Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Schema de tratament la samburoase (cires, prun, cais) si principalele boli si daunatori

Postat pe3 Ani in urma 96390

Samburoasele sunt specii de pomi fructiferi ale caror roade sunt fructele cu samburi, cum este cazul urmatoarelor specii: prun, cires, visin, cais, piersic si nectarin. Fructele samburoaselor se numesc drupe, au pulpa suculenta si un sambure tare in mijloc, care inchide in interior samanta.

In articolul de fata iti prezentam bolile si daunatorii care pot sa apara la pomii fructiferi samburosi. Daca nu sunt tratate corespunzator si la momentul optim, acestea pot duce la: scaderea recoltelor din punct de vedere cantitativ si calitativ, la declinul pomilor in plina perioada de rodire si chiar la pierderea completa a recoltei.

Schema de tratament pentru samburose (cires, prun, cais, piersic, nectarin)

Pe parcursul unui an calendaristic (care cuprinde perioada de repaus vegetativ si perioada de vegetatie), ar trebui sa faci in livada ta o serie de tratamente obligatorii pentru combaterea acestor boli si daunatori. In tabelul de mai jos iti explicam schema de stropire, in functie de starea de vegetatie a pomilor:

Faza de vegetatie Produse recomandate Doza Ce combate
Repaus vegetativ (T1)

Ovipron Top

sau* 

Mospilan Oil

1.5 % (150 ml/10 litri apa) 

3 gr Mospilan + 50 ml Toil / 10 litri apa

paduchele din San Jose, paduchii lanosi,  ouale de afide, acarienii,
Buton alb sau roz (T2)

Merpan 80WDG 

si**

Nissorun

0.15% (15 grame / 10 litri apa) pt Merpan

0.05% (5 grame / 10 litri apa) pt Nissorun 

Ciuruirea, ulceratia, antracnoza, acarienii, basicarea
Inceputul infloritului (T3)

Chorus 50

si 

Folpan 80 WDG

si 

Coragen

4.5 grame / 10 litri apa pt Chorus

0.15% (15 grame / 10 litri apa) pt. Folpan

0.015% (1.5 ml/10 litri apa) Coragen

Monilioza, ciuruirea, ulceratia, antracnoza, viermii, minatoarele, defoliatoarele
Scuturarea completa a petalelor (T4)

Score 250 EC

si

Captan 80WDG

si 

Laser 240SC

0.05% (5 ml/10 litri apa) pt Score 

0.15% (15 grame/100 litri apa) pt Captan 

0.02% (2 ml/10 litri apa) pt Laser

Ciuruirea bacteriana si micotica, monilioza, fainarea, viermele fructelor, minatoarele, defoliatoarele, basicarea
Dupa 12 - 14 zile de la T4 (T5)

Systane Forte 

si 

Dithane M45/Neotec

si 

Decis Expert 100 EC

0.02% (2 ml/10 litri apa) pt Systane

0.2% (20 gr/10 litri apa) pt. Dithane 

0.025% (2.5 ml/10 litri apa) pt. Decis

Ciuruirea bacteriana si micotica, monilioza, fainarea, viermele fructelor, omizile, minatoarele, defoliatoarele, basicarea
Fruct de marimea unei alune (T6)

Folicur Solo

si 

Mospilan 20SG 

si 

Vertimec 1.8% EC

0.1% (10 ml/10 litri) pt. Folicur Solo

0.03% (3 grame in 10 litri apa) pt. Mospilan

0.1% (10 ml/10 litri apa)

ciuruirea bacteriana si micotica, monilioza, fainare, viermele fructelor, minatoarele, acarienii, defoliatoarele, musca cireselor
Dupa 14 zile de la T6 (T7)

Signum 

si 

Voliam Targo

0.05% (5 grame/10 litri apa) pt. Signum

0.1% (10 m/ 10 litri apa) pt Voliam Targo

ciuruirea bacteriana si micotica, monilioza, fainarea, viermele fructelor, minatoarele, defoliatoarele, musca cireselor, acarienii, viespile
Fructe la intrarea in parga (T8)

Merpan 80WDG

si 

Switch 62.5 WG

si 

Movento 100SC

0.15% (15 grame / 10 litri apa) pentru Merpan

0.1% (10 grame/10 llitri apa) pentru Switch

0.075% (7.5 ml/10 l apa) pentru Movento

ciuruirea bacteriana si micotica, monilioza, fainarea, viermele fructelor, minatoarele, defoliatoarele, musca cireselor, acarienii, viespile, basicarea
Dupa taierile in verde (in august) (T9)

Champ 77WG

si

Karate Zeon

0.3% (30 grame/10 litri apa) pentru Champ

0.02% (2 ml/10 litri apa) pt Karate

monilioza, ciuruirea, ulceratia, antracnoza, basicarea, minatoarele, defoliatoarele, viermii, omizile
Toamna, cand 50% din funze au cazut (T12) Zeama Bordeleza *** 0.5% (50 grame/10 litri apa) moniliozele, fainarea, patarile, antracnozele, ciuruirile micotice si bacteriene, ulceratiile

* La tratamentele T1 si T12 sunt prezentate alternative, fiind necesara aplicarea unuia dintre produsele recomandate de noi.

** La tratamentele T2-T9, substantele recomandate in tabelul de mai sus se aplica impreuna.

*** Tratamentul cu Zeama Bordeleza se poate repeta si in faza de repaus (T1); doza recomandata se poate dubla atunci.

Recomandam, pe langa tratamentele de mai sus, folosirea si a solutiilor de tip capcane lipicioase pentru monitorizare sau a capcanelor de tip Decis Trap pentru musca ciresului.

Recomandari pentru efectuarea stropirilor:

  • Stropirile se fac cu mare grija, din varful lastarilor pana la baza tulpinii pomilor, inclusiv pe scoarta, pe toate ramurile, de sus in jos si de jos in sus.
  • Stropirile se fac cand temperatura este de sub 25o C, vantul nu bate foarte tare si nu exista pericol de ploaie in urmatoarele 12 ore dupa tratament (cel putin).
  • In solutii poti adauga si ingrasaminte foliare, pentru stimularea legarii si dezvoltarii fructelor. Nu uita sa faci teste de compatibilitate a produselor!
  • Exista ani in care va fi necesara suplimentarea tratamentelor obligatorii, mai ales atunci cand exista un atac puternic de omizi defoliatoare (Hyphantria cunea, Euproctis chrysorrhoea, Lymantria dispar).
  • Tratamentul din repaus vegetativ se face la finalul iernii (15-28 februarie), intr-o zi cand temperatura aerului este de cel putin 5o C, nu exista umiditate atmosferica ridicata (ceata), iar scoarta pomilor este uscata. Acesta este unul din tratamentele importante pentru diminuarea populatiilor de agenti daunatori.
  • Tratamentul din toamna, la caderea frunzelor, este un alt tratament important, prin care poti reduce gradul de atac al ciupercilor si bacteriilor care se transmit de la an la an.
  • Tratamentele din schema de mai sus se pot amesteca cu diferiti fertilizanti foliari, in functie de etapa in care ne situam. Exemplu: Cropmax, Bombardier, Trainer, Tecamin Max.

 Alege tratamentele necesare livezii tale!

Principalele boli ale pomilor fructiferi samburosi

  1. Ulceratia si ciuruirea bacteriana a frunzelor de samburoase (Pseudomonas syringae) apare la cires, visin si prun, pe toate organele plantei (frunze, flori, lastari, ramuri tinere, ramuri batrane, cu scoarta). Pe frunze apar puncte mici, rotunde, galbui, care se maresc, devin brune si apoi necrotice. Petele necrotice cad, iar frunza capata un aspect ciuruit. Inflorescentele au aspect ars si se necrozeaza. Pe lastari si ramuri tinere apar leziuni usor scufundate. Pe ramurile batrane (cu scoarta groasa) apare un exudat abundent si gumos. Primavara, mugurii se umfla, dar se vestejesc. Daca se deschid, dau nastere la frunze mici, clorotice, care se rasucesc si se ofilesc.

Simptome Pseudomonas la cires

Simptome Pseudomonas syringae la cires

2.  Patarea frunzelor de cires (Cercospora cerasella) apare pe partea superioara a frunzelor, sub forma unor pete rotunde, de 4-5 mm, brun-rosietice la inceput; ulterior, portiunea centrala devine maro deschis, cu margini rosii-maronii. Leziunile se pot uni si forma tesuturi necrozate, uscate, fragile, care se desprind usor, formand goluri in frunze. Boala produce defolierea timpurie a pomilor, chiar la inceputul verii.

Cercospora la Cires

Simptome Cercospora cerasella la cires

3. Fumagina (Capnodium spp.) afecteaza frunzele si fructele pomilor, care se acopera cu o crusta neagra, compacta, asemanatoare unui depozit de funingine. Stratul negru de fumagina diminueaza fotosinteza si duce la uscarea si caderea prematura a frunzelor.

Capnodium - manifestare pe frunze

Manifestare pe frunze - Capnodium spp.

4. Ciuruirea bacteriana a frunzelor de samburoase (Xanthomonas campestris) apare pe frunze, fructe, lastari si ramuri. Frunzele au pete de circa 2 mm, circulare sau usor unghiulare, la inceput verzi-galbui, apoi brun-rosietice, acoperite de un exudat fin. In dreptul petelor, tesutul se necrozeaza, se desprinde si cade, iar frunzele raman ciuruite. Infectia este periculoasa pe fructe, intrucat tesutul din dreptul petelor crapa si se pot instala alte boli. Pe lastarii tineri, alungirea leziunilor duce la intreruperea circulatiei sevei, indoirea si uscarea varfului lastarului.

Xanthomonas pe samburoase

Manifestare pe frunze - Xanthomonas campestris

5. Virusul patarii inelare necrotice a prunului (in engleza, Prunus necrotic ringspot virus/PNRSV) apare primavara pe frunzele tinere, sub forma unor pete si linii necrotice, de culoare bruna. Pomii afectati pornesc mai greu in vegetatie si fructificarea acestora este redusa.

Virusul patarii inelare la Prun

Virusul patarii inelare necrotice manifestat la piersic

6. Varsatul prunului (in engleza, Plum pox virus) determina pierderi de recolta, scade calitatea fructelor si scurteaza viata pomilor. Pe frunzele tinere si pe fructe apar pete inelare sau sinuoase, de culoare verde deschis, evidente pe toata perioada de vegetatie. Fructele isi pierd calitatea si raman mici, deformate. Virusul se transmite prin vectori (afide si cicade).

Plum Plox Virus manifestat pe fructul de piersica

Manifestare pe frunze - Xanthomonas campestris

7. Basicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) apare pe frunze, dar in anii favorabili poate sa se iveasca si pe fructe sau lastari. Frunzele tinere au basicari si gofrari pe partea superioara si sunt mai mari decat cele sanatoase. Frunzele bolnave cad timpuriu (inca din luna iunie), ramurile si lastarii devenind sensibili la ger.

Basicarea la piersic

Basicarea frunzelor la piersic

8. Patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum) se manifesta prin apartitia de pete galbene (si apoi rosii-caramizii) pe frunze. La un atac puternic, se constata o defoliere timpurie si o cadere masiva a fructelor.

Patarea rosie a frunzelor de prun

Polystigma la cires

9. Antracnoza (Colletotrichum acutatum) apare pe fructe si pe frunze. Fructele atacate au leziuni circulare, de culoare cafeniu-rosietice pana la maroniu, cu cercuri concentrice. Leziunile apar cand fructele sunt in parga sau aproape de parga, boala fiind favorizata de caldura (25-30o C) si multa umiditate.

Colletotricum la prun

Principalii daunatori ai pomilor fructiferi samburosi

  1. Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi) ataca ciresul si visinul primavara devreme, cand afidele se gasesc pe dosul frunzelor si in varful lastarilor. Pomii atacati au cresteri mici si nu diferentiaza muguri de rod. Pe frunzele atacate poate sa apara fumagina.
  2. Musca cireselor (Rhagoletis cerasi) ataca fructele de cires si visin, consumand pulpa din jurul samburelui. Fructele atacate devin moi, se inchid la culoare, pot putrezi si cad din pom.
  3. Viespea prunelor/viespea cu fierastrau (Hoplocampa minuta) si viespea semintelor de prun (Eurytoma schreineri) ataca fructele de prun imediat dupa legare. Larvele patrund in interior si se hranesc cu samburele si apoi cu pulpa. Fructele cad din pom.
  4. Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea) ataca toate speciile de pomi. Are doua generatii pe an: prima in luna mai, a doua in iulie-august. Larvele ataca frunzele, pe care tes un cuib si consuma limbul in intregime. Pomii atacati au cresteri mici, iar diferentierea mugurilor este mult scazuta.
  5. Afidele verzi ale piersicului (Myzus persicae) ataca piersicul, caisul, nectarinul, prunul, formand colonii pe fata inferioara a frunzelor si in varful lastarilor tineri.
  6. Molia orientala a piersicului si caisului (Cydia molesta) are 4-5 generatii pe sezon. Face galerii in fructe (inainte de recoltare) si diminueaza recolta.
PRODUSE RECOMANDATE
Fungicid Signum, 1 kilogram Fungicid Signum, 1 kilogram
12%
Oferta speciala limitata
405,08 lei (inclusiv TVA) 463,25 lei
Signum este fungicidul firmei BASF destinat combaterii putregaiului cenusiu la culturile de legume si vita de vie si a moniliozei la pomii fructiferi. Fungicidul are o eficacitate ridicata datorita celor doua...
Fungicid Chorus 50 wg, 300g Fungicid Chorus 50 wg, 300g
7%
Oferta speciala limitata
144,00 lei (inclusiv TVA) 155,00 lei
Chorus 50 este un fungicid penetrant sistemic destinat combaterii bolilor la mar, par, piersic, nectarin, cais si prun. Are actiune preventiva si curativa.
fungicid foliciur solo 250 ew fungicid foliciur solo 250 ew
46,87 lei (inclusiv TVA)
Folicur Solo 250 EW este un fungicid sistemic triazolic pentru combaterea bolilor la samburoase, vita de vie, mar si rapita pe baza de tebuconazol.
fungicid Merpan 80 wdg, 150g fungicid Merpan 80 wdg, 150g
-25%
Oferta speciala limitata
21,26 lei (inclusiv TVA) 28,34 lei
Merpan 80 WDG este un fungicid de contact ce are actiune preventiva si curativa pentru un spectru larg de ciuperci fitopatogene, fiind omologat pentru tratamente la mar, tomate (rasad), tomate, fasole, castraveti,...
3 Comentarii
  • Io** ***an

    Io** ***an 2022-04-06

    In tabelul pe care il prezentati, nu figureaza nici un tratament recomandat impotriva basicarii frunzelor la piersic !?
  • Mi***** ***ma

    Mi***** ***ma 2021-12-17

    Informatii esentiale, am incercat tratamentele prezentate in blog si au functionat de minune. Multumesc SemintePlante.ro
    • Se***********

      Se*********** 2022-04-11

      Buna ziua,

      Multumim pentru comentariu. Produsele din tabel precum Score 250 EC, Merpan sau produsele pe baza de cupru sunt omologate pentru Basciare (Tarpina spp.). Am vazut totusi ca nu este mentionat si in coloana din dreapta asta. Vom corecta de indata.
      Multumim!
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare