Cum sa recunoastem si sa tratam cu succes deficitul de potasiu din plante?
Postat pe1 An in urma
de
3036
Astazi ne-am propus sa aducem in discutie importanta potasiului in plante, modul in care poate influenta productia, atat cantitativ, cat si calitativ.
De ce este potasiul un element atat de important in dezvoltarea plantelor?
- Potasiul este un macroelement care favorizeaza acumularea glucidelor in fructe;
- Favorizeaza colorarea intensa si uniforma a fructelor;
- Creste rezistenta la boli si daunatori;
- Creste rezistenta la raft a fructelor;
- In cazul pomilor fructiferi ajuta la o buna lignificare (coacerea lemnului) si implicit le imprima rezistenta la ger;
- La vita de vie ajuta la formarea coardelor.
Cum putem recunoaste usor simptomele carentei de potasiu?
Simptomele vizuale:
- Se manifesta de la baza plantei spre varf;
- Plantele au un aspect flasc, ofilit;
- Tulpinile sunt lipsite de elasticitate si au slaba rezistenta la frangere;
- Pe frunza apare cloroza la varful si pe marginile ei, la final capatand culori;
- Pot avea loc coaceri neuniforme ale fructelor (fructe verzi spre peduncul la tomate);
- Boabele raman sistave sau neformate (seci);
- Fructele de tomate si castraveti raman moi si sensibile la lovire;
- Tuberculii de cartofi devin albastrui negriciosi sau ne innegresc puternic in taietura, in special in partea dinspre coaja.
Â
   Â
  Â
  Â
Excesul de potastiu influenteaza indirect evolutia plantelor prin determinarea carentelor secundare de Ca, Mg.
Odata stabilit deficitul de potasiu putem sa il corectam cu urmatoarelor produse:
- Symbiosil Peel, este un ingrasamant foliar inovativ, caracterizat prin prezenta siliciului biodisponibil, in sinerigie cu potasiu si calciu. Foliar, in cazul culturilor de legume, pomi sau vita de vie, se aplica 20-40 ml in 10 litri de apa. In cazul plantelor ornamentale, doza este mai mica, 15-25 ml in 10 litri de apa;
- Brik-55, este un produs pe baza de potasiu (33%), care contine si azot ureic ce ajuta la stabilizarea absorbtiei de potasiu. In culturile horticole si cele de pomi fructiferi se aplica astfel: foliar- 40-75 ml in 10 litri de apa, radicular - 20-25l/ha. In podgorii se aplica radicular: 5-25l/ha;
- Hifert 10-5-39 Bonus Energi + B + Microelemente, este un ingrasamant total solubil cu un continut ridicat de potasiu. Foliar se aplica 5-10 kg/ha, 0,1-0,2% la fiecare 14 zile. Radicular se aplica 200-400 kg/ ha, in intervalul aprilie-august.
Alege produsele cu care puteti corecta deficitul de potasiu!
- Flortiprod NPK 8-12-24+ME, este un fertilizant hidrosolubil, sub forma de pulbere cristalina albastra, ce poate fi folosit atat foliar cat si radicular in sistemele de fertirigare. Foliar se aplica 10-30 g in 10 litri de apa, iar prin fertirigare 10-20 kg/ha;
- Azotat de potasiu 13-0-46, este un ingrasamant mineral cu azot si potasiu total solubil in apa, utilizat in special in momentele cu cerinte mari de potasiu, cum ar fi cresterea intensiva a fructelor si coacerea acestora. Prin fertirigare se aplica 1-2g/planta/saptamana, iar foliar se aplica 1-4%, in functie de cultura si faza de vegetatie;
- Kristalon maro 3-11-38, este un fertilizant ce poate fi folosit atat foliar, cat si radicular in sistemele de fertirigare. Este compatibil cu majoritatea produselor de protectie a plantelor. Cu toate acestea, se recomanda un amestec de test pentru a evita eventualele daune. Foliar se aplica 0.5-1% (500g-1kg/100 litri de apa), iar prin fertirigare 1-2 kg la 1000 de litri.
Pentru orice intrebari legate de modul de aplicare al fertilizantilor, ne puteti contacta oricand pe adresa noastra de e-mail [email protected] sau ne puteti scrie direct pe pagina noastra de Facebook SemintePlante.ro!
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.