Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Schema de tratament si fertilizare fara reziduuri pentru Ceapa Verde

Postat pe1 Luna in urma de 617

Datorita nevoilor din ce in ce mai ridicate de produse "curate" din punct de vedere al continutului de reziduuri pesticide, al consumului crescut de legume cu frunze dar si a reducerii numarului produselor de protectia plantelor permise / omologate pentru anumite culturi in Uniunea Europeana, SemintePlante.ro propune o schema de tratament si fertilizare pentru a obtine o cultura de ceapa verde fara reziduuri. 

Schema pleaca de la consumul specific al cepei din punct de vedere al nutrientilor si presupune existenta unui sol mediu aprovizionat (in cazul existentei analizelor de sol, schema se poate ajusta). Prezenta schema a fost elaborata impreuna cu partenerii de la Symbiagro (Italia) si Vitaterra / Mirat (Spania).

Conceputa ca un plan complet de fertilizare, schema include si fertilizarea de baza dar si fertilizari faziale efectuate cu ingrasaminte granulate. Pentru o schema adaptata 100% BIO produsele incluse in randul din tabel "Fertilizarea de baza" se pot inlocui cu produse BIO similare. 

Schema de tratament fara reziduuri Ceapa Verde

Descarca PDFDescarca planul de fertilizare in format PDF pentru printDescarca PDF

Tratamentele din tabel sunt impartite pe faze de crestere, in 3 moduri de aplicare. Ordinea tratamentelor este de la stanga la dreapta, de la coloana "Semanare" la coloana "Perioada de maturitate".

Alege cele mai bune produse pentru o cultura de ceapa verde fara reziduuri!

Retete si mixuri de produse pentru fazele critice

  • Fertilizarea de baza – se va realiza cu ingrasamantul Complex Hybrid formulare NPK 0-8-16, fertilizant de ultima generatie bazat pe fosfor si potasiu +bacterii fixatoare de azot si biopolimeri ce favorizeaza dezvoltarea micorizelor;
  • Dupa rasarire / transplantare – Urmarim aici dezvoltarea radacinilor, favorizarea recuperarii dupa stresul cauzat de transplantare (in cazul culturilor infiintate prin rasad) dar si o buna aprovizionare cu azot, inca de la inceputul culturii. In cazul in care planta este inca in stadiul de rasad, putem aplica prin udarea rasadurilor sau imersia alveolelor Proroot 50 ml/10 litri apa + SymbioMyco Grow 40 grame/10 litri apa. In cazul in care cultura a fost infiintata direct sau suntem in stadiul de dupa plantare aplicam prin sistemul de irigare Nitrofixer 500 ml/1000 metri patrati + SymbioMyco Grow 1 kg/1000 metri patrati. Foliar, pentru a proteja de mana, aplicam Symbiosprint Cupru in doza de 300 mililitri/100 litri apa.
  • Dezvoltare vegetativa – In faza de dezvoltare vegetativa se recomanda imprastierea de Uree, in doza de 15 kilograme / 1000 metri patrati. Radicular vom aplica fertilizantul EcoGreen V60 SMC in doza de 2 litri /1000 metri patrati + Nitrofixer 500 mililitri / 1000 metri patrati (*aplicam Nitrofixer doar daca nu a fost aplicat in faza anterioara). Foliar vom folosi un mix ce intareste planta si creste toleranta la bolile cauzate de ciuperci – Symbiosil 2C 350 mililitri/100 litri + Symbiolift Propolis 250 mililitri / 100 litri + Symbiolift Zeo 500 grame / 100 litri. In cazul prezentei daunatorilor (omizi defoliatoare / trips) vom aplica Bactospeine 100 grame / 100 litri pentru omizi si Laser 40 mililitri la 100 litri pentru trips.
  • Perioada de maturitate - Vom continua radicular cu EcoGreen V60SMC, plus o aplicare cu Azotat de calciu Fortimix Calciu, conform tabelului. Pentru intarirea rezistentei la putregai vom aplica produsul Blindax f in doza de 200 mililitri la 100 litri apa. Daca se urmareste albirea zonei bulbilor, putem mixa cu Blindax f si produsul Symbiosprint Magneziu in doza de 300 mililitri la 100 litri apa. Ca insecticide, vom aplica la aparitia daunatorilor produsele Sapun Moale 300 ml/100 litri apa, precedat la 20 -30 de minute de GreenMix 400 mililitri la 100 litri apa. Ambele produse se aplica doar curativ, cand insectele sunt prezente. Produsele Green Mix si Sapun Moale nu sunt produse sistemice, nu raman in planta si din aceasta cauza nu se recomanda aplicari preventive.

Cum este elaborata schema de tratament fara reziduuri la ceapa verde?

Scopul schemei este acela de a oferi un plan echilibrat de nutritie culturii de ceapa verde, intarind plantele si folosind produse alternative de protectia plantelor, care nu lasa reziduuri in frunza.

  • Tinand cont ca discutam despre cultura de ceapa verde, cultura ce se poate infiinta in perioade diferite, avand automat conditii diferite de aparitie a difertilor patogeni, se recomanda monitorizarea constanta a plantelor pentru a observa semnele prezentei bolilor sau daunatorilor.
  • Tratamentele sunt gandite pentru aplicare la aproximativ 7 zile.
  • Schema poate sa nu functioneze in conditii de monocultura ; In conditii de presiune a unei ciuperci /daunator, la care combaterea cu produsele prezentate in schema nu a reusit, ne puteti contacta la [email protected] pentru o analiza mai in detaliu.
  • Produsele prezentate in schema sunt produse certificate organic / produse in certificare / fertilizanti. Schema este gandita ca o schema “fara reziduuri”. Cu toate astea, schema nu este o schema pentru o cultura certificata organic datorita fertilizantilor de baza introdusi.
  • Schema prezentata reprezinta un mod de intretinere a culturii cat mai sustenabil posibil din punct de vedere al folosirii pesticidelor si al reziduurilor in produsul finit – ceapa verde. Cu toate astea, datorita multitudinii factorilor ce influenteaza succesul unei recolte, schema prezentata nu reprezinta o garantie, ci doar un ghidaj de crestere. Toate masurile fitosanitare intreprinse trebuie corelate cu conditiile avute.
  • Ca ajustari, in cazul presiunii manei, putem creste doza de cupru aplicata plantelor prin cresterea frecventei tratamentelor. In cazul in care nu exista presiune de insecte, tratamentele cu insecticide se pot exclude. La fel, in caz de presiune ridicata, frecventa tratamentelor cu insecticidele prezentate va creste, produsele lucrand doar pe baza de contact (GreenMix si Sapunul Moale nu sunt sistemice). Dupa aplicarea Sapunuli Moale nu se va consuma ceapa verde timp de 48 de ore.
Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE


Fertilizant Ecogreen V60 smc, 20 litri Fertilizant Ecogreen V60 smc, 20 litri

NOU


170,00 lei (inclusiv TVA)


Ecogreen V60 Smc este un fertilizant organic ce se poate utiliza in toate fazele de dezvoltare ale plantelor, in timpul perioadei de crestere vegetativa intensa, inainte de inflorit si pe parcusrul dezvoltarii...



Fertilizant Nitrofixer, 1 litru Fertilizant Nitrofixer, 1 litru
NOU

160,00 lei (inclusiv TVA)

Nitrofixer este un fertilizant inovator pe baza de rizobacterii din genul Azospirillum ce au capacitatea sa traiasca in sol si sa colonizeze sistemul radicular, favorizand asimilarea substantelor nutritive prin...



Ingrasamant Complex Hybrid NPK 0-8-16, sac 25 kg Ingrasamant Complex Hybrid NPK 0-8-16, sac 25 kg



144,00 lei (inclusiv TVA)


Ingrasamantul Complex Hybrid este un produs de noua generatie ce foloseste o tehnologie hibrida ce imbina modul de fertilizare conventional (cu ingrasaminte minerale) cu un mod de fertilizare natural (cu microorganisme).


Symbiolift Propolis ,1 litru Symbiolift Propolis ,1 litru
122,00 lei (inclusiv TVA)
Symbiosil 2C este un fertilizant inovator, caracterizat prin prezenta siliciului biodisponibil, imbogatit cu calciu si cupru, ce imprima rezistenta plantelor la stres si creste durata de pastrare a fructelor. Produsul...

Symbiolift Propolis ,1 litru Symbiolift Propolis ,1 litru

150,00 lei (inclusiv TVA)

Symbiolift Propolis este un produs inovator ce face parte dintr-o gama complementara cu formula sinergica  pentru celelalte linii de productie a nutrietilor. Symbiolift Propolis poate fi un adevarat aparator al...


Symbiolift Zeo, bioprotector al plantelor, 1 kg Symbiolift Zeo, bioprotector al plantelor, 1 kg
NOU

45,00 lei (inclusiv TVA)

Symbiolift Zeo este un produs inovator pe baza de zeoliti, obtinut prin sfarmarea rocii vulcanice de chabazit. Zeolitul are rol in stimularea sistemului natural de aparare al plantelor si de a crea o bariera...


Symbiomyco Grow, 1 kg, ingrasamant Symbiomyco Grow, 1 kg, ingrasamant

(5)
160,00 lei (inclusiv TVA)

Symbiomyco Grow este un biostimulator organic pentru crestere si inradacinare. Produsul este pe baza de ciuperci micorizate si poate fi folosit in toate fazele de crestere a plantelor. Asigura dezvoltarea unui sistem...

Fertilizant pentru inradacinare Proroot-L,1 litru Fertilizant pentru inradacinare Proroot-L,1 litru
78,00 lei (inclusiv TVA)
Proroot-L este un fertilizant lichid, creat pentru a induce si stimula o dezvoltare optima a sistemului radicular al plantei si pentru a incuraja dezvoltarea radacinilor secundare, astfel incat starea generala de...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare