Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Fluturele alb al verzei - recunoastere si combatere

Postat pe1 An in urma de 7116

Familia varzoaselor este una dintre cele mai importante familii botanice atat din punct de vedere nutritiv, cat si economic datorita cantitatilor mari ce pot fi recoltate. Romania este una dintre principalele tari cultivatoare de varza, aceasta specie fiind cultivata in zonele de campie din sudul si vestul tarii, dar si in zonele de deal. Articolul de fata te invata cum sa scapi rapid de fluturele alb al verzei.

Fluturele alb al verzei- Pieris barssicae barssicae numit popular si albilita, fluturele mare al verzei, molia verzei, este o specie comuna in Europa, Asia si Nordul Africii. In tara noastra este intalnit frecvent in toate zonele, in special unde este cultivata varza. Are 2-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de pupa pe scoarta pomilor, sub streasinile caselor sau in alte locuri protejate.

Fluturele alb al verzei este daunator in stadiul de larva, in special pentru culturile de varza si conopida. Adultul se hraneste cu nectarul mai multor specii cultivate si spontane cum ar fi varza, menta, papadia, trifoiul, etc.

Adultul are corpul de culoare neagra, acoperit de peri albi-galbui. Aripile sunt de culoare alba, cu nervuri si pete negre, cu anvergura aripilor cuprinsa intre 40 si 65 mm. Masculul are varful aripilor anteriorare negru fumuriu, cu o pata neagra pe aripile posterioare. Femela este mai mare decat masculul si are doua pete negre in plus fata de mascul.

                                                               

Larva are corpul de culoare galben-cenusie si capul negru.

                                                               

La maturitate larva devine verde sau galben verzuie cu puncte negre si corpul acoperit de perisori albiciosi. Corpul acesteia prezinta o linie dorsala si doua laterale de culoare galbena. Lungimea corpului poate ajunge la 40-50 mm. 

Ouale, de culoare galbuie sunt depuse in ponte de aproximativ 40 pe partea inferioara a frunzelor.

                                                               

Pupa are o culoare galbuie, care se schimba in maro deschis cu trecerea timpului.

                                                                               

Ciclu de viata al fluturelui alb al verzei

Ciclul de viata al fluturelui alb al verzei include 4 faze distincte: ou, larva, pupa si adult. Poate ajunge la 3 generatii pe an.

Fluturele alb al verzei trece peste iarna in stadiul de pupa. Adultii apar in luna Aprilie si se hranesc cu nectar. Acestia pot trai pana la 2 saptamani daca au surse de hrana, se pot imperechea la doua-trei zile de la aparitie. Femela depune ouale la cateva ore de la imperechere in grupuri de 40 pana la 100 pe partea inferioara a frunzelor. Laverle eclozeaza dupa 7-14 zile de cand sunt depuse ouale. Dezvoltarea acestora dureaza 25-30 de zile apoi se transforma in pupa. Stadiul de pupa dureaza 10-15 zile. Adultii apar la finalul lunii Iulie si isi reincep ciclul biologic. Femela poate depune oua de mai multe ori pe parcursul vietii.

Cum ataca fluturele alb al verzei?

Dupa ce eclozeaza larvele au un caracter gregar. Acesta ataca epiderma inferioara. Pe masura ce cresc devin solitare si incep sa roada frunza de la margine. La un atac puternic raman doar nervurile mai groase. Fluturele alb al verzei este daunator doar in stadiul de larva. Cele mai mari pagube sunt produse de larvele din a doua generatie.

             

Pe langa atacul pe frunze, acestea au si o forma de daunare indirecta. Excrementele acestora se depun intre frunze si provoaca deprecierea capatanilor. Pe langa asta, pe excremente se pot dezvolta o serie de microorganisme care pot provoca putrezirea capatanilor.

Cum putem combate fluturele alb al verzei?

In primul rand trebuie aplicate metode de preventie al atacului si de reducere a populatiei de daunatori prin metode profilactice, cum ar fi rotatia culturilor si igiena culturala. Cultura verzei se infiinteaza pe terenuri fertile. Cele mai bune premegatoare sunt morcovii, ceapa, usturoiul, pepenii, fasolea, etc. Ideal ar fi sa nu se revina cu varza pe acelasi teren dupa mai putin de trei ani. La desfiintarea culturii resturile vegetale se incorporeaza in sol printr-o aratura adanca sau se scot de pe teren si se distrug. In timpul perioadei de vegetatie plantele ce sunt puternic atacate se scot din cultura si se distrug.

In cazul unui atac puternic se pot folosi o serie de insecticide care sa combata daunatorul. Din cauza stratului de ceara cu rol repelent care acopera frunzele, este bine sa folosim un adjuvant pentru a mari eficienta tratamentului.

  • Silwet Gold este un produs care asigura o patrundere deosebit de rapida in frunza al orcarui partener din amestec, imbunatatind semnificativ efectul acestuia. Acesta imbunatateste absorbtia la nivelul stomatelor prin reducerea tensiunii active a solutiilor apoase. Silwet Gold este recomandat a  se aplica in concentratii cuprinse intre 0.01 si 0.15% in functie de culturi, volumul de solutie folosit si partenerii din amestec.

Care sunt insecticidele folosite pentru protectia culturii impotriva fluturelui alb al verzei?

      • Affirm este un insecticid sistemic (translaminar sau penetrant) din gama Syngenta, ce combate un numar mare de lepidoptere (omizi, viermi, molii, etc.) din legumicultura. Se recomanda a nu se depasi 3 tratamente pe sezon cu Affirm. Intervalul intre aplicari este de 7-14 zile. Doza omologata este de 1.5 kg la hectar.

      • Benevia este un insecticid omologat pentru combaterea inesctelor daunatoare la culturile de cartofi, broccoli, ceapa, conopida, varza, etc., fiind un insecticid de noua generatie, cu eficienta ridicata. Insecticidul Benevia are un mod unic de actiune si un efect de lunga durata prin care sunt controlati daunatorii in diferite stadii de dezvoltare: oua, larve, pupe, nimfe, adulti. Doza omologata este de 0.4-0.5 litri/hectar.
      • Coragen este un insecticid sistemic cu actiune locala si translaminara, cu spectru larg. Actioneaza prin ingestie si absorbtie cuticulara. Daunatorul afectat de produs devine imobil si dezorientat ceea ce determina caderea lui de pe frunze. Doza omologata este de 125 ml/hectar.
      • Decis Expert 100 EC este un insecticid piretroid ce actioneaza asupra insectelor daunatoare aflate in stadiu de larva sau adult, avand un efect soc si o durata de aproximativ 10 zile. Actioneaza puternic la nivelul frunzelor si nu este afectat de ploaie daca a fost aplicat cu cel putin o ora inainte. Doza omologata este de 75 ml/hectar.
      • Karate Zeon este un insecticid piretroid eficient, cu o puternica actiune de contact si ingestie asupra unei game largi de daunatori. Dupa aplicare, substanta activa penetreaza rapid cuticula insectei actionand asupra sistemului nervos, daunatorii inceteaza sa se hraneasca, dupa care paralizeaza si mor repede. Doza omologata este de 0.09l/hectar.

Alegeti produsele cu care veti scapa rapid de Fluturele alb al verzei!

Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor in camp, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare, se recomanda folisirea instalatiilor de stopit tractate (MET-uri) sau autopropulsate. In cazul aplicarilor pe suprafete mici, atat in solarii, cat si in camp, se pot folosi pompe de spate de tipul vermorelelor, atomizoarelor sau termonebulizatoarelor.

Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

3. Adaugati apoi insecticidul;

4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

Pentru a nu provoca aparitia fenomenului de rezistenta, este important sa respectati dozele omologate si sa alternati produsele de protectie a plantelor folosite.

In cazul in care aveti nevoie de sfaturi si informatii suplimentare privind combaterea daunatorilor din casa si gospodarie, dati-ne un e-mail la [email protected] sau scrieti-ne direct pe Facebook!

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
Insecticid Affirm, 150 g Insecticid Affirm, 150 g
24%
Oferta speciala limitata
39,99 lei (inclusiv TVA) 53,41 lei
Affirm este un insecticid sistemic (translaminar sau penetrant) ce face parte din gama Syngenta. Este un produs ce combate un numar mare de Lepidoptere (omizi, viermi, molii, etc.) din legumicultura.
Adjuvant Silwet Gold/Top, 1 litru Adjuvant Silwet Gold/Top, 1 litru
36%
Oferta speciala limitata
185,00 lei (inclusiv TVA) 290,00 lei
Silwet Gold este un adjuvant de ultima generatie din categoria organosiliconilor numiti ,,super-spreaders". 
Insecticid coragen fiola, 10 mililitri Insecticid coragen fiola, 10 mililitri
11%
Oferta speciala limitata
24,24 lei (inclusiv TVA) 27,25 lei
Coragen este un insecticid sistemic, cu actiune locala si translaminara, cu spectru larg in combaterea insectelor daunatoare la mar, par, prun, vita de vie, cartof, cais, piersic, nectarin, tomate, vinete, morcov,...
Insecticid Decis Expert 100 EC, 2.5 ml Insecticid Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
4,03 lei (inclusiv TVA)
Insecticid Decis Expert 100 EC actioneaza prin contact si ingestie asupra daunatorilor ce apar la culturile de varza, varza de Bruxelles, conopida, salata, mazare si fasole.
insecticid karate zeon 100 ml insecticid karate zeon 100 ml
16%
Oferta speciala limitata
54,00 lei (inclusiv TVA) 65,40 lei
KARATE ZEON este o suspensie de microcapsule, fină, omogenă, mobilă cu tendinţă de depunere în timp, dar cu o bună capacitate de revenire în sistem omogen de culoare bej. Trateaza daunatori pentru culturile de cartof,...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare