Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Plosnita rosie a verzei - recunoastere si combatere

Postat pe1 An in urma de 3851

In ultima vreme, tot mai multi cultivatori de legume se confrunta cu mult mai multe probleme legate de insecte decat in trecut, probabil ca esti si tu unul dintre ei si uneori parca nu gasesti solutia concreta pentru a scapa de daunatori in cel mai eficient mod. Nu esti singurul, iar urmatorul articol o sa iti ofere resursele necesare pentru a combate cu succes plosnita rosie a verzei.

Plosnita rosie a verzei (Eurydema Ornatum), este un daunator care se intalneste in toate colturile tarii, fiind prezent in culturile de varza, conopida, gulie, broccoli, dar si in culturile pentru rasaduri ale speciilor mentionate mai sus.

Cum pot recunoaste plosnita rosie?

Adultul are forma corpului ovala, cu lungime de 0.7-1 cm, culoarea acestuia este rosie si prezinta pete negre. Plosnita rosie a verzei are capul de culoare neagra, pronotul are 6 pete negre, scutelul are marginile triunghiulare cu pete bazale negre. Partea dorsala a adbomenului este rosie. Adultii apar primavara devreme, dupa o hranire suplimentara, depun ponta (ouale) pe partea inferioara a frunzelor, grupat. Plosnita traieste 5-6 luni si depune 70-100 de oua.

                                 

Ouale au forma unui cilindru (ca un butoias), sunt de culoare cenusie si prezinta 2 benzi de culoare neagra circulare.

                           

Larvele seamana foarte mult cu adultul, ele sunt de culoare galben-roscata, iar apoi culoarea devine rosie-caramizie.

                         

Care este ciclul biologic al daunatorului?

Plosnita rosie a verzei are 1-2 generatii pe an in functie de regiune.

Adultii isi fac aparitia primavara devreme, se hranesc intai cu flora spontana si apoi trec pe cruciferele cultivate: varza, broccoli, conopida, gulie. Acest daunator isi depune ouale pe partea inferioara a frunzelor, in doua randuri, cate 12-14 oua. Perioada din stadiul de larva pana la adult dureaza 30 de zile. In zonele sudice, in perioada iulie-septembrie incepe sa se dezvolte a doua generatie, iar in luna octombrie adultii se retrag pentru hibernare. Adultul ierneaza sub frunze, scoarta exfoliata a pomilor si in crapaturile din sol.

Cum recunosti atacul plosnitei rosii a verzei?

Plante gazda si mod de atac

Acest daunator ataca in special frunzele diferitelor plante crucifere cultivate si spontane si foarte rar ataca si alte specii de plante precum: cartof, salata, sfecla, etc. Adultii si larvele poseda un aparat de intepat si supt, cu ajutorul caruia inteapa si sug sucul celular din tesuturi. In locurile ce au fost atacate de plosnita rosie a verzei, apar pete de culoare galben palid, in dreptul carora tesuturile se necrozeaza. In cazul unor atacuri puternice, petele pot cuprinde intreaga frunza, iar plantele semincere in cazul atacului are loc avortarea florilor si a pastailor.    

                     

Daca masurile de combatere a acestui daunator nu sunt luate din timp, pierderile pot ajunge pana la compromiterea totala a culturii.

Ce poti face impotriva atacului plosnitei rosii a verzei?

Cum poti preveni atacul plosnitei rosii a verzei?

Metode de prevenire:

  • Combaterea eficienta a buruienilor;
  • Fertilizarea corespunzatoare;
  • Aplicarea lucrarilor de intretinere din timp;
  • Utilizarea ingrasamintelor care induc rezistenta plantei.

Cum pot combate chimic plosnita rosie a verzei?

Metode de combatere (folosirea insecticidelor specifice neomologate):

  • Cypercgurad 25 EC, este un insecticid din gama piertroizilor care actioneaza prin contact si ingestie, in special pentru insectele care au aparat de intepat si supt. Are omologare pentru plosnita cerealelor, dar combate cu succes plosnita rosie a verzei. Doza recomandata este de 2 ml in 10 litri de apa;

Alegeti produsele cu care veti scapa de plosnita rosie a verzei!

  • Faster 10 EC, la fel ca Cyperguard 25 EC este un insecticid tot din gama piertroizilor de sinteza, actioneaza rapid asupra sitemului nervos central si periferic al insectelor, avand un spectru larg de actiune. Combate plosnita rosie a verzei. Doza recomandata este de 2 ml in 10 litri de apa;
  • Mavrik 2F, este un insecticid piertroid de contact, eficient pentru combaterea unui spectru larg de insecte. Combate cu succes plosnita rosie a verzei. Doza recomandata este de  5 ml in 10 litri de apa;
  • Vantex 60 CS, este un insecticid piertroid de ultima generatie, cu actiune directa asupra sistemului  nervos, conducand la hiperactivitate, paralizie si in final moartea insectei. Are omologare pentru plosnita cerealelor, dar are actiune si asupra plosnitei rosii a verzei. Doza recomandata este de 1 ml in 10 litri de apa.

Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor in camp, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare, se recomanda folisirea instalatiilor de stopit tractate (MET-uri) sau autopropulsate. In cazul aplicarilor pe suprafete mici, atat in solarii, cat si in camp, se pot folosi pompe de spate de tipul vermorelelor, atomizoarelor sau termonebulizatoarelor.

Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

3. Adaugati apoi insecticidul;

4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

Pentru intrebari legate de alti daunatori ai culturilor de legume sau pentru mai multe informatii legate de insecticide si dozele recomandate, trimite-ne un mesaj pe adresa noastra de e-mail [email protected] sau ne poti scrie direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro.

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
insecticid cyperguard 25 ec, 10 ml. insecticid cyperguard 25 ec, 10 ml.
7,65 lei (inclusiv TVA)
Cyperguard 25 EC este un insecticid piretroid care actioneaza prin contact si ingestie, creat pentru a combate un spectru larg de insecte din foarte multe culturi.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid Vantex 60 CS, 100ml Insecticid Vantex 60 CS, 100ml
10%
Oferta speciala limitata
44,05 lei (inclusiv TVA) 49,05 lei
Vantex 60 CS este un insecticid piretroid de ultima generatie, folosit pentru combaterea daunatorilor din culturile de cereale paioase, rapita, legume, cartofi, sfecla de zahar si pomi fructiferi.
Insecticid Mavrik 2 F, 100 ml Insecticid Mavrik 2 F, 100 ml
59,95 lei (inclusiv TVA)
Mavrik 2 F este un insecticid piretroid omologat pentru combaterea unui spectru larg de daunatori la diverse culturi: cereale paioase, floarea soarelui, legume in camp si in spatii protejate, pomi fructiferi si plante...
insecticid Faster, 100ml insecticid Faster, 100ml
16%
Oferta speciala limitata
15,55 lei (inclusiv TVA) 18,55 lei
Faster 10 CE este un insecticid din grupa piretroizilor de sinteză nesistemic, cu actiune de contact si prin ingestie, folosit pentru combaterea unui spectru larg de daunatori din culturile agricole, horticole (plante...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare