Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Tehnologia de cultivare a fasolei verde pentru pastai Elba

Postat pe2 Ani in urma de 9399

Recomandari de cultivare pentru fasolea verde Elba. Tehnologia de cultivare a fidelutei verde Elba

Elba este o varietate de fideluta verde pitica (oloaga) cu maturitate semi-timpurie, destinata cultivarii pentru obtinerea de pastai. Dintre caracteristicile soiului, putem enumera: 

  • O foarte buna uniformitate; Lungimea pastailor este de 12 centimetri si cam toate pastaile au aceasta valoare; 
  • Coacere concentrata; Planta ajunge la maturitate la 65 de zile, pastaile pretandu-se a fi culese toate odata; 
  • Calibre excelente: 80% dintre pastai au diametrul 6.5 - 8 milimetri; 10% au diametrul 5.5 - 6.5 milimetri si 10% au diametrul de 8-9 milimetri;
  • Procentaj ridicat de pastai drepte: Elba ofera un procent foarte mare de pastai drepte; 
  • Pachet excelent de rezistente la boli: BCMV (Virusul Mozaicul comun al fasolei); PsP (Pseudomonas s.p); Cl (l) (Antracnoza produsa de Coletothricum lindemuthianum lambda); Ua (rugina/arsura); BCTV (Virusul incretirii sfeclei);

Fideluta verde Elba

Cum semanam fasolea verde Elba? 

In tehnologia de cultivare moderna a fidelutei verde, se recomanda semanarea doar cu cate o samanta / cuib.

Vom tine cont de MMB - in medie, MMB (Masa a 1000 de boabe). Solicitati, in cazul achizitiei MMB -ul de la furnizor. Pe ultimele doua loturi de seminte de fasole verde Elba primite am avut un numar de 296.875 seminte / sacul de 25 kilograme. 

Conform tehnologiilor moderne, fasolea Elba suporta urmatoarele densitati: 

  • 8 centimetri intre plante si 40 centimetri intre randuri (se poate semana cu semanatori de precizie si rezulta un necesar de 312.500 seminte / hectar, deci putin peste 25 kilograme; 
  • 6.5 centimetri intre plante si 50 centimetri intre randuri (rezulta un necesar de 307.000 seminte / hectar) 

Conform producatorului varietatii, Bakker Brothers, fasolea Elba suporta o densitate maxima de 400.000 plante / hectar. 

Adancimea de semanat recomandata este de 4- 5 centimetri.

In cazul semanarii cu SPC 6 (tehnologia clasica), in practica se semanau cam 100 kilograme / hectar. Nu se recomanda folosirea acestei cantitati de seminte la fasolea Elba pentru ca vom obtine o densitate mai mult decat dubla fata de densitatile recomandate mai sus. Ideal este sa se semene cu semanatori de precizie sau mecanizatorul sa calibreze utilajul pe densitatile de mai sus. 

Referitor la perioada de semanare va trebui sa tinem cont ca, la fasole, nevoia de temperatura este ridicata (semintele incep sa germineze de la 10 grade Celsius). La temperaturi mai mici semintele absorb apa dar nu germineaza. 

Temperatura optima de germinatie se situeaza in jurul valorii de 20 - 25 grade Celsius (la 25 grade Celsius radicela apare in 5-7 zile! Atentie! La temperaturi mai mari de 25 grade Celsius germinatia este perturbata - din aceasta cauza nu se recomanda semanarea foarte tarzie. In plus, in cazul semanarii tarzii, mai ales in zonele de campie, foarte calduroase, intram in vara la momentul infloririi / legarii si la temperaturi de peste 30 grade Celsius apare fenomenul de avortare a florilor si probleme in formarea pastailor.

Putem semana fasolea Elba in:

  • 10 aprilie - 20 aprilie in zona de campie; 
  • 15 aprilie - 20 mai in zona colinara;

Se pot face si culturi de toamna insa aici se recomanda alegerea cu grija a momentului semanarii pentru ca germinatia poate suferi datorita temperaturilor crescute din vara. 

  • 1 iulie - 10 iulie in zonele colinare; 
  • 20 iulie - 30 iulie in zonele de campie; 

In cazul in care se doreste esalonarea productiei, mai ales pentru industrializare, se poate semana in etape, la 5-6 zile distanta minima intre semanari. 

Fideluta verde Elba

Fideluta verde Elba, productie din judetul Constanta

Cum recoltam fasolea verde Elba?

Recoltarea se poate face manual sau mecanizat. In cazul recoltarii mecanizate se pot folosi combine precum FZB si recoltarea se poate face dintr-o singura trecere, cand 70 - 80% dintre pastaile de pe planta au atins marimea din fisa tehnica.

Recoltare Fasole Verde

In cazul in care sunt necesare mai multe informatii privind cultivarea fasolei de tip fideluta verde Elba, nu ezitati sa ne contactati. Ne puteti telefona la 031.425.21.59 sau ne puteti scrie la [email protected] si [email protected].

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
Fideluta verde Elba, 250 g Fideluta verde Elba, 250 g
15,50 lei (inclusiv TVA)
Elba este o varietate de fasole pitica tip fideluta verde, extrafina, cu potential de productie ridicat si rezistenta la boli. Elba depaseste cu mult celelalte varietati de fideluta verde, incadrandu-se ca varianta...
Seminte de fasole verde Elba Seminte de fasole verde Elba
6%
Oferta speciala limitata
893,00 lei (inclusiv TVA) 950,00 lei
Elba este o varietate de fasole pitica tip fideluta verde, extrafina, cu potential de productie ridicat si rezistenta la boli. Elba depaseste cu mult celelalte varietati de fideluta verde, incadrandu-se ca varianta...
Fideluta verde Elba Fideluta verde Elba
54,00 lei (inclusiv TVA)
Elba este o varietate de fasole pitica tip fideluta verde, extrafina, cu potential de productie ridicat si rezistenta la boli. Elba depaseste cu mult celelalte varietati de fideluta verde, incadrandu-se ca varianta...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare