Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Rolul azotului in plante. Cum identificam excesul si deficitul de azot in plante!

Postat pe1 An in urma de 10595

Devine tot mai important sa putem fertiliza corect pentru a obtine productii sporite si de calitate. In acest articol ne propunem sa va ajutam sa puteti identifica singuri in cultura atat deficitul de azot, cat si excesul. Stim ca nu in toate localitatile exista laboratoare pentru analizele de sol si apa, ca poate fi costisitor si ca poate insemna timp pretios de care de multe ori nu dispunem. Este important sa reusiti singuri sa puneti un diagnostic corect si sa luati masuri in timp util.

                     

Care sunt simptomele specifice pentru a fi mai usor de recunoscut?

  • Azotul este un macroelement important in faza de dezvoltare vegetativa a plantelor.

Cum recunoastem deficitul de azot?

Datorita mobilitatii mari a azotului in plante, simptomele carentei apar intai pe frunzele mature de la baza plantei sau a lastarilor. In cazul deficitului de azot radacinile sunt lungi si neramificate.

La leguminoase se formeaza nodozitati putine de culoare verzuie in sectiune sau nu se formeaza deloc.

Tulpinile sunt scurte si subtiri, frunzele se clorozeaza, se ingalbenesc incepand de la varf, apoi se vestejesc, dar spre deosebire de deficitul de fosfor, colorarile rosiatice sunt intotdeauna insotite de nunante de verde pal sau galbui.

                                             

 

La porumb colorza inainteaza pe frunza de la varf spre baza, in forma literei V, spre nervura principala. Covorul vegetal are aspect general de verde pal galbui sau galben.  

   

       

 

Uneori cloroza poate fi insotita sau urmata de o defoliere prematura a plantelor. Inflorirea este slaba, este scurtata perioada de inflorire, se reduce procentul de legare a florilor. Semintele sau fructele sunt putine, mici si de calitate slaba.

Se parcurg mai rapid etapele, fazele de dezvoltare, indeosebi cele vegetative.

Dezmugurirea are loc mai devreme in incercarea plantei de a se perpetua, de a ajunge mai repede la seminte.

Ca sa simplificam cele de mai sus, lipsa azotului poate fi imediat observata. O cultura lipsita de azot va avea cresteri vegetative reduse, frunze decolorate si productii slabe, strict corelate cu puterea (lipsa acesteia de fapt) plantelor din cultura ce prezinta deficit de azot.

Trebuie sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste excesul de azot, acest exces ce poate fi la fel de pagubitor pentru o cultura, ca si deficitul.

Cum recunoastem excesul de azot?

In cazul excesului de azot, simpotimele apar tot pe frunzele mature de la baza plantelor.

In cazul unui exces moderat tulpinile sunt groase si rigide, au o culoare verde inchis. Excesul de azot imprima plantei o crestere vegetatita intensa in detrimentul cele generative. Tot el scade imunitatea plantei, rezistenta la boli si daunatori.

Atunci cand plantele sunt aprovizionate cu azot in exces, este intarzitata mult inflorirea si fructificarea. Lemnul la pomi si vita-de-vie nu se matureaza suficient, acumuleaza putine glucide solubile, contine prea multa apa si plantele vor intra nepregatite in iarna, existand riscul craparii, chiar si la trunchiurile de copaci.

                           

Excesul de azot este usor de recunoscut si de corectat prin schimbarea retetei de fertilizare, inlocuirea ingrasamintelor cu continut mare de azot cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu pentru a stimula inflorirea si fructificarea.

Si cum pentru fiecare problema, odata indetificata, exista si o rezolvare, nu trebuie sa disperam nici in cazul deficientei de azot, deoarece determinata din timp poate fi usor corectata cu fertilizanti pe baza de azot.

Va recomandam urmatoarele produse pe baza de azot:

  • Hifert 30.10.10 + microelemente, este un fertilizant bogat in azot ce induce o buna dezvoltare foliara si poate fi folosit cu succes la vita de vie, pomi fructiferi, la culturile de camp, grau, porumb, rapita, soia, legume si flori. Se aplica radicular, 10-12 kg/ha;
  • Haifa Urea Low Biuret, este un ingrasamant solubil in apa cu continut foarte scazut de biuret utilizat pentru deficienta azotului in plante. Radicular se aplica 10-12 kg/ha, iar foliar 3-5 kg/100 litri apa pentru pomii fructiferi, 2 kg/100 litri apa pentru legume, 5-6/100 litri apa pentru cerealele de iarna;

Alege produsele pe baza de azot!

  • Uree, este un ingrasamant pe baza de azot ce are o actiune rapida. Se aplica prin imprastiere la sol, la orice tip de planta pentru obtinerea unor recolte bogate. Se aplica astfel: 20g/mp- la gazon, 10 g/mp la trifoi si lucerna, 40 g/mp la arbusti fructiferi;
  • Carbumic, este un ingrasamant pe baza de aicizi humici (azotul intra in componenta acizilor humici) ce imprima o crestere vegetativa plantelor si determina o inverzire rapida. Radicular se aplica 5-6 liti la hectar, iar foliar 30 ml in 10 litri de apa.

Pentru intrebari legate de modul de aplicare al ingrasamintelor sau daca nu sunteti sigur ca ati identificat corect problema aparuta in cultura dumneavoastra, ne puteti trimite un mesaj pe adresa noastra de e-mail: [email protected] sa ne puteti scrie direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro!

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE

Azotat de potasiu multi K GG 13-0-46, Haifa, 25 kg Azotat de potasiu multi K GG 13-0-46, Haifa, 25 kg

220,00 lei (inclusiv TVA)

Azotatul de potasiu multi K GG 13-0-46 este un ingrasamant mineral cu azot si potasiu total solubil in apa, utilizat in special in momentele cu cerinte mari de potasiu, cum ar fi cresterea intensiva a fructelor si...



Ingrasamant Hifert 30-10-10 + 1% MgO + ME + 2% SO3, 25 kg Ingrasamant Hifert 30-10-10 + 1% MgO + ME + 2% SO3, 25 kg



212,00 lei (inclusiv TVA)


Hifert 30-10-10 + 1% MgO + ME + 2% SO3 este un fertilizant cu solubilitate ridicata si o absorbtie rapida si completa in frunze, ce poate fi folosit cu rezultate bune la vita de vie, pomi fructiferi, la culturile de...


Uree, 5 kg Uree, 5 kg
45,00 lei (inclusiv TVA)
Urea este un ingrasamant sub forma de granule albe sau incolore pe baza de azot ce are o actiune rapida. Se aplica prin imprastiere pe sol la orice tip de planta pentru obtinerea unor recolte bogate si foarte bune...
Carbumic, 1 litru, acizi humici Carbumic, 1 litru, acizi humici
39,00 lei (inclusiv TVA)
Carbumic este un ingrasamant format dintr-o concentratie mare de substante humice si fulvice, imbogatit cu nutrienti special creati pentru o buna absorbtie in plante, recomandat in faza de crestere vegetativa intensa.
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare