Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Buha verzei - recunoastere si combatere

Postat pe1 An in urma de 3384

Ce este Buha Verzei?

Buha verzei (Mamestra Brassicae), este o specie de insecte Lepidoptere (fluturi), din familia Noctuidae (molii), care ataca plante din familia cruciferelor, in principal varza, conopida, gulia, ridichile, dar ataca si specii din familia Fabaceae (mazare) si totodata o mare varietate de plante de camp, cum ar fi sfecla, tutunul, floarea soarelui si cerealele. De asemenea poate deteriora rosiile si cartofii.

Buha verzei este intalnita in Europa, Asia si in unele zone din nordul Africii. In Romania traieste in toate zonele in care se cultiva varza, cu precadere in Campia Dunarii si Podisul Transilvaniei. Pagubele sunt provocate de larvele acesteia (omizi).

Cum arata Buha Verzei?

Descriere (adult, larva, ou)

Adultul are cele doua perechi de aripi colorate diferit cu o anvergura de 40-45 mm. In repaos isi tine aripile orizontal, spre deosebire de fluturi care le tin vertical, cu perechea posterioara de aripi ascunsa sub cea anterioara. Aripile anterioare au un colorit cu rol de camuflaj cand molia este asezata. Acestea sunt de culoare bruna cenusie, cu nervuri de culoare inchisa si cu pete albe neuniforme. Aripile posterioare sunt cenusii cu marginile inchise. Capul si toracele sunt gri maroniu, iar abdomenul este maro pal, acoperit de perisori.

                                                                                    

Larva poate avea mai multe culori, de la verde deschis pana la brun cenusiu, cu capul negru. Lungimea corpului la larvele mature este 40-45 mm. Pe partea dorsala are o dunga deschisa la culoare, iar pe lateral doua dungi galbui.

     

Oul este mic (0.6-0.7 mm), hemisferic, cu nervuri care se unesc la varf. Cand sunt depuse au o culoare albicioasa, dar cu trecerea timpului devin inchise la culoare. Inainte sa eclozeze capata o culoare neagra verzuie.

                                             

Pupa este alungita, 17-22 mm, de culoare brun roscata si lucioasa. In membrana ei se pot distinge conturul aripilor. Segmentele abdominale au o culoare mai inchisa si se ingusteaza spre partea bazala.

                                             

Ciclul biologic

In conditiile tarii noastre are doua generatii pe an.

Buha ierneaza in stadiul de pupa la 5-12 cm sub suprafata solului. Adultii apar in lunile mai-iunie. Dupa cateva zile de la aparitie fluturii se imperecheaza si depun ponta. In timpul zilei fluturii stau ascunsi sub frunze, in scorburi etc., avand un zbor nocturn. Ouale sunt depuse seara in grupuri de 20 pana la 100, pe partea inferioara a radacinilor de crucifere. Dupa 12-14 zile eclozeaza. Larvele sunt active doar noaptea cand se hranesc. In timpul zilei acestea stau ascunse pe partea inferioara a frunzelor. In primele stadii de viata larvele stau grupate, apoi devin solitare. Acestea ajung la maturitate completa dupa 21-30 de zile.

La un atac serios frunzele capata un aspect scheletic.

                             

In luna iulie larva coboara in sol si se transforma in pupa. Stadiul de pupa dureaza 10-12 zile.

             

Fluturii primei generatii apar la sfarsitul lunii iulie. Dupa cateva zile de la aparitie acestia se imperecheaza si depun ponta. La 10-12 zile apar larvele, apoi ciclul se continua ca la prima generatie, pana in luna septembrie cand larva se retrage in sol.

Cum ataca Buha Verzei?

Buha verzei este un daunator polifag care ataca in special culturile de varzoase. Pagubele pot ajunge pana la 80% din cultura. Adultii depun ouale pe partea inferioara a frunzelor. Larvele care eclozeaza stau grupat si se hranesc cu epiderma inferioara. Pe masura ce cresc acestea rod gauri in frunze.

                                             

   

La ultima varsta acestea devin solitare si rod galerii in capatanile formate de varza. Varza atacata se depreciaza din cauza dejectiilor depuse intre frunze.

     

Cele mai mari pagube sunt produse de larvele generatiei a doua la varza de toamna. Varza timpurie si de varza sunt atacate de generatia intai.

Cum se combate Buha Verzei?

Pentru a reduce riscul de aparitie putem sa reducem rezerva de daunatori din sol prin:

  • Rotatia culturilor;
  • Eliminarea resturilor vegetale la sfarsitul perioadei de cultura;
  • Aratura adanca de toamna;
  • Prasile din timpul verii.

Care sunt metodele de combatere chimica?

  • Avaunt 150 EC, este recomandat pentru folosirea in programele de combatere integrata (IPM, Integrated Pest Management) si programele de combatere a rezistentei daunatorilor (IRM, Insecticide Resistance Management). Doza de aplicare este de 0,250 l/ha;
  • Benevia, are un mod unic de actiune si un efect de lunga durata prin care sunt controlati daunatorii in diferite stadii de dezvoltare: oua, larve, pupe, nimfe, adulti. Are eficacitate atat asupra formelor sensibile, cat si asupra celor rezistente. Doza de aplicare este de 0,4 la 0.51 l/ha;

Alege produsele cu care vei combate Buha Verzei!

  • Decis Expert 100 EC, este un insecticid ce actioneaza asupra daunatorilor aflati in stadiu de larve sau adult prin contact si ingestie, avand efect imediat. Doza de aplicare este de 0.4-0,5l/ha;
  • Karate zeon, este un insecticid piretroid, eficient, cu o puternica actiune de contact si ingestie asupra unei game largi de daunatori. Dupa aplicare, substanta activa penetreaza rapid cuticula insectei actionand asupra sistemului nervos, daunatorii inceteaza sa se hraneasca, dupa care paralizeaza si mor repede. Doza de aplicare este de 0,075/ha;
  • Vantex 60 CS, este un insecticid care actioneaza asupra daunatorilor cu aparat bucal de supt si masticat (Lepidoptera, Coleoptera, Homoptera, Hemiptera), prin contact si ingestie. Doza de aplicare de 0.09l/ha.

Pentru cultura ecologica se poate folosi produsul pe baza de Bacillus thuringiensis.

  • Bactospeine DF, este un insecticid biologic (din microorganisme naturale) destinat combaterii daunatorilor de tipul omzilor, moliilor si fluturilor, din ordinul Lepidoptera, la culturile de legume, la plante ornamentale si la pomii fructiferi. Doza de aplicare este de 0.5-1kg/ha.

Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor in camp, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare, se recomanda folisirea instalatiilor de stopit tractate (MET-uri) sau autopropulsate. In cazul aplicarilor pe suprafete mici, atat in solarii, cat si in camp, se pot folosi pompe de spate de tipul vermorelelor, atomizoarelor sau termonebulizatoarelor.

Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

3. Adaugati apoi insecticidul;

4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

Pentru intrebari legate de alti daunatori ai culturilor de legume sau pentru mai multe informatii legate de insecticide si dozele recomandate. Trimite-ne un mesaj pe adresa noastra de e-mail: [email protected] sau ne poti scrie direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro!

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
insecticid pomi fructiferi,vie, porumb Avaunt, 50 mililitri insecticid pomi fructiferi,vie, porumb Avaunt, 50 mililitri
73,00 lei (inclusiv TVA)
Avaunt 150 SC este un insecticid pentru combaterea insectelor daunatoare la pomi fructiferi, vita de vie si porumb.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid Benevia, 250 ml Insecticid Benevia, 250 ml
22%
Oferta speciala limitata
228,80 lei (inclusiv TVA) 294,30 lei
Insecticidul Benevia este omologat pentru combaterea insectelor daunatoare la culturile de cartofi, broccoli, ceapa, conopida, morcov, pastarnac, patrunjel, ridichi, telina, usturoi, varza si capsuni fiind un...
Insecticid Decis Expert 100 EC Insecticid Decis Expert 100 EC
7,75 lei (inclusiv TVA)
Decis Expert 100 EC este un insecticid ce actioneaza asupra daunatorilor aflati in stadiu de larve sau adult prin contact si ingestie, avand efect imediat.
insecticid Karate Zeon, 1 litru insecticid Karate Zeon, 1 litru
9%
Oferta speciala limitata
250,34 lei (inclusiv TVA) 277,00 lei
KARATE ZEON este o suspensie de microcapsule, fină, omogenă, mobilă cu tendinţă de depunere în timp, dar cu o bună capacitate de revenire în sistem omogen de culoare bej. Conţine 50 gl lambda-cihalotrin. Trateaza...
Insecticid Vantex 60 CS, 1 l Insecticid Vantex 60 CS, 1 l
18%
Oferta speciala limitata
315,80 lei (inclusiv TVA) 386,80 lei
Vantex 60 CS este un insecticid piretroid de ultima generatie, folosit pentru combaterea daunatorilor din culturile de cereale paioase, rapita, legume, cartofi, sfecla de zahar si pomi fructiferi.
Bactospeine DF ,10  grame Bactospeine DF ,10  grame
35%
Oferta speciala limitata
(1)
10,80 lei (inclusiv TVA) 17,45 lei
Bactospeine DF este un insecticid biologic (din micro-organisme naturale) destinat combaterii daunatorilor de tipul omizilor, moliilor si fluturilor - ordinul Lepidoptera, la culturile de legume, la plantele...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare