Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Cum sa scapi de Molia alimentelor (Plodia Interpunctella)

Postat pe1 An in urma de 8561

Daca observati molii mici si maronii pe langa bucaterie sau camara, probabil ca sunt Plodia Interpunctella sau molia alimentelor. Tratati-le cu seriozitate. Prezenta lor semnaleaza ca s-ar putea sa va confruntati cu o infestare semnificativa care va va prada cerealele si alimentele uscate din camara. Cititi mai departe cum puteti sa preveniti si sa scapati de acesti daunatori.

In primul rand haideti sa aflam ce sunt moliie alimentare si cum le puteti identifica:

Molia alimentelor, cunoscuta si sub denumirea stiintifica de Plodia Interpunctella, este un daunator obisnuit ce isi depune ouale in produsele alimentare uscate, cum ar fi: fructele uscate, faina, orezul, stafidele, dulciurile, faina de porumb etc. Moliile pot intra in camara pentru a se hrani cu alimente, insa cel mai des sunt aduse in case de catre alimentele deja infestate.

Larvele moliei sunt mici de culoare alba, ele depun panze in timp ce se hranesc cu alimente. Lavrele adulte au o lungime de aproximativ un centimetru si sunt de culoare gri cu aripi maro rosiatice.

Daca e le observati zburand prin camara, acesta ar fi primul semn al unei infestari.

Femelele incep sa depuna oua la cateva ore dupa imperechere. Ea traieste aproximativ 10 zile si in tot acest timp poate depune intre 100 pana la 400 de oua. Larvele vor ecloza in aproximativ 4-5 zile. 

Temperatura optima de dezvoltare a larvelor se afla intre 20°C si 30°C.

Cat de periculoasa este Molia alimentelor?

Vestea buna este ca acest daunator nu provoaca boli, chiar daca gatiti sau consumati din greseala cateva larve.

Vestea proasta ar fi ca moliile pot fi destul de greu de eradicat, mai ales daca si-au incheiat ciclul de viata si s-au dispersat prin camara.

Vor disparea moliile alimentare de la sine?

Moliie nu sunt un vizitator sezonier, cum ar fi mustele sau alte insecte daunatoare. Ele vor ramane in casa dumneavoastra si se vor raspandi atat timp cat exista hrana uscata de mancat sau pana veti face eforturi pentru a le eradica.

Cum sa scapi de Molia alimentara?

  • In primul rand, incepeti prin a arunca toate alimentele infestate din camara, nu le aruncati la cos decat daca intentionati sa scoateti imediat gunoiul din casa;
  • In al doilea rand ar trebui sa faceti o curatare profunda. Este necesar sa nu sariti peste acest pas. Moliile se ascund in cele mai mici crapaturi. Aspirati camara sau dulapul cu atentie;
  • Amplasati capcane lipicioase impotriva moliilor alimentare. Cele mai eficiente capcane lipicioase sunt cele de la Flortis. Sunt non-toxice, contin un atractant cu ajutorul caruia sunt atrase si capturate moliile pe banda lipicioasa. Au o eficacitate de pana la 8 saptamani;

Mai jos aveti instructiunile de folosire a capcanelor:

  • Deschideti plicul cu grija sa fie pastrat in stare buna;
  • Scoateti o capcana, dupa care inchideti din nou plicul;
  • Curatati si degresati suprafata pe care urmeaza sa fie amplasata capcana;
  • Pozitionati capcane pe usi, pereti sau rafturi in interioriul dulapului de bucatarie sau a camarei;
  • Capcana poate fi folosita deschisa sau inchisa.

Se recomanda utilizarea unei capcane pentru molii alimentare pentru fiecare compartiment al dulapurilor de bucatarie. Capcana trebuie inlocuita atunci cand vedeti ca este plina de prada.

Alege produsele cu care veti scapa de Molia alimentelor (Plodia Interpunctella)!

De asemenea puteti apela la insecticide anti-molii alimentare, in cazul in care aveti molii in spatii mari de depozitare (silozuri de cereale, depozite de legume, magazii, etc.). In general, in bucatariile mici, se poate scapa de molia alimentara doar cu capcanele lipcioase, fara interventia cu insecticide. Cu toate astea, daca atacul este persistent, insecticidele pot fi necesare.  

      • K-obiol EC 25, acesta are un mecanism complex de actiune, datorita celor doua componente active. Genereaza paralizia instantanee si moartea daunatorilor. Produsele tratate cu K-obiol EC 25 dobandesc, in urma tratamentului, o pelicula microscopica de substanta activa care le protejeaza impotriva atacurilor ulteriorare ale daunatorilor. Dozajul insecticidului: 50 ml in 5 litri de apa pentru tratarea spatiilor goale de depozitare pentru 100 ml, 1000 ml in 99 de litri de apa pentru tratarea cerealelor prin aplicarea directa pentru 100 tone de cereale;
      • K-othrine SC 25, actioneaza prin contact si ingestie asupra sistemului nervos central al insectelor, provocand paralizie si in final moartea acestora. Aplicarea se face rezidual cu echipamente specifice activitatii de dezinsectie- pompa de presiune scazuta. K-othrine SC 25 are o remanenta de 6 pana la 9 saptamani, in functie de tipul suprafetei pe care se aplica si de curatenia acesteia.

Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor la exterior, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare deoarece predomina verdeata sau gardul viu, vom avea nevoie de anumite echipamente. In cazul aplicarilor la interior, unde sunt suprafete mai mici si de obicei actiunea insecticidelor este reziduala, vom avea nevoie de cu totul alte echipamente.

In general toate aplicarile se fac cu pompe de stropit (manuale sau electrice), atomizoare sau termonebulizatoare.

- Aplicarea insecticidelor de igiena publica la exterior, se poate face cu pompe de stropit de spate, atomizoare sau termonebulizatoare. In cazul aplicarilor la exterior pompele manuale mici (1-3 litri), nu sunt eficiente;

- Aplicarea insecticidelor de igiena publica la interior, se poate face cu pompe manuale de stropit, mici (1-3 litri). In cazul suprafetelor mai mari sau a zonelor greu accesibile se poate folosi un vermorel cu tija mai lunga.

Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

3. Adaugati apoi insecticidul;

4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

Cum sa preveniti moliile alimentare?

Folositi alimentele uscate in termen de o luna de la cumparare, daca nu le puteti folosi, pastrati-le intr-un recipient ermetic. Moliile se pricep foarte bine in a se ascunde in spatii inguste, asa ca ar fi bine ca recipientul sa fie cu adevarat etans. Recipientele din plastic trebuie sa aiba o garnitura de etansare. Puneti produsele uscate, cum ar fi faina, in congelator, pentru a elimina eventualele oua.

In cazul in care aveti nevoie de sfaturi si informatii suplimentare privind combatarea daunatorilor din casa si gospodarie, dati-ne un e-mail la [email protected] sau scrieti-ne direct pe Facebook: SemintePlante.ro!

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
Capcana pentru molii alimentare, 2 buc/set, Flortis Capcana pentru molii alimentare, 2 buc/set, Flortis
11,50 lei (inclusiv TVA)
Capcana pentru molii alimentare se foloseste in bucatarie pentru depistarea si controlul populatiilor de molii ce infesteaza alimentele. Este non-toxica si are un atractant cu ajutorul caruia sunt atrase si capturate...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid K-Obiol, 100ml Insecticid K-Obiol, 100ml
51,00 lei (inclusiv TVA)
K-Obiol 25 EC este un insecticid formulat sub forma de emulsie concentrata in solventi organici, pentru protectia spatiilor de depozitare (silozuri de cereale, depozite de legume, magazii.
Insecticid K-Othrine WG 250, 20 grame Insecticid K-Othrine WG 250, 20 grame
14%
Oferta speciala limitata
40,30 lei (inclusiv TVA) 48,20 lei
K-Othrine WG 250 este un insecticid piretroid, ce face parte din gama Bayer. Substanta activa este deltamethrin-ul, ce ofera o eficacitate deosebita impotriva unui spectru larg de insecte daunatoare: gandaci, omizi,...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare