceasta perioada, pentru a-ti proteja plantele de boli si daunatori!

Ce insecte combatem toamna si iarna?

In aceste luni de pauza urmarim combaterea paduchilor testosi si, in special, a larvelor paduchilor de San Jose. In principal, trebuie sa aplici tratamentele descrise mai jos numai in perioada de repaus vegetativ, adica atunci cand pe pom nu mai este nicio frunza (in perioada de toamna). In cazul in care vrei sa repeti tratamentele in primavara, nu aplica uleiul horticol si fungicidul cupric decat in momentul umflarii mugurilor.

Un alt factor important de care va trebui sa tii cont este factorul meteorologic. Nu aplica substantele pentru protectia plantelor mentionate in acest articol in cazul in care afara sunt temperaturi negative, conditii de ploaie sau ninsoare si vant puternic!

Asadar, pentru cea mai buna reusita si o populatie cat mai redusa de paduchi de San Jose si acarieni, respecta planul in doua etape, de mai jos. Acesta se aplica pentru toate tipurile de pomi fructiferi (mar, par, gutui, cais, piersic, nectarin, cires, visin, etc.), dar si pe vita de vie, arbusti fructiferi, arbori si arbusti decorativi. 

Tratamentul 1 - Zeama Bordeleza WDG

Aici poti folosi numeroase produse de tip fungicid, pe baza de cupru (precum Alcupral, Champ, Funguran), insa recomandarea SemintePlante.ro este sa apelezi la zeama bordeleza, produs care contine 20% cupru metalic si 80% sulfat de cupru neutralizat. In mod normal, la tratamentul de iarna, trebuie sa folosesti o concentratie de 100 g zeama bordeleza WDG, dizolvata in 10 litri de apa. Zeama bordeleza este disponibila in magazinul online SemintePlante.ro la plicuri de 50 g, in varianta de 1 kg sau cea de 20 kg.

Tratamentul se va aplica cu respectarea conditiilor descrise mai sus, adica in lunile noiembrie-decembrie, cand toate frunzele au cazut. Solutia se aplica cu Vermorelul, sau cu un alt dispozitiv de stropit, precum atomizor, vermorel cu motor termic, etc. Se va pulveriza toata suprafata pomului (trunchi+coroana). Coaja va capata o nuanta albastruie. Dupa 1-3 saptamani, vom reveni cu un ulei horticol.

In cazul in care nu ai la dispozitie zeama bordeleza, poti inlocui acest fungicid cu alte fungicide pe baza de cupru, precum: Champ 77 WG (in doza de 2-2,5 kg/ha), Alcupral 50 PU (in doza de 2 kg/ha), Funguran OH 50 WP (in doza de 2 kg/ha).

ATENTIE! Zeama bordeleza (sau orice alt fungicid cupric ales de tine pentru efectuarea tratamentelor de iarna) nu se va amesteca cu insecticidele cu formulare ulei. Din aceasta cauza, urmatorul tratament se va efectua la o distanta de minimum 1 saptamana fata de primul tratament.

Tratamentul 2 - Mospilan Oil (ulei horticol)

Cand spunem „ulei horticol”, ne referim la insecticidele cu formulare ulei, destinate, in principal, combaterii paduchelui de San Jose in stadiul de iernare (dar si altor insecte si acarieni). In general, produsele tip ulei horticol destinate aplicarii in aceasta perioada (precum Mospilan Oil) sunt pachete care contin insecticid Mospilan 20 SG si ulei vegetal Toil, ca adjuvant.

Aplica tratamentul cu numarul 2 la minimum o saptamana dupa aplicarea celui dintai tratament, cu aceleasi echipamente mentionate si folosind o doza de 3 g Mospilan 20 SG + 50 ml Toil, la 10 litri de apa. Pe site-ul SemintePlante.ro gasesti Mospilan Oil in ambalaje potrivite pentru 10, 20 sau 50 litri de apa.

Daca faci agricultura ecologica si vrei sa combati daunatorii, poti folosi Ovipron Top, un insecticid pe baza de ulei de parafina, a carui doza este de 250 ml pentru 10 l apa (si pe care il poti cumpara de pe SemintePlante.ro).

Multi dintre fermieri aleg sa aplice, in aceasta perioada, produsul Nissorun 10WP, acaricid cu efect ovicid, pentru combaterea oualelor de acarieni (paianjeni). 

Repetarea tratamentelor in primavara

Nu uita: in intervalul februarie-martie, trebuie sa repeti cele doua tratamente de mai sus, pastrand aceleasi doze si aceeasi distanta temporala intre tratamente!

Tratamentele din aceasta perioada de pauza sunt generale si se aplica atat samburoaselor, cat si semintoaselor. Aplicarea corecta a acestor tratamente fitosanitare in faza de repaus va asigura plantelor tale un start corect in faza de vegetatie, oferindu-ti tie confortul de a avea plante fara daunatori, la inceputul perioadei de vegetatie. Dupa plecarea in vegetatie, vei alege planul de tratamente fitosanitare in functie de speciile pomicole pe care le ai in livada.


Daca te mai putem ajuta cu informatii legate de aceste tratamente sau ai intrebari suplimentare, da-ne un semn la adresa de e-mail [email protected] sau scrie-ne direct pe Facebook!

PRODUSE RECOMANDATE
Fungicid zeama bordeleza, 1 kg Fungicid zeama bordeleza, 1 kg
25%
Oferta speciala limitata
45,00 lei (inclusiv TVA) 60,00 lei
Zeama Bordeleza este un fungicid cupric de mare eficacitate ce contine 20% cupru metalic sub forma de sulfat de cupru neutralizat. Fiind perfect neutralizata, micronizata, are o eficacitate indelungata, un spectru...
Fungicid bactericid Champ 77 WG, 1 kg Fungicid bactericid Champ 77 WG, 1 kg
15%
Oferta speciala limitata
89,90 lei (inclusiv TVA) 106,08 lei
CHAMP 77 WG este un fungicid bactericid de contact, pe baza de cupru metalic, utilizat pentru combaterea bolilor la vita de vie, legume si mar.
Insecticid Mospilan Oil Insecticid Mospilan Oil
12,00 lei (inclusiv TVA)
Pachetul Mospilan 20 SG + Toil este destinat tratamentelor de iarna in pomicultura pentru combaterea paduchilor testosi, in special a Paduchelui din San Jose, acarienilor si afidelor, aflati in stadiul de oua sau...
fungicid alcupral 50 PU, 1 kg fungicid alcupral 50 PU, 1 kg
6%
Oferta speciala limitata
68,00 lei (inclusiv TVA) 73,00 lei
Alcupral 50 PU este un fungicid cu actiune fungicid-bactericida de contact. Prezinta eficienta ridicata in prevenirea si combaterea unora dintre cele mai pagubitoare boli ale plantelor, prin tratamente preventive...
insecticid-acaricid Ovipron Top - diverse ambalaje insecticid-acaricid Ovipron Top - diverse ambalaje
9,81 lei (inclusiv TVA)
Ovipron Top este un insecticid-acaricid care actioneaza prin contact si prin sufocare asupra daunatorilor aflati in toate stadiile de dezvoltare: adulti, larve si oua. Este recomandat in agricultura ecologica.
2 Comentarii
  • Ad**** *****an

    Ad**** *****an 2021-02-05

    Bună ziua! Acaricidul Nissorun se poate combina cu Mospilan oil sau se aplică separat şi tot în ulei? Mulţumesc
    • Se***********

      Se*********** 2022-03-26

      Buna ziua,

      Puteti amesteca acaricidul Nissorun in Mospilan Oil.

      Succes!
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare