


Devine tot mai important sa putem fertiliza corect pentru a obtine productii sporite si de calitate. In acest articol ne propunem sa va ajutam sa puteti identifica singuri in cultura atat deficitul de azot, cat si excesul. Stim ca nu in toate localitatile exista laboratoare pentru analizele de sol si apa, ca poate fi costisitor si ca poate insemna timp pretios de care de multe ori nu dispunem. Este important sa reusiti singuri sa puneti un diagnostic corect si sa luati masuri in timp util.
          Â
Datorita mobilitatii mari a azotului in plante, simptomele carentei apar intai pe frunzele mature de la baza plantei sau a lastarilor. In cazul deficitului de azot radacinile sunt lungi si neramificate.
La leguminoase se formeaza nodozitati putine de culoare verzuie in sectiune sau nu se formeaza deloc.
Tulpinile sunt scurte si subtiri, frunzele se clorozeaza, se ingalbenesc incepand de la varf, apoi se vestejesc, dar spre deosebire de deficitul de fosfor, colorarile rosiatice sunt intotdeauna insotite de nunante de verde pal sau galbui.
                      Â
Â
La porumb colorza inainteaza pe frunza de la varf spre baza, in forma literei V, spre nervura principala. Covorul vegetal are aspect general de verde pal galbui sau galben. Â
 Â
   Â
Â
Uneori cloroza poate fi insotita sau urmata de o defoliere prematura a plantelor. Inflorirea este slaba, este scurtata perioada de inflorire, se reduce procentul de legare a florilor. Semintele sau fructele sunt putine, mici si de calitate slaba.
Se parcurg mai rapid etapele, fazele de dezvoltare, indeosebi cele vegetative.
Dezmugurirea are loc mai devreme in incercarea plantei de a se perpetua, de a ajunge mai repede la seminte.
Ca sa simplificam cele de mai sus, lipsa azotului poate fi imediat observata. O cultura lipsita de azot va avea cresteri vegetative reduse, frunze decolorate si productii slabe, strict corelate cu puterea (lipsa acesteia de fapt) plantelor din cultura ce prezinta deficit de azot.
Trebuie sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste excesul de azot, acest exces ce poate fi la fel de pagubitor pentru o cultura, ca si deficitul.
In cazul excesului de azot, simpotimele apar tot pe frunzele mature de la baza plantelor.
In cazul unui exces moderat tulpinile sunt groase si rigide, au o culoare verde inchis. Excesul de azot imprima plantei o crestere vegetatita intensa in detrimentul cele generative. Tot el scade imunitatea plantei, rezistenta la boli si daunatori.
Atunci cand plantele sunt aprovizionate cu azot in exces, este intarzitata mult inflorirea si fructificarea. Lemnul la pomi si vita-de-vie nu se matureaza suficient, acumuleaza putine glucide solubile, contine prea multa apa si plantele vor intra nepregatite in iarna, existand riscul craparii, chiar si la trunchiurile de copaci.
             Â
Excesul de azot este usor de recunoscut si de corectat prin schimbarea retetei de fertilizare, inlocuirea ingrasamintelor cu continut mare de azot cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu pentru a stimula inflorirea si fructificarea.
Si cum pentru fiecare problema, odata indetificata, exista si o rezolvare, nu trebuie sa disperam nici in cazul deficientei de azot, deoarece determinata din timp poate fi usor corectata cu fertilizanti pe baza de azot.
Va recomandam urmatoarele produse pe baza de azot:
Stoc epuizat
Pentru intrebari legate de modul de aplicare al ingrasamintelor sau daca nu sunteti sigur ca ati identificat corect problema aparuta in cultura dumneavoastra, ne puteti trimite un mesaj pe adresa noastra de e-mail: [email protected] sa ne puteti scrie direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro!
Stoc epuizat
Te rugam sa te autentifici mai intai.
AutentificareCreati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.
AutentificareIn perioada 30 noiembrie - 1 decembrie, depozitul SemintePlante.ro este inchis. Comenzile primite in acest interval se vor livra incepand cu 4 decembrie. Va multumim pentru intelegere.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla cat mai multe detalii despre tot ce intereseaza.