Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Solutiii privind irigarea prin picurare la cultura porumbului.

Postat pe1 An in urma de 4208

Prezentul articol trateaza una dintre cele mai eficiente metode de irigare la cultura porumbului si anume irigarea prin picurare. Vom trata avantaje si dezavantaje ale irigarii prin picurare la porumb, moduri de instalare si montare a benzilor de irigatii si vom prezenta cele mai bune solutii din punct de vedere economic, distribuite de noi. 

Atunci cand porumbul este cultivat in sistem intensiv, este destul de sensibil la orice deficit de apa, impus in timpul cresterii vegetative, lucru ce poate duce la un proces de fotosinteza redus si la un sistem radicular superficial. 

In cazul insamantarii porumbului in sol uscat, vom tine cont de urmatoarele cantitati necesare de apa per hectar:

  1. Germinare: 350 - 450 metri cubi / hectar;
  2. Inradacinare - etapa 1 (4 zile dupa germinare): 350 - 450 metri cubi / hectar;  
  3. Inradacinare - etapa 2 (10 zile dupa etapa 1): 350 - 450 metri cubi / hectar; 

Irigarea prin picurare la cultura porumbului vine cu o serie de avantaje. In urma testelor efectuate s-a constatat ca irigarea prin picurare este cea mai eficienta metoda de irigare la porumb, cu cele mai mari beneficii. Dintre avantajele folosirii sistemului de irigare la porumb, mentionam: 

  • O mai buna uniformitate; 
  • Eficienta de irigare mai buna - economisirea apei si a ingrasamintelor; 
  • Presiune si consum de energie reduse; 
  • Forta de munca redusa; 
  • Reduce riscul de aparitie a bolilor foliare; 
  • Permite utilizarea sistemului la orice ora din zi, fara influenta vantului; 
  • Permite o uniformitate mai buna si o risipa redusa de apa in marginile parcelei; 
  • Permite randamente mai mari (cu 10 - 20%, datorate, in principal, uniformitatii si fertilizarii eficiente.

Indrumari privind proiectarea liniei de picurare la cultura de porumb

Proiectul cel mai des intalnit este de o singura linie de picurare la doua randuri. Cu toate ca distanta recomandata initial intre picuratori era de 30 de centimetri, la un debit pe picurator de 0.8 litri pe ora, pentru lungimea randurilor date in schema de mai jos, incepand cu anul 2023 s-a ajuns la standardul de 50 de centimetri pentru o banda de 22 diametru si un debit de 1 litru pe ora, standard care reuseste sa distribuie uniform apa pana in capatul randului.

In cazul in care randurile sunt mai scurte de 400 metri, se pot alege variantele de 40 sau 30 centimetri intre picuratori. 

Montajul se poate face ca in schema de mai jos, acoperind randuri de pana la 700 de metri (800 metri in cazul in care folosim distanta intre picuratori la 50 de centimetri). Coloana principala se recomanda a se face din furtun tip lay-flat. 

Pentru conectarea benzii de picurare la furtunul Lay Flat se recomanda folosirea robinetilor pentru layflat de 22 impreuna cu clestele de prindere. 

Sistem de irigare la Porumb, schema furnizata de NaandanJain

Cu toate ca modelul suprateran este cel mai des folosit, benzile de picurare pot fi montate si subteran (ingropate)

Banda de picurare la porumb

Ce benzi de irigare sa aleg pentru cultura porumbului? 

Incepand cu sezonul 2023, SemintePlante.ro recomanda pentru cultura porumbului folosirea benzilor de irigare prin picurare de diametru 22 mm din gama Metzer, cu picurator MicroLIN, picurator ce se poate recicla odata cu banda. Standardul folosit la culturile de porumb este, asa cum am mentionat si mai sus, cel cu picuratori la 50 de centimetri si diametru de 22 milimetri pentru ca poate acoperi si iriga uniform randuri lungi, de pana la 400 de metri. 

Alege benzile de irigare pentru cultura porumbului potrivite!

Metzer este o companie globala, infiintata in 1970 in Israel, cu o vasta expertiza in domeniul irigatiilor. Picuratorul MicroLIN ofera avantajul unui picurator rentabil, integrat in banda, prevazut cu labiritn scurt si larg si flux turbulent pentru a preveni depunerea particulelor avand, pe deasupra, si o buna rezistenta la infundare. 

Picurator MicroLin din gama Metzer

Conectarea benzilor de picurare se recomanda a se face in furtune de tip layflat, gaurite cu cleste special si prins ulterior robinetul.

Alege furtunul layflat pentru coloana principala si robinetul!

Pentru mai multe detalii privind irigarea prin picurare, cere-ne informatii la adresa de e-mail [email protected]! In cazul in care ai nevoie de o oferta personalizata, nu ezita sa ne contactezi si facem tot posibilul pentru a oferi cele mai bune preturi. 

PRODUSE RECOMANDATE
Furtun din PVC layflat, 2 toli - 100 metri Furtun din PVC layflat, 2 toli - 100 metri
939,00 lei (inclusiv TVA)
Furtunul de tip layflat este solutia ideala pentru transportul apei si utilizarea intr-un sistem modern de irigatii, acesta fiind fabricat din doua straturi de PVC. Presiunea de lucru este de 6 bari.
Mufa Layflat cu olandez, Ø2" x 2" Mufa Layflat cu olandez, Ø2" x 2"
25,00 lei (inclusiv TVA)
Mufa Layflat cu olandez Ø2" x 2"este o piesa folosita in montarea sistemelor de irigat pentru a conecta doua furtune layflat cu diametrul de 52 mm.
Robinet pentru furtun layflat si banda de picurare, Q17, Senkron Robinet pentru furtun layflat si banda de picurare, Q17, Senkron
-15%
Oferta limitata
4,68 lei (inclusiv TVA) 5,50 lei
Robinet pentru furtun layflat si banda de picurare este destinat montarii benzilor de picurare de 17 milimetri diametru pe furtun tip layflat. Robinetul vine la pachet cu o pana si o piesa cu filet folosite pentru...
Dop Layflat cu olandez, Ø2" Dop Layflat cu olandez, Ø2"
15,00 lei (inclusiv TVA)
Dop Layflat cu olandez, Ø2" este folosit in sistemele de irigat cu banda Layflat pentru a opri curgerea apei la capatul coloanei.
Teu Layflat cu olandez, Ø2" x 2" x 2" Teu Layflat cu olandez, Ø2" x 2" x 2"
35,00 lei (inclusiv TVA)
Teu Layflat cu olandez, Ø2" x 2" x 2" este o piesa folosita in montarea sistemelor de irigat pentru a conecta trei furtune Layflat.
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare