Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Paduchele cenusiul al verzei - recunoastere si combatere

Postat pe1 An in urma de 2279

In acest articol de blog, am ales sa vorbim despre un daunator care apare frecvent in culturile de varza si conopida. Probabil ca si tu te confrunti sau te-ai confruntat cu el. Incercam sa iti oferim toate detaliile de care ai nevoie, ca sa poti trece cu bine peste aceasta problema si pentru a avea o cultura cat mai reusita. Fii cu noi pana la final si iti promitem ca sfaturile pe care ti le recomandam vor da roade.

Ce este paduchele cenusiu al verzei (Brevycorine brassicae)?

Aceasta specie de daunator se gaseste frecvent in toate colturile tarii, cu precadere mai mare in zonele de stepa si padurilor de stejar. Paduchele cenusiu al verzei ataca culturile de varza, conopida, gulia, ridichiile, rapita, mustarul, dar si specii de crucifere care cresc spontan.

Cum poti recunoaste paduchele cenusiu al verzei?

Biologie si descriere

Paduchele cenusiu al verzei este un daunator sub doua forme: forma adulta aptera (fara aripi) si forma adulta cu aripi.

Forma adulta aptera (fara aripi) are corpul oval-globulos, cu o lungime de 1.6-2,5 mm, culoarea acestuia este verde galbuie, fiind acoperit de o scretie ceroasa cenusiu albastruie.

Forma adulta cu aripi (aripata) are o lungime mai mica decat forma fara aripi (1.6-2.3 mm), abdomenul este de culoare galben verzui, cu un rand de pete laterale si dungi inchise la culoare, iar capul si toracele sunt de culoare brun inchis.

Care este ciclul biologic al daunatorului?

Biologie si ecologie

Aceasta specie de daunator nu migreaza, traieste si se inmulteste doar pe speciile de varza, conopida, mustar, rapita, ridichi si pe speciile de crucifere care cresc spontan. Are 16-18 generatii pe an, o generatie se dezvolta in 10-14 zile.

Paduchele cenusiu al verzei ierneaza in stadiul de ou, depus de catre femele in toamna, pe tulpinile sau petiolurile frunzelor de varza, conopida, mustar, ridichi sau pe cruciferele spontane.

Larvele isi fac aparitia de la sfasitul lunii martie, la inceputul lunii aprilie, iar in cateva zile ajung la maturitate. 

Exemplarele fondatoare (fundatrixul) dau nastere la femele nearipate, ele colonizand frunzele diferitelor specii (varza, conopida, mustar, rapita, ridichi), unde se inmultesc mai multe generatii.

La sfarsitul lunii iunie, respectiv lunii iulie, apar coloniile de femele aptere (fara aripi) si femele aripate, ele migrand in culturile de varza de vara si de toamna, chiar si in culturile de gulii, conopida, ridichi si mustar.

Daunatorul ierneaza in stadiul de ou, pe urma ciclul se reia.

Cum recunosti atacul paduchelui cenusiu al verzei?

Plante gazda si mod de atac

Este un daunator ce migreaza foarte usor, ataca diferite specii de crucifere cultivate si spontane, cele mai atacate sunt varza, conopida, gulia, ridichia, mustarul, si rapita.

Cele mai mari pagube se inregistreaza la conopida si varza.

Paduchele cenusiu al verzei isi face aparitia primavara si continua pana in toamna, atunci cand afidele formeaza colonii masive pe spatele frunzelor, pe lastarii tineri, pe inflorescente, pe tulpinile florifere. Modul de atac este prin intepare, sug sucul celular din organele verzi ale plantei (in special frunzele).

In urma atacului, pe frunze apar pete galben pal, se rasucesc (gofreaza) si apoi se usuca. Daca atacul are loc pe rasaduri, planta se va opri din crestere si se va usca. La seminceri (culturile destinate pentru productia de seminte), florile avorteaza sau se usuca, productia putand fi afectata cu aproximativ 30-40%.

Afidele (paduchii) secreta pe plante substante lipicioase (excrementele lor), cum ar fi "roua de miere", prezenta acestor excremente pe plante duce la apritia unei boli produse de ciuperci, care poarta denumirea de Fumagina (aparitia unor pete de culoare neagra pe frunze).

Ce poti face impotriva atacului paduchelui cenusiu al verzei?

Cum poti preveni atacul paduchelui cenusiu al verzei?

Metode de prevenire:

  • Adunarea si distrugerea resturilor vegetale dupa plantare;
  • Rotatia culturilor;
  • Aratura de toamna pentru ingroparea resturilor vegetale;
  • Distrugerea buruienilor crucifere care cresc spontan;
  • Folosirea capcanelor lipicioase de culoare galbena pentru monitorizarea paduchelui cenusiu al verzei (pentru forma aripata a adultului).

Cum poti combate chimic paduchele cenusiu al verzei?

Metode de combatere (folosirea insecticidelor specifice omologate):

  • Karate zeon, este un insecticid piretroid, cu o puternica actiune de contact si ingestie asupra unei game largi de daunatori. Are omologare pentru paduchele censiu al verzei. Doza recomandata este de 2 ml in 10 litri de apa;
  • Movento 100 SC, este un insecticid sistemic de ultima generatie, se absoarbe prin cuticula, fiind transportat in toate vasele plantei. Poate combate insectele aflate in cele mai diverse locuri ale plantei: pe frunzele noi, pe spatele frunzei, pe lastari. Are omologare pentru paduchele cenusiu al verzei. Doza recomandata este de 7.5 ml in 10 litir de apa;
  • Closer, este un insecticid de ultima generatie, cu actiune de contact si ingestie. Produsul are mobilitate sistemica prin xilem, dar si translaminara, asigurand  astfel un control eficient al afidelor la nivelul tuturor organelor plantei atacate. Are omologare pentru paduchele cenusiu al verzei. Doza recomandata este de 2 ml in 10 litri de apa;

Alege produsele cu care vei scapa de paduchele cenusiul al verzei!

  • Mospilan 20 SG, este un insecticid cu actiune sistemica, care afecteaza sistemul nervos al insectelor, ele paralizeaza si mor. Prezinta un efect de lunga durata, 2-3 saptamani. Are omologare pentru paduchele cenusiu al verzei. Doza recomandata este de 1.5 g in 10 litri de apa;
  • Faster 10  CE, este un insecticid din gama piertroizilor de sinteza, actioneaza rapid asupra sitemului nervos central si periferic al insectelor, avand un spectru larg de actiune. Este omologat pentru combaterea paduchelui cenusiu al verzei. Doza recomandata este de 3 ml in 10 litri de apa;
  • Mavrik 2F, este un insecticid piretroid de contact, eficient pentru combaterea uni spectru larg de insecte. Combate cu succes paduchele cenusiu al verzei. Doza recomandata este de 5 ml in 10 litri de apa.

Metode de combatere (folosirea insecticidelor specifice neomologate):

  • Teppeki, este un insecticid specific pentru combaterea afidelor, actioneaza sistemic si translaminar, poate fi folosit in sere si solarii prin sistemul de irigare prin picurare, fiind translocat rapid din radacina spre varfurile de crestere. Are un spectru larg de actiune. Nu are omologare pentru paduchele cenusiu al verzei, dar combate cu succes acest daunator. Doza recomandata este de 1.5 gr in 10 litri de apa.

Cum poti combate biologic paduchele cenusiu al verzei?

Buburuza (gargarita cum mai este denumita popuplar), Coccinella Septempunctata, este un pradator important de afide (se hraneste cu ele), se foloseste pentru controlul biologic in agricultura, principala hrana a buburuzei sunt paduchii de frunze (afidele).

Cultivarea unei specii care atrage afidele

Condurul doamnei (Nasturtium), este o planta anual decorativa prin flori cu rol de a atrage daunatorii, in special paduchii (afidele).

Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor in camp, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare, se recomanda folisirea instalatiilor de stopit tractate (MET-uri) sau autopropulsate. In cazul aplicarilor pe suprafete mici, atat in solarii, cat si in camp, se pot folosi pompe de spate de tipul vermorelelor, atomizoarelor sau termonebulizatoarelor.

Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

3. Adaugati apoi insecticidul;

4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

Pentru intrebari legate de alti daunatori ai culturilor de legume sau pentru mai multe informatii legate de insecticide si dozele recomandate, trimite-ne un mesaj pe adresa noastra de e-mail: [email protected] sau ne poti scrie direct pe pagina noastra de Facebook: SemintePlante.ro.

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
insecticid Mospilan, 100 grame insecticid Mospilan, 100 grame
31%
Oferta speciala limitata
60,00 lei (inclusiv TVA) 87,20 lei
Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic cu spectru larg de combatere a daunatorilor din culturile agricole. Are o formulare nouă foarte performantă şi uşor de utilizat. Prezintă efect de combatere de lungă durată...
insecticid Faster, 100ml insecticid Faster, 100ml
16%
Oferta speciala limitata
15,55 lei (inclusiv TVA) 18,55 lei
Faster 10 CE este un insecticid din grupa piretroizilor de sinteză nesistemic, cu actiune de contact si prin ingestie, folosit pentru combaterea unui spectru larg de daunatori din culturile agricole, horticole (plante...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
insecticid Teppeki, 140 grame insecticid Teppeki, 140 grame
3%
Oferta speciala limitata
162,00 lei (inclusiv TVA) 168,00 lei
Teppeki este un insecticid sistemic pentru combaterea afidelor in pomicultura si legumicultura, aflate in toate stadiile de dezvoltare.
Insecticid Mavrik 2 , 10 ml Insecticid Mavrik 2 , 10 ml
13,10 lei (inclusiv TVA)
Mavrik 2 F este un insecticid piretroid omologat pentru combaterea unui spectru larg de daunatori la diverse culturi: cereale paioase, floarea soarelui, legume in camp si in spatii protejate, pomi fructiferi si plante...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare