Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Cum sa scapi de gandacii de bucatarie? Solutii eficiente impotriva gandacilor

Postat pe1 An in urma de 98322

In cazul in care citesti acest articol inseamna ca te confrunti sau ca te-ai confruntat cel putin odata cu problema gandacilor din apartamente sau spatii publice (scari de bloc, magazine, institutii, restaurante, etc). Problema este una cat se poate de frecventa si marea majoritate a oamenilor se confrunta cu asta.

Sezonul cald este sezonul in care gandacii de bucatarie isi fac aparitia. Acestia se adapteaza perfect conditiilor de viata din spatii publice si apartamente, hranindu-se cu resturile ce cad pe jos in zone in care se lucreaza frecvent cu mancarea (zona cosului de gunoi, zona aragazului, zona blatului din bucatarie sau a mesei, etc.). Articolul de fata isi propune sa fie un ghid pas cu pas care te va ajuta sa scapi de gandacii din apartament. 

Pasii necesari pentru a scapa de gandacii de bucatarie

1. Identificarea speciei de gandaci si a zonelor cele mai frecventate 

2. Amplaseaza statiile de intoxicare (capcanele); 

3. Verifica toate zonele de intrare si izoleaza-le / igienizeaza-le; 

4. Aplica un insecticid lichid / preparat in cazul in care problema persista; 

Pasul 1 - Identificarea speciilor de gandaci si a zonelor cele mai frecventate

Pentru a reusi intentificarea speciilor de gandaci si a zonelor cele mai frecventate este necesara amplasarea capcanelor in zonele in care presupunem aparitia initiala a gandacilor.

De obicei gandacii apar in zonele in care sunt / pot cadea resturi de mancare (in zona sau in spatele cosului de gunoi, in zona aragazului, sub chiuveta, etc) sau in zonele care comunica cu exteriorul (zone de aerisire, zonele de trecere ale tevilor lipite necorespunzator, usi fara cheder, etc.). 

Cele mai frecvente specii de gandaci de bucatarie / apartament intalnite in Romania sunt: 

1. Gandacul mare de bucatarie (Periplaneta americana); 

2. Gandacul rosu (Blattella germanica); 

3. Gandacul negru (Blatella orientalis); 

Recunoastere a gandacilor de bucatarie

Pe langa speciile mai sus mentionate, un alt gandac cu aspect ciudat isi poate face aparitia in beciuri, magazii sau alte zone umbrite si usor umede - Gandacul Pestisorul de Argint (Lepsima saccharina). Culoarea acestuia este mai deschisa decat a gandacilor de bucatarie si poate fi de la alb pana la maro, cu nuante de albastru sau argintiu. 

Gandacul Pestisorul de argint

In cazul in care indentificarea vizuala este greoaie, se pot monta capcane lipicioase pentru a determina specia de gandaci cu care te confrunti. 

Pasul 2 - Amplasarea statiilor de intoxicare pentru gandaci (capcane cu lipici si momeala insecticida)

Pentru a-ti da seama exact de zonele cele mai frecventate de gandacii de bucatarie, cei de la Bayer Environmental Science ti-au pregatit ilustratia de mai jos. 

Zone frecventate de gandacii de bucatarie

Poti amplasa capcane lipicioase pentru gandaci in oricare dintre zonele aratate in ilustratia de mai sus, corelate si cu zona din incapere in care ai observat tu gandacii. In cazul unei infestari usoare este posibil sa nu ai nevoie si de alte insecticide, capcanele lipicioase pentru gandaci facandu-si treaba. 

In cazul in care gradul de infestare este ridicat (ai observat peste 10 gandaci in ultimele 24 de ore) se recomanda folosirea insecticidului Maxforce impreuna cu capcanele lipicioase pentru gandaci. 

Cum folosim mixul de capcane lipicioase si insecticid Maxforce?

Atat capcanele, cat si insecticidul Maxforce, se pot amplasa in zonele mai sus mentionate.

Capcanele se instaleaza usor, intuitiv, si nu contin insecticide. Capcana pentru gandaci de bucatarie este eficienta vreme de 60 de zile si acopera o arie de 12 - 15 metri patrati (asadar, in cazul unei camere de 18 - 20 metri patrati se recomanda amplasarea a minim 2 astfel de capcane).  

Capcana pentru gandacul Pestisorul de argint are o eficienta de 3 luni si acopera tot o suprafata de aproximativ 15 metri patrati. 

In cazul insecticidului gel Maxforce pentru gandacii de bucatarie vom aplica picaturi cu diametrul de 0.5 centimetri (adica 0.1 grame de produs) in fiecare dintre locurile frecventate de gandaci (sugerate si in imaginea de mai sus). Pentru a intelege cat de mare sa fie picatura de gel aplicata, dimensiunea unui bob de mazare este ideala ca termen de comparatie. 

Este foarte important ca picaturile de Maxforce sa ramana in locurile frecventate de gandaci mai mult timp (nu se recomanda aplicarea in locurile spalate frecvent). Picaturile de gel, odata aplicate, raman active pana la 4 luni. 

Primele efecte se vad in 48 - 72 de ore, cand va avea loc o descrestere semnificativa a numarului de gandaci, iar in maxim 7 zile o infestare normala poate fi eradicata complet. 

Produsul Maxforce se gaseste pe site-ul SemintePlante.ro in ambalaje de 5 grame, 20 grame sau 30 de grame. Conform producatorului 2 grame de produs sunt suficiente pentru minim 25 metri patrati. Asadar, in cazul unui apartament de 60 metri patrati ar trebui sa fie suficienta fiola de 5 grame. 

Sunt aceste solutii periculoase? 

Capcanele lipicioase nu sunt in nici un fel periculoase pentru ca nu contin insecticid. Insecticidul gel Maxforce pentru gandaci este avizat de Ministerul Sanatatii si Familiei cu avizul nr. 613BIO/18.06.2018 pentru a putea fi folosit in locuinte individuale, restaurante, hoteluri, terase, supermarketuri, baruri, spitale, policlinici, scoli, gradinite, etc.

Pentru a preveni inghitirea accidentala de catre copii sau animale, insecticidului Maxforce i-a fost adaugata substanta Bitrex (una dintre cele mai amare substante din lume care face produsul sa nu poata fi inghitit accidental).

Ca alternativa la insecticidul Maxforce, se poate folosi si insecticidul Foval Gel. 

Alege dintre solutiile de combatere a gandacilor propuse!

3. Verifica zonele de intrare si izoleaza-le / igienizeaza-le

Dupa aplicarea solutiilor de mai sus in zonele mentionate, verifica incaperea pentru a determina cai de acces pe unde pot intra gandacii in incapere. In cazul in care nu blocam / igienizam caile de acces sunt sanse mari ca populatii de gandaci sa apara constant in locuinta sau spatiul public vizat. Cea mai frecventa situatie de genul acesta este intalnita la apartamentele ce au guri de vizitare a tevilor ce comunica cu subsolul iar la gurile de aerisire nu au site sau sunt site foarte vechi. Atata timp cat dezinsectia se face doar in apartament, vom extermina gandacii existenti pentru o perioada scurta de timp, dar gandaci noi vor continua sa soseasca din subsol. Solutia aici este o dezinsectie masiva, facuta de asociatie (inclusiv in subsolul blocului) sau blocarea gurii de aerisire cu site anti-gandaci. 

In cazul in care inchiderea nu se poate face se recomanda insistarea cu insecticid gel sau chiar cu insecticid rezudual (vezi pasul urmator) in zonele respective. 

Exemple de zone de acces:

  • Guri de aerisire; 
  • Intrarea si iesirea tevilor in incapere; 
  • Sub usi si geamuri;
  • Scurgeri

4. Aplica un insecticid lichid / preparat, in cazul in care problema persista

Insecticidele prezentate aici necesita putina grija in preparare si sunt solutii mai puternice, folosite si de catre companiile de tip DDD in cazul dezinsectiilor profesionale. 

In cazul unei locuinte de 50 - 200 metri patrati, nu vei avea nevoie decat de un pulverizator manual (de tipul celor cu solutie de curatat geamurile) si de insecticd pentru dizolvare. 

Ca variante pentru daunatorii de tipul gandacilor din speciile mentionate mai sus, propunem insecticidele: 

  • K-Othrine WG 250; 
  • K-Othrine SC 7.5 Flow; 

Cum folosim insecticidele din gama K-Othrine pentru combaterea gandacilor?

Ambele produse sunt eficiente pentru gandaci si ambele contin deltametrin diferenta fiind data doar de formulare (primul este granule, iar cel de-al doilea este lichid).

Pentru K-othrine WG 250 (cel de tip granule) vom dizolva plicul de 20 de grame (asa vine ambalat) in 9 - 10 litri apa. Solutia data se va pulveriza prin toate zonele frecventate de gandaci (inclusiv pe zonele de aerisire, sub usi, etc). 

Pentru K-Othrine SC 7.5 Flow (cel lichid) vom dizolva 25 mililitri in 750 mililitri apa si vom pulveriza o suprafata de pana la 7 metri patrati. 

Dupa pulverizare este bine sa nu mai permitem accesul in incapere o perioada de 4 - 6 ore si dupa sa aerisim. Pulverizarea se va face pe spatiile curatate in prealabil. Se va insista in zonele vizate de gandaci si se va evita aplicarea in zona vaselor din bucatarie (fiind un produs rezidual si totusi un insecticid, nu e bine sa ajunga acolo). 

Insecticide si solutii eficiente pentru combaterea gandacilor din spatiile publice!

Ambele produse au avizare de la Ministerul Sanatatii pentru a putea fi folosite in locuinte si spatii publice. 

In cazul in care ai nevoie de sfaturi si informatii suplimentare privind combaterea daunatorilor din casa si gospodarie, da-ne un mail la [email protected] sau scrie-ne direct pe Facebook!

PRODUSE RECOMANDATE
Insecticid Maxforce IC, 20 grame Insecticid Maxforce IC, 20 grame
87,90 lei (inclusiv TVA)
Maxforce IC este un gel insecticid de culoare alba, din gama Envu, avand drept substanta activa imidaclopridul, fiind extrem de eficient in combaterea gandacilor de bucatarie. Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa...
Insecticid MaxForce Gel pentru gandaci, 5 grame, fiola Insecticid MaxForce Gel pentru gandaci, 5 grame, fiola
32,00 lei (inclusiv TVA)
Maxforce IC este un gel insecticid de culoare alba, din gama Bayer Environmental Science, avand drept substanta activa imidaclopridul, fiind extrem de eficient in combaterea gandacilor de bucatarie. Este...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid Maxforce, 30 grame Insecticid Maxforce, 30 grame
3%
Oferta speciala limitata
103,50 lei (inclusiv TVA) 107,50 lei
Maxforce IC este un gel insecticid de culoare alba, din gama Bayer Environmental Science, avand drept substanta activa imidaclopridul, fiind extrem de eficient in combaterea gandacilor de bucatarie. Este...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Capcana pentru gandaci - 2 bucati Capcana pentru gandaci - 2 bucati
15,00 lei (inclusiv TVA)
Capcana pentru gandaci are actiune asupra celor mai importante specii de gandaci. Aceasta este o capcana lipicioasa cu aroma de lemn dulce si fara continut de substante chimice sau otrava. O capcana este suficienta...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Capcana pentru gandaci, 6 bucati, Flortis Capcana pentru gandaci, 6 bucati, Flortis
35,00 lei (inclusiv TVA)
Capcana pentru gandaci este gata de utilizare si are actiune asupra celor importante specii de gandaci. Capcana lipicioasa nu contine substante chimice si are un miros de lemn dulce. O capcana acopera o suprafata de...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Foval Gel Gandaci (10 g) Foval Gel Gandaci (10 g)
29,41 lei (inclusiv TVA)
Foval Gel Gandaci insecticid eficient, gata de utilizare impotriva gandacilor de bucatarie (nimfe si adulti) din speciile Blattella germanica, Blatta orientalis, Supella longiapalpa si Americana Periplaneta.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid K-Othrine WG 250, 20 grame Insecticid K-Othrine WG 250, 20 grame
14%
Oferta speciala limitata
40,30 lei (inclusiv TVA) 48,20 lei
K-Othrine WG 250 este un insecticid piretroid, ce face parte din gama Bayer. Substanta activa este deltamethrin-ul, ce ofera o eficacitate deosebita impotriva unui spectru larg de insecte daunatoare: gandaci, omizi,...
Insecticid K-Othrine SC 7.5 Flow, 25 ml Insecticid K-Othrine SC 7.5 Flow, 25 ml
11,00 lei (inclusiv TVA)
K-Othrine SC 25 este un insecticid lichid sub forma de suspensie concentrata de tip Flow de la Bayer, avand substanta activa deltamethrin-ul, extrem de eficace in distrugerea insectelor zburatoare si taratoare in...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare