Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Sfaturi privind alegerea celui mai bun substrat de cultura

Postat pe1 An in urma de 5830

Substratul de cultura reprezinta mediul in care plantele se fixeaza, cunoscut sub numele generic de sol, prezinta anumite particularitati de structura si aprovizionare in elemente nutritive care corespund sau nu dezvoltarii plantelor legumicole sau ornamentale.

Particularitatile sistemului radicular al plantei, impun alegerea unui anumit tip de sol. De exemplu, pentru plantele cu sistem radicular puternic sau cu rizomi sunt potrivite solurile grele, in timp ce plantele cu sistem radicular fragil au nevoie de un sol usor, foarte bine afanat si drenat. Pentru cultura legumelor se aleg solurile cu fertilitate naturala ridicata, usoare, cu grad scazut de imburuienare. Solul constituie pentru majoritatea plantelor atat suportul lor material, cat si cea mai importanta sursa de hrana.

La plantele cultivate in camp in general solurile corespund cerintelor majoritatii plantelor anuale, bienale si perene ce se cultiva atat in camp, cat si in sere, cultivatorul avand si posibilitatea sa aleaga plantele potrivite pentru anumite tipuri de sol sau sa imbunatateasca prin amendamente si fertilizanti specifici pentru anumite cerinte.

Problema stratului de cultura este mai complicat in cazul plantelor cultivate in sera si apartament, de obicei in recipiente, substratul de cultura este constiuit din componente de natura organica, minerala sau sintetica, singure sau in amestec, alese si pregatite, in asa fel incat sa raspunda cat mai bine cerintelor plantelor.

Fiindca stim ca nu exista o solutie universala care sa satisfaca necesitatile tutuor plantelor si stim cat de complicata este alegerea substratului potrivit, este important sa cunosti ce variante exista si ce caracteristici pot avea.

Principalele componente ale amestecurilor de pamanturi

Vom clasifica principalele componente ale amestecurilor de pamanturi, conform structurii de mai jos: 

    1. Pamanturi horticole (amestecuri precum mranita, telina, compostul de frunze);
    2. Pamanturi naturale (turba, pamantul de ericacee, scoarta de copaci); 
    3. Substraturi minerale naturale (nisipul); 
    4. Substraturi minerale tratate (perlit, vermiculit); 
    5. Alte materiale 
    6. </ol
    7. Pamanturile horticole;

Mranita - se obtine din fermentarea (descompunerea) gunoiului de grajd (bovine si cabaline). Este un pamant de culoare inchisa, gras(aspect untos), pH usor alcain, destul de afanat si permeabil. Mranita are o folosire la fel de veche ca si gunoiul de grajd. Cea mai larga utilizare o are in legumicultura si in floricultura, datorita insusirilor sale fizice si chimice excelente, este nelipsita la producearea rasadurilor. Mranita serveste la acoperirea semintelor in rasadinita deoarece nu formeaza crusta, retine usor apa, asigura un regim aero-hidric optim pentru germinarea semintelor si permite o usoara penetrare spre suprafata tinerilor germeni.

Telina - denumit si pamant de brazda, se prepara din brazde de pamant inierbat, luate din terenurile cultivate cu plante furajere (lucerne, trifoi), odata cu desfiintarea culturilor sau de pe iazuri intelenite in mod natural. Durata de obtinere a pamantului de telina este de 8-12 luni. Se poate folosi si imediat, dar calitatea este inferioara.

      • Pamantul de telina - este un pamant greu, cu permeabilitate si afanare reduse, are structura granulara si culoare bruna cafenie, fiind cel mai deschis pamant la culoare. Este relativ bogat in elemente nutritive (mai ales daca provine de pe terenuri cu plante leguminoase), pH-ul variaza intre 6.5 si 8. Obtinerea pamantului dureaza aproximativ 2-3 ani, nu se foloseste proaspat. Este folosit la pregatirea paturilor nutritive ale solurilor in legumicultura si horticultura.

      • Pamantul de frunze (compostul de frunze) - rezulta din descompunearea frunzelor adunate din gradini sau parcuri toamna sau primavra devreme. Frunzele de fag, tei, artat, anin, alun, dau un pamant superior celui obtinut din frunzele altor specii. Sunt de evitat frunzele de stejar deoarece contin multe substante tainoase.

        Se pot folosi si ace de pin si brad, foarte bogate in substante silicioase. Obtinerea pamantului dureaza cel putin 1 an pana la 2-3 ani, este un pamant usor, afanat, permeabil, culoare brun negricioasa, pH variabil in functie de speciile de arbori de la care provine, cu un continut modest de substante nutritive.

        Este utilizat in amestec cu alte materiale organice: turba, nisip sau alte pamanturi, in diverse combinatii si proportie pentru obtinerea de subtstraturi in floricultura.

    1. Pamanturi naturale;
      • Turba - este un substrat organic natural, se gaseste sub forma de zacaminte. Acestea s-au format pe terenuri mlastinoase ca urmare a descompunerii anaerobe lente a vegetatiei acvatice. Format in decurs de secole in conditii naturale. Stratul bazal se afla intr-un stadiu mai avansat de descompunere si este cunoscut drept turba neagra. Deasupra acestui strat s-a format turba fibroasa si deschisa la culoare ca urmare a descompunerii diferentelor specii de Sphagum, alcatuiesc asa zisele turbarii inalte. In Roamania, cele mai importante turbarii sunt la Vatra Dornei, Huedin, Fagaras, comuna Calatele, jud. Cluj.

      • Turba bruna (blonda sau rosie) are structura fibroasa din cauza speciilor de Sphagnum, care au particularitatea sa moara in partea bazala pe masura ce cresc, rezultand de-a lungul anilor movile de teren (pana la 8-10 m inaltime). Fibrele de Sphagnum se recunosc inca. Porozitatea este foarte mare si capacitatea de absorbtie a apei asigura o crestere a greutatii de 8-10 ori. PH-ul este acid 3.5-5;
      • Turba neagra este compacta cu o structura usor prafoasa (daca se usuca prea tare), de culoare foarte inchisa, aproape neagra, pH usor acid uneori chiar alcalin 5.5-7.5, capacitatea de retinere a apei de 2-4 ori greutatea.
      • Turba

        Comercializarea se face la vrac sau in saci de plastic. Cea mai larga utilizare este fie la prepararea substantelor de cultura in amestec cu alte pamanturi, fie in amestec numai cu perlit ca substrat de cultura pentru specii floricole care necesita un mediu foarte poros. In unele cazuri este nevoie de corectarea pH-ului prin adaos de calciu. Turba nu contine agenti fitopatogeni, deci nu trebuie dezinfectata. De asemenea, turba fibroasa singura sau in amestec cu perlit ori nisip este un excelent substrat pentru inradacinarea butasilor.

        Alege acum substratul potrivit tie!

        Pamantul de ericacee se formeaza in mod natural in zonele unde cresc plante din familia Ericaceae (Erica, Rhododendron, Vaccinium, etc.), ca urmare a descompunerii resturilor vegetale (frunze, lastari, radacini), pe parcursul mai multor ani. Pamantul se recolteaza ca atare, fiind vorba de stratul superficial de pe sub aceste plante.

        Este un pamant foarte usor, cu un grad foarte mare de afanare, are culoare brun negricioasa si pH-ul foarte acid (3-4.5). Se pastreaza in conditii de umiditate relativ ridicate, deoarece daca se usuca prea tare isi recapata greu umititatea normala.

        Acest pamant se utilizeaza numai la plante acidofile.

      • Scoarta de copaci este un subprodus al industriei de prelucare a lemnului. Calitatile fizice si chimice depind de esenta careia apartine si nivelul de descompunere. Are porozitate buna, continut mineral de 0.5-2% pH-ul sub 6 si o buna capacitate de retinere a apei. In stare proaspata poate fi folosit ca mulci cu scopul de a diminua evotranspiratia la nivelul suprafetei de cultura, de a pastra structura si caldura solului de a asigura o anumita fitotoxicitate pentru buruieni etc.

        Compostarea scoartei de copaci permite obtinerea unui produs final stabil la care compusii organici usor degradabili dispar, ca si compusi fitotoxici. Dezavantajul este ca scade si capacitatea de retinere a apei. Scoarta incompleta compostata (descompusa), da rezultate bune la majoritatea culturilor de sera.

      1. Substraturi minerale naturale;

Nisipul - rolul nisipului este de a spori gradul de afanare si permeabiltatea substratului de cultura. Nisipul trebuie sa fie lipsit de materii organice, sa fie spalat si fara calcar. Nisipul de rau este mai grosier si este cel mai bun. De asemenea este folosit ca substrat de inradacinare a butasilor si ca si suport in hidroculturi.

      1. Substraturi minerale tratate;

Perlitul - este produsul rezultat din macinarea rocilor vulcanice, calcinate si expandate la temperaturi de 1200-1800°C. Granulele de perlit pot fi mai mari sau mai mici (1.5-6mm). Este usor 80-160kg/m cub, are o foarte buna capacitate de retinere a apei (3-4 ori greutate proprie), pH neutru si nu contine elemente nutritive. Inlocuieste cu succes nisipul.

Perlit

Vermiculitul - rezulta din macinarea rocilor pe baza de silicate de aluminiu si magneziu, incinerate la 1000°C. Are porozitate foarte mare si o buna capacitate de retinere a apei (350-375 litri la m cubi). PH-ul peste variabil (de la 6 la 9.5), se impune corectarea lui in functie de cerintele plantei. Se foloseste pentru culturile in ghivece, la alcatuirea substraturilor pentru bromelii, orhidee, etc.

Vermiculit horticol

Polistirenul expandat - se prezinta sub forma de granule, este usor, are capacitate foarte mica de retinere a apei. Se foloseste mult in Germania si Belgia in amestec cu turba 1:3 sau 1:1. Fiind foarte poros, diminueaza riscul asfixierii radacinilor la excesul de apa. Amestecul de pregateste cu 2-3 luni inainte de folosire, pe timp uscat din materiale maruntite, cernute si dezinfectate. Dupa pregatire, se introduc in spatii adapostite sau se fac gramezi si se acopera cu folie de polietilena pana la utilizare. Inainte cu 4-5 zile de utilizare se intoroduc in spatii incalzite.

In ultima vreme, se folosesc tot mai mult "substraturile standard" sau "substraturi universale", mai putin costisitoate, usor de realizat si cu posibilitatea intrebuitarii la un numar mai mare de specii.

Exista diverse retete, de exemplu un amestec greu poate fi format din telina, mranita, pamant de frunze si nisip in raport de 3:2:2:1, un amestec mijlociu de pamant de rasadnita, pamant de ericacee, pamant de frunze si nisip in raport de 2:1:1:1, sau un amestec usor din turba, pamant de frunze si nisip in raport de 3:1:1.

Pamanturile universale pot fi preparate pentru plante tinere (pamant usor, cu doza de ingrasaminte redusa la jumatate) sau pentru plante mature (pamant mai greu, cu doza de ingrasaminte intreaga, la care se adauga cantitati suplimentare, prin fertilizari faziale), sau cu ingrasaminte greu solubile.

Pe baza rezultatelor experientelor efectuate in tara noastra, se recomanda un amestec format din trei parti mranita si o parte pamant. Patul nutrituv compus dintr-o parte pamant de telina, doua parti mranita cernuta si nisip sau cel din turba 60%, pamant 20% si mranita 20% se foloseste pentru semanat si repicat. Tinand  seama de cerintele foarte variate ale plantelor, posibilitatile de combinare a pamanturilor si materialelor sunt multiple.

Turba face parte in majoritatea amestecurilor. Poate fi folosita ca substrat integral, datorita capacitatii mari de retinere a apei, pentru ca asigura o dezvoltare buna a sistemului radicular al plantelor si are capacitatea de a neutraliza o parte din calciul, pe care il contine apa de udare, cu acizii pe care ii contine. Insa turba nu este o resursa inepuizabila de aceea se are in vedere inlocuirea acesteia cu diferite substraturi (fibre de cocos, vata minerala, etc.).

Acum ca ai aflat componentele, poti alege singur pamantul de care au nevoie plantele tale. Nu uita sa te documentezi cu privire la plantele tale, sa evaluezi necesarul de minerale si atunci cand alegi un substrat, ar trebui sa iei in considerare urmatorii factori;

        • Permeabilitatea - este propietatea solului de a fi strabatut de aer si apa. Permeabilitatea pentru aer depinde de granulozitate. Solurile formate din granule mari (nisip, prundis) sunt foarte permeabile pentru aer. Cu cat cantitatea de aer din sol este mai mare, cu atat este mai mare si salubritatea acestuia, deoarece este asigurata o mai mare cantitate de oxigen proceselor biologice ce se petrec in sol. Permeabilitatea pentru apa se constata la solurile cu o porozitate mai mare. Permeabilitatea prea mare poate determina inlocuirea aerului cu apa, cu consecinte negative asupra procesului de descompunere organica din sol, cu scaderea gradului de salubritate. Solurile impermeabile pentru apa favorizeaza colectii de apa stagnata la suprafata lor, devenind insalubre.
        • PH-ul solului - in general majoritatea plantelor cultivate prefera soluri cu pH-ul neutru, slab acid sau alcalin. Asigurarea unui sol sanatos asigura si recolte de cea mai inalta calitate. Consumul elementelor nutritive de catre plante depinde de pH. De exemplu: calciu si magneziu sunt usor asimilate de catre plante la pH-ul de 7-8.5, azotul la pH de 6.0-6.8, fosfor 6.5-7.5, potasiu la pH mai mare de 6.
        • Fertilitatea solului - in functie de cantitatea necesara a plantelor si de functiile lor fiziologice si biochimice nutrienii se impart in macronutrienti si micronutrienti. Dintre macronutrienti amintim azot, fosfor potasiu, calciu, magneziu si sulf. Grupa micronutrientilor cuprinde, fier, cupru, zinc, mangan, bor, carbon, etc. Continuturile totale de nutrienti din sol reprezinta o insumare de forme cu grade diferite de mobilitate si accesibilitate. Intre aceste forme exista un echilibru dinamic, continuu intretinut de absorbtia continua de catre alte plante a nutrientilor usor asimilabili. Dintre nutreienti, N, P si K, se adauga frecvent in solurile cultivate, sub forma de ingrasaminte minerale si organice, in cantitati variate, in functie de continutul solului in acesti nutrienti si de cerintele plantei cultivate. De asemenea, in cazurile de aparitie a unor fenomene carentiale de micronutrienti la unele plante cultivate, cum ar fi carenta de Zb la porumb, carenta de B la sfecla de zahar si la unii pomi, carenta de Mo la floarea soarelui, se completeaza zestrea naturala de micronutrienti prin administrarea de ingrasaminte minereale cu astfel de elemente chimice.

Substratul este unul din elementele importante din viata plantelor noastre. Fie ca muti o planta dintr-un ghiveci prea mic, fie ca vrei sa iti inmultesti planta preferata sau ca pregatesti semintele pentru rasaduri, structura substratului trebuie aleasa incat sa sustina planta in functie de cerintele ei.

In cazul in care aveti mai multe intrebari nu ezitati sa ne scrieti pe adresa de e-mail: [email protected] sau lasati-ne un mesaj direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro.

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
Turba pentru semanat Dumona M15, sac 70 litri Turba pentru semanat Dumona M15, sac 70 litri
83,00 lei (inclusiv TVA)
Substrat de turba pentru semanat Dumona M15, compus din turba blonda superfina si turba bruna, cu structura fina, destinata fermierilor ce doresc producerea rasadurilor in alveole si tavi.  Substraturile Dumona sunt...
Perlit, 200 litri Perlit, 200 litri
140,00 lei (inclusiv TVA)
Perlitul horticol este o roca vulcanica naturala, foarte usoara, destinat a fi folosit in diferite amestecuri, cu substrat de turba sau pamant profesional de flori, pentru a pastra o umiditate mai buna in zona...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Vermiculit horticol Vermiculit horticol
44,00 lei (inclusiv TVA)
Vermiculitul este practic un grup de minerale, procesate la temperatura ridicata, ce nu putrezeste, nu se deterioreaza si nu se dizolva, si care, in horticultura, imbunatateste structura solului (printre altele). 

Substrat de turba NordAgri, sac 250 litri Substrat de turba NordAgri, sac 250 litri

(1)
120,00 lei (inclusiv TVA)

Substratul Nordagri Seedlings TS (NA TS) este un substrat fin, destinat semanatului, produs din turba din zona tarilor baltice (Letonia) obtinuta prin metode 100% naturale. Substratul asigura tinerelor plantute un...

Turba de semanat, sac 300 litri, NordAgri Turba de semanat, sac 300 litri, NordAgri
2.050,00 lei (inclusiv TVA)
Substratul Nordagri Seedlings TS (NA TS) este un substrat fin, destinat semanatului, produs din turba din zona tarilor baltice (Letonia) obtinuta prin metode 100% naturale. Substratul asigura tinerelor plantute un...
Turba de semanat, sac 300 litri, NordAgri Turba de semanat, sac 300 litri, NordAgri
1.300,00 lei (inclusiv TVA)
Substratul Nordagri Medium Coarse este un substrat mediu, destinat repicatului si plantatului in ghivece, produs din turba din zona tarilor baltice (Letonia) obtinuta prin metode 100% naturale. Substratul este...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare