Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Mucegaiul din turba si alte intrebari si raspunsuri despre produsele Nordagri

Postat pe5 Luni in urma de 672

Turba Nord Agri este un substrat fin destinat semanatului, produs din turba, din zona tarilor baltice (Letonia) si este obtinuta prin metode 100% naturale. Substratul contine si fertilizanti, materie organiza sau aditivi de umectare si asigura tinerelor plantute un start excelent.

In articolul de mai jos vom trata diferite situatii neprevazute ce pot aparea in momentul in care lucrati cu turba Nord Agri (sau cu turba, in general), incercand sa oferim o imagine mai clara asupra informatiilor pe care trebuie sa le stiti despre substratul Nord Agri si despre cum trebuie sa procedati in acele situatii.

Intrebari frecvente despre turba Nord Agri inainte si dupa utilizare.

Cand am deschis sacul, ciuperci ca un mucegai erau prezente pe suprafata turbei. Ce trebuie facut in acest caz?

Turba pura este formata din 98% substanta organica, iar mucegaiul este atras de materialele organice. Pentru a face turba un substrat de crestere, i se adauga var si ingrasamant. Acesti aditivi favorizeaza supravietiuriea microbilor, deci practic o turba buna, fertilizata, este si un mediu fertil pentru dezvoltarea ciupercilor saprofite (acel mucegai din turba). 

Sacii de turba au perforatii pentru aerisire astfel ciupercile saprofite si bacteriile ce se gasesc in mod constant in aer si pe materiile vegetale pot patrunde in turba.

In cazul in care observati ciuperci sau mucegai in turba trebuie sa stiti ca aceasta situatie este una comuna si tot ce trebuie sa faceti este sa desfaceti sacul si sa amestecati bine, permitand astfel aerarea substratului. Miceliul ciupercii se micsoreaza rapid dupa aerare. Intrucat ciupercile sunt in intregime saprofite nu vor produce niciun fel de daune culturilor.

Mucegai gasit in turba Nordagri

In cazul in care observati aparitia mucegaiului deasupra turbei dupa ce turba este pusa in ghivece / alveole trebuie sa stiti ca si acest lucru este unul destul de comun si ca nu afecteaza deloc plantele din cultura. Mediul umed din sere si solarii favorizeaza aparitia ciupercilor pe suprafata substratului, acestea rezultand de obicei din sporii din aer. Prin urmare, mediul din interiorul serelor si solariilor trebuie sa fie mai uscat si ar trebui sa existe o aerare adecvata atat a substratului, cat si a vegetatiei. Reduceti pe cat posibil frecventa udarii culturilor. Reduceti umiditatea relativa a serei, daca este posibil.

Atat mucegaiul ce se poate observa la deschiderea sacului, cat si cel ce apare dupa umplerea ghivecelor, este cauzat de prezenta ciupercilor saprofite, ciuperci ce nu afecteaza plantele ci pot doar sa afecteze "vizual".

Pe piata, din pacate, nu exista un fungicid atat de puternic incat sa actioneze impotriva ciupercilor saprofite. Fungicidele existente au un impact foarte mic asupra ciupercilor patogene din sol asa ca nu recomandam nici o solutie chimica pentru combaterea lor. 

In momentul in care am desfacut ambalajul, turba avea un miros neplacut. Ce trebuie sa facem?

Este foarte posibil ca substratul de turba comprimat sa miroasa, mirosul poate fi similar cu cel al amoniacului sau al oualor stricate. Temperatura ridicata si nivelul scazut de oxigen ajuta procesele microbiologice anaerobe din substratul comprimat, rezultand astfel mirosul neplacut.

Acest lucru nu inseamna ca substratul este de slaba calitate. El poate fi folosit fara restrictii, daca se iau in considerare urmatoarele proceduri inainte de utilizare:

  • Afanati imediat substratul pentru a permite aerisirea lui; Gazele existente in substrat se vor dispersa, iar cand oxigenul va patrunde in el, toate procesele vor fi oprite;
  • Daca aveti posibilitatea, lasati substratul la aerisit pentru o zi, doua, amestecandu-l din cand in cand. In momentul aerisirii mirosul va disparea.

Cum afanam corect turba Nord Agri?

Pentru a evita deteriorarea integritatii structurale a turbei, substratul trebuie afanat cu multa grija inainte de utilizare. Acest lucru este crucial pentru substraturile cu structura grosiera, deoarece afanarea excesiva poate face substratul mult prea fin pentru utilizarea prevazuta. Masinariile de mixare sau macinare, pot afecta grav turba, de aceea acestea trebuie alese cu grija.

Pentru o afanare corecta asezati turba pe o suprafata de beton curata si incepeti sa o desfaceti cu o furca sau o lopata.

Ce trebuie sa luam in considerare atunci cand plantam sau transplantam in ghivece?

  • Cand sadim in ghivece este esential sa se tina cont de densitatea substratului. Substratul ar trebui sa fie presat usor, pentru ca are o granulatie fina si va permite o dezvoltare si o aerisire mai buna a radacinilor plantei;
  • Pentru a ne asigura ca substratul este in contact cu radacinile plantei trebuie udat imediat dupa plantare sau transplantare;
  • Cand plantam este important sa nu apasam mult prea adanc plantutele. Planta ar putea cobori mult prea mult dupa prima udare, ceea ce ar putea duce la lipsa aerului si a luminii si astfel dezvoltarea ar putea avea de suferit. 

Unde ar fi cel mai potrivit sa depozitam turba?

Nu depozitati niciodata turba in interiorul serelor sau solariilor. Nu depozitati niciodata paletii de turba in lumina directa a soarelui. Incercati sa ii depozitati intr-un loc in care temperatura sa fie sub 25 °C, feriti de soare sau de ploaie. In cazul in care ii depozitati afara, incercati sa ii protejati cu plase negre impotriva razelor solare.

Alge care cresc pe suprafata substratului. Ce ar trebui facut?

Sporii de alge sunt peste tot prezenti in mediul inconjurator, deci nici algele de pe suprafata substratului la plantele de cultura nu sunt ceva grav / rar intalnit. 

Alge pe substratul

Prezenta algelor la suprafata turbei, ghiveci cu tomate

Surse posibile ale sporilor de alge sunt urmatoarele:

  • Apa de irigare;
  • Furtunuri si tevi;
  • Mobilier pentru sere;
  • Vantul (mediul inconjurator).

De ce au nevoie algele pentru a se dezvolta?

  • Nivelul pH-ului sa fie de 5-7 (algele vor muri daca nivelul pH-ului este de 4);
  • Prezenta Nitrogenului (NO3), fosfatului (P) si a dioxidului de carbon (CO2);
  • Apa (in special pe o suprafata orizontala);
  • Temperatura ridicata;
  • Umiditate crescuta;
  • Zone umbrite.

Cum putem combate cresterea algelor?

  • Acoperiti recipientele folosite pentru colectarea apei de ploaie;
  • Adaugati ogixen (O2) in apa de ploaie pentru a elimina dioxidul de carbon din ea (CO2);
  • Folositi filtre pentru irigarea apei;
  • Pastrati recolta cat mai uscata posibil (luati in considerare o turba cu o granulatie mai mare pentru o mai buna drenare si aerisire);
  • Folositi cat mai putina apa in interiorul serelor si a solariilor;
  • Aerisiti cat mai mult posibil;
  • Reduceti umiditatea relativa;
  • Cresteti intensitatea luminii;
  • Reduceti riscul de condens;
  • Reparati scurgerile;
  • Controlati igiena serelor si a solariilor;
  • Aplicati algicide (ATENTIE! pot fi toxice);
  • Acoperiti semintele cu nisip sau vermiculit (numai daca va permite cultura).

Ce determina aparitia musculitelor in substratul de turba? Substratul insusi poate contine diferite larve? Ce pasi ar trebui sa urmam pentru a opri raspandirea lor?

In doar 21 de zile musculitele trec prin patru faze de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult, cu numeroase generatii pe an. Mediile umede, plantele aflate in descompunere, algele si ciupercile favorizeaza aparitia lor.

Mustele isi depun ouale pe suprafata materialului organic umed. Infestarile cu muste pot aparea in interiorul sau in jurul serelor si solariilor, pepinierelor sau in oricare spatiu interior unde se gasesc plante.

Pentru a scapa de ele trebuie sa le monitorizam cu atentie, de asemenea trebuie sa reducem cat mai mult posibil umezeala si resturile organice.

Cum sa tinem musculitele din substratul de turba sub control

  • Nu udati in exces si imbunatatiti drenarea;
  • Lasati sa se usuce suficient;
  • Reparati toate scurgerile;
  • Iarba taiata in descompunere, compostul organic, ingrasamintele organice si resturile vegetale sunt locurile lor preferate de reproducere;
  • Utilizati capcane galbene lipicioase pentru a controla populatia.

Cat timp ramane activa solutia de umectare intr-un substrat?

Turba Nordagri este imbunatatita cu adaugarea solutiilor de umectare si a diferitilor aditivi. Eficacitatea solutiei de umectare poate varia in functie de modul in care a fost depozitat substratul.

Compozitia chimica a agentului de umectare se poate degrada rapid in cazul in care produsul este depozitat in lumina directa a soarelui sau in cazul in care exista diferente semintificative de temperatura de la zi la noapte. In functie de conditiile de depozitare eficacitatea substantei duereaza intre 6 si 8 luni.

Eficacitatea agentului de umectare ar putea disparea complet dupa 6 luni. Substantele pentru umectare  se utilizeaza pentru reumidificare in primele cateva saptamani ale cultivarii, asadar eficacitatea lor trebuie sa se incadreze in acest interval. Agentul de umectare creste capacitatea de raspandire si penetrare al unui lichid.

Diferite tipuri de particule fine se aduna pe fundul ghiveciului in timpul dezvoltarii. Care ar putea fi cauza?

Cauza acestui fapt are legatura cu calitatea turbei precum si cu cantitatea de irigare. De asemenea aceasta cauza poate aparea atunci cand turba mult prea fina este pusa in ghivece foarte mari. Particulele fine, mai mici de un milimetru se acumuleaza pe fundul vasului, impiedicand asftel oxigenul sa ajunga la radacinile plantei.

Udarea excesiva poate de asemenea grabi descompunerea substratului si astfel se pot forma particule mici ce ajung pe fundul ghiveciului, rezultand o baza plina de noroi. Prin urmare, se recomanda sa reduceti pe cat posibil frecventa udarii. Acest lucru va garanta o aerare mai buna a radacinilor, va tine bolile si daunatorii la distanta, iar structura turbei se va mentine pe o perioada mai lunga.

Pamantul se usuca foarte greu dupa irigare. Care este cauza?

In general, apa este retinuta mai bine in substraturile care au granulatie fina, iar in cele cu granulatie medie apa este intr-o cantitate mai mica, dar poate patrunde mai mult aer. Asigurati-va ca turba este compatibila cu sistemul dumneavoastra de irigare.

Cum ar trebui sa udam corect plantele?

  • Dimineata devreme ar fi cel mai indicat;
  • Astfel substratul si frunzele plantelor se vor usca pe timpul zilei;
  • Pentru a preveni aparitia bolilor, frunzele trebuie sa se usuce bine peste noapte;
  • Evidati sa udati plantele in miezul zilei (in lumina puternica a soarelui), deoarece picaturile de apa aflate pe frunze vor actiona ca o lupa, iar acest lucru ar putea duce la arsura lor;
  • Unele plante pot fi afectate de apa rece;
  • Diferenta dintre apa de irigare si temperatura din mediul inconjurator nu ar trebui sa fie mai mare de 5-10°C;
  • Verificati daca baza este complet umezita si nu contine zone uscate. Aveti grija sa nu folositi foarte multa apa.

Care este cauza buruienilor din substrat? Cel mai probabil turba a fost infestata cu seminte de buruieni, dar nu la ambalare.

Datorita procedurilor si a masurilor de siguranta ce se iau in timpul prelucrarii turbei, acest lucru este foarte putin probabil. Campurile de turba detinute de Nord Agri sunt pregatite cu meticulozitate pentru excavare. Stratul superior este indepartat si turba este plivita cu atentie.

De obicei, buruienile aparute in diferite culturi provin din zona din jurul pepinierei sau a serelor. Pentru a preveni aparitia lor pastrati serele si spatiile de cultura curate si fara buruieni.

Exista vreo problema daca nivelul pH-ului din substrat scade in timpul cultivarii?

Turba este cunoscuta ca fiind cea mai stabila fata de alte medii de cultura, cum ar fi fibra din nuca de cocos, unde capacitatea de absorbtie este scazuta, iar astfel nivelul pH-ului scade mult mai rapid. Scaderea nivelulului pH-ului, nu are nimic de-a face cu substratul in sine. Apa de irigare ar fi unul dintre factorii determinanti principali. Pe piata exista ingrasaminte a caror compozitie sustin echilibrul pH-ului.

In general, in timpul cresterii, fertilizarea pe baza de nitrati si apa “dura”, cresc nivelul pH-ului din mediul de cultura, in timp ce fertilizarea pe baza de amoniu si apa “moale” o scad.

Ce trebuie luat in considerare atunci cand colectam probe pentru a determina nivelul pH-ului si nivelele EC dintr-un substrat? Cand ar trebui sa le masuram?

Cand colectam probe pentru a determina nivelul pH-ului din substrat trebuie sa procedam astfel:

Alegeti 10-15 ghivece. Indepartati cam 20% din baza ghiveciului. Aveti mare grija cand scoateti planta. Indepartati cu grija substratul de pe radacina. Asigurati-va ca luati probe de deasupra, mijlocul si fundul sacului de turba. O proba reprezentativa ar trebui sa rezulte din amestecarea uniforma a substraului.

Atunci cand semanam in alveole se poate intampla ca unele celule sa fie mult prea uscate, mult prea umede sau uscate deasupra si mult prea umede la baza. Care ar putea fi cauza?

Pentru a evita acest lucru, fiecare celula a alveolei trebuie sa fie umpluta cu aceeasi cantitate de pamant si sa fie toate tasate uniform.

Un substrat care este umplut si presat in mod identic va favoriza germinatia omogena, apa va patrunde in mod egal peste tot, iar toate plantele se vor dezvolta uniform.

Cat timp va fi eficient ingrasamantul integrat? Cand ar trebui sa fertilizam suplimentar?

Fertilizantul de baza amestecat in substrat are un impact diferit in functie de reteta turbei, recolta, de cati nutrienti au nevoie plantele, precum si de varsta produsului in sine. Astfel un raspuns generic nu este posibil.

Cu o rata de fertilizare de baza de 1kg/m3, ingrasamantul Nord Agri este considerat util in primele 10-14 zile pana la germinare. Culturile cu crestere mai lenta vor avea nevoie de fertilizare dupa 13-15 zile, iar culturile ce au nevoie de mult mai multi nutrienti au nevoie de fertilizare in primele 8-10 zile.

In retele de turba Nordagri distribuita de SemintePlante.ro, este adaugat si ingrasamantul Radigen (ingrasamant cu eliberare controlata) ce prelungeste perioada disponibilitatii ingrasamantului in substrat pana la aproximativ 30 de zile. 

Pentru a fertiliza corect trebuie sa tinem cont de recolta si de culoarea frunzelor. De asemena tultpinile sunt un alt indicator de incredere. Fertilizarea ar trebui sa inceapa imediat ce varfurile radacinii ating laturile ghiveciului.

Cumpara acum produsele Nord Agri!

Produsele Nord Agri contin nematozi?

Nematozii daunatori (patogeni) nu sunt prezenti. Exista totusi posiblitatea sa se gaseasca nematozi benefici (saprofiti) care nu vor afecta plantele.

Turba bruta folosita de Nord Agri este atent inspectata in laborator.

De ce turba Nordagri (provenita din zona mlastinoasa de padure) nu necesita dezinfectare?

Nu necesita dezinfectare deoarece substanta este extrem de curata datorita procesului de dezvoltare. Are un continut nutritional mai slab si un pH scazut. In plus o mlastina de turba este imbibata cu apa si doar plantele care s-au adaptat acestui mediu se pot dezvolta aici. Nu exista daunatori sau boli, doarece nicio cultura comuna nu se poate dezvolta pe campurile de turba. Dezinfectarea turbei ar putea fi chiar daunatoare, deoarece astfel s-ar putea elimina microorganismele utile din ea. Turba care a fost curatata ar putea pierde efectul care ajuta la protejarea bolilor patogene ale plantelor.

Cu ce este diferita turba fata de alte medii de cultura in ceea ce priveste capacitatea de a retine mai multa apa, nutrienti si aer?

Muschiul Sphagum este o planta de apa ce contine celule mari, iar interiorul structurii celulare se aseamana cu un burete. Structura sa capilara unica face ca planta sa primeasca in mod constant apa si oxigen. Turba are multe avantaje cum ar fi o retentie mai mare de apa si o aerare mai buna a plantelor. Ea poate fi optimizata pentru a satisface atat nevoile fermierilor, cat si a le plantelor de cultura.

Este adaugat muschiul negru (turba neagra) in produsele Nord Agri?

In substraturile Nord Agri se foloseste doar turba alba (blonda) in mare parte. Exista insa si produse specifice cu turba neagra adaugata.

Substata din turba este clasificata in functie de nivelul sa se descompunere (H1-H10, scara von Post). Turba blonda are un nivel mai scazut de descompunere si este folosita mai mult pentru inmultirea plantelor tinere si retine mai bine apa. 

Pe piata exista mai multe tipuri de turba. De ce ar trebui sa aleg produsele Nord Agri? Care sunt avantajele folosirii produselor Nord Agri in comparatie cu altele?

Materiile prime din produsele Nord Agri provin din propiile campuri de turba. Acolo ele sunt atent selectate si selectionate. Produsele Nord Agri sunt extrem de sigure. Retele sunt folosite peste tot in lume si o baza mare de clienti atesta excelenta lor.

  • Produse de intalta calitate pentru a avea recolta asigurata;
  • Productia se bazeaza pe scheme stricte de calitate;
  • Sunt efectuate controale de laborator ale fiecarui lot de productie inainte de expediere;
  • Aprovizionare de incredere pe tot parcursul anului;
  • Suport tehnic. 

Ambalajele Nord Agri par a fi destul de mici. Cum ne dam seama daca sacul are intr-adevar 300 de litri?

Noul sac Nord Agri este proiectat pentru a fi manevrat si transportat mult mai usor. Norma europeana EN 12580 este respectata la masurarea volumului substratului. Pe tot parcursul procesului de umplere, volumul sacului este reglat constant. Containerele au volumul imprimat pe ele.

Nord Agri prezinta numeroase retete. Care sunt cerintele pentru selectarea celui mai bun substrat?

Pliantele Nord Agri contin detalii despre fiecare produs in parte, de asemenea puteti gasi detalii si pe site-ul nostru SemintePlante.ro

In cazul in care aveti mai multe intrebari nu ezitati sa ne scrieti pe adresa de e-mail: [email protected] sau lasati-ne un mesaj direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro.

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
Turba de semanat, sac 300 litri, NordAgri Turba de semanat, sac 300 litri, NordAgri
2.050,00 lei (inclusiv TVA)
Substratul Nordagri Seedlings TS (NA TS) este un substrat fin, destinat semanatului, produs din turba din zona tarilor baltice (Letonia) obtinuta prin metode 100% naturale. Substratul asigura tinerelor plantute un...
Turba de semanat, sac 250 litri, NordAgri Turba de semanat, sac 250 litri, NordAgri
1.300,00 lei (inclusiv TVA)
Substratul Nordagri Seedlings TS (NA TS) este un substrat fin, destinat semanatului, produs din turba din zona tarilor baltice (Letonia) obtinuta prin metode 100% naturale. Substratul asigura tinerelor plantute un...

Substrat de turba NordAgri, sac 250 litri Substrat de turba NordAgri, sac 250 litri

(1)
120,00 lei (inclusiv TVA)

Substratul Nordagri Medium Coarse este un substrat mediu, destinat repicatului si plantatului in ghivece, produs din turba din zona tarilor baltice (Letonia) obtinuta prin metode 100% naturale. Substratul este...


Substrat de turba NordAgri, sac 250 litri Substrat de turba NordAgri, sac 250 litri

(1)
120,00 lei (inclusiv TVA)

Substratul Nordagri Seedlings TS (NA TS) este un substrat fin, destinat semanatului, produs din turba din zona tarilor baltice (Letonia) obtinuta prin metode 100% naturale. Substratul asigura tinerelor plantute un...

Turba pentru semanat Dumona M15, sac 70 litri Turba pentru semanat Dumona M15, sac 70 litri
83,00 lei (inclusiv TVA)
Substrat de turba pentru semanat Dumona M15, compus din turba blonda superfina si turba bruna, cu structura fina, destinata fermierilor ce doresc producerea rasadurilor in alveole si tavi.  Substraturile Dumona sunt...
Turba pentru semanat Dumona M15, sac 70 litri Turba pentru semanat Dumona M15, sac 70 litri
2.300,00 lei (inclusiv TVA)
Substrat de turba pentru semanat Dumona M15, compus din turba blonda superfina si turba bruna, cu structura fina, destinata fermierilor ce doresc producerea rasadurilor in alveole si tavi. Varianta prezentata se...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare