Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Gandacul albastru al mustarului - recunoastere si combatere

Postat pe1 An in urma de 3524

Odata cu venirea primaverii plantele isi incep ciclul biologic si odata cu ele apar si daunatorii. Pe masura ce cresc gradele in termometre acestia devin tot mai activi. Citeste articolul urmator pentru a putea afla cum sa previi si sa combati atacul gandacului albastru al mustarului (Colaphellus Sophiae).

Ce este gandacul albastru al mustarului?

Gandacul albastru al mustarului (Colaphellus Sophiae), este o insecta oligofaga din familia Chrisomelidae care ataca specii din familia de crucifere: ridichi, napi, varza si produce pagube insemnate la mustar si rapita.

In tara noastra gandacul albastru este raspandit in zonele de campie si de deal, in zonele unde se cultiva cruciferele.

Cum recunoastem gandacul albastru?

Adultii au lungimea corpului intre 3.7 si 5.8 mm, forma convexa, iar culoarea lor este verde albastru cu un luciu metalic. Aripile acestora se ingusteaza in treimea posterioara a corpului. Femurul si partea bazala a tibiei sunt de culoare inchisa, restul piciorului avand o culoare rosiatica.

         

Larva are 9-10 mm cand este in ultimul sadiu de dezvoltare, forma fusiforma si coloarea este galben murdar.

Ouale au dimensiunea cuprinsa intre 0.4 si 0.6 mm de culoarea galben pamantiu si sunt depuse in grupuri de 5 pana la 25, in apropierea plantelor sau chiar pe frunze.

Cum ataca gandacul albastru?

Gandacul albastru iereneaza in stratul superficial al solului sau sub resturile vegetale. La sfarsitul lunii martie iese din hibernare si incepe sa se hraneasca. Adultul se hraneste doar cu frunze si provoaca daune in special la inceputul perioadei de vegetatie. Frunzele atacate pot fi roase pe margine sau perforate in zona din mijloc. Dupa 7-10 zile de la aparitie acesta incepe sa depuna oua.

Cele mai mari pagube sunt produse de larvele care rod frunzele printre nervuri, butoni florali, organele interne si silicvlele in formare, putand ajunge sa compromita complet cultura. In lunile iunie-iulie lavra se retrage in stratul superficial al solului unde se transforma in adult. Acesta apare dupa o luna, se hraneste o perioada apoi se retrage iar in sol peste iarna.

Cum combatem gandacul albastru?

Pentru prevenirea atacurilor puternice este important sa luam masuri preventive care au rolul de a reduce populatia gandacului inainte de a atinge pragul de daunare. Acestea sunt:

  • Rotatia culturilor, reduce din presiunea atacului prin cultivarea alternativa a unor specii care nu sunt sensibile la aceeasi daunatori;
  • Aratura adanca de toamna, are impact asupra populatiei de daunatori care ierneaza la adancime mica in pamant;
  • Prasilele din timpul verii distrug din ouale neecolozate sau larvele care nu au apucat sa iasa de sub pamant;
  • Igiena culturala, este o masura care reduce populatia daunatorului eliminand din buruienile spontane din familia cruciferelor cu care acesta se hraneste.

In cazul in care masurile profilactice nu reduc suficient de mult populatia gandacului albastru si acesta prezinta in continuare un pericol pentru cultura, se apeleaza la combaterea chimica. Pentru acest daunator nu sunt pe piata produse omologate, dar pot fi folosite mai multe produse care si-au dovevit eficienta in combaterea altor insecte care au acelasi mod de hranire, cum ar fi:

  • Cyperguard, este un insecticid de contact, care actioneaza asupra insectelor prin contact si ingestie. Substanta activa din Cyperguard, cimpermetrinul actioneza la nivelul sinapselor sistemului nervos central si periferic al insectelor. Produsul are efect paralizant asupra insectelor, in urma contactlui acestea nu se mai pot hrani si mor. Tratamentul se face la avertizare, iar doza recomandata pentru rapita este de 100 ml pe hectar;
  • Inazuma, este un insecticid sistemic si de contact care are si efect repelent. Acesta contine doua substante active care ofera protectie timp indelungat asupra insectelor in toate stadiile de dezvoltare: ou, larva si adult. La mustar se folosesc intre 150-200 ml pe hectar in 300-500l de apa si la rapita 125-200 ml la hectar in 250- 400l apa. Timpul de pauza este de 35 de zile;
  • Karate Zeon, este un insecticid de contact cu efect asupra unei game largi de daunatori. Insecticidul penetreaza cuticula insectei avand efect paralizant. Produsul are omologare pentru mai multe culturi printre care si cultura de varza in concetratie de 0,15%. Timpul de pauza este de 7 zile;

Alege produsele cu care poti scapa de gandacul albastru!

  • Mavrik 2F, este un insecticid de contact de ultima generatie cu activitate rapida si persisenta (pana la 21 de zile) chiar si in conditii de ploaie. Insecticidul are o formulare unica cu o substanta chimica care reduce aparitia rezistentei si permite al doilea tratament. Doza pentru cultura de rapita deste de 200 ml pe hectar, iar la varza se aplica in concentratie de 0.05%.
  • Sumi Aplha, este un insecticid de contact ce actioneaza prin contact si ingestie avand un efect de soc si o remanenta suficient de lunga chiar si la contactul cu razele soarelui. Insecticidul se aplica la varza in cantitatea de 150 ml pe hectar si la rapita 200 ml pe hectar. La toate aplicarile cu insecticid  este important sa respectam instructiunile de utilizare de pe eticheta produslui.

Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor in camp, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare, se recomanda folisirea instalatiilor de stopit tractate (MET-uri) sau autopropulsate. In cazul aplicarilor pe suprafete mici, atat in solarii, cat si in camp, se pot folosi pompe de spate de tipul vermorelelor, atomizoarelor sau termonebulizatoarelor.

Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

3. Adaugati apoi insecticidul;

4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

In cazul in care aveti nevoie de sfaturi si informatii suplimentare privind combaterea daunatorilor din casa si gospodarie, dati-ne un e-mail la [email protected] sau scrieti-ne direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro!

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
insecticid cyperguard 25 ec, 10 ml. insecticid cyperguard 25 ec, 10 ml.
7,65 lei (inclusiv TVA)
Cyperguard 25 EC este un insecticid piretroid care actioneaza prin contact si ingestie, creat pentru a combate un spectru larg de insecte din foarte multe culturi.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid Inazuma, 1 kg Insecticid Inazuma, 1 kg
585,33 lei (inclusiv TVA)
Inazuma este un insecticid sistemic si de contact, cu efect de lunga durata, omologat pentru controlul daunatorilor din culturile de porumb, mustar si rapita.
insecticid Karate Zeon, 1 litru insecticid Karate Zeon, 1 litru
18%
Oferta speciala limitata
227,00 lei (inclusiv TVA) 277,00 lei
KARATE ZEON este o suspensie de microcapsule, fină, omogenă, mobilă cu tendinţă de depunere în timp, dar cu o bună capacitate de revenire în sistem omogen de culoare bej. Conţine 50 gl lambda-cihalotrin. Trateaza...
Insecticid Mavrik 2 F, 100 ml Insecticid Mavrik 2 F, 100 ml
-25%
Oferta speciala limitata
44,96 lei (inclusiv TVA) 59,95 lei
Mavrik 2 F este un insecticid piretroid omologat pentru combaterea unui spectru larg de daunatori la diverse culturi: cereale paioase, floarea soarelui, legume in camp si in spatii protejate, pomi fructiferi si plante...
sumi alpha 5 ec, 100 ml sumi alpha 5 ec, 100 ml
24%
Oferta speciala limitata
21,81 lei (inclusiv TVA) 29,43 lei
Sumi Alpha 5 EC este un insecticid piretroid care actioneaza prin contact si ingestie impotriva daunatorilor din culturile la grau, varza, mar, vita de vie si rapita.
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare