Meniu
Setari Cautare
0
Cos
Mai multe produse.
Nici un produs gasit.
Welcome
Categorii de blog
Cauta in blog
Ultimele comentarii

Scapa rapid de muste! Solutii pentru a tine mustele departe.

Postat pe1 An in urma de 27127

Este destul de normal sa vedeti o musca la intamplare prin casa, dar cand incepeti sa vedeti brusc daunatori zburand peste tot, este momentul sa actionati. Mustele se pot reproduce in interiorul casei dumneavoastra, insa sunt sanse destul de mari ca acestea sa vina din exterior.

Mustele sunt cele mai comune insecte, fac parte din ordinul Diptera si in prezent sunt cunoscute aproximativ 120.000 de specii de muste ce traiesc pe toate cele sapte continente.

Musca de casa (Musca domestica) este cea mai raspandita insecta de pe Pamant, reprezentand 91% din totalul mustelor ce intra in locuinte.

Ele variaza foarte mult ca marime, forma si culoare. Marimea lor poate ajunge pana la 3 centrimetri. Negru, maro, galben si verde irizat sunt culori comune pentru diferite specii de muste. Musca de casa este de culoare neagra, prezinta patru dungi intunecate de-a lungul spatelui si detine o singura pereche de aripi.

Mustele se inmultesc in materie organica in descompunere, cum ar fi fecalele de animale si gunoiul. Sunt active in zilele calde pe tot parcusul anului, dar se reproduc cel mai repede vara.

Un singur gunoi ce nu este golit la timp, poate deveni "casa" pentru aproximativ 30.000 de muste.

Mustele adulte traiesc de obicei intre 15-25 de zile, insa pot trai si pana la doua luni. In timpul vietii femelele pot depune intre 400 si 3.000 de oua.

Cat de periculoase pot fi mustele?

Deoarece mustele se hranesc si depun oua in mod regulat pe fecale, gunoi, animale in descompunere si alte locuri murdare, ele pot transfera diferiti microbi atunci cand aterizeaza pe oameni, suprafete ale gospodariei si alimente ce au fost lasate afara neacoperite. Din aceasta cauza musca comuna este suspectata ca ar transmite oamenilor cel putin 65 de boli. Cum ar fi: dizenterie, diaree, holera, febra tifoida, lepra, antrax, tuberculoza, poliomelita.

Ce mirosuri atrag cel mai mult mustele?

Mustele comune sunt atrase in primul rand de materia organica in descompunere, cum ar fi fecalele sau carnea putrezita. Mustele de fructe sunt cel mai atrase de substantele zaharoase, inclusiv fructele prea coapte, sucul si alcoolul.

Cum putem scapa de muste?

Exsita multe modalitati eficiente prin care puteti sa scapati de mustele din casa. Puteti folosi substante repelente pentru a le elimina sau puteti construi capcane pentru a le atrage. Oricum, a scapa de muste este scopul final si iata cateva modalitati care va vor ajuta sa faceti asta.

In primul rand aveti grija sa aruncati gunoiul cel putin o data pe zi, de asemenea nu lasati alimentele neacoperite. Folositi plase anti-insecte, in cazul in care stati la curte si nu aveti posibilitatea de a pune plase puteti folosi turnuri adezive pentru muste. Cei de la Flortis vin cu o varianta excelenta de turnuri adezive, ce poti fi folosite atat in interior, cat si in exterior. Nu contin substante toxie, iar mustele odata lipite nu se vor mai putea desprinde.

Cum se foloseste Turnul adeziv pentru muste?

  • Turnul adeziv este prevazut cu un carlig care faciliteaza prinderea sa in pozitie verticala. La baza are un locas ca o farfurioara in care se pot pune momeli pentru atragerea insectelor (sirop cu zahar, miere, etc.);
  • Turnul adeziv se amplaseaza in locuri luminate si cu umiditate scazuta;
  • Se recomanda inlocuirea turnului adeziv cand este plin de prada sau cand devine inactiv din cauza prafului sau a murdariei.

O alta varianta ar fi Capcanele pentru muste si viespi cu atractant, tot din gama Flortis. Capcanele atrag si combat mustele si viespile din spatiile exterioare si interioare, fara a folosi otrava.

Cum se foloseste Capcana pentru muste si viespi?

  • Rupeti un plic de atractant si varsati continutul in recipientul din plastic;
  • Adaugati aproximativ 200-300 de mililitri de apa si amestecati pana la dizolvarea atractantului;
  • Pentru a fi gata de utilizare montati capacul si capcana;
  • Amplasati capcana in zonele frecventate de muste, preferabil in spatele caselor sau pomilor unde nu o vedeti foarte des (aspectul mustelor capturate in apa cu atractant nu este cel mai placut).

De asemenea puteti folosi diferite insecticide anti-muste. Mai jos aveti o lista cu cele mai eficiente dintre ele si va vom explica cum sa le utilizati.

    • Insecticid Sojet: este un biocid conditionat, sub forma de granule dispersabile in apa, de culoare alba. Este eficient pe o perioada de 4-6 saptamani. Mod de utilizare: se poate aplica in doua moduri prin pulverizare sau prin aplicare cu pensula. Pentru aplicarea prin pulverizare cu pompa, doza recomandata este de 10 grame in 10 ml de apa, astfel acoperiti o suprafata de 100 de metri patrati. Pentru aplicarea sub forma de pasta, cu pensula, doza recomandata este de 0.25 kg in 0.25 litri de apa calda. Dupa 15 minute de la preparare se poate aplica din loc in loc in benzi cu latimea de aproximativ 15 centimetri. Nu aplicati pe alimente sau obiecte utilizate la preparearea hranei. Folositi intotdeauna manusi de protectie.
    • Insecticid Agita 10 WG, este un insecticid sub forma de granule hidrosolubile ce combate atat mustele din gospodarii, cat si cele din zone infestate masiv precum fermele si grajdurile de pasari sau animale. Mod de utilizare: in cazul zonelor infestate masiv precum grajdurile, fermele, doza recomandata este de 100 g de Agita 10 WG in 80 ml de apa, doza suficienta pentru o suprafata de 80-200 mp. Pentru folosirea in diverse locuri din gospodarie, precum terase si gradini, doza recomandata este de 50-60 g in 0.5 litri de apa, suficient pentru o suprafata de 150-200 mp. 
    • Insecticid AMP 100 SG: este un insecticid sub forma de granule solubile potrivit pentru curti, ferme, medii de reproducere (bovine, suine, pasari, iepuri, etc.), potrivit in zonele cu infestare masiva. Atrage si elimina rapid mustele. Are perioada indelungata de protectie, pana la 3 luni. Este inodor si foarte usor de utilizat. Mod de utilizare: la aplicarea prin pensula se pun 100 de grame de produs in 100 ml de apa pentru o suprafata de 50 de metri patrati. Pentru aplicarea prin pulverizare se amesteca 100 de grame in 750 ml de apa, suficiente pentru o suprafata de 50 de metri patrati.
    • Insecticid Foval CE: este un insecticid cu actiune eficienta in special daca este folosit pe suprafete neabsorbante contra insectelor zburatoare (muste, musculite, tantari, etc.) si taratoare (frunici). Este indicat in mod special pentru dezinfestarea spatiilor publice, hoteluri, scoli, magazine, depozite, industire alimentara, utilzare industriala si grajduri. Daca produsul este utilizat in spatii de locuit sau dormitoare, se va aerisi bine incaperea inainte de refolosire. Mod de utilizare: se folosesc 20-40 de ml intr-un litru de apa, in functie de gradul de infestare si de tipul de insecte (impotriva taratoarelor se recomanda folosirea unei concentratii mai mari). Odata diluata in apa se va pulveriza folosindu-se pulverizatoare manuale sau mecanice.
    • Insecticid Qucik Bayt 2 Extra WG: este special conceput pentru a combate mustele. Efectul este unul extrem de rapid, iar remanenta produsului este de pana la 12 saptamani in conditiile in care suprafata este udata periodic. Mod de utilizare: 200-250 de gramde in 1.5-2 litri de apa, suficiente pentru o suprafata de 150-200 metri patrati. Aplicarea este usoara prin pensulare sau pulverizare, nu dauneaza animalelor domestice, acesta avand o toxicitate redusa.
    • Insecticid Aqua K-Othrine EW 20: este un insecticid revolutionar al firmei Bayer, formulat pe baza unei tehnologii anti-evaporare FFASTTM, pentru controlul mustelor si tantarilor din spatiile ascunse. Are efect de soc agresiv si o eficacitate ridicata pe termen scurt in conditiile utilizarii unei cantitati foarte mici de insecticid. Mod de aplicare: 50-100 ml in 10 litri de apa. Pe durata aplicarii solutiei, dar si pentru urmatoarele 4 ore nu trebuie sa fie prezenta sau sa intre in spatiul tratat nicio alta persoana neautorizata. Se va aerisi bine spatiul inainte de intrarea personalelor fara echipament de protectie. Nu se aplica pe bauturi sau alimente.
    • Insecticid Solfac Combi: este un insecticid concentrat  ce are o actiune de ucidere rapida si prezinta o remanenta de pana la 90 de zile. Nu are miros, astfel poate fi folosit si la interior. Este eficient atat impotriva insectelor zburatoare (muste, tantari, viespi), cat si impotriva insectelor taratoare (purici, plosnite, capuse, gandaci). Mod de utilizare: pentru muste se recomanda folosirea impreuna cu Quick Bayt 2 Extra. Se dilueaza 120-150 ml in 10 litri de apa. De preferat ar fi sa se foloseasca intre orele 20-22 sau 7-9. In cazul mustelor mortalitatea este de 84% in 5 minute de 100% in 24 de ore.

Alegeti produsele cu care veti scapa de muste!

Care sunt echipamentele de care avem nevoie la aplicarea insecticidelor?

Alegerea echipamentului de stropit este influentata de diferiti factori precum: marimea suprafetei stropite si tipul suprafetei. Astfel, in cazul aplicarilor la exterior, unde trebuie sa acoperim o suprafata mai mare deoarece predomina verdeata sau gardul viu, vom avea nevoie de anumite echipamente. In cazul aplicarilor la interior, unde sunt suprafete mai mici si de obicei actiunea insecticidelor este reziduala, vom avea nevoie de cu totul alte echipamente.

In general toate aplicarile se fac cu pompe de stropit (manuale sau electrice), atomizoare sau termonebulizatoare.

Aplicarea insecticidelor de igiena publica la exterior, se poate face cu pompe de stropit de spate, atomizoare sau termonebulizatoare. In cazul aplicarilor la exterior pompele manuale mici (1-3 litri), nu sunt eficiente;

Aplicarea insecticidelor de igiena publica la interior, se poate face cu pompe manuale de stropit, mici (1-3 litri). In cazul suprafetelor mai mari sau a zonelor greu accesibile se poate folosi un vermorel cu tija mai lunga.

Cum facem dilutia insecticidelor de igiena publica?

1. Calculati cantitatea de apa si dilutia necesara (conform etichetei sau recomandarilor din articol);

2. Umpleti rezervorul echipamentului de stropit cu jumatate din apa necesara;

3. Adaugati apoi insecticidul;

4. Completati cu cantitatea de apa total necesara si amestecati.

Cititi cu atentie eticheta. Folositi manusi si echipament de protectie (masca). Feriti contactul produselor cu pielea si ochii. Nu fumati sau mancati in timpul aplicarii. Nu lasati produsele la indemana copiilor.

Cum prevenim aparitia mustelor?

Curatenia nu este intotdeanua cea mai interesanta activitate de facut in casa, insa este una dintre cele mai simple si mai eficiente modalitati prin care puteti preveni infestarea cu muste sau oricare alta insecta. Iata cateva moduri prin care ar trebui sa igienizati casa pentru a tine mustele la distanta:

  • Stergeti suprafetele: mustele sunt mereu in cautarea resturilor de mancare;
    • Scoateti gunoiul in mod regulat: mustele sunt atrase de deseuri alimentare, acestea reprezinta un mediu sigur pentru depunerea oualor;
    • Pastrati alimentele in mod corespunzator: impreuna cu ambele sfaturi de mai sus, depozitarea corecta a alimentelor este esentiala pentru prevenirea aparitiei mustelor;
    • Pastrati baia cat mai curata: unele specii de muste sunt atrase de deseurile ce se gasesc in mod normal in tevi.

    Cu cat scapati mai repede de musca de casa cu atat mai bine. Amintiti-va ca doriti sa omorati musca inainte de a-si depune ouale. Daca urmati cu atentie toti pasi enumerati mai sus in articol puteti sta fara griji.

    In cazul in care aveti nevoie de sfaturi si informatii suplimentare privind combaterea daunatorilor din casa si gospodarie, dati-ne un e-mail la adresa [email protected] sau scrieti-ne direct pe Facebook: SemintePlante.ro!

Articole similare
PRODUSE RECOMANDATE
Turn adeziv pentru muste Turn adeziv pentru muste
9,50 lei (inclusiv TVA)
Turnul adeziv pentru muste se foloseste atat in interior, cat si in exterior pentru capturarea mustelor si a altor insecte zburatoare (musculite, molii, fluturi), fara a utiliza produse toxice. Produsul este unul tip...
Capcana pentru muste si viespi Capcana pentru muste si viespi
45,50 lei (inclusiv TVA)
Capcana pentru muste si viespi din gama Flortis atrage si combate mustele si viespile din spatiile exterioare si interioare, fara a folosi otrava. 
Insecticid Sojet, anti muste, 50 g Insecticid Sojet, anti muste, 50 g
26%
Oferta speciala limitata
21,80 lei (inclusiv TVA) 30,00 lei
Sojet este un biocid conditionat, sub forma de granule dispersabile in apa, de culoare alba si este folosit ca momeala pentru combaterea mustelor fiind eficient pe o periada de 4-6 saptamani.
Quick Bayt 2 Extra WG 10 - 20 grame Quick Bayt 2 Extra WG 10 - 20 grame
14,50 lei (inclusiv TVA)
Quick Bayt 2 Extra WG 10 este un insecticid ce combate mustele si are ca substanta activa imidacloprid 10%. Efectul este unul extrem de rapid iar remanenta produsului este de pana la 12 saptamani in conditiile in care...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid Foval CE, 100 ml Insecticid Foval CE, 100 ml
-10%
Oferta speciala limitata
23,56 lei (inclusiv TVA) 26,18 lei
Foval CE este un insecticid cu actiune eficienta in special daca este folosit pe suprafete neabsorbante contra insectelor zburatoare (muste, musculite, tantari, etc. ) si taratoare (furnici).
Solfac 50 EW - 5 ML Solfac 50 EW - 5 ML
6,50 lei (inclusiv TVA)
Solfac 50 EW este un insecticid ideal in combaterea capuselor, plosnitelor, puricilor, furnicilor, tantarilor si gandacilor de bucatarie. Actiunea insecticidului este una instantanee gradul de mortalitate al...

Stoc epuizat

Vezi mai mult
Insecticid AMP 100 SG Insecticid AMP 100 SG
58,00 lei (inclusiv TVA)
AMP 100 SG este un insecticid sub forma de granule solubile pentru controlul mustelor intr-o mare varietate de curti, spatii de locuit, ferme si medii de reproducere (bovine, suine, pasari, ovine, iepuri, cabaline),...
Lasa un comentariu
lasa un raspuns
Pentru a posta un comentariu este necesar sa va logati in contul de client, puteti de asemenea sa folositi contul de facebook pentru autentificare.

Meniu

Setari

Mai multe produse.
Nici un produs gasit.

Creati un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare