Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Limaxul cenusiu - Recunoastere si combatere. Scapa de melcii fara cochilie (limacsi)!

Postat pe1 An in urma de 50675

Limacsii sunt daunatori mici, vascosi, care pot provoca multe daune atat plantelor comestibile, cat si plantelor ornamentale. Dar nu-i lasa sa-ti distruga gradina, sa scapi de melci nu este deloc greu!

Limax sau limax de gradina este un nume comun pentru orice molusca terestra din familia gasteropodelor fara cochilie, cu cochilie partiala sau doar o cochilie interna mica, pe cand denumirea de melc este data membrilor din familia gasteropodelor cu cochilie.

Deroceras agreste, limaxul cenusiu, limaxul de camp sau limax de gradina, este un danunator intalnit in special in zonele cu umididate ridicata de campie si pana la munte. Este o specie originara din vestul Europei. Limaxul este activ in special in timpul noptii si in zilele ploioase, ziua se ascunde sub pamant sau in locuri ferite de razele solare.

Adultul are o lungime cuprinsa intre 40 si 60 mm, culoarea este galben maronie cu pete neregulate in jurul corpului si doua perechi de tentacule retractile.

Larvele limaxului sunt asemanatoare cu adultul, dar de dimensiuni mai mici. Ouale sunt sferice de culoare alb cenusie.

Limaxul isi depune ponta toamna la adancimea de 20-30 cm, ouale sunt rezistente la inghet si seceta si pot trece peste iarna. Larvele incep sa apara primavara, cand temperatura trece de 8-10°C si ajung la maturitate in 2-3 luni. In conditii de camp poate avea mai multe generatii pe an.

Cum ataca limaxul cenusiu?

Limaxul este o specie polifaga ce poate ataca toate organele plantelor. Pe frunze atacul are o forma neregulata, atacul incepand de la centru ori de la marginea frunzelor (la atacurile puternice raman doar nervurile). Limacsii rod chiar radacini, rizomi sau fructe unde sapa cavitati sau galerii si se pot hrani si cu seminte germinate. Atacul de limax poate fi recunoscut dupa dara alba sidefie pe care o lasa cand se deplaseaza.

 

Ce putem face impotriva limaxului cenusiu?

Atacul de limax este mai puternic in anii cu iarna blanda si primavara ploioasa.

Masuri preventive ce sunt recomandate pentru combaterea aparitiei limacsilor in cultura:

  • Lucrarile repetate ale solului pentru distrugerea limacsilor si a oualor;
  • Respectarea distantei dintre plante si irigarea adecvata pentru a reduce nivelul umiditatii la suprafata solului;
  • Efectuarea "brazdei de impachetare" cu plugul care ingreuneaza patrunderea limacsilor in parcela;
  • Pentru a monitoriza gradul de atac dintr-o cultura se pot pune capcane cu momeala. La un prag mai mare de 5 limacsi pe capcana sunt indicate aplicarea produselor chimice de combatere.

Produsele omologate in combaterea chimica a atacului de limax:

  • Optimol, este un moluscocid sub forma de granule. Are perioada lunga de actiune, nu afecteaza fauna. Doza recomandata este de 5k/ha. Se utilieaza atunci cand apar semne ca daunatorul exista in cultura, in principal primavara si toamna. Se aplica prin imprastiere manuala sau mecanica, la suprafata solului. Rezultate maxime se obtin la tratamente in conditii de umiditate.
  • Agrosan B, este o momeala sub forma de granule ce combate extrem de eficient atacurile de limacsi si melci din culturile de legume. Se aplica printr-o simpla imprastiere in locurile afectate. Are avantajul ca nu mucegaieste, este foarte practic si usor de folosit, nu este imprastiat de vant ori spalat de precipitatii. Doza recomandata este de 15kg/ha.

Alegeti produsele cu care veti scapa de melcii fara cochilie (limax)!

  • Ironmax Pro 350, este un moluscocid biologic/ecologic, la fel de eficient ca si produsele chimice, folosit in combaterea limacsilor si a melcilor cu cochilie. Are capacitate mare de acoperire si nu este toxic. Doza recomandata este de 7kg/ha.
  • Moluscocid roca, este o argila sedimentara natural ce creeaza o bariera protectoare impotriva melcilor si limacsilor, care in contact cu roca, se dezintegreaza. Este un produs acceptat in agricultura organica/ecologica. Cum se foloseste? Pentru plantele din gradina se raspandesc granulele pe sol, mai exact pe marginea exterioara a zonei pe care doriti sa o protejati (aproximativ 10 metri). Pentru plantele in ghiveci se raspandesc granulele in jurul gulerului radacinii (40-60 grame/ planta).

Metode neconventionale de combatere a limaxului:

  • Culegerea cu mana in timpul noptii- limacsii sunt activi in special noaptea cand aerul este mai rece si umed, pot fi gasiti mai usor la lumina unei lanterne. Este indicata purtarea manusilor deoarece limaxul secreta o substanta toxica atunci cand este atins;
  • Amenajarea refugiilor- limacsii se adapostesc in timpul zilei de caldura soarelui, care ii deshidrateaza. Putem amenaja spatii unde sa se ascunda pe timpul zilei si unde ii putem culege mai usor. Acestea pot fi simple scanduri, tigle, caramizi, etc. lasate pe sol, sub care pot intra;
  • Capcana cu atractanti- se poate confectiona dintr-o sticla taiata, cutie,etc., care se plaseaza cu deschizatura la nivelul solului si in care se pune un atractant, ex: bere, lapte. Capcana se verifica la cateva zile si se goleste de limacsii cazuti in interior;
  • Plasarea barierelor repelente in jurul culturii- se pot pune pe sol materile cu efect abraziv, care irita limacsii la deplasare si care descurajeaza inaintarea acestora, cum ar fi: cenusa, varul nestins, nisipul si acele de conifere;
  • Folosirea pradatorilor naturali- sunt specii care se hranesc cu melci si limacsi, de exemplu ariciul, care este un pradator nocturn. Deci plasarea in gradina al unui adapost pe care airiciul sa il foloseasca in timpul zilei poate avea efect de reducere a populatiei de limacsi. Dintre animalele domestice ratele sunt cei mai mari devoratori de limacsi, rata alergatoare indiana este un pradator foarte eficient, iar gainile au impact asupra oualor, cand ponta este depusa la mica adancime. Gainile sunt pasari scurmatoare, care se pot hrani cu ouale limacsilor pe care le gasesc in pamant.

In cea mai mare parte, melcii si limacsii se dezvolta in medii foarte umede. Una dintre cele mai bune masuri de preventie pe care le poti lua este sa te asiguri ca gradina ta nu ramane prea umeda. Pastrati plantele distantate astfel incat aerul sa poata circula printre ele si udati devreme, in timpul zilei, astfel incat umiditatea supilmentara sa aiba timp sa se evapore inainte de caderea noptii, cand melcii ies la ospat.

In cazul in care aveti nevoie de sfaturi si informatii suplimentare privind combaterea daunatorilor din casa si gospodarie, dati-ne un e-mail la [email protected] sau scrieti-ne direct pe SemintePlante.ro!

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
Agrosan B, moluscocid - impotriva melcilor, 500 grame Agrosan B, moluscocid - impotriva melcilor, 500 grame
23,19 lei (inclusiv TVA)
Agrosan B este un moluscoid sub forma de granule ce combate atacurile de melci si limacsi din culturile de legume.
moluscocid Optimol, 500 grame moluscocid Optimol, 500 grame
19%
Oferta speciala limitata
37,00 lei (inclusiv TVA) 46,41 lei
Optimol este un moluscocid (substanta impotriva melcilor) ce contine metaldehida 4% si formulare de granule. Scapa de melcii sau limacsii din gospodarie cu Optimol formularea noua.
Roca pentru inlaturarea melcilor, 1 Kg Roca pentru inlaturarea melcilor, 1 Kg
10,00 lei (inclusiv TVA)
Roca pentru inlaturarea melcilor este o argila sedimentara naturala care atunci cand este aplicata creeaza o bariera protectoare impotriva melcilor si limacsilor care, in contact cu roca, se dezidrateaza. Produsul...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Moluscocid BIO Ironmax Pro,  350 grame Moluscocid BIO Ironmax Pro,  350 grame
37,00 lei (inclusiv TVA)
Ironmax Pro este un moluscocid biologic/ecologic la fel de eficient ca si produsele chimice, folosit in combaterea limacsilor si a melcilor cu cochilie.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare