Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Gargarita culturilor de crucifere - recunoastere si combatere

Postat pe1 An in urma de 2531

In articolul de astazi, vom aborda cativa daunatori mai putin cunoscuti, care se intalnesc cu preponderenta in culturile de varza. Daca nu ai auzit pana acum de ei, acum este momentul sa afli toate detaliile, poate chiar a fost prezent in cultura ta de varza si a trecut fara sa-ti dai seama. Ramai pana la sfarsitul articolului si vei avea toate informatiile despre cum sa il recunosti si cum poti sa il combati.

Gargarita albastra a verzei (Baris chlorizans)

Gargarita albastra (Baris chlorizans), este un danuator din familia curulionide, intalnit in toata Europa, care are o singura generatie pe an. Larvele si adultul ataca cruciferele cultivate si spontane cum ar fi varza, conopida, gulia, ridichile, etc. Pagube insemnate sunt provocate si la culturile de varza pentru samanta.

Cum arata Gargarita albastra a verzei?

Adultul are corpul intre 4 si 6 mm, de culoare albastra, cu luciu metalic. Elitrele (apripile) sunt brazdate de linii fine, iar in varful tibiilor au un carlig.

Larva are pana la 6 mm, corpul usor curbat de culoare alb galbuie si capul de culoare bruna.

Oul este oval, de culoare alba.

Specia are o singura generatie pe an, aceasta ierneaza ca adult la 5-10 cm sub suprafata solului, in tuplinile plantelor atacate sub frunze. Gargarita iese din hibernare primavara, cand temperatura atinge 10-11 grade, in general la sfarsitul lunii aprilie si incepe sa se hraneasca cu frunzele cruciferelor. Femelele depun ouale in coletul plantelor in cavitati pe care le sapa cu ajutorul rostrului. Larvele eclozeaza dupa 6-10 zile si patrund in tulpini si in petiol unde incep sa se hraneasca, sapand numeroase galerii. In functie de temperatura, poate dura pana la 50 de zile pana se transforma in pupa. Adultii incep sa apara esalonat incepand cu luna august pana in octombrie, dupa care se retrag in pamant pentru iernat.

     

Cum ataca Gargarita albastra a verzei?

Gargarita albastra a verzei dauneaza atat in stadiul de larva, cat si de adult. Cele mai mari pagube sunt provocate de larve care sapa galerii in tulpinile si in petiolul plantelor, provocand pagube inclusiv la rasaduri. Adultul face gauri in frunze si poate sa roada chiar si tulpinile semincerilor.

Gargarita galicola a verzei (Ceutorhynnchus pleirostigma)

Ce este gargarita galicola a verzei (Ceutorhynnchus pleirostigma)?

Este un dauntator ce se intalneste cu precadere in Transilvania, Campia Roamana, Moldova, ce produce pagube asupra culturilor de varzaoase. Gargarita galicola a verzei poate ataca diferite specii, cum ar fi: varza, conopida, gulia, rapita, mustarul, dar si plante de crucifere care cresc spontan.

Cum poti recunoaste gargarita galicola a verzei?

Biologie si descriere

Adultul are corpul alungit, cu o lungime de 2.6-3.2 mm, de culoare neagra cenusie, aproape mata, acoperit cu solzi mici cenusii sau bruni pe partea dorsala, iar pe partea ventrala solzii sunt albi sau galbui, dar mult mai mari.

Oul este elipsoidal, de culoare alba.

Larvele au o dimesiune de 3-4 mm lungime, apode (fara membre), de culoare alba, iar capul este brun deschis.

 

Care este ciclul biologic al daunatorului?

Biologie si ecologie

Gargarita galicola a verzei are o singura generatie pe an, avand 2 cicluri biologice care corespund cu cele 2 rase fiziologie ale insectei.

Acest daunator ierneaza ca adult in stratul superficial al solului, iar ca larva iernarea are  loc in radacinile plantelor.

In primavara (incepand cu luna aprilie), gargaritele isi fac aparitia in prima faza pe culturile spontane de crucifere, ca mai apoi sa migreze pe speciile de crucifere cultivate: varza, conopida, ridiche, rapita.

Gargaritele se hranesc 40-50 de zile pana cand ating maturitatea sexuala si are loc copulatia. La inceputul lunii iunie isi depun ponta. Femelele isi depun ouale in cavitati pe care acestea le rod in partea superioara a frunzei sau in peretii silicvei. Fiecare cavitate continand cate un singur ou acoperit cu o substanta aglutinata.

Dupa eclozare, apar larvele si odata dezvoltate ele parasesc cavitatile si se impupeaza in stratul superficial al solului. Dupa aparitia noilor adulti, acestia se hranesc pe cruciferele crescute spontan si cultivate (varza, conopida, rapita, ridichi), pana in toamna atunci cand cand se retrag pentru hibernare in sol.

Cum recunosti atacul gargaritei galicole a verzei?

Plante gazda si mod de atac

Daunatorul ataca cu precadere culturile de varza, conopida, mustar, rapita, ridichi, dar si plantele de crucifere spontane.

Insectele adult rod cavitati in tulpini, organele florale, frunzele tinere, fara insa a crea pagube insemnate economic. Mult mai periculoase sunt larvele care ataca radacinile, in urma carora tesuturile se hipertrofiaza, formandu-se gale cu dimensiuni ce ajung aproape cat o nuca.

Plantele se vestejesc si se usuca. Galele pe care le produce daunatorul sunt asemanatoare cu cele produse de ciuperca Plasmodiophora Brassicae.

Gargarita tulpinilor de varza, Ceutorhynchus Pallidactylus (C. quadridens)

Ce este Gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus pallidactylus)?

In ultimii ani, populatia acestui daunator a avut o crestere destul de mare, se intalneste pe toata suprafata Romaniei, dar in special in zonele de sud si sud-est, produce pagube seminificative asupra culturilor de varza, conopida, gulie, rapita, mustar. Este un daunator oligofag (care ataca un numar restrans de specii), atacand in special varza pentru consum si semincerii.

Cum poti recunoaste Gargarita tulpinilor de varza?

Biologie si descriere

Adultul are o lungime cuprinsa intre 2.5-3 mm, este negru si acoperit cu solzi, datorita pilozitaii solzoase care este neregulata, prezinta un aspect marmorat. Perisorii din zona scutelului formeaza o pata alba dreptunghiulara.

Oul este de culoare alba, cu diamentru de 0.7 mm.

Larvele au o lungime 5-6 mm, corpul fiind de culoare alba sau alb galbuie si capul galben deschis.

Care este ciclul biologic al dauntatorului?

Biologie si ecologie

Gargarita tulpinilor de varza prezinta o singura generatie pe an, ierneaza in stadiul de adult pe sub bulgarii de pamant sau in frunzarul padurilor. Adultii acestei specii parasesc locurile de iernare atunci cand in aer este o temperatura minima de 8-9°C.

Ouale insectelor se depun unul langa altul in petiolul frunzelor sau in tulpinile de varza, conopida, gulie, rapida, mustar.

Larvele ce apar rod in galerii, in nervuri si in petiolul frunzelor si mai apoi in tulpini.

Adultii apar in iulie-august, iar dupa o perioada de hranire are loc retragerea intr-un loc protejat pentru repausul din toamna si iarna.

Cum recunosti atacul gargaritei tulpinilor de varza?

Plante gazda si mod de atac

Acest daunator ataca in special varza pentru consum si semincerii (varza pentru producerea de samanata). La inceptulul primaverii, gargaritele ies din hibernare si se hranesc cu limbul foliar, rod petiolii si nervurile mai groase ale frunzelor, in jurul acestor zone roase se formeaza unele umflaturi ce seamana cu un neg.

Larvele produc pagube foarte mari atunci cand se hranesc, din cauza faptului ca acestea distrug maduva tulpinilor, facand galerii descendente de culoare bruna, iar apoi tulpinile se frang, se usuca si planta incepe sa moara. Larvele sunt vizibile atunci cand tulpina se sectioneaza. La seminceri sunt atacati lastarii florali, acestia se vestejesc si usuca. 

Gargarita semintelor de crucifere (Ceutorhynchus assimilis)

Ce este gargarita semintelor de crucifere (Ceutorthynchus assimilis)?

Se intalneste in toate colturile tarii, dar cu o frecventa mai mare in zona Transilvaniei. Produce pagube seminficative asupra culturilor de crucifere (varza, rapita, mustar, conopida, ridichi) si asupra cruciferelor care cresc spontan, dar cel mai frecvent se gaseste in cultura de rapita si varza.

Cum poti recunoaste gargarita semintelor de crucifere?

Biologie si descriere

Adultul are o lungime cuprinsa intre 2.3-3 mm, iar culoarea este neagra cenusie acesta fiind acoperit cu solzi si perisori cenusii. Femela depunde in jur de 65-200 de oua pe parcursul vietii.

Oul este de forma ovala si de culoare albicioasa.

Larvele au o lungime aproximativa de 3-5 mm, corpul este curbat si de culoare alba.

Care este ciclul biologic al daunatorului?

Biologie si ecologie

Gargarita semintelor de crucifere are o singura generatie pe an. Adultii ierneaza in stratul superficial al solului si sub frunzele uscate.

In primavara (incepand cu luna aprilie), gargaritele isi fac aparitia in prima faza pe culturile spontane de crucifere, ca mai apoi sa migreze pe speciile de crucifere cultivate: varza, conopida, ridichi, rapita.

Gargaritele se hranesc 40-50 de zile pana cand ating maturitatea sexuala si are loc copulatia. La inceptul lunii iunie isi depun ponta. Femelele isi depun ouale in cavitati pe care acestea le rod in partea superioara a frunzei sau in peretii silicvei. Fiecare cavitate continand cate un singur ou acoperit cu o substanta aglutinata.

Dupa eclozare, apar larvele si odata dezvoltate ele parasesc cavitatile si se impupeaza in stratul superficial al solului. Dupa aparitia noilor adultii, acestia se hranesc pe cruciferele crescute spontan si cultivate (varza, conopida, rapita, ridichi), pana in toamna atunci cand se retrag pentru hibernare in sol.

Gargarita semintelor de crucifere ierneaza in stadiul de adult, pe sub frunzele uscate si in stratul superficial de sol.

Cum recunosti atacul gargaritei semintelor de crucifere?

Plante gazda si mod de atac

Daunatorul ataca cu precadere culturile de varza, conopida, mustar, rapita, ridichi, dar si plantele de crucifere spontane.

Insectele adult rod cavitati in tulpini, organele florale, frunzele tinere, fara insa a crea pagube insemnate economic. Mult mai periculoase sunt larvele care consuma semintele din silicve (pastai), o larva poate consuma pana la 4-6 seminte. Prin gaurile pe care le produce pot patrunde ciuperci patogene.

Ce poti face impotriva atacului de gargarite?

Cum poti preveni atacul de gargarite?

Metode de prevenire:

  • Adunarea si distrugerea resturilor de plante crucifere;
  • Efectuarea araturilor adanci in toamna;
  • Combaterea buruienilor de crucifere din flora spontana;
  • Cand apar adultii, inainte de a depune ponta se pot aplica tratamente cu insecticide specifice.

Cum poti combate chimic gargaritele?

Metode de combatere (folosirea insecticidelor specifice neomologate):

  • Benevia, este un insecticid de contact si ingestie, care are omologare pentru combaterea unui spectru larg de daunatori din diferite culturi (inclusiv varza). Are un mod unic de actiune si un efect de lunga durata prin care sunt controlati daunatorii in diferite stadii de dezvoltare: oua, larve, pupe, nimfe, adulti. Doza recomandata este de 5-7.5 ml in 10 l de apa, respectiv 0.5-0.75 l/ha.
  • Decis expert 100 EC, este un insecticid piretroid ce actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare aflate in stadiu de larva sau adult. Actioneaza puternic la nivelul frunzelor si nu este afectat de ploaie, daca a fost aplicat cu cel putin o ora inainte. Nici acest insecticid nu are omologare speciala pentru gargarite, dar si acesta o combate. Doza recomandata este de 2.5 ml in 10 l de apa, respectiv 75 ml/ha.
  • Kaiso Sorbie 5 WG, este un insecticid de grupa piretroidelor premium, actioneaza prin contact si ingestie, asupra sistemului nervos al insectelor determinand moartea rapida a acestora. Are efect rezidual si prezinta eficacitate la doza redusa. Combate cu succes gargaritele. Doza recomandata este de 1.5 g in 10 l de apa, respectiv 0.09 kg/ha.
  • Karate zeon, este un insecticid piretroid, cu o puternica actiune de contact si ingestie asupra unei game largi de daunatori. Nu are omologare pentru gargarite, dar le combate. Doza recomandata este de 2 ml in 10 l de apa, respectiv 0.09 l/ha.
  • Mavrik 2 F, este un insecticid piretroid de contact, eficient pentru combaterea unui spectru larg de insecte. Combate cu succes gargaritele. Doza recomandata este de 5 ml in 10 l de apa, respectiv 0.5 l/ha.
  • Mospilan 20 SG, este un insecticid cu actiune sistemica, care afecteaza sistemul nervos al insectelor, ele paralizeaza si mor. Prezinta un efect de lunga durata 2-3 saptamani. Doza recomandata este de 3 g in 10 l de apa, respectiv 75-150 g/ha.

Alegeti produsele cu care veti scapa rapid de Gargarita culturilor de crucifere!

  • Sumi Alpha 5 EC, este un insecticid piretroid care are ca substanta activa 5% esfenvalerat, actioneaza prin contact si ingestie, distruge insectele cu aparat de intepat si supt. Doza recomandata este de 2 ml in 10 l de apa, respectiiv 0.15 l/ha.
  • Vantex 60 CS, este un insecticid piretroid de ultima generatie, cu actiune directa asupra sistemului nervos, conducand la hiperactivitate, paralizie si in final la moartea insectei. Doza recomandata este de 1.5 ml in 10 l de apa, respectiv 90 ml/ha.

Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor in camp, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare, se recomanda folisirea instalatiilor de stopit tractate (MET-uri) sau autopropulsate. In cazul aplicarilor pe suprafete mici, atat in solarii, cat si in camp, se pot folosi pompe de spate de tipul vermorelelor, atomizoarelor sau termonebulizatoarelor.

Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

3. Adaugati apoi insecticidul;

4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

Sper ca acest articol ti-a fost de ajutor si ca acum ai un plan de combatere in minte.

Pentru intrebari legate de alti daunatori ai culturilor de legume sau pentru mai multe informatii legate de insecticide si dozele recomandate. Trimite-ne un mesaj pe adresa noastra de e-mail: [email protected] sau ne poti scrie direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro!

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
Insecticid Mavrik 2 , 10 ml Insecticid Mavrik 2 , 10 ml
13,10 lei (inclusiv TVA)
Mavrik 2 F este un insecticid piretroid omologat pentru combaterea unui spectru larg de daunatori la diverse culturi: cereale paioase, floarea soarelui, legume in camp si in spatii protejate, pomi fructiferi si plante...
Insecticid Benevia, 250 ml Insecticid Benevia, 250 ml
22%
Oferta speciala limitata
228,80 lei (inclusiv TVA) 294,30 lei
Insecticidul Benevia este omologat pentru combaterea insectelor daunatoare la culturile de cartofi, broccoli, ceapa, conopida, morcov, pastarnac, patrunjel, ridichi, telina, usturoi, varza si capsuni fiind un...
Insecticid Decis Expert 100 EC Insecticid Decis Expert 100 EC
7,75 lei (inclusiv TVA)
Decis Expert 100 EC este un insecticid ce actioneaza asupra daunatorilor aflati in stadiu de larve sau adult prin contact si ingestie, avand efect imediat.
insecticid Mospilan, 100 grame insecticid Mospilan, 100 grame
31%
Oferta speciala limitata
60,00 lei (inclusiv TVA) 87,20 lei
Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic cu spectru larg de combatere a daunatorilor din culturile agricole. Are o formulare nouă foarte performantă şi uşor de utilizat. Prezintă efect de combatere de lungă durată...
Insecticid Kaiso Sorbie 5 WG, 15 g Insecticid Kaiso Sorbie 5 WG, 15 g
11,46 lei (inclusiv TVA)
Kaiso Sorbie 5 WG este un insecticid din grupa piretroidelor premium ce actioneaza atat prin contact, cat si prin ingestie asupra unui numar mare de insecte daunatoare avand de asemenea si actiune ovicida.

Stoc epuizat

Vezi mai mult
insecticid karate zeon 100 ml insecticid karate zeon 100 ml
16%
Oferta speciala limitata
54,00 lei (inclusiv TVA) 65,40 lei
KARATE ZEON este o suspensie de microcapsule, fină, omogenă, mobilă cu tendinţă de depunere în timp, dar cu o bună capacitate de revenire în sistem omogen de culoare bej. Trateaza daunatori pentru culturile de cartof,...
Insecticid Vantex 60 CS, 100ml Insecticid Vantex 60 CS, 100ml
10%
Oferta speciala limitata
44,05 lei (inclusiv TVA) 49,05 lei
Vantex 60 CS este un insecticid piretroid de ultima generatie, folosit pentru combaterea daunatorilor din culturile de cereale paioase, rapita, legume, cartofi, sfecla de zahar si pomi fructiferi.
sumi alpha 5 ec, 100 ml sumi alpha 5 ec, 100 ml
24%
Oferta speciala limitata
21,81 lei (inclusiv TVA) 29,43 lei
Sumi Alpha 5 EC este un insecticid piretroid care actioneaza prin contact si ingestie impotriva daunatorilor din culturile la grau, varza, mar, vita de vie si rapita.
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare