Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Porumbul zaharat si rezistenta la erbicide. Ce erbicide putem folosi la porumbul zaharat?

Postat pe2 Luni in urma de 772

Porumbul zaharat si rezistenta la erbicide. Ce erbicide putem folosi la porumbul zaharat?

Porumbul zaharat are origine comuna cu porumbul obisnuit (ambii avand ca centru primar de origine tari precum Peru si Bolivia) insa nu are acelasi comportament in ceea ce tine de crestere, vigoare a plantei, toleranta la diferite conditii de mediu si, mai ales, toleranta la erbicide. In prezentul articol vom prezenta un studiu facut de partenerii de la May Tohum Turcia privind rezistenta la erbicide a varietatilor de porumb zaharat, studiul fiind axat pe monitorizarea comportamentului hibridului de porumb dulce Maysu F1, in comparatie cu alti hibrizi. 

Neavand acelasi comportament, nu trebuie sa presupunem ca toti hibrizii de porumb zaharat au rezistenta la erbicidele omologate pentru porumbul normal, cum se practica prin multe zone de cultura a porumbului zaharat din Romania. Ca specie, porumbul zaharat este considerat leguma (si nu cereala, ca porumbul normal). 

Cele mai intalnite efecte ale erbicidarilor culturilor de porumb zaharat cu diferite produse omologate pentru porumbul normal sunt: 

  • Intarzierea cresterii; 

  • Oprirea din vegetatie (stagnarea plantelor uneori pe perioade foarte lungi); 

  • Intarzierea formarii stiuletelui; 

  • Moartea plantelor; 

Toate efectele de mai sus trebuie corelate cu conditiile avute la momentul aplicarii erbicidului. De exemplu - am avut situatii in care aplicarea erbicidului a fost facuta la temperaturi de 18 grade Celsius, si hibridul de porumb zaharat nu a avut deloc de suferit (sau intarzierea a fost suficient de mica, cat sa treaca neobservata) si situatii in care, la acelasi hibrid, erbicidul s-a aplicat la 23 grade Celsius, in perioada foarte uscata si a intervenit oprirea din vegetatie. 

Tot din testele facute s-a observat o capacitate buna de refacere a hibrizilor ce sufera de fitotoxicitatea cauzata de erbicidari dupa aplicarea produselor pe baza de aminoacizi si/sau acizi humici. Mixul de Aminavit + Symbiosprint Basic a dat rezultate foarte bune. 

Alege biostimulatorii care revitalizeaza plantele de porumb dupa fitotoxicitati cauzate de erbicide!

Ce erbicide sunt omologate in Romania pentru cultivarea porumbului zaharat? 

Pentru cultura de porumb zaharat, in Romania, sunt omologate urmatoarele produse: 

  • Cerlit Super (333g/l fluroxipir)- 0.54 litri / hectar, aplicat de la stadiul de 2 frunze, la stadiul de 4 frunze; 
  • Crimson (100g/l mezotirona) - 0.5 - 1 litru / hectar, aplicat de la stadiul de 2 frunze, pana la stadiul de 4 frunze ale porumbului zaharat; 
  • Lentagran (450 g/kg piridat) - 1 - 2 kg/hectar, postemergent;
  • Palacid 480 SL (480 g/litru dicamba) - 0.4 - 0.6 kg /hectar 

In practica insa, fermierii folosesc mult mai multe erbicide neomologate, datorita rezultatelor obtinute in trecut. Merita sa amintim aici: Stomp / Prowl Aqua si Dual gold - in preemergenta, Laudis, 2.4 D, Crew Ace in postemergenta. 

* Eribicidul Laudis are rezultate foarte bune la o mare parte dintre hibrizii de porumb zaharat comercializati pe piata din Romania, atat pentru combaterea buruienilor cu frunza lata, cat si pentru combaterea buruienilor cu frunza ingusta. Cu toate astea, in terstarile facute pentru introducerea hibrizilor noi de porumb zaharat, am descoperit mai multi hibrizi fara rezistenta la Laudis. Eribicidul nu trebuie considerat un erbicid universal pentru aplicarea la porumbul zaharat ci recomandam testarea inainte a acestuia. 

SFAT! Foloseste biostimulatorii Aminavit + Symbiosprint Basic atat impreuna cu erbicidele, cat si la 7-10 zile de la erbicidare, pentru a fi sigur ca nu ai intarzieri in formarea stiuletului sau dezvoltarea acestuia.

Ce hibrizi de porumb zaharat au cea mai mare rezistenta la erbicide?

Cercetarea a fost facuta de catre compania May Tohum si a inclus mai multi hibrizi de porumb zaharat comercializati pe piata din Turcia. Dintre acestia, am selectat hibrizii ce se comercializeaza si in Romania, datele fiind cele de mai jos. 

Varietatea Producator Primextra-Opti (312.5 S-Metolachlor+187.5 Terbuthylazine) Stomp Extra (450 g/l pendimetalin) Adengo  Laudis OD66 (Tembotrione 44 g/l + isoxadifen-etil 22g/l) Calaris 400EC (330 g/l terbuthylazine + 70 g/l mezotrione) Kalson (40 g/l nicosulfuron) Mustang (2.4 D-EHE + 6.25 g Florasulam)
Maysu May Rezistent Rezsitent Rezistent Rezistent Rezistent Rezistent Rezistent
Spirit Syngenta Rezistent Rezistent Mediu Rezistent Rezistent Rezistent Rezistent Rezistent
Royalty Crookham Rezistent Rezistent Rezistent Rezistent Rezistent Sensibil Rezistent

Asa cum putem observa din table, hibridul Maysu (fost BBCRN 0913 F1) prezinta rezistenta la o paleta larga de erbicide neomologate, dar folosite la cultura porumbului. Hibrizii ce au valoarea "Mediu rezistent" in tabelul de mai sus, au prezentat opriri din vegetatie in momentul aplicarii, urmate de intarzieri in formarea stiuletului. La hibrizii cu valoarea "Sensibil" in tabel, plantele au murit dupa aplicarea erbicidului. 

Erbicidele Primextra-Opti, Stomp si Adengo au fost aplicate in preemergenta (dupa semanare, pe sol). Erbicidele Laudis, Calaris, Kalson si Mustang au fost aplicate in postemergenta (dupa rasarire, in vegetatie).

Rezistenta la erbicide a hibridului Maysu F1 este detaliata in pozele cu plantele hibridului din zona de testare, dupa fiecare erbicid aplicat. 

Erbicidare in preemergenta

Erbicidare in Postemergenta Maysu

Avantajele folosirii hibrizilor de porumb zaharat rezistenti la erbicide

Maysu F1 este hibridul ideal pentru fermierii ce cultiva porumb zaharat pe suprafete mari, sau pentru cei ce au probleme cu forta de munca sau nu pot/ nu vor sa foloseasca folie de mulch. Hibridul permite aplicarea unei palete complete de erbicide asa incat buruienile din cultura sa nu mai fie o problema, fara a fi afectata maturitatea stiuletilor si umplerea acestora. 

Porumbul Maysu F1 are o maturitate de 75 de zile si produce stiuleti mari, de peste 22 centimetri, cu 16-18 randuri de boabe. Talia plantei este de 220 de centimetri. Hibridul are potential de productie a doi stiuleti pe planta, stiuleti de marimi similare. Se preteaza semanarii directe. 

Maysu F1 porumb dulce Teleorman

Rezultate Maysu F1 - Branceni, judetul Teleorman

In cazul in care aveti mai multe intrebari despre cultura porumbului zaharat sau erbicidele ce se pot aplica in aceasta cultura, nu ezitati sa ne scrieti pe adresa de e-mail: [email protected] sau lasati-ne un mesaj direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro.

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE

Seminte de porumb Maysu (ex. BBCRN0913 F1), 10.000 seminte Seminte de porumb Maysu (ex. BBCRN0913 F1), 10.000 seminte

325,00 lei (inclusiv TVA)

Maysu (ex. BBCRN0913 F1) este un hibrid nou de porumb zaharat. dulce, de tip SU, timpuriu, cu o maturitate de 75 de zile. Stiuletii sunt mari, de peste 22 de centimetri si au 16-18 randuri de boabe. 


Seminte de porumb Maysu (ex. BBCRN0913 F1), 50.000 seminte Seminte de porumb Maysu (ex. BBCRN0913 F1), 50.000 seminte
NOU

1.580,00 lei (inclusiv TVA)

Maysu (ex. BBCRN0913 F1) este un hibrid nou de porumb zaharat. dulce, de tip SU, timpuriu, cu o maturitate de 75 de zile. Stiuletii sunt mari, de peste 22 de centimetri si au 16-18 randuri de boabe. 

Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare