Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Cele mai frecvente greseli in germinarea semintelor

Postat pe2 Ani in urma 33924

Ti s-a intamplat vreodata sa plantezi semintele si sa astepti degeaba germinarea acestora? In articolul de fata am realizat un ghid util pentru toti utilizatorii de seminte (fermieri sau amatori), pentru a putea intelege situatiile in care semintele nu germineaza.

Situatiile care duc la lipsa partiala sau totala a germinarii sunt multiple si depind de o multime de factori: de mediu (umiditatea, temperatura, structura substratului), de tehnologie (adancimea si modul de semanare, udarile abundente sau prea putine), de aparitia unor daunatori/pradatori (insecte care pot manca semintele sau soareci care mananca direct tanara planta germinata), etc. Pentru a te ajuta sa intelegi de ce nu ai obtinut germinarea, vom exemplifica – pe rand – toti acesti factori si situatiile specifice in care se pot manifesta (multe dintre ele fiind situatii de care ne-am lovit deja, in cazul clientilor nostri).

Cum sunt ambalate si livrate semintele de catre producator? 

De cele mai multe ori, cand se constata lipsa germinarii, fermierii se supara si este oarecum normal (pentru ca tot efortul de alegere a varietatii, semanarea, udarea si tratarea a fost in van) si dau direct vina pe semintele achizitionate (invocand motive de genul „Seminte false, vechi, expirate, pastrate impropriu, etc.”).

In realitate, semintele nu expira. Desigur, toate au anumite longevitati (pe care le-am detaliat mai jos), dar, in practica, semintele nu se ambaleaza decat dupa testarea minima a urmatorilor indicatori:

  • facultatea germinativa – practic, germinatia, exprimata in procente (cat la suta dintre seminte au germinat)
  • puritatea varietala – ne asiguram ca livram exact specia si cultivarul cerute.

Pe langa indicatorii de baza, de mai sus, unele companii masoara/testeaza si:

  • energia germinativa – practic, un test prin care se determina viteza de germinare a semintelor; se exprima prin procentul de seminte germinate intr-o perioada egala cu 1/3 – ½ din durata stabilita pentru determinarea facultatii germinative (acest indicator este foarte util de determinat, pentru ca doar asa se poate evita punerea pe piata a loturilor cu rasarire in etape);
  • cold test (testul la rece) – este cel ce determina comportarea semintelor in conditii suboptime (similare oarecum conditiilor din camp); am avut situatii in care varietati de porumb zaharat care germinau excelent in rasadnite nu au vrut sa germineze in camp, ori de cate ori erau semanate in conditii suboptime.

Noi, la Ceres Union SRL (societatea care detine site-ul e-commerce www.SemintePlante.ro), distribuim numai seminte certificate, de la producatori care au deja un renume pe aceasta piata. Fiecare dintre acesti producatori are propriile standarde de calitate privind conditionarea, pastrarea si ambalarea semintelor.

Important de retinut, pentru cititorii acestui articol, este faptul ca semintele nu sunt pastrate de producator gata ambalate in plicuri. Decizia ambalarii vine dupa ce distribuitorul plaseaza comanda (atunci se stabileste chiar si modul de ambalare, acesta putand sa difere de la o tara la alta). Dupa stabilirea deciziei ambalarii, urmeaza retestarea indicatorilor de mai sus.

Conform aceeasi reguli, semintele care sunt pe stoc in magazinele de specialitate ar trebui retestate cel putin odata la 2 ani. Eticheta „Germinatie reanalizata” nu ar mai trebui sa sperie pe nimeni – practic, aceasta este data de Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (LCCSMS) si este garantia ca semintele sunt inca viabile. In lipsa etichetei cu „Germinatie reanalizata”, vanzatorul poate oferi o copie dupa buletinul de analiza.

Alege dintre semintele recomandate mai jos, pentru o germinatie rapida!

Cum se formeaza semintele si date despre longevitatea lor? 

Asadar, primul lucru care trebuie facut pentru a avea rezultate bune apropo de germinatia semintelor este achizitionarea de seminte certificate, de calitate.

Formarea seminetelor si dezvoltarea acestora in faza embrionara este influentata de pozitia lor in inflorescenta si a acesteia din urma, pe planta. Astfel, semintele formate pe lastarul principal au, in general, o valoare mai mare decat cele formate pe lastarii secundari.

Maturitatea morfologica a semintelor nu coincide in totalitate cu maturitatea lor fiziologica: exista mai multe specii cu repaus seminal primar (organic), cauzat in principal de impermeabilitatea tegumentului la apa si oxigen. Repausul seminal apare mai frecvent la salata, telina, unele varietati de varza, praz, castraveti si pepeni. Repausul seminal este indus foarte frecvent la cultura de salata, in cazul semanarilor din vara, cand apar conditii nefavorabile specifice: temperaturi ridicate (de peste 20o C) si lipsa de oxigen.

Semintele pot fi scoase din repaus prin scarificarea tegumentului, prin tratamente cu temperaturi scazute si in conditii de umectare (5-15o C, timp de 7-10 zile) sau prin tratamente cu substante stimulatoare.

Germinatia semintelor scade treptat, odata cu durata pastrarii lor si in stransa legatura cu modalitatea/conditiile de pastrare:

  • 1-2 ani, la pastarnac, scortonera, ceapa de tuns (de exemplu, SemintePlante.ro face eforturi ca pastarnacul vandut sa nu aiba o vechime mai mare de 1 an; in cazuri exceptionale, cand depaseste 1 an, il retestam);
  • 2-3 ani, la marar, patrunjel, ceapa, praz, revent, fenicul;
  • 3-4 ani, la morcov, ardei, salata, mangold, creson, ceapa de iarna;
  • 4-6 ani, la spanac, telina, sparanghel, varza, ridichi, tomate, vinete, sfecla rosie, cicoare;
  • 4-8 ani, la castraveti, dovlecei, pepeni galbeni si verzi.

Nota: Valorile de mai sus sunt orientative. Echipa noastra insista pe retestarea semintelor, ori de cate ori este posibil, pentru a verifica germinatia.

Prelungirea capacitatii de germinatie a semintelor se poate face si prin scaderea temperaturii din depozitele de pastrare: la SemintePlante.ro, pastram semintele in zone cu temperaturi diferite  (cele de legume sunt pastrate in depozit, la temperatura constanta; semintele drajate si semintele de pastarnac sunt pastrate la frigider, la 5-7o C).

Declansarea germinatiei este precedata de o imbibare cu apa a semintelor, la 30-60% din greutatea lor (la majoritatea semintelor de legume) sau 100% (la morcov, telina, pastarnac, ceapa si praz). Imbibarea semintelor cu apa este conditionata de temperatura (la temperaturi mai mari, procesul este mai rapid). Practic, imbibarea semintelor cu apa determina germinatia.  

Care sunt cele mai frecvente greseli in procesul de germinatie al semintelor? De ce n-au germinat semintele?

Atunci cand semeni semintele alese, pentru a fi sigur ca vei obtine  rezultate optime, trebuie sa te asiguri ca respecti toti parametrii legati de calitatea substratului, temperatura, umiditate si aprovizionarea cu oxigen. Mai jos, am strans laoalata greselile cele mai frecvente ce pot aparea in procesul de germinatie. Asa cum am mentionat anterior, multe dintre ele sunt luate din exemple si situatii practice, pe care le-am analizat deja, in cazul clientilor nostri.

  • Alegerea unui substrat nepotrivit, a carui structura favorizeaza formarea crustei, care va ingreuna/impedica rasarirea noilor plantute. In acest caz, iti recomandam folosirea unui substrat cu granulatie fina – un amestec de turba (neagra si blonda); ideal ar fi sa contina si alte materiale (perlit sau vermiculite, care vin cu un aport de substante nutritive, necesare dezvoltarii plantelor de la stadiul de samanta, pana la cel de rasad). 
  • Alegerea unei perioade gresite de semanare. Alege intotdeauna perioadele de semanare recomandate pentru fiecare specie semanata (mai jos au un tabel referitor la perioadele de semanare a fiecarei specii). In cazul unuia dintre clientii  nostri, am observat o astfel de problema, care a aparut odata cu semanarea verzei extratimpurii in luna noiembrie (din dorinta de a avea primul recolta gata). Varza a avut o viata foarte lunga pe rasadnita, apoi a fost mutata in solar, unde s-au ratat doua perioade de aerisire (cand temperatura a crescut brusc peste 20o C si invelirea verzei cu Agril, cand temperatura a scazut sub 0o C). Rezultatul a fost o varza inflorita chiar in momentul recoltarii. Clientul nu a putut recolta nimic.
  • Pregatirea gresita a patului germinativ (in cazul semanarii directe, in camp) sau semanarea pe un sol prea uscat.
  • Temperatura de germinatie incorecta. Noi recomandam clientilor sa studieze temperatura necesara fiecarei specii in parte si sa se asigure ca exista conditiile tehnice necesare (rasadnite construite corect, aparaturi de incalzire a substratului) pentru a putea asigura acea temperatura, inainte de a semana. Pentru un control bun al temperaturii, iti recomandam acest aparat pentru incalzirea rasadnitelor, de 3 kW.
  • Temperatura necorelata cu necesarul plantei poate impiedica rasarirea, atunci cand este prea scazuta (in cazul valorilor mici de scadere, poti avea doar o intarziere a germinatiei). La specii ca salata si telina, temperatura prea ridicata duce la lipsa germinarii (de obicei, cand trece de 25o C). In practica, pentru evitarea acestor situatii, mai ales in cazul semanarii salatei vara, multi dintre clienti duc alveolele gata semanate in zone racoroase (camere de frig, beciuri) pentru a se asigura ca semintele reusesc sa germineze. Imediat dupa incoltire, acestea sunt scoase din nou in rasadnita. 
  • Folosirea gresita a sistemelor de incalzire simple (fir + termostat alb, fara senzor de temperatura). Multi dintre clientii nostri monteaza termostatul in exteriorul rasadnitei (unde temperatura este mai scazuta), ceea ce face ca aparatul sa mearga in continuu, situatie care – corelata si cu o temperatura exterioara mai ridicata – poate creste temperatura pana la valori care usuca plantele.
  • Regimul de irigare deficitar. Si deficitul, si excesul de apa pot influenta negativ germinatia semintelor. Atunci cand umiditatea este redusa, semintele nu rasar, pentru ca nu ating pragul de umectare necesar rasaririi. Atunci cand au parte de umiditate  in exces (uneori corelata si cu o temperatura mai scazuta), semintele pot putrezi. Pentru a controla cat mai usor acest fenomen, recomandam folosirea alveolelor, a unui substrat corespunzator, bine umectat si acoperit cu o folie subtire, transparenta si perforata (pentru a evita formarea condensului si pentru a asigura aprovizionarea cu oxigen), folie care va fi inlaturata imediat ce rasar primele plantute. Dupa ce plantele rasar, irigarea se face atunci cand substratul incepe sa isi schimbe culoarea intr-una mai deschisa. Excesul de apa poatae determina aparitia sciaridelor, ale caror larve pot produce pagube inseminate in serele inmultitor. In cazul anumitor specii (cresonul, de exemplu), excesul de apa duce la formarea unei membrane gelatinoase in jurul semintelor, membrana care va bloca germinatia.

Larva de SciarideLarva de Sciaride; Sursa foto: Internet

  • Aprovizionare cu oxigen deficitara. Aprovizionarea cu oxigen trebuie sa aiba loc intr-o maniera corespunzatoare, pentru a obtine rezultate bune. In serele inmultitor, aerisirea este obligatorie.
  • Ideea ca fiecare samanta are aceeasi tehnologie de germinare. Germinarea semintelor de flori din specii precum Petunia si Pelargonium sau, in general, a semintelor mici este usor mai dificila decat germinarea semintelor de legume. Acestea au nevoie de asigurarea constanta a umiditatii la nivelul semintei, pana la rasarire. In acest caz, solutia este oferita de folosirea de vermiculit horticol, pentru acoperirea semintelor (intr-un strat de 1-2 cm).
  • Pastrarea semintelor in conditii improprii de la primire si pana la semanare poate duce la distrugerea facultatii germinative. In trecut, am avut clienti care au pastrat semintele la caldura dupa primire, chiar foarte aproape de sursa de caldura (langa soba) si germinatia acestora a fost drastic afectata.
  • Folosirea produselor neomologate de protectie a plantelor. Pe SemintePlante.ro ne confruntam cu o multime de situatii in care oamenii aleg sa erbicideze patul de semanat cu erbicide neomologate pentru cultura semanata. Acest lucru duce la intarzierea sau chiar blocarea germinatiei. Un caz particular l-am avut la erbicidarea unui teren, proaspat semanat cu ridichi de luna, cu erbicid Dual Gold (in doza de 17 ml/10 l de apa). Rezultatul? Semintele au germinat, insa plantele nu au mai format ridichea, dezvoltandu-se excesiv axul hipocotil, iar ridichea finala capatand aspectul cifrei 9.
  • Controlul deficitar al daunatorilor. Pe langa bolile si daunatorii specifici stadiului de rasadad (despre care poti citi pe blogul nostru), exista o multime de alti daunatori care pot aparea in peisaj si care fac ravagii in rasadnite. Intr-unul dintre cazurile particulare intalnite de noi, in sera inmultitor au intrat pasari (fix in momentul in care sera a fost deschisa pentru aerisire). Acestea au mancat semintele puse la germinat (in situatia aceasta, in cazul in care nu se poate monitoriza sera pe perioada aerisirii, recomandarea noastra este folosirea plaselor anti-insecte). Soarecii sunt un alt daunator cu care te poti confrunta, mai ales in cazul producerii rasadurilor pentru ciclul I (cand rezervele lor de hrana sunt diminuate). Acestia mananca semintele mari (dovlecei, pepeni, castraveti), dar consuma bucurosi si tinerele plantute.

Alege dintre materialele si echipamentele necesare unei bune germinatii!

Cum se umecteaza semintele pentru germinatie? 

Pentru grabirea si uniformizarea rasaririi plantelor, se practica umectarea si preincoltirea semintelor de legume. Dat fiind faptul ca noi comercializam doar seminte certificate, de calitate, nu recomandam aceste proceduri, dar e bine de stiut ca cei care – din diverse motive – vor sa recurga la umectare, trebuie sa respecte anumiti parametri.

Specia Umectare (ore) Preincoltire (ore) Temperatura apei (grade C)
Ridichi 1-3 24 20
Salata 1-3 24 20
Tomate 2-4 48 20
Varza, conopida 4-5 24 20
Fasole, mazare 10-23 48 20
Castraveti, pepeni 24 48-72 20
Morcov, patrunjel 48 72-120 20
Ardei, vinete 48 72-92 20
Telina 72 96-120 20
Spanac, ceapa 72 96-120 20

Tabel 1 - Timpul de expunere la umectare si preincoltire al semintelor

Pentru a spori procentul de germinatie si a grabi rasarirea, umectarea semintelor se poate face cu amestecuri de diferite produse. Dintre acestea, recomandarea noastra este produsul ProRoot, in doza de 5 ml/1 l de apa (in apa destinata umectarii).

Care sunt perioadele optime de semanare?

Pentru succesul germinatiei, iti recomandam respectarea perioadelor de semanare ale fiecarei specii in parte (macar orientativ, in functie de particularitatile climaterice specifice fiecarui an calendaristic). In tabelul de mai jos, explicam care sunt perioadele de semanat ale celor mai comune specii de legume.

Date orientative privind perioada de semanare a speciilor de legume, pentru culturile fortate
Specia Perioada calendaristica, in rasadnite Perioada calendaristica, in solar
Tomate

15 - 25 ianuarie

10 - 15 aprilie

1 - 5 martie
Ardei 25 decembrie - 15 ianuarie 10 - 15 februarie
Vinete 1 - 10 ianuarie 10 - 20 februarie
Date orientative privind perioada de semanare a speciilor de legume, pentru culturile de camp
Specia Perioada calendaristica
Tomate timpurii, palisate 25 februarie - 5 martie
Tomate de vara-toamna 10 martie - 15 aprilie
Ardei gras lung, gogosar, iute 1 - 15 martie sau 25 februarie - 15 martie
Vinete 1 - 10 martie sau 25 februarie - 10 martie

Care sunt temperaturile de germinatie dupa care sa te ghidezi?

Pentru succesul procesului de germinatie si obtinerea unor rasaduri de calitate, iti recomandam sa incerci mentinerea temperaturii din rasadnita la una dintre valorile de mai jos (in functie de specia/speciile pe care le ai in cultura).

Temperaturi minime si temperaturi optime pentru germinatia semintelor de legume
Specia Temperatura minima de germinatie (grade C) Nr. de zile pana la rasarire Temperatura optima de germinatie (grade C) Nr. de zile pana la rasarire
Tomate 10 - 12 14 - 21 30 - 35 5 - 6 
Ardei 15 - 16 20 - 25 25 - 30 6 - 9
Vinete 15 - 16  25 - 30  5 - 8
Castraveti 14 - 15 10 - 14 25 - 30  3 - 6
Dovlecei 12 - 14  14 - 16 20 - 30 6
Pepene verde 14 - 15 15 - 18 25 - 30 6 - 8
Pepene galben 14 - 15  10 - 12 30 - 35 4 - 5
Mazare de gradina

1 - 2 (bob neted)

4 - 5 (bob zbarcit)

10 - 12 18 - 20 5 - 6
Fasole 9 - 10  10 - 12 25 - 30 6 - 8
Porumb zaharat 8 - 10 25 - 30 
Salata 10 15 18 3
Spanac 2 - 3 25 - 30 20 - 25 4 - 6 
Cicoare de gradina 6 - 8 22 - 25
Varza chinezeasca 3 - 4 25
Pastarnac 2 - 3 20 - 25
Sfecla rosie 4 - 5 42 20 - 25 4 - 6 
Telina de radacina, ridiche de luna 4 -5 20 - 25  9 - 12
Morcov 4 - 5 20 - 25 20 - 25 8 - 12
Praz 3 - 4 14 - 20 15 - 20 7 - 10
Ceapa 3 - 4  30 - 40 20 - 25 5 - 10
Usturoi 4 - 5 20 - 25
Patrunjel 4 - 5 peste 30 20 - 25  12 - 14
Marar 3 - 4 20 - 22
Varza de capatana 3 - 4 25 - 30 3 - 4

Alege cele mai bune solutii pentru sanatatea rasadurilor tale!

Respectand toti pasii indicati mai sus, dar si informatiile date in alte articole de pe blogul nostru (care fac referire la cresterea si ingrijirea rasadurilor), poti obtine plante puternice, de calitate, care iti vor asigura productii bune.

Daca te mai putem ajuta cu informatii legate de germinarea semintelor tale sau ai intrebari suplimentare, da-ne un semn la adresa de e-mail [email protected] sau scrie-ne direct pe Facebook!

Bibliografie

  • Indrea D., 2012, Cultura legumelor - editia a III-a revizuita, Ceres, Bucuresti, p. 68 - 71; p.208 - 209; 
  • Tomescu A, 2012. Bolile si daunatorii speciilor de legume solanacee, Gramen, Bucuresti, p. 41;
PRODUSE RECOMANDATE
Intinderea cablurilor pentru incalzire Intinderea cablurilor pentru incalzire
312,00 lei (inclusiv TVA)
Aparatul pentru inclzirea rasadnitelor este o solutie simpla destinata incalzirii a pana la 40 de metri patrati de rasadnita. Aparatul vine insotit de senzor cu fir de sarma lung 100 centimetri. 
Cablu incalzire Cablu incalzire
140,00 lei (inclusiv TVA)
Instalatie de incalzire rasadnite, formata din cablu de lungime 100 metri si termostat, instalatie suficienta pentru a incalzi o rasadnita de aproximativ 13 metri patrati.

Folie agril 23 gr Folie agril 23 gr
-25%
Oferta limitata

(1)
533,33 lei (inclusiv TVA) 711,11 lei
Folia microporoasa Plant Protex tip Agril este produsa in UE si cantareste 23 grame/mp, fiind destinata protectiei culturilor in perioadele reci, oferind un plus de 5 grade sub folie, fata de temperatura de afara.

Seminte de vinete Canna F1 Seminte de vinete Canna F1
12,00 lei (inclusiv TVA)
Canna F1 este un hibrid nou de vinete, din gama Bakker Brothers, introdus recent in Romania remarcat datorita timpurietatii, a productivitatii dar si a culorii negre-indigo a fructelor, culoare ce se pastreaza pana la...
Fertilizant pentru inradacinare Proroot-L,1 litru Fertilizant pentru inradacinare Proroot-L,1 litru
78,00 lei (inclusiv TVA)
Proroot-L este un fertilizant lichid, creat pentru a induce si stimula o dezvoltare optima a sistemului radicular al plantei si pentru a incuraja dezvoltarea radacinilor secundare, astfel incat starea generala de...

Fertilizant cu micoriza Symbiothrive Mix, 1 litru Fertilizant cu micoriza Symbiothrive Mix, 1 litru

91,00 lei (inclusiv TVA)

Symbiothrive Mix este un biostimulator inovativ cu actiune dubla, cu azot si inocul de ciuperci micorizate.. Acesta are actiune atat asupra plantelor, dezvoltand sistemul foliar si radicular, dar si asupra...

1 Cometariu
  • Va**** ******nu

    Va**** ******nu 2021-12-10

    Foarte bun articol!
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare