Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Puricele negru al verzei - recunoastere si combatere.

Postat pe1 An in urma de 4165

Puricele negru este un daunator al culturilor de crucifere, varza, conopida, ridichi, mustar, etc. Acesta ataca mai agresiv in perioadele insorite si calduroase ale anului. 

Ignorarea acestor insecte prea mult timp poate produce pagube insemnate in cultura dumnneavoastra.

Iata cum sa indentificati, sa preveniti si sa scapati de puricele negru al verzei, astfel incat acesta sa nu va mai manance recoltele!

Puricele negru al verzei (Phyllotreta atra), este o insecta ce se intalneste frecvent din zona de campie pana la munte.

Adultul are corpul oval, alungit si o lungime de 2-3 mm, de culoare neagra sau cu luciu metalic verzui. Oul este oval de culoare alb galbui.

Puricele negru al verzei are o singura generatie pe an, iar iernarea are loc sub  resturile de plante ramase dupa recoltare, in substratul superficial al solului. Insectele adulte apar primavara devreme, sfarsit de martie, inceput de aprilie. Se intalnesc mai intai pe plante spontane pentru ca mai apoi sa migreze in spre crucifere plantate abia rasarite precum varza, conopida, etc. Ouale acestor insecte sunt depuse in sol la o adancime relativ mica, in apropierea plantelor.

Cele mai mari pagube apar in culturile de varza si conopida. Atacul adultilor se produce prin roadere in epiderma superioara aparand mici cavitati de 1.5-2 mm. Atacurile sunt cele mai vizibile la rasaduri si plante tinere, in special pe timp de seceta. In portiunile ce sunt atacate, apar orificii ce dau frunzelor un aspect ciuruit.

     

Puricele negru nu este periculos pentru oameni sau animale, acestia se hranesc doar cu plante.

Cum putem scapa de puricele negru?

Sa scapati complet de acesti purici nu este intotdeauna un obiectiv 100% realizabil. De cele mai multe ori trebuie doar sa ii controlati suficient de mult pentru ca rasadurile sa depaseasca daunele.

Pentru combaterea acestui daunator pe cale chimica sunt putine substante omologate (raportat la ce ar fi necesar). Cele mai indicate sunt cele care actioneaza prin contact si ingestie si anume:

  • Faster 10 CE, este un insecticid cu actiune de contact prin ingestie, avand un spectru larg de actiune. Mod de aplicare: pentru puricele negru se pun 3 ml in 10 litri de apa;
  • Ciperguard 25 EC, este un insecticid care actioneaza prin contact si ingestie, creat pentru a combate un spectru larg de insecte din foarte multe culturi. Tratamentele cu Cyperguard 25 EC, se aplica la avertizare, la aparitia daunatorilor, insecticidul avand un efect rapid de distrugere a acestora. Mod de aplicare: 2 ml in 10 litri de apa;
  • Vantex 60 CS, este un insecticid de ultima generatie, folosit pentru combaterea daunatorilor din culturile de legume, rapita, sfecla de zahar si pomi fructiferi. Asigura o protectie de durata a culturilor impotriva daunatorilor. Mod de aplicare 15 ml in 10 litri de apa.

Alegeti produsele cu care veti scapa de puricele negru al verzei!

  • Movento 100 SC, este un insecticid sistemic total din gama Bayer CropScience, ce combate insectele din culturile legumicole si pomicole. Este unic datorita sistemicitatii totale prin activitatea reziduala lunga pe care o are in plante. Actiunea insecticidului este cea mai vizibila asupura stadiilor imature, larvare in momentul hranirii lor, precum si in stadiul de nimfa la cateva zile dupa aparitie. Poate combate insectele aflate in cele mai diverse locuri ale plantei, cum ar fi: pe radacini, lastari si frunzele noi aparute dupa aplicare. Mod de aplicare: 75 de ml in 10 litri de apa.
  • Vertimec 1.8% EC, este un insecticid acaricid, din gama Syngenta, pentru combaterea acarienilor, minatorilor si tripsilor din culturile de legume, vita-de-vie, arbusti fructiferi si plante ornamentale. Actioneaza in principal prin ingestie si distruge daunatorii care se hranesc cu partile tratate ale plantei. Dupa tratamentul cu Vertimec, daunatorii paralizeaza imediat, insa nivelul maxim de mortalitate este obtinut la 3-5 zile. Mod de aplicare: 75 ml in 10 litri de apa.

Cum previi aparitia puricilor?

  • In primavara, puricii in curs de dezvoltare vor astepta sa se ospateze din gradina ta. Intrerupe-le aprovizionarea cu hrana intarziind transplantarea cu cateva saptamani, daca este posibil;
  • In toamna, lucreaza solul in gradina pentru a "scoate la suprafata" orice purici ascunsi. Acest lucru va face, de asemenea solul mai usor de lucrat primavara urmatoare.

Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor in camp, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare, se recomanda folisirea instalatiilor de stopit tractate (MET-uri) sau autopropulsate. In cazul aplicarilor pe suprafete mici, atat in solarii, cat si in camp, se pot folosi pompe de spate de tipul vermorelelor, atomizoarelor sau termonebulizatoarelor.

Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

3. Adaugati apoi insecticidul;

4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

Urmati instructiunile de pe eticheta atunci cand utilizati insecticidele. Asigurati-va ca planta este listata pe eticheta si urmati instructiunile privind numarul maxim de aplicari, intervalul de pulverizare si intervalul de recoltare.

In cazul in care aveti nevoie de sfaturi si informatii suplimenatre privind combaterea daunatorilor din casa si gospodarie, dati-ne un e-mail la [email protected] sau scrieti-ne direct pe Facebook: SemintePlante.ro!

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
insecticid Faster, 100ml insecticid Faster, 100ml
16%
Oferta speciala limitata
15,55 lei (inclusiv TVA) 18,55 lei
Faster 10 CE este un insecticid din grupa piretroizilor de sinteză nesistemic, cu actiune de contact si prin ingestie, folosit pentru combaterea unui spectru larg de daunatori din culturile agricole, horticole (plante...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
insecticid cyperguard 25 ec, 10 ml. insecticid cyperguard 25 ec, 10 ml.
7,65 lei (inclusiv TVA)
Cyperguard 25 EC este un insecticid piretroid care actioneaza prin contact si ingestie, creat pentru a combate un spectru larg de insecte din foarte multe culturi.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid Vantex 60 CS, 100ml Insecticid Vantex 60 CS, 100ml
10%
Oferta speciala limitata
44,05 lei (inclusiv TVA) 49,05 lei
Vantex 60 CS este un insecticid piretroid de ultima generatie, folosit pentru combaterea daunatorilor din culturile de cereale paioase, rapita, legume, cartofi, sfecla de zahar si pomi fructiferi.
insecticid movento 100 sc, 7,5 ml insecticid movento 100 sc, 7,5 ml
10,00 lei (inclusiv TVA)
Movento 100 SC este un insecticid sistemic total din gama Bayer CropScience ce combate insectele daunatoare din culturile legumicole si pomicole. Movento 100 SC este unic datorita sistemicitatii totale si prin...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare