Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Bolile si daunatorii rasadurilor de legume

Postat pe4 Ani in urma 16229

Reusita unei culturi de legume este conditionata in mare masura de folosirea la plantare a unui rasad viguros si sanatos. In articolul urmator vom incerca sa explicam, pas cu pas, masurile ce trebuie intreprinse inca de la prepararea substratului si pana ce rasadurile sunt mari si cu frunze adevarate. Pentru o mai usoara urmarire vom imparti aceste masuri in masuri intreprinse pana la rasarire si masuri intreprinse dupa rasarirea plantutelor. 

Masuri intreprinse pana la rasarirea plantutelor

Printre masurile pentru obtinerea unui rasad sanatos pana la rasarirea plantutelor enumeram o serie de lucrari agrotehnice, dar si chimice, efectuate inainte de semanat:

  • dezinfectia amestecului de pamant destinat producerii rasadului (in cazul in care nu se foloseste turba);
  • dezinfectia tocurilor rasadnitelor si a ramelor; 
  • dezinfectia semintelor (in cazul in care nu se folosesc seminte certificate).

Dezinfectia amestecului de pamant destinat producerii rasadurilor  

Vom tine cont ca dezinfectia amestecului de pamant se va face doar in situatia in care nu se foloseste turba pentru semanat - varietate de roca sedimentara sterila, special conceputa pentru obtinerea rasadurilor. SemintePlante.ro recomanda intotdeauna folosirea turbei pentru semanat la producerea rasadurilor insa, in situatia in care mai sunt fermieri ce fac diferite amestecuri (turba, nisip, pamant de padure) sau clienti ce refolosesc turba, atunci dezinfectia amestecului este necesara. 

Pentru dezinfectia amestecului se va folosi o solutie de Zeama Bordeleza tip Mif in concentratie de 0.5% (50 g / 10 l apa). Se va respecta o perioada de pauza pana la semanat de 12-14 zile, timp in care pamantul va fi acoperit cu o prelata sau cu o folie si se va lopata de 3-4 ori. Daca nu se face dezinfectia cu Zeama Bordeleza, inainte de semant cu 5-7 zile se poate trata amestecul de pamant prin stropire cu o solutie de Captan 80 WDG 0,25% (25 g/10 l apa) / Merpan  sau de Previcur Energy 0,1% (10 ml/ 10 l apa).

Dezinfectia tocurilor rasadnitelor si a ramelor

Dezinfectia tocurilor rasadnitelor si a ramelor se face cu o solutie de Zeama Bordeleza tip Mif in concentratie de 2% (200 g/ 10 l apa). Aplicarea se va face prin pulverizare. 

Dezinfectia semintelor (In cazul in care nu se foloseste samanta certificata) 

ATENTIE! SemintePlante.ro recomanda intotdeauna folosirea semintelor certificate! In cazul achizitionarii semintelor din magazinul SemintePlante.ro nu este necesara efectuarea procedeelor descrise mai jos pentru dezinfectarea semintelor. O mare parte din clienti isi inmultesc insa varietatile cu polenizare directa sau izoleaza si incearca sa amelioreze diferite varietati. Pentru acei clienti este destinata aceasta rubrica. 

Dezinfectarea semintelor inainte de semanat se poate realiza prin metode termice sau chimice.

Dezinfectarea termica poate sa fie uscata sau umeda:

  • dezinfectarea termica uscata consta in faptul ca semintele sa fie supuse unei temperaturi de 80 de grade Celsius, timp de 24 de ore;
  • dezinfectarea termica umeda presupune ca semintele sa fie imbaiate in apa cu temperatura de 53 grade Celsius, timp de 60 de minute, dupa care semintele se racesc in apa si se usuca in curent de aer cald sau pe tifon la temperatura de 30-32 grade C.

Tratamentul chimic al semintelor este metoda cea mai raspandita si consta in prafuirea sau umectarea semintelor cu produse fitosanitare. Cele mai folosite produse fitosanitare sunt cele care au ca substanta activa fosetil+propamocarb (Previcur Energy, Aliette, Proplant).

Seminţele de inalta calitate sunt semintele libere de agenti patogeni, care au o cat mai mare puritate genetica, o capacitate ridicata de incoltire, o rasarire cat mai uniforma intr-un interval scurt de timp.

Masuri intreprinse dupa rasarirea plantutelor

Ne vom referi aici la principalele tratamente foliare si radiculare aplicate tinerelor plantute pentru prevenirea celor mai comune boli, dar si la metodele de baza de combatere a daunatorilor ce pot aparea in stadiu de rasad. 

Combaterea bolilor in stadiul de rasad

Combaterea bolilor se face preventiv, iar combaterea daunatorilor se face preventiv sau la semnalarea atacului. Cele mai frecvente boli care apar imediat după rasarire sunt:

  • caderea sau putregaiul plantelor;
  • putrezirea sau innegrirea radacinilor;
  • mana;
  • fainarea;
  • fuzarioza

Caderea plantutelor sau putregaiul plantutelor este provocata de ciuperca Pythium debaryanum, care este ciuperca cea mai frecventa ÅŸi cea mai pagubitoare care afecteaza producerea de rasaduri. Este comuna pentru cele mai importante specii legumicole care se inmultesc prin rasad (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei).

Caderea plantutelor - boli ale rasadului

Plantutele atacate se ofilesc, putrezesc la baza, tulpina si radacina sunt subtiate ca un fir de ata neagra. Datorita pieirii plantutelor, pe stratul de rasad apar goluri. Infectia incepe totdeauna din sol, unde ciuperca se inmulteste foarte usor. Factorii care favorizeaza aparitia bolii sunt: temperatura prea scazuta si/sau udatul prea des. Daca vrem sa prevenim aparitia acestei boli, este necesara stropirea substratului rasadnitei cu unul din produsele amintite mai sus, inca de la faza de semanare. Tratamentul trebuie continuat si dupa semanat, la rasarire si la repicarea rasadurilor, stropind patul germinativ. Inainte de plantarea rasadului cu 2–3 zile, se executa un nou tratament cu aceleasi produse. Impreuna cu tratamentele chimice, se va asigura o aerisire corespunzatoare si o temperatura optima. 

Din practica, o aplicare cu Captan si Merpan(25 grame/10 litri apa) inainte de rasarire si 2-3 aplicari cu Previcur Energy (10 ml/10 litri apa) si Folpan (15 grame/10 litri) sunt suficiente pentru protejarea plantutelor de cele mai comune boli ale rasadului. 

Alte boli care apar in faza de rasad sunt putrezirea sau innegrirea radacinilor si mana. Aceste boli se trateaza cu acelasi produse care se folosesc si la combaterea caderii plantutelor. Fainarea este o alta boala care poate sa apara in rasadnita. Tratamentul se va face obligatoriu la aparitia bolii, folosind unul din produsele care au substanta activa propiconazol sau azoxistrobin (Bumper 250 EC sau Amistar / Ortiva Top).

Putregai la tinerele plantute

Combaterea daunatorilor rasadurilor

Dintre cei mai comuni daunatori ai tinerelor plantute, amintim: 

  • Coropisnita; 
  • Paduchii de frunze (afide);
  • Musculita alba; 
  • Melcii fara cochilie; 
  • Molia tomatelor - Tuta absoluta - in zonele cu probleme 

Coropisniţa este cel mai frecvent daunator si cel mai periculos. Se combate cu produse specifice, granulate, care se imprastie pe sol si se incorporeaza la 2–3 cm adancime (Corocid).

Paduchii de frunze si musculita alba se combat la aparitie, folosind produse cu substanta activa: tau-fluvalinat (Mavrik 2 F - 5 ml/10 litri apa) sau spinosad (Laser 240 SC - 5 ml/10 litri apa) sau spirotetramat (Movento - 7.5 ml / 10 litri apa). 

Afide in rasadnite

Monitorizarea aparitiei musculitei albe se poate face prin amplasarea in rasadnite a capcanelor lipicioase pentru monitorizare insecte. Insectele se vor lipi acolo si fermierul poate interveni imediat ce vede o musculita / afida pe capcana. O capcana este suficienta pentru o suprafata de 30 - 40 metri patrati de rasadnita. 

Capcana pentru musculita alba de sera

Tot la aparitie se combate si melcul fara cochilie (limaxul cenusiu) folosind produse cu substanta activa metaldehida (Optimol 4 G), imprastiate pe sol, de regula seara, fara incoporare. Un alt produs ce se poate folosi este Roca pentru inlaturarea melcilor din gama Flortis - o solutie ecologica introdusa recent pe piata de SemintePlante.ro.

In cazul Tutei absoluta se vor efectua tratamente cu produsele omologate in combaterea acestui daunator: Coragen, Avaunt sau Voliam Targo prin alternarea acestora. 

Inainte de plantare cu 2–3 zile, se recomanda udarea stratului de rasaduri cu o solutie care favorizeaza dezvoltarea rapida a radacinilor si o prindere totala a plantelor (Proroot sau Symbiomyco Grow).

PRODUSE RECOMANDATE
moluscocid Optimol, 500 grame moluscocid Optimol, 500 grame
19%
Oferta speciala limitata
37,00 lei (inclusiv TVA) 46,41 lei
Optimol este un moluscocid (substanta impotriva melcilor) ce contine metaldehida 4% si formulare de granule. Scapa de melcii sau limacsii din gospodarie cu Optimol formularea noua.
fungicid previcur, 100 ml fungicid previcur, 100 ml
62,13 lei (inclusiv TVA)
Previcur Energy este un fungicid sistemic al firmei Bayer pentru combaterea ciupercilor Oomycetes de sol si foliare, la culturile de legume si pepeni verzi.
fungicid previcur, 10ml fungicid previcur, 10ml
8,62 lei (inclusiv TVA)
Previcur Energy este un fungicid sistemic al firmei Bayer pentru combaterea ciupercilor Oomycetes de sol si foliare, la culturile de legume si pepeni verzi. Mod de ambalare: 10 ml.
Fungicid merpan 80 WDG, 15g Fungicid merpan 80 WDG, 15g
4,14 lei (inclusiv TVA)
Merpan 80 WDG este un fungicid de contact ce are actiune preventiva si curativa pentru un spectru larg de ciuperci fitopatogene, fiind omologat pentru tratamente la mar, tomate (rasad), tomate, fasole, castraveti,...
Fungicid Folpan Fungicid Folpan
22,40 lei (inclusiv TVA)
Folpan 80 WDG este un fungicid de contact, ce are o actiune preventiva si curativa, locala, asupra unui spectru larg de ciuperci fitopatogene din culturile agricole.
Fungicid Folpan, 1 kg Fungicid Folpan, 1 kg
16%
Oferta speciala limitata
99,99 lei (inclusiv TVA) 120,00 lei
Folpan 80 WDG este un fungicid de contact ce are o actiune preventiva si curativa, locala, asupra unui spectru larg de ciuperci fitopatogene din culturile horticole.
Roca pentru inlaturarea melcilor, 1 Kg Roca pentru inlaturarea melcilor, 1 Kg
10,00 lei (inclusiv TVA)
Roca pentru inlaturarea melcilor este o argila sedimentara naturala care atunci cand este aplicata creeaza o bariera protectoare impotriva melcilor si limacsilor care, in contact cu roca, se dezidrateaza. Produsul...
Stimulator inradacinare Razormin, 500 ml Stimulator inradacinare Razormin, 500 ml
93,91 lei (inclusiv TVA)
Razormin - stimulator de inradacinare reprezinta un amestec de factori care induce o dezvoltare spectaculoasa a sistemului radicular, a masei vegetative si in final o crestere a cantitatii si calitatii productiei.
Capcana galbena - 5 buc/set Capcana galbena - 5 buc/set
15,70 lei (inclusiv TVA)
Capcana galbena pentru insectele de gradina, non toxica, din gama Flortis. Capcana este foarte eficienta si odata prinse in lipici insectele nu mai pot scapa.
Sintogrill (900 gr.) Sintogrill (900 gr.)
54,50 lei (inclusiv TVA)
Sintogrill este un insecticid sub forma de granule de culoare turcoaz ce combate coropisnitele si viermele sarma. Substanta activa este clorpirifos pe suport de boabe de porumb macinate.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid Movento 100 SC, 2.5 ml Insecticid Movento 100 SC, 2.5 ml
5,35 lei (inclusiv TVA)
Movento 100 SC este un insecticid sistemic total din gama Bayer CropScience ce combate insectele daunatoare din culturile legumicole si pomicole. Movento 100 SC este unic datorita sistemicitatii totale si prin...
Insecticid Actara Insecticid Actara
4,49 lei (inclusiv TVA)
Actara 25 WG este insecticid sistemic cu efect de lungă durată ce combate un spectru larg de dăunători la culturile de castraveti si tomate in solarii. 

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare