Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Cum sa scapi de omizi rapid si eficient?

Postat pe1 An in urma de 12879

Omizile apar adesea in gradinile noastre la inceputul primaverii, prima generatie, sau la inceputul toamnei, a doua generatie. Din pacate sunt unii dintre cei mai distructivi daunatori din gradina. Acest articol va va oferi cateva sfaturi utile pentru identificarea semnelor de infestare cu omizi, cum sa le controlati si cum sa scapati de ele.

Omizile sunt larve de fluturi si molii care fac parte din ordinul Lepidoptera. Sunt daunatori obisnuiti ai plantelor. Exista mai multe tipuri de omizi care variaza in functie de culoare dimensiune si dieta.

La noi in tara cele mai raspandite omizi sunt cele paroase, acestea apar de doua ori pe an. Prima generatie de omizi apare in perioada mai-iunie, atunci cand fluturii depun ouale pe spatele frunzelor (intre 400 si 800 de oua). Larvele vor incepe sa apara dupa 8 sau 20 de zile de la depunderea oualor.

Omizile prefera in mare parte sa traiasca pe plante. Majoritatea lor au plante gaza preferate, cum ar fi un anumit copac, iarba sau chiar urzici. Aceasta planta este cunoscuta ca planta gazda.

Aflate in stadiu de larva, omizile trebuie sa manance cat mai mult pentru a ajunge la faza de adult. Hrana le asigura energia necesara pentru procesul de metamorfoza. In acest stadiu, omizile pot consuma o cantitate de hrana de 27.000 de ori mai mare decat greutatea lor corporala. Hrana lor este alcauita din frunze, muguri si fructele pomilor fructiferi.

Omizile paroase pot consuma peste 104 specii de plante cultivate si peste 120 de specii de arbori si arbusti. Printre pomii fructiferi preferati se numara dudul, prunul, gutuiul, caisul, marul si visinul. De asemenea ele pot atacta si vita-de-vie, nucul, porumbul, floarea-soarelui, salcamii, artarul si salcia.

Cat de periculoase pot fi omizile?

Multe omizi au fire de par sau spini. In contact cu pielea oamenilor, pot provoca durere, eruptii cutanate, mancarime, arsuri, umflaturi si vezicule.

Mai jos vom prezenta o serie de imagini cu atacul omizilor asupra diferitelor specii de plante ornamentale din gradini, pentru a usura identificarea daunatorului si atacului acestuia.

Omida paroasa la Buxus

Atac de omida la buxus

Gard viu distrus de omizi

Gard viu distrus de omizi

Omida paroasa la pomi fructiferi

Omida paroasa la pomi fructiferi

Omida paroasa - primele semne pe frunze

Omida paroasa - primele semne pe frunze

Cum putem scapa de omizi?

Omizile pot fi destul de greu de prevenit, deoarece fluturii sunt foarte mobili si se pot deplasa usor pe distante mari ca sa depuna oua. Mai jos va vom prezenta cateva solutii eficiente de combatere:

  • Insecticidul Affirm, este un insecticid sistemic, din gama Syngenta, care combate un numar mare de Lepidoptere (omizi, viermi, molii, etc.). Are o actiune rapida asupra insectelor tinta, actionand prin contact si ingestie. Este rezistent la ploaie, iar prin modul sau dublu de activitate ofera protectie de durata. Pentru rezultate mai bune se recomanda utilizarea in amestec cu un adjuvant (ex. Silwet), in doza recomandata de producator. Doza recomandata pentru Affirm este de 15 grame in 10 litri de apa.
  • Insecticidul Bactospeine DF, este un insecticid biologic (din micro-organisme naturale), destinat cambaterii daunatorilor de tipul omizilor, moliilor si fluturilor, din ordinul Lepidoptera, la culturile de legume, plante ornamentale si pomi fructiferi. Se aplica atunci cand  se observa primele larve. Tratamentele se vor repeta la interval de 7-10 zile, utilizandu-se maxim 8 tratamente pe an. Produsul se aplica prin pulverizare. Doza recomandata este de 10 grame in 10 litri de apa.
  • Insecticidul Alverde, este un insecticid de noua generatie pentru combaterea omida fructelor, gandacului de Colorado de cartof si vinete si a minerului frunzelor de tomate. Este foarte eficient in combaterea daunatorilor, este activ si in perioade cu temperaturi ridicate, are actiune rapida si duce la diminuarea pagubelor. Pentru combaterea omizilor, tratamentul se va face la eclozarea primelor larve. Ultimul tratament cu Alverde se va face cu cel putin 3 zile inainte de recoltare. Doza recomandata este de 10 militiri in 10 litri de apa.
  • Voliam Targo, este un insecticid-acaricid nou de la Syngenta, sitemic, conceput sa combata daunatorii din culturile de pomi fructiferi, legume si spatii protejate, pepeni si fasole. Este selectiv cu mediul inconjurator. Prezinta siguranta pentru consumatori si utilizatori. Tratamentele cu Voliam Targo nu se fac in timpul infloritului si nici in timpul sezonului activ al albinelor. Este compatibil cu numeroase produse din protectia plantelor. Se recomanda totusi consultarea tabelelor de compatibilitati, dar si efectuarea unor teste. Doza recomandata este de 10 mililitri in 10 litri de apa.
  • Benevia, este un insecticid omologat pentru combaterea insectelor daunatoare la culturile de cartof, broccoli, ceapa, conopida, morcov, pastarnac, patrunjel, ridichi, telina, usturoi, varza si capsuni fiind un insecticid de noua generatie, cu eficienta ridicata. Are un mod unic de actiune si un efect de lunga durata prin care sunt controlati daunatorii in diferite stadii de dezvoltare: oua, larve, pupe, nimfe, adulti. Este selectiv fata de insecte polenizatoare, ajuta la conservarea pradatorilor naturali si mareste controlul acestora asupra populatiilor de daunatori. Benevia protejaza culturile inca de la inceputul perioadei de vegetatie. Doza recomandata este 4-6 mililitri in 10 litri de apa, in functie de cultura.
  • Coragen, este un insecticid sistemic, cu actiune locala si translaminara, cu spectru larg in combaterea insectelor daunatoare la mar, par, prun, vita-de-vie, cartof, cais, piersic, necatrin, vinete, tomate, varza, porumb, porumb dulce. Are un efect puternic asupra speciilor tinta prin contact si ingestie. Actioneaza rapid asupra oualor, larvelor si adultilor. Este eficient si de lunga durata (14-21 zile). Foarte rezistent la spalare si este sigur pentru om si mediul inconjurator. Doza recomandata pentru combaterea omizlor este 1,75 militri in 10 litri de apa.

Exista si o solutie BIO special destinata combaterii omizilor din gardurile vii de Buxus - capcanele lipicioase cu feromoni ce atrag daunatorii acolo si defavorizeaza inmultirea acestora. O capcana este suficienta pentru 3-5 tufe de buxus si se poate monta atat deasupra (pe planta) cat si la nivelul solului. Mai multe detalii despre produs gasiti aici: capcana lipicioasa pentru omizile din gard viu.

Alegeti produsele cu care veti scapa de omizi!

Nu stiu ce produse sa aleg?

In cazul in care constatati ca sunt prea multe produse enumerate si nu stiti ce produse sa alegeti, oricare dintre cele doua produse de mai sus sunt eficiente. Spre exemplu, puteti achizitiona produsele Affirm + Alverde (care se pot combina in aceeasi pompa de stropit) si pulverizati apoi toate plantele (atat cele afectate, cat si cele ce inca nu sunt afectate de omizi existand riscul migratiei de pe planta tratata pe cea netratata daca nu faceti asta). 

In cazul aplicarilor pe pomi fructiferi, verificati pentru fiecare produs de mai sus timpul de pauza pana la consumarea fructelor. 

    Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

    Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor la exterior, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare deoarece predomina verdeata sau gardul viu, vom avea nevoie de anumite echipamente. In cazul aplicarilor la interior, unde sunt suprafete mai mici si de obicei actiunea insecticidelor este reziduala, vom avea nevoie de cu totul alte echipamente.

    In general toate aplicarile se fac cu pompe de stropit (manuale sau electrice), atomizoare sau termonebulizatoare.

    - Aplicarea insecticidelor de igiena publica la exterior, se poate face cu pompe de stropit de spate, atomizoare sau termonebulizatoare. In cazul aplicarilor la exterior pompele manuale mici (1-3 litri), nu sunt eficiente;

    - Aplicarea insecticidelor de igiena publica la interior, se poate face cu pompe manuale de stropit, mici (1-3 litri). In cazul suprafetelor mai mari sau a zonelor greu accesibile se poate folosi un vermorel cu tija mai lunga.

    Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

    1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

    2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

    3. Adaugati apoi insecticidul;

    4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

    Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

    Tineti minte ca atunci cand va confruntati cu omizile, daca gestionati situatia de la inceput, aveti sanse mult mai mari de succes la indepartarea acestora.

    In cazul in care aveti nevoie de sfaturi si informatii supilementare privind combaterea daunatorilor din casa si gospodarie, dati-ne un e-mail la [email protected] sau scrieti-ne direct pe Facebook: SemintePlante.ro!

    Articole similare
    PRODUSE RECOMANDATE
    Insecticid Benevia, 10 ml Insecticid Benevia, 10 ml
    22%
    Oferta speciala limitata
    14,35 lei (inclusiv TVA) 18,35 lei
    Insecticidul Benevia este omologat pentru combaterea insectelor daunatoare la culturile de cartofi, broccoli, ceapa, conopida, morcov, pastarnac, patrunjel, ridichi, telina, usturoi, varza si capsuni fiind un...
    Insecticid coragen fiola, 10 mililitri Insecticid coragen fiola, 10 mililitri
    14%
    Oferta speciala limitata
    23,00 lei (inclusiv TVA) 27,25 lei
    Coragen este un insecticid sistemic, cu actiune locala si translaminara, cu spectru larg in combaterea insectelor daunatoare la mar, par, prun, vita de vie, cartof, cais, piersic, nectarin, tomate, vinete, morcov,...
    Acaricid Voliam Targo, 1 litru Acaricid Voliam Targo, 1 litru
    -6%
    Oferta speciala limitata
    601,44 lei (inclusiv TVA) 639,83 lei
    Voliam Targo este un insecticid-acaricid nou de la Syngenta, sistemic, conceput sa combata daunatorii din culturile de pomi fructiferi, legume in spatii protejate, pepeni si fasole.
    Insecticid Affirm, 150 g Insecticid Affirm, 150 g
    32%
    Oferta speciala limitata
    36,00 lei (inclusiv TVA) 53,41 lei
    Affirm este un insecticid sistemic (translaminar sau penetrant) ce face parte din gama Syngenta. Este un produs ce combate un numar mare de Lepidoptere (omizi, viermi, molii, etc.) din legumicultura.
    Insecticid Alverde, fiola 10 mililitri Insecticid Alverde, fiola 10 mililitri
    33%
    Oferta speciala limitata
    8,83 lei (inclusiv TVA) 12,90 lei
    Alverde este un insecticid de noua generatie pentru combaterea gandacului din Colorado la cartof si vinete din camp, omida fructelor precum si a minierului frunzelor de tomate. 
    Lasa un comentariu
    lasa un raspuns
    Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

    Meniu

    Setari

    Mai multe produse.
    Nici un produs gasit.

    Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

    Autentificare